Jump to content

1939_08_19 Αναγέννηση


Ани

Recommended Posts

 Αναγέννηση

 

Διαλογισμός

 

Όσο σκοντάφτει στη φύση του, ο άνθρωπος συναντάει μεγάλη αντίθεση. Θέλει να εξηγήσει την αιτία αυτής της αντίθεσης, αλλά δεν μπορεί. Γι' αυτή την αντίθεση πράγματι έχει ειπωθεί στις Γραφές: "Περίεργα και φοβερά έχουμε δημιουργηθεί, θεέ μου." Και το σταφύλι μπορεί να αναρωτηθεί γιατί, όσο ο χυμός του είναι φρέσκος, έχει γλυκιά γεύση, κι όταν μείνει μερικές μέρες, χαλάει και ξινίζει; Οι επιστήμονες έχουν λύσει αυτό το θέμα. Λένε ότι στον αέρα βρίσκονται ιδιαίτερα βακτηρίδια, που ονομάζονται ζυμομύκητες, και τα οποία, μόλις πέσουν στο χυμό του σταφυλιού, δημιουργούν οινοπνευματώδη ζύμωση. Το σάκχαρο του σταφυλιού, η γλυκόζη κι η λακτόζη, το οποίο βρίσκεται στο σταφύλι, υπό την επίδραση της οινοπνευματώδους ζύμωσης αποσυντίθεται σε οινόπνευμα και σε διοξείδιο του άνθρακα. Έτσι, εμείς λέμε ότι ο χυμός του σταφυλιού ξινίζει, δηλαδή παθαίνει ζύμωση. Κάθε σκέψη, κάθε επιθυμία και κάθε πράξη αφήνουν στον άνθρωπο ένα ιδιαίτερο κατακάθι, το οποίο κάνει ζύμωση ή ξίνισμα. Για να μη γίνει το ξίνισμα, ο άνθρωπος πρέπει να εφαρμόσει σαν φίλτρα την καρδιά του και το νου του, πριν να κατακάτσει το ίζημα και να το αφαιρέσει. Για να εφαρμόσει αυτά τα φίλτρα, ο άνθρωπος πρέπει να αναγεννηθεί. Για αυτό ο Χριστός λεει: "Εάν τις δεν γεννηθή εξ ύδατος και Πνεύματος, δεν δύναται να εισέλθη εις την βασιλείαν του Θεού". Ο νεο-γεννημένος ζει στις Θείες σκέψεις και στα Θεία συναισθήματα, που ποτέ δεν παθαίνουν ζύμωση. Επομένως, όσο ζει στο ανθρώπινο επίπεδο, ο άνθρωπος πάντα θα ζυμώνεται. Αφού ζυμώνεται, θα δοκιμάζει τις αντιθέσεις στη ζωή του. Εάν ζει στο Θείο επίπεδο, σ' αυτό δεν υπάρχει τίποτε να ζυμωθεί.

 

Μία από τις μεγάλες αντιφάσεις στην ανθρώπινη ζωή οφείλεται στη διατροφή. Ως διαδικασία, η διατροφή δημιουργεί εσωτερικές αντιθέσεις στον άνθρωπο. Για παράδειγμα, τι μεγαλύτερες αντιθέσεις μπορείτε να ψάχνετε απ' αυτές, στις οποίες σκοντάφτουν οι κρεατοφάγοι; Το κρέας περιέχει πολλά δηλητήρια κι ακαθαρσίες μέσα του, που προκαλούν πολλές ασθένειες. Οι ασθένειες καταστρέφουν ολόκληρη τη ζωή του ανθρώπου. Η τροφή με το κρέας έχει επίδραση όχι μόνο στον οργανισμό του ανθρώπου, αλλά και στην ψυχική του ζωή. Όταν τρέφεται με κρέας, ο άνθρωπος δέχεται τις ιδιότητες του ζώου το οποίο έφαγε. Μία αρνητική κατάσταση του γουρουνιού, για παράδειγμα, είναι το σκάψιμο. Αυτό νομίζει ότι με το σκάψιμο όλα γίνονται. Το σκάψιμο είναι αρνητικό χαρακτηριστικό, που ο άνθρωπος το δέχεται από το γουρούνι. Αφού το ξέρετε αυτό, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στην επιλογή της τροφής σας.

 

Όταν σκάβει την ρίζα της αχλαδιάς, οι καρποί του δένδρου αρχίζουν να πέφτουν στη γη, και το γουρούνι νομίζει ότι αυτό το ίδιο τα ξέθαψε. Πολλές φορές κι ο άνθρωπος σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο. Σκάβει τη γη, φυτεύει το στάρι, και μετά νομίζει ότι ο ίδιος έκανε το στάρι ν' αναπτυχθεί. Υπήρχε μια εποχή όπου το στάρι μεγάλωνε μόνο του, χωρίς να το σπέρνουν οι άνθρωποι. Εκτός αυτού, αρχικά το στάρι ήταν πολύ παχύ. Όσο πιο έλλογοι και πιο πολιτισμένοι γίνονται οι άνθρωποι, τόσο μικρότεροι γίνονται οι κόκκοι του σταριού. Υπήρχε ένας καιρός, όπου οι σπόροι του σταριού ήταν μεγάλοι σαν δαμάσκηνα. Η δαμασκηνιά είναι δένδρο το οποίο ανθίζει πολύ νωρίς, κι ωριμάζει πολύ αργά. Εξαιτίας αυτής της ιδιαιτερότητας, έχει δημιουργηθεί ένα ανέκδοτο για το δένδρο αυτό.

 

Στο μακρινό παρελθόν, ο διάβολος αποφάσισε να διαλέξει έναν από τους καρπούς το)ν δένδρων σαν δικό του κι άρχισε να παρατηρεί ποιο απ' αυτά θα ανθίσει νωρίτερα. Όταν είδε ότι αυτό το δένδρο άνθισε πρώτο, χάρηκε και είπε: Η δαμασκηνιά θα είναι το δικό μου δένδρο, νωρίς ανθίζει, νωρίς θα ωριμάζει και νωρίς θα τελειώνει τη δουλειά του. Ήταν μεγάλη η έκπληξη του όταν είδε ότι το δαμάσκηνο ωρίμαζε τελευταίο. Ο διάβολος θύμωσε, που για πρώτη φορά διαψεύστηκε στην επιλογή του, και καταράστηκε την δαμασκηνιά να γίνει σκληρή κι όταν χτυπούν κάποιον με ραβδί απ' αυτό το δένδρο, να γνωρίζει ότι αργά θα ωριμάσει. Εκείνη την ημέρα ο διάβολος έχασε την πίστη του στα δένδρα, που άνθιζαν νωρίτερα. Όμως τα δαμάσκηνα έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται κατά των στομαχικών διαταραχών.

 

Ρώτησαν το δαμάσκηνο: Γιατί οι καρποί σου είναι τόσο μικροί; Κοίταξε το κολοκύθι τι μεγάλους καρπούς δίνει. Το δαμάσκηνο απάντησε: Οι μεγάλες δουλειές διαρκούν μόνο έξι μήνες, ενώ οι μικρές - αιώνες.

 

19 Αυγούστου 1939, 5 μ.μ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...