Jump to content

13. Четвъртото измерение


Recommended Posts

ЧЕТВЪРТОТО ИЗМЕРЕНИЕ

Точка в пространството е без измерение. При поява на движение тя създава линия - първо измерение. При движението на права линия се получава двуизмерима равнина. Движението на равнината перпендикулярно на себе си води до получаване на фигурата от трето измерение - куб. При движението на куба се получава т. н. фигура тесаракт, която има четири измерения. Тесарактът е получен от пространственото движение на осем куба в едно, той е в постоянно движение, в него всяка страна е куб, но и кубът от своя страна е малък тесаракт.

Човешкият живот протича в три свята: физически, духовен и Божествен. Физическият свят на човека се намира в третото измерение и е видим, останалите светове са невидими за човека и се намират в съответните по-високи измерения. Между духовния и физически свят съществува четириизмерим свят. Той е мост и същевременно граница за материята и духа, за видимото и невидимото. Тази особена област се нарича Астрал. Тя прониква едновременно във физическия и духовния свят. Духовният свят на човека протича в по-високо от десетото измерение. Божественият свят е реално неизмерим.

За всяко едно измерение съществува координатни система, чрез която се определят координатите на интересуваща ни фигура, плоскост, права, точка-обект или енергиен свят: Всеки един измерим свят е врата към следващия по-високо измерим свят. Това, което не може да се види и обясни в единия, може лесно да се види и обясни в другият по-висок свят. Единственото първоначално проникване в обширните многоизмерими полета на световете се осъществява посредством мисълта на човека, след което идват теоретичните научни методи и технически средства. Проникването вдадено измерение и неговото разбиране става посредством ограничаването му в координатна система на по-високо измерение, при което то придобива определена форма, която се намира в постоянно движение. Самото движение се дължи на разумността, която е в него. не съществува движение вън от нея. Следователно от вида на движението, по това в каква линия, плоскост или фигура се проявява то, ние можем да правим изводи за степента на развитие на неговата разумност.

Duhovnite_uchenia_031.jpg?fbclid=IwAR2t6

Аналитичната геометрия, като раздел от математиката, е научната основа за разглеждане въпросите за измеримостта на световете. Равнинната Декартова правоъгълни система /фиг. 1/ определя положението и координатите на фигурите от второто измерение - квадрата АВСД. Пространствената Декартова координатна система /фиг. 2/ определя положението и координатите на фигура от третото измерение. Ограничаването на част от пространството чрез две координатни системи, една от които е имагинерна /фиг. 3/, води до получаването на нова координатна система /фиг. 4/. посредством която можем да разгледаме фигура от четвъртото измерение - тесаракт - и напълно да определим координатите на фигура от третото измерение - куб. С уточнение: трябва да сме в постоянно движение по върховете на новата координатна система.

Duhovnite_uchenia_032.jpg?fbclid=IwAR2t6

В пространствената Декартова система, ако разглеждаме куба като геометрична фигура, можем да видим само три негови страни или да получим три негови координати - квадрати, останалите три са напълно неизвестни - те са от по-високо измерение.

Ще разгледаме света от четвъртото измерение – Астралният, той служи за преход, връзка на нашия физически свят с другите по-високо измерими светове. В неговите седем подразделения се намират душите, напуснали физическите тела от Земята. В първите три подразделения /чистилището/ се намират душите, които са в най-ниска степен на развитие. Тук се извършва тяхното т. н. пречистване от натрупаните им през земния живот грехове. В четвъртото подразделение са душите на хората, които са живели своя земен живот честно и справедливо. В последните три подразделения /първото небе/ се намират пречистените души от първите три подразделения, от четвъртото подразделение и на малките деца - по обясними причини.

Астралният свят е съвкупност от постоянно движещи се форми, цветове, чувства, желания и непрекъснато променящи се фигури, духовни същества от различно естество и неустойчиви създания. Чрез него и през него се извършва движението на душите „нагоре“ и движението „надолу“, към третото измерение - физическия свят.

Когато разгледаме физическия човек като жива геометрична фигура - куб в третото измерение, виждаме само три негови страни. При влизане в четвъртото измерение, в света на тесаракта или в Астралния свят. ще видим всичките му страни. „Триъгълникът и пирамидата представляват една малка отсечка от тесаракта. а кубът представлява едната страна на тесаракта. Как се проектират във вашия свят'? Ето една малка отсечка. Значи горе, на туй поле седи един цял невидим свят за вашето зрение“. - Учителят

Същевременно трябва да отбележим, че тесарактът като жива геометрична фигура е свързан с разумни същества, които могат да създават мъчнопреодолими условия за движение. Те могат да настроят против човека същества от по-ниските измерения, които ще ни създадат труднопреодолими препятствия по пътя на нашите изследвания. Как да постъпим в този случай? - Трябва да извършим движение за наблюдение на куба - физическия човек - в четириизмеримото пространство само от т. А към т. С и от т. С към т. Вi. /фиг. 5/

Duhovnite_uchenia_033.jpg?fbclid=IwAR2t6

При достигане на т. Вi можем да извършваме наблюдения от коя да е точка от върховете на новото координатно пространство /фиг. 4/. при това. в постоянно движение. Защо трябва да се извърши това движение, а не някое друго? - Нека т. А е едно живо същество, което иска да се прояви, т. е. да извърши едно разум но движение. Щом е изявило това свое желание, то се е свързало и е възприело мисъл от едно по-висше същество от т. Вi Съществото от т. А започва движение към т. С, тя го привлича - образува се път, права в триизмеримия свят, тук условията за движение са благоприятни. При достигане на т. С след натрупани знания и опит се явява желанието да се продължи движението по правата АС, но по-далеч от т. С не може да се върви, там условията са други - непреодолими. Остава движението към т. Вi към по-висшето същество. Всъщност преодоляването на пространствените бариери между измеренията става с движение перпендикулярно на по-ниското поле. свят. „Понеже тесарактът обема едно по-голямо пространство, гдето /където - б.а./ пресича физическия свят. в тия точки на пресичането се образува една права линия. А за другия свят те са една спирала. Движението е много бързо. Вследствие на бързината вие го схващате като права линия, само че пресича вашия свят. затуй се показва един перпендикуляр. А вие. като влезете в този свят. веднага се движите в кръгове. но с такава светкавична бързина се движите, че се образуват кръгове, за изминаването на които се изискват милиони години. А вие можете да извървите този кръг в една минута. в една секунда.“ - Учителят. 25.04.1923 г. За неподготвеното човешко същество от т. А е невъзможно директното движение към т. Вi по правата АВi, защото ще се сблъска с разумните същества от света на тесаракта - четвъртото измерение, където единственото възможно движение е подчинено на законите на Любовта.

Февруари 1994 година., Гр. Плевен

КАНИСКА

______________________________

ЛИТЕРАТУРА

1. Дънов. П., „Новата мисъл” - изд. „Хелиопол”, 93 г.

2. Дънов.П., „Началото на мъдростта” - изд. „Хелиопол”, 93 г.

3. Мургов. И. Д., „Човек и дух“ - София, 93 г.

4. Дочев. X., „Път към съвършенството” - София, 93 г.

5. Кисьов. И. „Наръчник на инженера” I част Математика - София, 93 г.

6. Бронштейн. И. Н.. „Справочник по математике”, Москва, 62 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...