Jump to content

1939_08_26 Τρία πολύτιμα πράγματα


Ани

Recommended Posts

Τρία πολύτιμα πράγματα

 

Διαλογισμός

 

Τρία πολύτιμα πράγματα υπάρχουν στη ζωή, που ο άνθρωπος πρέπει να τα δεχτεί σωστά. Είναι η βάση, πάνω στην οποία ο άνθρωπος μπορεί να χτίζει. Το πρώτο πολύτιμο πράγμα είναι η αγάπη, που φέρει τα αγαθά της ζωής. Η αγάπη πάλι βγαίνει από το Πνεύμα. Αυτή εμφανίζεται βασικά με δύο τρόπους: Με το δούναι και λαβείν. Εκεί απ' όπου βγαίνει η αγάπη, είναι μέρος που δίνει, δηλαδή το πνεύμα δίνει. Εκεί που η αγάπη μπαίνει, είναι μέρος που κάποιος δέχεται. Επειδή η αγάπη μπαίνει στην ψυχή, γι' αυτό λέμε ότι η ψυχή δέχεται. Επομένως, για να εμφανιστεί η αγάπη, είναι απαραίτητα: η ύπαρξη, από την οποία θα έρθει η αγάπη, και το αντικείμενο, το οποίο θα την δεχτεί. Η δύναμη της ανθρώπινης ψυχής βρίσκεται στην αποδοχή της αγάπης. Όταν ο άνθρωπος δέχεται σωστά την αγάπη, στην ψυχή του επέρχεται ειρήνη, χαρά κι ευχαρίστηση, κι όλες οι αντιθέσεις στη ζωή του εξαφανίζονται. Όσο σκοντάφτει σε αντιθέσεις, ο άνθρωπος δεν δέχεται ακόμη την αγάπη. Αν το ξέρει αυτό, πρέπει να ψάξει την αιτία των αντιθέσεων μέσα του, κι όχι έξω απ' αυτόν. Οι αντιθέσεις δείχνουν ότι τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι θολά και, συνεπώς, το φως δεν μπορεί ελεύθερα να περάσει από μέσα τους. Καθαρίστε τα παράθυρα σας με μαλακή καθαρή πετσέτα, για να έχετε περισσότερο φως.

 

Το δεύτερο πολύτιμο πράγμα στη ζωή είναι η σοφία, η οποία φέρει φως και γνώση. Η δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος βρίσκεται στο φως και στη γνώση που δέχεται αυτός.

 

Το τρίτο πολύτιμο πράγμα στη ζωή του ανθρώπου είναι η αλήθεια, η οποία φέρνει ελευθερία. Όποιος δεν είναι ελεύθερος, αυτός δεν απόχτησε την πολυτιμότητα της ελευθερίας. Έχει ειπωθεί στις Γραφές: "Η αλήθεια ελευθερώσει υμάς." Μόνον ο ελεύθερος άνθρωπος μπορεί να κινείται. Μόνον ο ελεύθερος μπορεί να εφαρμόζει την αγάπη. Μόνον ο ελεύθερος μπορεί να εφαρμόζει την γνώση και το φως. Μόνον ο ελεύθερος μπορεί να ζει.

 

Όλοι όσοι ακούτε τον Λόγο, πρέπει να ακούτε μέσα από το νόμο της αγάπης, της σοφίας, και της αλήθειας. Εάν δεν ακούτε μέσα απ' αυτόν τον νόμο, δεν θα καταλάβετε την αξία που φέρουν μέσα τους η αγάπη, η σοφία και η αλήθεια. Κάθε ένας μπορεί να προφέρει τις λέξεις "αγάπη, σοφία κι αλήθεια", όμως κάθε προφορά αυτών των λέξεων έχει διαφορετικό περιεχόμενο και διαφορετική έννοια. Καθένας μπορεί να τραγουδάει, αλλά μεταξύ του τραγουδιού του σοφού και του συνηθισμένου τραγουδιστή, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Τεράστια διαφορά υπάρχει, μεταξύ του σοφού και του συνηθισμένου ζωγράφου, μεταξύ του σοφού και του συνηθισμένου ρήτορα. Οι συνηθισμένοι τραγουδιστές, μουσικοί, ζωγράφοι, ρήτορες σηκώνουν μόνο σκόνη στη ζωή τους. Και η σκόνη έχει τη θέση της, γιατί βοηθάει στον σχηματισμό των σταγόνων της βροχής. Οι σταγόνες της βροχής σχηματίζουν λάσπη. Μόλις βρει αυτή τη λάσπη, ο σοφός πάντα την βάζει να δουλέψει. Απ' τη λάσπη, αυτός κάνει ωραία αγγεία. Επομένως, εάν από τη σκόνη ο άνθρωπος δεν μπορεί να δημιουργήσει σταγόνες βροχής, εάν από τις σταγόνες της βροχής δεν μπορεί να δημιουργήσει λάσπη κι από την λάσπη ωραία αγγεία, δεν είναι σοφός τεχνίτης.

 

Πολλοί θέλουν να ξέρουν εάν ο δεδομένος άνθρωπος τους αγαπά. Μόνον ο σοφός άνθρωπος αγαπιέται, γιατί από τη σκόνη μπορεί να σχηματίσει σταγόνες βροχής, από τις σταγόνες της βροχής λάσπη και από την λάσπη ωραία αγγεία. Επομένως, όποιος υποφέρει χωρίς να μπορεί να βοηθηθεί, αυτός είναι συνηθισμένος άνθρωπος. Εάν από την σκόνη και την λάσπη που έχετε, όεν μπορείτε να βγάλετε μια φωτεινή πράξη, είστε συνηθισμένοι άνθρωποι. Αφού ήρθε στη γη, ο άνθρωπος πρέπει να είναι ασυνήθιστος, να είναι γλύπτης, από τη σκόνη και από την λάσπη να βγάζει ωραία αγάλματα για το μέλλον.

 

Κάποιοι λένε για τον εαυτό τους ότι είναι καλοί, ότι έχουν αγάπη. Η καλοσύνη και η αγάπη εμφανίζονται έξω από τον χρόνο, και τα αποτελέσματα τους μένουν στον χρόνο. Κάθε τι το οποίο εμφανίζεται έξω από το χρόνο, είναι αιώνιο, υπάρχει πάντα. Αυτό που εμφανίζεται, όμως, δεν μένει πάντα. Εάν μπείτε σ' ένα φωτισμένο σαλόνι, βλέπετε όλη την κατάσταση: ζωγραφιές, αγάλματα. Μόλις σβήσετε το φως, οι εικόνες εξαφανίζονται. Όσο έχετε φως, είστε στον πραγματικό κόσμο μόλις εξαφανιστεί το φως, είστε στον μη αντικειμενικό κόσμο, ή στον κόσμο των σκιών. Εσύ είσαι ευτυχής, όμως σε κάποια στιγμή η ευτυχία σου χάνεται. Εσύ αγαπάς, όμως κάποια στιγμή η αγάπη σου εξαφανίζεται. Εσύ είσαι ελεύθερος, έχεις γνώσεις, όμως κάποια στιγμή η ελευθερία και οι γνώσεις σου εξαφανίζονται. Η αγάπη, η γνώση, η ελευθερία, όταν εμφανίζονται και εξαφανίζονται, δεν φέρουν τις αξίες της ζωής. Θα πείτε ότι οι συνθήκες ήταν τέτοιες. Εάν αρχίσετε να συζητάτε, να σχολιάζετε, ζείτε σε μεταβατικά πράγματα, στη σκιά της ζωής. Η αγάπη, η σοφία και η αλήθεια δεν υπομένουν κανένα σχόλιο. Η ιδανική αγάπη συνέχεια μεγαλώνει κι αυξάνεται. Καταλαμβάνει όλα τα όντα, που ο Θεός δημιούργησε. Πραγματικά πράγματα είναι μόνον αυτά που ο Θεός δημιούργησε. Όλα τα υπόλοιπα είναι μη αντικειμενικά. Αυτά εμφανίζονται κι εξαφανίζονται όπως οι σκιές. Επομένως, για τον άνθρωπο, είναι πολύτιμο μόνον εκείνο, το οποίο ο Θεός δημιούργησε. Αυτός δημιούργησε το σώμα του, την καρδιά του, το νου του, την ψυχή του και το πνεύμα του. Να εκτιμάτε αυτά τα πράγματα μέσα σας και για τίποτε να μην τα πουλάτε. Κάθε μια από αυτές τις αξίες, έχει την ιδιαίτερη της γλώσσα.

 

Οι σύγχρονοι άνθρωποι μόλις αρχίζουν να μελετούν την γλώσσα της καρδιάς. Όποιος δεν γνωρίζει αυτή τη γλώσσα, αυτός θέλει να μεταδώσει τα συναισθήματα του στη συνηθισμένη γλώσσα. Η καρδιά δεν χρησιμοποιεί τη γλώσσα των χειλιών. Γιατί πρέπει να ρωτάτε τον άνθρωπο αν σας αγαπάει; Ν' ακούσετε την καρδιά του, και θα δείτε τι λεει αυτή. Εάν ακούτε έναν ποιητή, πρέπει να τον ρωτάτε πως τραγουδάει; Εάν ρωτάτε, είστε κουφός, το αυτί σας δεν αντιλαμβάνεται τους τόνους. Όταν ο τραγουδιστής τραγουδάει, το αυτί είναι βέβαιο, καταλαβαίνει εάν τραγουδάει σωστά ο τραγουδιστής ή όχι. Εάν ο τραγουδιστής δεν μπορεί μέσα από το αριστερό αυτί του ακροατή να φέρει την αγάπη και την αξία της ζωής, και από το δεξιό το φως και τη γνώση της σοφίας, δεν είναι αληθινός τραγουδιστής. Εάν ο ακροατής δεν μπορεί μέσα από το αριστερό αυτί να δεχθεί την αγάπη και τις αξίες της ζωής, και από το δεξιό το φως και τη γνώση της σοφίας, τίποτε δεν άκουσε. Άκουγε με κλεισμένα τα αυτιά.

 

Αν κοιτάς και δεν βλέπεις, αν αφουγκράζεσαι και δεν ακούς, αυτό σημαίνει ότι ζεις έξω από τον Θείο κόσμο. Η ομιλία, το τραγούδι, η μουσική είναι μεγάλα πράγματα, τα οποία ο Θεός έχει χαρίσει στον άνθρωπο. Όπου υπάρχει ομιλία, τραγούδι και μουσική, εκεί υπάρχει κι ο Θεός. Αυτός μιλάει στους ανθρώπους μέσα από το λόγο του, μέσα από το τραγούδι, μέσα από την μεγάλη αρμονία. Εάν τα αυτιά σας ήταν ανοιχτά, τότε θα ακούγατε το χαρούμενο τραγούδι των αγγέλων: Ω άνθρωποι, δημιουργημένοι κατ' εικόνα και ομοίωση του Θεού, ακούστε τη φωνή του Δημιουργού σας, του Πατέρα σας, ο οποίος σήμερα μιλάει. Ακούστε, όπως κι εμείς Τον ακούμε.

 

Εκτελέστε το θέλημα του, όπως κι εμείς το εκτελούμε. Σ' αυτό έγκειται η έννοια της αθάνατης ζωής.

 

Ο Χριστός λεει: "Εγώ είμαι η θύρα". Η θύρα αντιπροσωπεύει την αγάπη. Μέσα απ' αυτή πρέπει να περάσει ο καθένας, για να μπει στην αίθουσα αναμονής - στο δωμάτιο του φωτός και της γνώσης. Εδώ θα βρει την αλήθεια και την ελευθερία. Να είναι ο άνθρωπος ελεύθερος, αυτό σημαίνει να γνωρίσει τον Θεό, να δεχθεί τη γνώση και το φως, που φέρει η σοφία. Να αγαπάει ο άνθρωπος, αυτό σημαίνει να δεχθεί την μεγάλη ζωή. Για να εφαρμόσει την αγάπη, η οποία δίνει νόημα στη ζωή και φέρει χαρά και ευτυχία στην ψυχή, ο άνθρωπος πρέπει να παραιτηθεί από τους συνηθισμένους ρήτορες, τραγουδιστές, μουσικούς, ζωγράφους που σηκώνουν σκόνη γύρω τους. Για ν' αποκτήσει την σοφία που κάνει τον άνθρωπο δυνατό και ισχυρό, ο άνθρωπος πρέπει να παραιτηθεί από εκείνη τη γνώση, που φέρνει σκοτάδι και μπέρδεμα στη συνειδητότητά. Για ν' αποκτήσει την αλήθεια, η οποία δίνει ελευθερία, ο άνθρωπος πρέπει να παραιτηθεί από τις πλάνες, που τον περιορίζουν. Η αγάπη μετατρέπει τη λύπη σε χαρά, τις δυσκολίες σε αγαθά. Να ωθείστε προς την αγάπη, η οποία φέρει τις αξίες της ζωής.

 

Βλέπω εδώ κι εκεί πολλά μικρά λουλουδάκια να φυτρώνουν και μικρές πηγές να αναβλύζουν. Αισθάνομαι ήδη τα πουλιά να τραγουδούν και τα παιδιά ανέμελα να παίζουν. Μακριά, κάπου στον ορίζοντα, βλέπω τον Θείο ήλιο να ανατέλλει. Οι πρώτες δύο αχτίνες, είναι οι αχτίνες της Θείας Αγάπης και Σοφίας. Αυτές συνενώνονται για να σχηματίσουν την ακτίνα της Θείας Αλήθειας και Ελευθερίας. Να χαίρεστε και να ευτυχείτε γι' αυτό, το οποίο τώρα έχετε.

 

Σας εύχομαι οι ακτίνες της Θείας Αγάπης και Σοφίας να μπουν τώρα στην καρδιά σας και στο νου σας, να συνενωθούν σ' ένα, για να σχηματίσουν την ακτίνα της Θείας Αλήθειας, και να γίνετε δυνατοί κι ελεύθεροι. Να δεχθείτε αυτές τις ακτίνες μέσα σας, και να έχετε άφθονη ζωή, γνώση και ελευθερία, την οποία να ελευθερώσετε στην υπηρεσία του Θεού, ο οποίος σας έδωσε τα πάντα. Μην ανησυχείτε για τον εαυτό σας, ούτε για τον κόσμο. Νέος, άριστος κόσμος θα δημιουργηθεί. Το αυγό έχει τεθεί ήδη για εκκόλαψη. Μετά από είκοσι μέρες το κέλυφος του αυγού θα σπάσει κι από αυτό θα βγει η νέα ζωή - ο κόκορας της νέας μέρας. Αυτός θα τραγουδάει και θα λαλήσει, θα διαλαλήσει την νέα μέρα, τη μέρα της νέας κουλτούρας, του Θείου ήλιου. Ο μέλλων κόσμος είναι κόσμος της αγάπης και της κατανόησης μεταξύ των ανθρο3πων, είναι κόσμος της αδελφότητας και της ελευθερίας.

 

Οι σύγχρονοι άνθρωποι εκτίθενται σε δοκιμασίες και σε βάσανα, τα οποία πρέπει να υπερνικήσουν. Για να τα υπερνικήσουν, πρέπει να έχουν φρόνηση, να θέτουν κάθε τι στη θέση του και στον προορισμό του. Ο παλιός άνθρωπος πρέπει να διαλέξει ρούχο αντίστοιχο μ αυτόν, ο ηλικιωμένος να διαλέξει ρούχο αντίστοιχο με την ηλικία του, ο νέος - για το δικό του ανάστημα και ηλικία, και το παιδί επίσης πρέπει να διαλέξει παιδικό ρούχο. Εάν γίνει κάποιο μπέρδεμα στα ρούχα, ο άνθρωπος σίγουρα θα σκοντάψει σε δοκιμασίες, βάσανα. Κάθε σκέψη, κάθε συναίσθημα και κάθε πράξη πρέπει να τοποθετηθούν στη θέση τους. Αυτό εξαρτάται από την μορφή τους. Τα βάσανα των ανθρώπων οφείλονται στο ότι έχει γίνει μπέρδεμα στα Θεία αγαθά. Κάθε ένας πήρε αυτό το αγαθό το οποίο δεν έχει προοριστεί γι’ αυτόν. Όσα αγαθά έρχονται σε σας, είστε υποχρεωμένοι να τα στέλνετε στον παραλήπτη τους. Γι’ αυτό έχει ειπωθεί ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να σταματάει τα αγαθά που έρχονται σ' αυτόν. Το τελευταίο αγαθό, που κανείς δεν το θέλει, είναι το δικό σας. Έτσι θα γνωρίσετε ποιο αγαθό έχει προοριστεί για εσάς. Αν σας καλέσουν επίσκεψη, πάρτε την τελευταία θέση. Όταν έρθει ο σπιτονοικοκύρης, αυτός θα καθορίσει ποια είναι η θέση σας. Κρατήστε τον ίδιο νόμο και σε σχέση με τον Θεό. Εάν σας καλέσει ο Θεός στο τραπέζι του, να πάρετε την τελευταία θέση. Ο Θεός θα σας πει πού να καθίσετε. Η θέση του ανθρώπου καθορίζεται από το πνεύμα του, από την ψυχή του, από το νου του και από την καρδιά του. Απ' αυτά τα πράγματα καθορίζεται η υπηρεσία του και ο προορισμός του στον κόσμο. Εάν πάρετε μ' αυτόν τον τρόπο την θέση σας, κανείς δεν μπορεί να σας την αφαιρέσει.

 

Όταν ο άνθρωπος τοποθετηθεί στην θέση του ως προς το πνεύμα, την ψυχή, το νου και την καρδιά του, ο Θεός θα του μιλήσει. Να σας μιλήσει ο Θεός, αυτό σημαίνει να τον γνωρίσετε. Ο Θεός επισκέπτεται μόνον εκείνον, του οποίου η καρδιά, ο νους, η ψυχή, και το πνεύμα είναι στη θέση τους. Εάν τον επισκεφθεί ο Θεός, αυτός θα αισθανθεί μεγάλη χαρά. Θα πει κάποιος ότι η σημασία της καρδιάς είναι να στέλνει αίμα στο σώμα. Όταν στέλνει αίμα στο σώμα, η καρδιά πρέπει να έχει υπ' όψιν της όλα τα κύτταρα του οργανισμού, να μην μείνει ούτε ένα κύτταρο χωρίς τροφή. Ο νους πάλι έχει ως προορισμό να στέλνει την ενέργεια της σκέψης - την τροφή σε όλα τα κύτταρα του εγκεφάλου. Ο σκοπός της αλήθειας είναι να απελευθερώσει όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού από τις συνθήκες που τα περιορίζουν, μέσα στις οποίες βρίσκονται. Όταν τα απελευθερώσει, αυτά θα καταλάβουν ότι υπάρχει ένας σοφός άρχοντας, που φροντίζει για αυτά. Ό,τι είναι ο Θεός για τον άνθρωπο, τέτοιο πράγμα πρέπει να είναι ο άνθρωπος για τα κύτταρα του. Ο άνθρωπος πρέπει να μετατρέπει όλα τα δυσαρεστημένα κύτταρα μέσα του και να τα κάνει ικανοποιημένα κι ευτυχισμένα, για να μπορούν μια μέρα κι αυτά να τον θεωρήσουν ως δικό τους Αγαθό Κύριο. Σήμερα, μόνον ένα μέρος από τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού θεωρούν τον άνθρωπο ως Κύριο τους, ενώ ένα μέρος απ' αυτά δεν τον αναγνωρίζει. Αυτά λένε: Ο Κύριος μας δεν είναι εδώ. Εμείς τρώμε και πίνουμε, όμως δεν είναι γνωστό ποιος τρώει και ποιος πληρώνει. Εδώ επικρατεί πλήρης αναρχία.

 

"Εγώ είμαι η θύρα" λεει ο Χριστός. Η Ούρα είναι η αγάπη. Όποιος μπει μέσα απ' αυτήν την θύρα, αυτός θα βγει και θα βρει βοσκή. Η βοσκή είναι η Θεία Σοφία, στο φως της οποίας αναπτύσσονται όλα τ' αγαθά που έχουν προβλεφθεί από τον Θεό.

 

Σήμερα, εσείς έχετε συγκεντρωθεί εδώ. Κάτω από ποια δύναμη έχει γίνει αυτή η συγκέντρωση; Υπό την δύναμη των δικών σας καρδιών, υπό την δύναμη των δικών σας νοών, υπό την δύναμη των δικών σας ψυχών και υπό την δύναμη των δικών σας πνευμάτων. Αφού ο Θεός σας έχει συγκεντρώσει όλους μαζί, κι Αυτός θα παρευρίσκεται ανάμεσα σας.

 

Σας εύχομαι από σήμερα να βλέπετε την παρουσία του Θεού παντού και να κάνετε αυτό, το οποίο μέχρι τώρα δεν έχετε κάνει. Τι πρέπει να κάνετε; Πρέπει ν' αναστήσετε τους νεκρούς, να δώσετε γνώση στους αμαθείς, να ελευθερώσετε τους σκλάβους. Όταν το κάνετε αυτό μέσα σας, θα μπορείτε να το κάνετε κι έξω από εσάς. Απελευθερώστε το νου σας, την καρδιά σας, την ψυχή σας και το πνεύμα σας και γίνετε υπηρέτες του Κυρίου, ο οποίος σήμερα σας μιλά. Όποιος δεν μπορεί να το κάνει αυτό μόνος, ν' αφήσει τον Θεό να το κάνει αυτός.

 

Ομιλία στην συγκέντρωση που έγινε από τον Διδάσκαλο, στις 26 Αυγούστου 1939, 5 μ.μ, Σόφια - Ίζγκρεβ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...