Jump to content

1939_08_27 Η ομοιομορφία και η πολυμορφία


Ани

Recommended Posts

Η ομοιομορφία και η πολυμορφία

 

Η ομοιομορφία οδηγεί προς την δυσαρέσκεια, προς την απογοήτευση στην μεμονωμένη ζωή, στην ζωή των λαών, και στην ζωή της ανθρωπότητας. Η πολυμορφία, όμως, φέρνει επιτεύγματα. Η ομοιομορφία είναι ανθρώπινη διαδικασία, ενώ η πολυμορφία Θεία. Κάποια μέρα ο άνθρωπος είναι δυσαρεστημένος από τους ανθρώπους, από τα ζώα, από τα φυτά. Ούτε κι αυτός δεν ξέρει γιατί είναι δυσαρεστημένος. Πολύ απλά, έπεσε σε ομοιομορφία στην ζωή. Ψάχνει την αιτία έξω από τον εαυτό του κι επιθυμεί να συμμορφώνονται όλοι με την δική του κατάσταση. Μόλις μπει στην πολυμορφία, ο άνθρωπος βρίσκει νόημα για όλα. Βρίσκει το νόημα και την γνώση και στις πιο μεγάλες αντιθέσεις. Αν ζει στην πολυμορφία, βρίσκει νόημα και στην δυσαρμονία, και στο κακό, και στην αταξία της ζωής. Μία ρώσικη παροιμία λεει: "Και στην αταξία υπάρχει τάξη." Από εδώ ορμώμενοι κι εμείς, λέμε ότι στο κακό ενυπάρχει το καλό, και στο καλό ενυπάρχει το κακό. Για παράδειγμα, ο πλούτος του πλούσιου είναι εκθαμβωτικός για τον φτωχό και για τον κλέφτη. Μόλις ακούσει την λέξη "κλέφτης", κάθε άνθρωπος ανατριχιάζει από φόβο. Τι φοβερό υπάρχει σ' αυτήν την λέξη; Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι αρέσκονται στο να παίρνουν κάτι χωρίς να τους επιτραπεί. Δηλαδή, κάθε τι που παίρνουν οι άνθρωποι χωρίς να ρωτήσουν, είναι κλοπή. Κάθε τι που παίρνουν οι άνθρωποι αφού τους επιτραπεί, το ονομάζουν απόκτημα, ή κέρδος.

 

Καθώς μελετούν τον άνθρωπο, οι ψυχίατροι εξηγούν την κλοπή ως ένα έντονα αναπτυγμένο κέντρο στον άνθρωπο για την απόκτηση κάποιου αντικειμένου: χρημάτων, φαγητού, περιουσίας. Μερικοί άνθρωποι αρέσκονται στο να ντύνονται καλά. Αυτό οφείλεται στην αίσθηση ομορφιάς, που βρίσκεται έντονα αναπτυγμένη μέσα τους. Αυτή η αίσθηση είναι έντονα αναπτυγμένη και στα πουλιά. Αν τα πουλιά αρέσκονται στο να ντύνονται καλά, γιατί και ο άνθρωπος να μη ντύνεται καλά; Όλα τα πουλιά δεν είναι το ίδιο ντυμένα. Αυτά ξεχωρίζουν το ένα απ' το άλλο ως προς την ενδυμασία τους. Απ' όλα τα πουλιά, το βασιλικό πτηνό είναι το πιο όμορφα ντυμένο. Ως προς το ένδυμα, ξεπερνά ακόμη και τους Βασιλείς. Υπάρχουν πεταλούδες, οι οποίες ως προς την ομορφιά τους ξεπερνούν και τις Βασίλισσες. Εκείνοι οι άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν την έννοια της πολυμορφίας στην ζωή, βρίσκουν μια μεγάλη αντίθεση στο ότι μερικά πτηνά είναι όμορφα ντυμένα, με πολύχρωμα φτερά, ενώ άλλα περνούν εντελώς απαρατήρητα. Η πολυμορφία στον κόσμο έχει ως σκοπό να κάνει τους ανθρώπους να σκέπτονται. Αν όλα είναι ομοιόμορφα, η σκέψη των ανθρώπων θα είχε μείνει στάσιμη, δεν θα είχε ώθηση, κίνηση μέσα της. Παρ' όλη την μεγάλη πολυμορφία στην ζωή, παρ' όλη την δυνατότητα του ανθρώπου να σκέπτεται, αυτός πάλι έχει σταματήσει πάνω σε μία μονόπλευρη σκέψη: Πώς να επιζήσω; Με την λέξη "επιβίωση", ο άνθρωπος εννοεί το πώς θα τακτοποιήσει την ζωή του: Να έχει διαμέρισμα, να τρώει τρεις φορές την ημέρα, να ντύνεται καλά, να ζει πλούσια, αν και με χρέη, να ντύνεται και να γδύνεται αρκετές φορές την ημέρα, και, όταν πεθάνει, να τον θάψουν με τιμές.

 

Όταν πεθάνει κάποιος, οι δικοί του λένε ότι έφυγε από τον κόσμο της απογοήτευσης. Όσο ζει στον κόσμο της ομοιομορφίας, άσχετα με το αν βρίσκεται σ' αυτόν ή στον άλλο κόσμο, ο άνθρωπος θα περνά όλο από απογοητεύσεις. Δεν είναι χρήσιμο να μιλήσουμε τώρα για το ποιά θα είναι η κατάσταση του ανθρώπου στον άλλο κόσμο. Όταν πάει εκεί, θα δει τι τον περιμένει. Σε όποια μεγάλη πόλη πάτε σήμερα, εκεί θα δείτε και τον παράδεισο και την κόλαση. Αν πάτε στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, ή στην Νέα Υόρκη κι επισκεφτείτε τους κεντρικούς δρόμους, θα δείτε ότι όλοι είναι καλά φωτισμένοι, καθαροί και με ψηλά κτίρια. Αν πάτε σε κάποια μακρινή συνοικία, θα δείτε ότι όι δρόμοι είναι βρώμικοι, σκοτεινοί, και κανένας δεν περνά. Αν είστε καλά ντυμένοι, τα παιδιά θα σας ρίξουν πέτρες, οι κλέφτες θα σας επιτεθούν, και ο,τιδήποτε έχετε στις τσέπες σας - χρήματα, ρολόι, όλα θα τα πάρουν. Είναι φοβερό να περπατά μόνος του ο άνθρωπος σ' αυτές τις συνοικίες. Και στην Σόφια υπάρχουν τέτοιες συνοικίες. Αυτές είναι η Κόλαση στην ζωή, που σημαίνει ότι η Κόλαση κι ο Παράδεισος βρίσκονται στο ίδιο και το αυτό μέρος, κοντά ο ένας στον άλλο. Από τον άνθρωπο εξαρτάται πού θα ζει.

 

Κι έτσι, ό,τι υπάρχει στον εξωτερικό κόσμο, υπάρχει και στον ίδιο τον άνθρωπο, στον νου του, στην καρδιά του, στις σκέψεις και στα συναισθήματα του. Για παράδειγμα, στην καρδιά του ανθρώπου βρίσκονται ο Παράδεισος κι η Κόλαση. Αν μπείτε στην Κόλαση της ανθρώπινης καρδιάς, εκεί όλα θα γυρίσουν ανάποδα. Όταν βρεθούν σε κάποια δυσκολία, οι άνθρωποι λένε ότι πρέπει να συγκεντρώσουν κάποια στοιχεία, να επιβεβαιώσουν την γνωστή αλήθεια. Συγκεντρώνουν κάποια στοιχεία, όμως πάλι δεν φθάνουν στον σκοπό τους. Για παράδειγμα, όταν γίνει κάποιος φόνος, η σύγχρονη ιατροδικαστική καταφεύγει σε ιδιαίτερες μελέτες, για να αποκαλύψει συγκεκριμένα γεγονότα, πώς έγινε το έγκλημα. Για να βοηθήσουν τους ιατροδικαστές, έρχονται κι οι γιατροί. Κάνουν αυτοψία στο πτώμα, για να καταλάβουν πώς έδρασε ο εγκληματίας. Τι γίνεται μ' αυτήν την έρευνα; Αποδεικνύουν πώς έγινε το έγκλημα - τίποτε περισσότερο. Ο νεκρός μένει νεκρός, το αδίκημα έχει γίνει πια, χωρίς ιδιαίτερα επιτεύγματα. Και στην προσωπική και στην οικογενειακή και στην κοινωνική ζωή συγκεκριμενοποιούνται τα γεγονότα, το πώς έγινε κάποιο λάθος, ή κάποιο αδίκημα, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Βασικό είναι να διορθωθεί το λάθος και το έγκλημα. Αυτό επιζητούν σήμερα όλοι οι άνθρωποι, όλες οι οικογένειες, όλες οι κοινωνίες κι οι λαοί.

 

Συναντάτε κάποιον άνθρωπο, που θυμώνει, εκνευρίζεται, είναι δυσάρεστημένος απ' όλους τους ανθρώπους. Γιατί θυμώνει; Υπάρχει κάποια αιτία γι' αυτό. Κάποιου άλλου, πάλι, του αρέσει να μιλά πολύ. Γιατί; Διότι το κέντρο της ομιλίας είναι πολύ ανεπτυγμένο μέσα του. Δηλαδή, και γί αυτό υπάρχει λόγος. Το αν μιλά σωστά, αυτό δεν είναι βασικό. Υπάρχουν παπαγάλοι, στους οποίους αυτό το κέντρο είναι επίσης πολύ ανεπτυγμένο, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνουν τις ίδιες και τις ίδιες λέξεις.

 

Ένας Άγγλος άκουσε έναν παπαγάλο να επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια λόγια: "Δεν υπάρχει αμφιβολία σ' αυτό." Του άρεσε ο παπαγάλος και τον αγόρασε. Όταν τον πήγε στο σπίτι, καυχήθηκε στην γυναίκα του ότι έκανε κάτι καλό, αγόρασε έναν παπαγάλο. Αμέσως ο παπαγάλος είπε: Δεν υπάρχει αμφιβολία σ' αυτό. Δηλαδή, κι αυτός συναίνεσε στην πράξη του κυρίου του. Έτσι, ο παπαγάλος συνέχιζε να συναινεί στις πράξεις του κυρίου του, ο οποίος ήταν ευχαριστημένος μ' αυτόν. Μία μέρα, ο Άγγλος έκανε κάποιο λάθος και, όταν επέστρεψε στο σπίτι, είπε στην γυναίκα του: Σήμερα δεν είμαι ευχαριστημένος από τον εαυτό μου, έκανα μία βλακεία. Αμέσως ο παπαγάλος είπε: Δεν υπάρχει αμφιβολία σ' αυτό. Όταν άκουσε την συναίνεση του παπαγάλου, ο Άγγλος θύμωσε και είπε στην γυναίκα του: Δεν είμαι ευχαριστημένος από τον παπαγάλο, θα τον πουλήσω. Γιατί στην αρχή ο Άγγλος ήταν ευχαριστημένος με τον παπαγάλο, και μετά δεν ήταν πια; Πολύ φυσικό. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος από τα λάθη του, όπως είναι από τις καλές του πράξεις. Πράγματι, την κάθε καλή πράξη στην ζωή του ο άνθρωπος την αισθάνεται σαν γλυκεία, σαν ευχάριστη, σαν αρμονική, κάθε κακή, στραβή πράξη την αισθάνεται σαν πικρή, δυσάρεστη, σαν δυσαρμονία. Η ομοιομορφία της πράξης δίνει πίκρα στον άνθρωπο, ενώ η πολυμορφία γλυκύτητα.

 

Επομένως, η ομοιομορφία παραμορφώνει τον άνθρωπο, ενώ η πολυμορφία τον σχηματοποιεί, τον κάνει όμορφο. Αν ζείτε 10 χρόνια μεταξύ άσχημων, κακών ανθρώπων, οι οποίοι μόνιμα τσακώνονται, θ' αποκτήσετε τον χαρακτήρα τους, θ' αποκτήσετε κάτι απ' αυτούς. Αν, πάλι, ζείτε 10 χρόνια κατά σειρά μεταξύ ευγενών, ανυψωμένων ανθρώπων, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, θα δεχθείτε κάτι απ' αυτούς, θα λάβετε μερικές καλές εκδηλώσεις. Αν ψάχνετε την ομορφιά, θα την βρείτε στην πολυμορφία της ζωής, κι όχι στην ομοιομορφία. Καθώς το ξέρετε αυτό, πρέπει να δουλέψετε συνειδητά πάνω στον εαυτό σας, για ν' αποκτήσετε ομορφιά. Αν σας έλθει στον νου κάποια μονόπλευρη ιδέα, βάλτε την αμέσως στην άκρη. Μη δίνετε σημασία στις ομοιόμορφες σκέψεις, στα ομοιόμορφα συναισθήματα και στις ομοιόμορφες πράξεις. Έχει παρατηρηθεί ότι αν κάποιο παιδί χαμογελάει σ' ένα ελάττωμα άλλου παιδιού, μετά από καιρό θ' αποκτήσει το ίδιο ελάττωμα. Κάποιο παιδί ψευδίζει, και ένα άλλο το μιμείται για να το κοροϊδέψει. Μετά από 4-5 χρόνια, και αυτό το παιδί θ' αρχίσει να ψευδίζει. Μην συνδέεστε με την ομοιομορφία των ανθρώπων, για να μη πέσετε κι εσείς σ' αυτήν. Το μοναδικό πράγμα, που μπορεί να σας φυλάξει από την ομοιομορφία, είναι το να μη της δίνετε σημασία. Όταν δεν της δίνετε σημασία, είστε μακριά απ' αυτήν. Όταν σκοντάψετε σε κάποια αρνητική σκέψη, τοποθετήστε την απέναντι από την θετική. Το αρνητικό στην ζωή προέρχεται από την ομοιομορφία. Αποφεύγετε την ομοιομορφία, για να μην αναλώνετε την ενέργεια σας άσκοπα.

 

Ο άνθρωπος έχει έλθει στην γη για ν' ακολουθήσει τον δρόμο της πολυμορφίας, της Θείας διαδικασίας, κι όχι για να ασχολείται με τις απερισκεψίες της ζωής. Αν ασχοληθεί με τις απερισκεψίες, ο άνθρωπος φέρει ευθύνη γι' αυτό. Ο άνθρωπος έχει έλθει στην γη για να μάθει, για να περάσει από την μία τάξη στην άλλη, κι όχι για να επαναλαμβάνει τα σχολεία και τις τάξεις. Πρέπει να τελειώσει μιαν ανώτερη επιστήμη, μετά να μπει στον ευρύ κόσμο, για να εφαρμόσει αυτό που έμαθε. Στην εφαρμογή της Θείας διαδικασίας στην ζωή έγκειται η δημιουργία του αληθινού ανθρώπου, ο οποίος έχει την θέση του στον κόσμο. Νομίζετε ότι η όμορφη κόρη, ο όμορφος νέος έχουν έλθει στον κόσμο με μοναδικό σκοπό να παντρευτούν; Μερικοί νομίζουν ότι, όταν έλθει στην γη, ο άνθρωπος οπωσδήποτε πρέπει να παντρευτεί. Νομίζουν ότι η πρώτη δουλειά του ανθρώπου είναι ο γάμος. Ουσιαστικά, ο γάμος είναι η τελευταία δουλειά. Ο άνθρωπος έχει δημιουργηθεί για να σκέπτεται, μετά να αισθάνεται, και μετά να πράττει. Η σκέψη, τα συναισθήματα, κι η πράξη είναι Θείες διαδικασίες, κι όλα τα υπόλοιπα είναι ανθρώπινη δουλειά.

 

Ο Χριστός λεει: "Εάν τις δεν γεννηθή εξ ύδατος και Πνεύματος, δεν δύναται να εισέλθη εις την βασιλείαν του Θεού." Ο Χριστός στρέφει την προσοχή στον νέο τρόπο της γέννησης, από νερό και πνεύμα, και όχι από μητέρα και πατέρα. Οι σύγχρονοι άνθρωποι βρίσκονται σε μεγάλες αντιφάσεις, με αποτέλεσμα να φθάσουν στο συμπέρασμα ότι χωρίς χρήματα δεν μπορεί να ζήσει κανείς. Αυτό το συμπέρασμα είναι εν μέρει σωστό. Στην τωρινή τάξη πραγμάτων στην ζωή, χωρίς χρήματα δεν γίνεται- όμως τι κάνουν τα φυτά και τα ζώα; Κι αυτά ζουν στις τωρινές συνθήκες, όμως χρήματα δεν τους χρειάζονται. Δηλαδή, τα χρήματα είναι ανθρώπινη εφεύρεση και όχι Θεία. Οι αντιλήψεις των ανθρώπων είναι τέτοιες, που χωρίς χρήματα δεν μπορούν να ζήσουν. Θα έλθει μία μέρα που θα ζουν χωρίς χρήματα. Τότε θα καταλάβουν ότι τωρινές τους αντιλήψεις δεν είναι σωστές. Τα χρήματα είναι απαραίτητα για την σχετική τάξη στην ζωή, όχι όμως και για την απόλυτη. Θα πείτε ότι τα ζώα είναι κατώτερα όντα, δεν έχουν τέτοιες ανάγκες όπως αυτές που έχει ο άνθρωπος. Απ' την άλλη πλευρά, όταν συζητάτε, πολλοί λένε ότι μόνον οι αγράμματοι άνθρωποι μπορούν να είναι θρησκευόμενοι. Αν αυτό το συμπέρασμα είναι αληθινό, πιο αγράμματα όντα από τα μοσχάρια δεν υπάρχουν. Είναι θρησκευόμενα αυτά; Για την θρησκευτική αίσθηση δεν μπορούμε να μιλήσουμε στα ζώα. Η θρησκεία τους είναι η ειδωλολατρία. Αυτά έχουν αναγάγει τον φόβο σε λατρεία. Κάθε ζώο στηρίζεται στα πόδια του. Όποιο έχει μακριά πόδια, αυτό έχει σωθεί. Έτσι σκέπτονται τα ζώα.

 

Τώρα, δεν σταματώ στην προσωπική ζωή του ανθρώπου, αλλά πάνω σε δύο βασικές διαδικασίες του κόσμου: Τη διαδικασία της ομοιομορφίας και την διαδικασία της πολυμορφίας. Οι ανθρώπινες αντιλήψεις αναφέρονται στις διαδικασίες της ομοιομορφίας, και οι Θείες - στην διαδικασία της πολυμορφίας. Οι άνθρωποι έχουν μπλέξει τις δύο αυτές διαδικασίες στην ζωή τους, με αποτέλεσμα κάποιες ανθρώπινες αντιλήψεις να αποδοθούν σε Θεία προέλευση. Για παράδειγμα, αυτοί οι ίδιοι δημιούργησαν είδωλα, στα οποία προσκυνούν ως Θεότητες. Ένας από τους βασιλείς της Βαβυλωνίας διέταξε να φτιάξουν ένα είδωλο από χρυσό, στο οποίο προσκυνούσαν όλοι οι άνθρωποι. Τρία νέα αγόρια, που πίστευαν στον Μοναδικό Θεό, αρνήθηκαν να προσκυνήσουν το είδωλο, που έγινε από το ανθρώπινο χέρι. Για την ανυπακοή τους, ο βασιλιάς διέταξε να τα ρίξουν σ' ένα φλεγόμενο καζάνι. Αυτά ρίχτηκαν μέσα στο καζάνι, όμως, προς έκπληξη όλων, δεν καίγονταν. Πράγματι, όποιος πιστεύει στον Θεό, η φωτιά δεν τον καίει.

 

Σήμερα όλοι οι άνθρωποι θεωρούνται πιστοί, και, παρ' όλ' αυτά, αρρωσταίνουν, υποφέρουν από την φτώχεια, και ούτω καθ' εξής. Λεω: Όποιος πιστεύει στον θεό, αυτός δεν μπορεί να είναι άρρωστος, δεν μπορεί α είναι αγράμματος, δεν μπορεί να είναι και φτωχός. Ο πιστός είναι δυνατός, πλούσιος, υγιής άνθρωπος. Όποιος έχει πίστη, συνεννοείται με τους ανθρώπους όποιος δεν έχει πίστη, με κανέναν δεν συνεννοείται. Όταν οι δουλειές του ανθρώπου δεν πηγαίνουν καλά, αυτός θυμώνει με το πεπρωμένο, που δεν τον βοήθησε. Το πεπρωμένο έχει δώσει αφθονία αγαθών σ' όλους τους ανθρώπους, σ' όλες τις ζωντανές υπάρξεις. Κάθε άνθρωπος διαθέτει κάποια χαρίσματα, τα οποία δεν έχει επεξεργασθεί. Κάθε χάρισμα είναι κεφάλαιο, το οποίο πρέπει να δοθεί στην κυκλοφορία. Οι τωρινοί άνθρωποι υποφέρουν γιατί δεν έχουν επεξεργασθεί το κεφάλαιο, που τους έχει δοθεί. Όταν κοιτάξετε τα μέτωπα μερικών ανθρώπων, βλέπετε ότι αυτοί δεν έχουν σκεφθεί σωστά. Όταν δείτε το πάνω μέρος του κεφαλιού τους, βλέπετε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν δουλέψει στην πνευματική σφαίρα. Τα κεφάλια τους από πάνω είναι πιεσμένα. Η ιστορία της ανθρώπινης ανάπτυξης έχει γραφτεί στο κεφάλι του ανθρώπου. Όταν κοιτάξτε το κεφάλι του, θα γνωρίσετε αν έζησε καλά αυτός ο άνθρωπος ή όχι. Κάθε μέρος του ανθρωπίνου σώματος δείχνει το πώς αναπτύχθηκε ο άνθρωπος.

 

Ο Λομπρόζο, ο οποίος ασχολήθηκε με την αστυνομική φιλοσοφία, βρήκε ότι η πρώτη φάλαγγα του αντίχειρα, σε κάθε εγκληματία, είναι παραμορφωμένη. Έχει σχήμα μικρής μπάλας σαν σφυράκι. Από τον αντίχειρα του ανθρώπου γνωρίζουμε πώς έχουν ζήσει οι παππούδες και γιαγιάδες του. Αν ο αντίχειρας κάποιου είναι παραμορφωμένος, αυτός είναι καταδικασμένος σε μεγάλα βάσανα και δυστυχίες. Σε μερικούς ανθρώπους είναι παραμορφωμένος ο αντίχειρας, σε άλλους ο μέσος δάκτυλος, ενώ σε άλλους ο δείκτης, και ούτω καθ' εξής. Όταν το βλέπει αυτό, ο άνθρωπος πρέπει να δουλεύει εντατικά πάνω στον εαυτό του, να διορθώνει τα λάθη του παρελθόντος του. Αν μπείτε σε κάποιο σπίτι και δείτε ότι οι τοίχοι είναι σκασμένοι, λετε ότι τα δοκάρια είναι λεπτά. Αυτό το σπίτι οπωσδήποτε πρέπει να διορθωθεί, γιατί, και στον πιο ασθενή σεισμό, θα γκρεμιστεί και θα πλακώσει τους ανθρώπους που ζουν σ' αυτό.

 

Επομένως, η θρησκεία του ανθρώπου πρέπει να είναι τέτοια, που θα τον συνδέσει με τον Θείο κόσμο. Ο νόμος του Θείου κόσμου, κατά τρόπο απόλυτο, δεν επιτρέπει στην γυναίκα να παντρευτεί άνδρα, τον οποίον δεν αγαπά. Ο νόμος του Θείου κόσμου, δεν επιτρέπει και στον άνδρα να παντρευτεί γυναίκα, που δεν αγαπά. Αυτοί οι νόμοι δεν επιτρέπουν στην μητέρα να γεννήσει παιδί, το οποίο δεν το αγαπούσε πριν από την εγκυμοσύνη της. Και στο παιδί δεν επιτρέπει να γεννηθεί, αν δεν το αγαπούσε η μητέρα του πριν να έλθει στην γη. Αυτά είναι όροι, που πρέπει να έχετε υπ' όψιν σας. Θα πείτε: Από πού ξέρουμε αυτούς τους νόμους; Από πού ξέρουμε ότι ο Θεός υπάρχει; Τα μερμήγκια δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει ο Θεός, γιατί δεν έχουν έλθει στην θέση του ανθρώπου. Ο άνθρωπος, όμως, ξέρει, και πρέπει να ξέρει, ότι ο Θεός υπάρχει. Εμείς το ξέρουμε αυτό, επειδή έχουμε έλθει από τον Θείο κόσμο, εμείς ήμασταν εκεί. Αυτό που βλέπουμε γύρω μας, δεν είναι ο Απόλυτος κόσμος. Αυτό το ονομάζουμε "Κόσμο των σκιών". Εκείνος, που σήμερα λεει κάτι και αύριο κάτι άλλο, είναι σκιά του ανθρώπου. Όμως εμείς δεν ενοχλούμαστε απ' αυτό, γιατί η σκιά λιώνει και εξαφανίζεται. Αυτό είναι μέσα στα πράγματα. Εμείς δεν ενοχλούμαστε απ' το ότι οι άνθρωποι κτυπιούνται, τσακώνονται, πεθαίνουν, χάνουν τον πλούτο τους. Για μας, αυτό είναι θεατρική παράσταση. Αυτοί είναι ρόλοι στο δράμα κάποιου συγγραφέα, τους οποίους πρέπει να παίξουν.

 

Εμείς ενδιαφερόμαστε για τις ωραίες κι ευλογημένες πράξεις των ανθρώπων. Κάποιος παραπονιέται ότι τον έκλεψαν. Αυτός ο άνθρωπος πλανάται. Αν μετά το κλέψιμο αισθάνεται ελαφρωμένος, πρέπει να ευχαριστήσει που του έχουν πάρει ένα μέρος από το φορτίο του. Τι θα του συνέβαινε αν, μ' αυτό το βάρος, κολυμπούσε στην θάλασσα; Θα μπορούσε να πνιγεί. Αφού βρέθηκε άνθρωπος που θα πάρει το βάρος από την πλάτη του, αυτός πρέπει να ευχαριστεί. Αλλιώς θα δοκίμαζε το βάθος της θάλασσας. Ένα πρέπει να ξέρετε: Είναι αληθινό αυτό που κανείς δεν μπορεί να σας αποσπάσει. Όταν κάποιος πάρει κάτι από σένα, αυτό δεν είναι πραγματικό. Κάθε πλούτος, που μπορούν να σου τον αφαιρέσουν, δεν είναι δικός σου. Εμείς πιστεύουμε σ' αυτήν την ιδιοκτησία, την οποία κανείς δεν μπορεί ν' αποσπάσει. Η μοναδική ιδιοκτησία του ανθρώπου είναι το πνεύμα του, η ψυχή του, ο νους του, η καρδιά του και το σώμα του.

 

Ο άνθρωπος διαθέτει ένα σώμα, που κανείς δεν μπορεί να του το πάρει. Όταν πεθάνει ο άνθρωπος, θα μείνει μ' αυτό το σώμα. Προς το παρόν, ζει σε ξένο σώμα. Το φυσικό σώμα, στο οποίο ζει ο άνθρωπος, δεν είναι δικό του. Είναι το κέλυφος του αυγού, από το οποίο βγαίνει το κοτοπουλάκι. Να γιατί, όταν πεθάνει ο άνθρωπος, βγαίνει από το κέλυφος του και μπαίνει στο δικό του σώμα, στο οποίο υπάρχουν συνθήκες ανάπτυξης. Αυτό δεν πρέπει να σας ενοχλεί. Θα πείτε ότι πιστεύετε στον θεό. Η πίστη υπονοεί γνώση του Θεού. Για να γνωρίσετε τον Θεό, πρέπει να μπείτε στο Θείο σχολείο και να εφαρμόσετε την Θεία αγάπη, την Θεία σοφία, την Θεία αλήθεια. Όταν εφαρμόσετε τους θείους κανόνες, θα έχετε αποκτήσει την πραγματική γνώση. Αν με τις τωρινές σας γνώσεις πάτε στον ήλιο, θα βρεθείτε στην κατάσταση των παιδιών, που μόλις αρχίζουν να μαθαίνουν, θα πείτε ότι ξέρετε Γαλλικά, Γερμανικά, Αγγλικά. Τι είναι όλες αυτές οι γλώσσες σε σύγκριση με την Βατανική γλώσσα, από την οποία έχουν προέλθει όλες οι τωρινές γλώσσες; Οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει την Βατανική γλώσσα, την πρωταρχική γλώσσα, την οποία μιλούσαν στο μακρινό παρελθόν. Υπάρχουν άνθρωποι που θυμούνται αυτήν την γλώσσα, αλλ' αυτοί είναι λίγοι.

 

Τώρα, δεν θέλω να φέρω ενόχληση στον νου σας και στις καρδιές σας, αλλά θέλω να σας κάνω να σκεφθείτε. Οι ενοχλήσεις προέρχονται από τις αντιλήψεις των ανθρώπων. Όποιος σας αγαπά, αυτός ποτέ δεν φέρει ενόχληση στην ψυχή σας. Επομένως, αν έχεις κάποια ενόχληση στην ψυχή σου, ή δεν αγαπάς τον δεδομένο άνθρωπο, ή αυτός δεν σε αγαπά. Στην θεία αγάπη, και οι δύο αγαπούν το ίδιο, αλλά το εκφράζουν διαφορετικά: Όταν ο ένας δίνει, ο άλλος παίρνει. Μετά από αρκετό καιρό, αλλάζουν οι ρόλοι τους. Η Θεία αγάπη υπονοεί σωστή ανταλλαγή, δηλαδή αλλαγή των πολικοτήτων. Το ίδιο φαινόμενο γίνεται και στον ηλεκτρισμό: Ο πόλος που ήταν θετικός, γίνεται αρνητικός. Το φως εμφανίζεται πάντα στον αρνητικό πόλο. Τώρα, το αδύνατο στον κόσμο φέρει την Θεία εκδήλωση μέσα του. Το δυνατό πάλι φέρει την γνώση. Ο άνθρωπος χρωστά τα δικά του αποκτήματα στο αδύναμο μέσα του. Κάθε μεγάλη σκέψη έχει δημιουργηθεί από μικρές ωθήσεις. Οι μικρές επιθυμίες και ωθήσεις, που κρατά μέσα του ο άνθρωπος, μετά από καιρό γεννούν κάποια μεγάλη ιδέα. Ο άνθρωπος πρέπει να δουλεύει δεκάδες χρόνια πάνω σε μία μεγάλη ιδέα μέχρι να την εκπληρώσει. Τίποτε στον κόσμο δεν είναι τυχαίο.

 

Για να γεννηθεί ένα έξυπνο κι όμορφο παιδί, η μητέρα δούλεψε προς αυτή την κατεύθυνση δεκάδες χρόνια. Για να γεννηθεί ένα σοφό παιδί, η μητέρα κρατούσε αυτήν την σκέψη στον νου της αιώνες. Αν τα μάτια κάποιου ανθρώπου είναι όμορφα, τούτο δείχνει ότι αυτός σκεπτόταν πολύ προς αυτήν την κατεύθυνση. Αν τίποτε δεν σκεπτόταν, τα μάτια του δεν είναι όμορφα. Έτσι, όταν θέλετε όμορφα μάτια, που να δείχνουν Θείες σκέψεις, να δουλεύετε συνειδητά πάνω σ' αυτήν την επιθυμία. Κάθε σκέψη, καλή ή άσχημη, που βγαίνει από τον άνθρωπο, αφού κάνει έναν κύκλο κίνησης, θα επιστρέψει πάλι σ' αυτόν. Το καλό που κάνει ο άνθρωπος, μετά από καιρό πάλι θα επιστρέψει σ' αυτόν. Τέτοιος είναι ο νόμος. Καθώς το ξέρετε, να σκέφτεστε, να αισθάνεστε και να ενεργείτε σωστά, για να επιστρέψουν όλα σ' εσάς. Η βροχή σήμερα δείχνει ότι όλες οι καλές δουλειές, τις οποίες σπέρνετε, θα ποτισθούν, για να μεγαλώσουν και να δώσουν καρπούς. Το καλό που σπέρνετε μέσα σας, θ' αναπτυχθεί. Η σημερινή βροχή είναι μεγάλη ευλογία για σας. Ο Θεός λεει ότι, όλα όσα επιθυμήσατε εδώ και χιλιάδες χρόνια, θα είναι ευλογημένα, υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθείτε τον Θείο δρόμο. Μη φοβάστε την βροχή. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν βρέχει να βγαίνετε έξω, για να βραχείτε καλά. Αν είστε κάπου στον δρόμο, να βγάλετε το καπέλο σας, να σας βρέξει καλά το κεφάλι. Αυτή η βροχή είναι ευλογία για τον άνθρωπο. Όταν βρέχει, να ευχαριστείτε που βραχήκατε κι έχετε κάνει ένα ηλεκτρικό ντους.

 

Σας εύχομαι οι σκέψεις σας, τα συναισθήματα και οι πράξεις σας να λουσθούν. Η βροχή, η οποία έρχεται από πάνω, είναι έλλογη. Φέρνει μέσα της ισχυρές δυνάμεις. Τα φυτά, τα ζώα, οι άνθρωποι, που έχουν βραχεί κι έχουν λουστεί απ' αυτήν την βροχή, είναι ευλογημένα. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αφύσικο φόβο για την βροχή, σαν να έχουν γίνει από ζάχαρη. Εκείνους που έχουν γίνει από ζάχαρη, δεν τους συμβουλεύω να κάνουν τέτοια ντους με βροχή. Όμως εκείνοι, οι οποίοι έχουν γίνει από σταθερή ύλη, πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο τουλάχιστον 10 ντους στην βροχή.

 

Ο Χριστός λεει: "Αν τις δεν γεννηθή εξ ύδατος και Πνεύματος, δεν δύναται να εισέλθη εις την βασιλείαν του Θεού." Δηλαδή το νερό, από το οποίο πρέπει να γεννηθείτε, θα είναι η μητέρα σας. Τώρα, εσείς φεύγετε από την μητέρα σας. Το πνεύμα θα είναι ο πατέρας σας. Ποιος είδε την μητέρα του, δηλαδή την αγάπη; Όλοι οι νέοι ερωτεύονται, αλλά δεν γνωρίζουν την αγάπη. Οι γέροι, πάλι, λένε ότι η αγάπη δεν είναι γι’ αυτούς. Αν ο γέρος ερωτευτεί, λένε ότι είναι τρελός. Δηλαδή, η τρέλα είναι για τους νέους, κι όχι για τους γέρους. Σ' έναν νέο επιτρέπεται ν' αγαπήσει, ενώ σ' έναν γέρο δεν επιτρέπεται. Στην ουσία, ο άνθρωπος μπορεί να είναι νέος μόνον αν αγαπάει. Αν σταματήσει ν' αγαπάει, γερνάει. Είναι προτιμότερο ο άνθρωπος να φέρει όλες τις τρέλες της νεότητας, αλλά με αγάπη, παρά όλον τον πλούτο των γηρατειών, αλλά χωρίς αγάπη. Οι τρέλες της νεότητας αλλά με αγάπη, είναι οι αρετές της νεότητας. Όταν τα παιδιά τσακώνονται, εύκολα συμφιλιώνουν. Βλέπετε ότι δύο παιδιά τσακώνονται, χτυπιούνται, τραβούν τα μαλλιά τους, μετά από ένα - δύο λεπτά αγκαλιάζονται και φιλιούνται. Αν δύο γέροι τσακωθούν, για χρόνια δεν μπορούν να συμφιλιωθούν. Οι άνθρωποι έχουν καταλάβει λάθος και τα γηρατειά και την νεότητα. Νέος άνθρωπος είναι αυτός που δέχεται. Γέρος είναι εκείνος που δίνει. Ο γέρος πρέπει να μεταφέρει την εμπειρία του στον νέο και να πει: Γιε μου, είσαι καλός άνθρωπος. Ο δρόμος στον οποίο βαδίζεις, είναι σωστός. Ας είσαι ευλογημένος! Μήπως τα παιδιά δεν βαδίζουν στον σωστό δρόμο;

 

Ο Χριστός λεει: 'Έάν δεν γείνητε ως τα παιδία, δεν θέλετε εισέλθει εις την βασιλείαν των ουρανών." Υπάρχουν παιδιά, που δεν μοιάζουν με παιδιά. Έχουν γεράσει πρόωρα. Σύμφωνα με την άποψη μου, παιδιά είναι μόνον εκείνα που έχουν αγάπη. Γέροι είναι μόνον εκείνοι που έχουν αγάπη. Επομένως, όλα τα παιδιά κι όλοι οι γέροι που δεν έχουν αγάπη, φέρουν άλλα ονόματα. Τα παιδιά χωρίς αγάπη, τα ονομάζουμε Νέες κούκλες. Οι γέροι χωρίς αγάπη, ονομάζονται Παλιές κούκλες. Αυτό αφορά και τους άνδρες και τις γυναίκες. Όλοι πρέπει να αναρωτηθείτε: Τι προτιμώ να είμαι - νεαρή κούκλα χωρίς αγάπη, ή παλιά κούκλα με αγάπη; Κάθε άνθρωπος πρέπει να είναι ή νέος ή γέρος, όμως οπωσδήποτε να έχει αγάπη. Όσο είναι κούκλα, τίποτε δεν μπορεί να αναμένεται απ' αυτόν. Οποιαδήποτε συνθήκη και να δημιουργήσετε στην κούκλα, αυτή πάντα παραμένει κούκλα. Τα παιδιά κάνουν μπάνιο στις κούκλες τους, τις ντύνουν με μοντέρνα ρούχα, τις κάνουν βόλτα με καροτσάκια, αλλά μένουν πάντα κούκλες. Αν σπάσει το χέρι της κούκλας, το παιδί κλαίει, αλλά η κούκλα δεν ενδιαφέρεται για το σπασμένο της χέρι,

 

Τώρα, ας μείνει στον νου σας η σκέψη: Ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι υγιής, αν δεν αγαπά. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι επιστήμονας, αν δεν αγαπά. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι ελεύθερος, αν δεν αγαπά. Γενικά, ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος, πλούσιος, δυνατός, υγιής, επιστήμονας, αν δεν αγαπά. Η αγάπη πρέπει να υπάρχει παντού. Αν έχεις αγάπη στην συνειδητότητά σου, θα είσαι μεγάλος επιστήμονας. Αν έχεις αγάπη στην ελευθερία σου, θα είσαι αχτύπητος. Η αγάπη, ο πλούτος, η γνώση, η υγεία μπορούν να διατηρηθούν μόνο με την αγάπη. Χωρίς την αγάπη, η ελευθερία μετατρέπεται σε σκλαβιά, η γνώση σε άγνοια, η αγάπη σε βασανιστήριο.

 

Έχει ειπωθεί στις Γραφές. "Αύτη δε είναι αιώνιος ζωή, το να γνωρίζωσι σε τον μόνον αληθινόν Θεόν. " Η γνώση προϋποθέτει αγάπη. Να αγαπάς κάποιον, σημαίνει να ζεις γι' αυτόν. Η αγάπη του Θεού έγκειται στο ότι, σε όλες τις αντιξοότητες της ανθρώπινης ζωής, Αυτός βλέπει ευνοϊκά τον άνθρωπο. Καθώς βλέπει όλες τις στραβές πράξεις των ανθρώπων, ο Θεός λεει: Αυτή η ζωή δεν είναι για σας. Εγώ πιστεύω ότι μετά από καιρό θα αφήσετε τις αδυναμίες σας. Υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο, ο οποίος αρέσκεται να τρώει χαλασμένο κρέας. Όλοι οι άνθρωποι αρέσκονται στα ωραία, νέα, ενδύματα, που έχουν γίνει από ακριβό, φίνο υλικό. Κάθε ένας θα επιθυμούσε να έχει στολίδια φτιαγμένα από χρυσό, εμπλουτισμένα με διαμάντια. Το ωραιότερο ένδυμα, που μπορεί να φορέσει ο άνθρωπος, είναι το ένδυμα της αγάπης. Αυτοί είναι στολισμένοι με πολύτιμους λίθους και διαμάντια. Κανένας δεν είναι σε θέση να κλέψει το ρούχο της αγάπης απ' τον άνθρωπο.

 

Μερικοί ρωτούν αν θα αναγνωρίζονται, όταν πάνε στον άλλο κόσμο. Αν αγαπιούνται, θ' αναγνωρίζονται αν δεν αγαπιούνται, δεν θ' αναγνωρίζονται. Αν αγαπιέστε εδώ, και στον άλλο κόσμο θ' αγαπιέστε. Για τον έλλογο, οι συνθήκες στον άλλο κόσμο είναι καλύτερες απ' αυτές στην γη. Στον άλλο κόσμο, οι άνθρωποι έχουν καλύτερες συνθήκες για να γνωρίζονται και να αγαπιούνται. Στον άλλο κόσμο, έχετε την δυνατότητα να μάθετε την πιο όμορφη γλώσσα, τις πιο όμορφες λέξεις, που έχετε ψάξει στην ζωή σας. Μπροστά σας θ' αποκαλυφθεί εκείνο το θαυμάσιο παρελθόν και μέλλον, για να δείτε πώς αρχίσατε και τι γνώσεις θ' αποκτήσετε στο μέλλον. Κάθε άνθρωπος τον οποίο αγαπάτε, σας ήταν χρήσιμος στο παρελθόν. Αυτός θα σας είναι χρήσιμος και στο παρόν και στο μέλλον. Επομένως, όλοι οι άνθρωποι που σας αγαπούν, αποτελούν το κεφάλαιο σας. Για εκείνους, πάλι, τους οποίους αγαπάτε, εσείς είστε το κεφάλαιο τους. Τι αγαθό μεγαλύτερο απ' αυτό μπορείτε να περιμένετε; Είστε το κεφάλαιο γί αυτούς που αγαπάτε, κι αυτοί πάλι που σας αγαπούν, είναι το δικό σας κεφάλαιο. Η ευτυχία τους κρύβεται σ' εσάς κι η δική σας σ' αυτούς. Η ευτυχία όλων των ανθρώπων κρύβεται στον Θεό. Αν αγαπάτε τον Θεό, να ξέρετε, ότι το μέλλον σας είναι κρυμμένο σ' Αυτόν. Αν Τον αγαπάτε, ό,τι επιθυμήσατε, θα σας το δώσει. Αφού το ξέρετε αυτό, να επιθυμείτε από τον Θεό μόνον αυτό που ανταποκρίνεται σ' εσάς. Μπορεί το μικρό κοριτσάκι να θέλει να ντυθεί μ' ένα φόρεμα της μητέρας του; Αυτή η επιθυμία δεν ανταποκρίνεται σ' αυτό. Όταν γίνει είκοσι ενός ετών κορίτσι, μπορεί να φορέσει το φόρεμα της μητέρας του. Όσο είσαι πεντάχρονο κοριτσάκι, μην επιθυμείς το φόρεμα της μητέρας σου. Όσο είσαι πέντε χρονών αγοράκι, μην επιθυμείς το ρούχο του πατέρα σου. Όσο είσαι πέντε χρονών παιδί, μην επιθυμείς την έδρα του καθηγητή. Όταν γίνεις μεγάλος, θα ντυθείς με ό,τι ρούχα θέλεις. Όταν γίνεις μεγάλος, θ' αναλάβεις την καθηγητική έδρα. Κάθε τι θα έλθει στον καιρό του. Να περιμένετε ήρεμα τον καιρό που έχει καθορισθεί για σας. Αυτό θα σας φέρει τα αντίστοιχα για σας αγαθά.

 

"Αύτη δε είναι η αιώνιος ζωή, το να γνωρίζωσι σε τον μόνον αληθινόν Θεόν." Αυτό είναι ζωή αιώνια, ν' αγαπάτε ο ένας τον άλλο. Αυτό είναι ζωή αιώνια, να ζει ο ένας για τον άλλο. Αυτό είναι ζωή αιώνια, να εκτελείτε την Θέληση του Θεού, και ν' αποκτάτε όλα εκείνα που επιθυμείτε, και να λετε: Είναι αληθινά τα λόγια του Χριστού, πως ο,τιδήποτε επιθυμήσετε, θα σας δοθεί.

 

Ο Απόστολος Παύλος λεει: "Εκείνα τα οποία οφθαλμός δεν είδε, και ωτίον δεν ήκουσε, και εις καρδίαν ανθρώπου δεν ανέβησαν, τα οποία ο θεός ητοίμασεν εις τους αγαπώντας αυτόν." Δηλαδή, για κάθε άνθρωπο υπάρχουν προκαθορισμένα αγαθά, που θα έλθουν εν καιρώ. Για να αποκτήσει αυτά τα αγαθά, πρέπει να εφαρμόσει την αγάπη του. Ότι θα έχει βάσανα, αυτό είναι αναπόφευκτο. Χωρίς βάσανα, ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει. Τα βάσανα είναι ο θεμέλιος λίθος για τον άνθρωπο. Για να αποκτήσει ένα αγαθό της αγάπης, ο άνθρωπος πρέπει να περάσει μέσα από 99 δυσκολίες. Αν βρει ο άνθρωπος, που πέρασε μέσα από 99 δυσκολίες, την αγάπη, θα λιώσει, τίποτε δεν θα μείνει απ' αυτόν. Αν συναντήσει έναν άνθρωπο, ο οποίος πέρασε μέσα από 99 δυσκολίες, η αγάπη θα τους ενώσει σ' ένα και θα σχηματίσει απ' αυτούς το ένα αιώνιο αγαθό της ζωής. Αν διαφυλάξετε τους νόμους της αγάπης, αυτή θα μετατρέψει όλες σας τις παραξενιές, τα βάσανα, και τις δυστυχίες και θα τις μετατρέψει σε αιώνιο κεφάλαιο για σας. Να χαίρεστε που έρχεται η αγάπη, η οποία θα σας απελευθερώσει από τις τωρινές αβάσταχτες συνθήκες της ζωής. Μόνο η Θεία αγάπη είναι σε θέση να απελευθερώσει τον άνθρωπο από τον θάνατο - τον μεγαλύτερο εχθρό του κόσμου.

 

Αυτή είναι ζωή αιώνια, να γνωρίσετε τον Θεό ως Αγάπη.

 

Αυτή είναι ζωή αιώνια, να γνωρίσετε τον Θεό ως Σοφία.

 

Αυτό είναι ζωή αιώνια, να γνωρίσετε τον Θεό ως Αλήθεια. Σας εύχομαι στο μέλλον να βαδίζετε αυτόν τον δρόμο. Σας εύχομαι να γίνετε κύριοι της αγάπης, να γίνετε υπηρέτες της αγάπης.

 

Ομιλία του Διδασκάλου σε συγκέντρωση, που έγινε στις 27 Αυγούστου 1939, 10 π.μ., στην Σόφια, Ίζγκρεβ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...