Jump to content

1937_12_12 Οι τρεις οδοί


Ани

Recommended Posts

Οι τρεις οδοί

 

Στοχασμός

 

Θα διαβάσω το 32ο Κεφάλαιο του Ησαΐα.

 

Όποιος ποτέ δεν τραγούδησε, ποτέ δεν έκανε λάθος. Όποιος πολύ τραγούδησε, πολλά λάθη έχει κάνει. Όποιος ποτέ δεν γεννήθηκε, ποτέ δεν αμάρτησε. Όποιος άνθρωπος γεννήθηκε για μία φορά τουλάχιστον, δεν μπορεί να μην αμάρτησε.

 

Λεω: Οι θρήσκοι και πνευματικοί άνθρωποι έχουν ανάγκη από πραγματική κατανόηση. Ο θρησκευόμενος δεν γνωρίζει τι πράγμα είναι η θρησκευτική ζωή. Και ο πνευματικός δεν ξέρει τι πράγμα είναι η πνευματική ζωή. Συχνά ακούτε να λένε: Κάθε τι έχει τον λόγο του. Ναι, κάθε τι έχει τον λόγο του, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι σταματούν πάνω στα αποτελέσματα, και όχι πάνω στην αιτία των πραγμάτων. Λες: Συνέβη κάτι. -Συνέβη, αλλά εσύ δεν μπορείς να μιλάς για το γεγονός, όσο δεν βρίσκεις την αιτία του. Αρρωσταίνεις. Όμως σε τι οφείλεται αυτή η ασθένεια; Από την ψυχική άποψη, όλες οι ασθένειες οφείλονται στην δυσαρμονία μεταξύ του συμπαθητικού και του εγκεφαλικού συστήματος. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα έχει σχέση με την αφομοίωση, με την πέψη και την αναπνοή. Αν δεν σκέπτεται, δεν αισθάνεται και δεν ενεργεί σωστά, ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι υγιής. Δηλαδή, η υγεία εξαρτάται από τρεις παράγοντες! Από την υγιή σκέψη, από τα υγιή αισθήματα και από τις υγιείς πράξεις. Όπου υπάρχει αγάπη, εκεί κανενός είδους ασθένειας δεν υπάρχει. Η αγάπη απομακρύνει κάθε φόβο. Από τι φοβάται ο άνθρωπος; - Από τα ζώα - την αρκούδα, τον λύκο, την αλεπού. Καμιά φορά φοβάται τις αόρατες υπάρξεις, τα αόρατα πλάσματα και, καμιά φορά, τους ανθρώπους. Κάποιοι τρομάζουν από μία γάτα. Βλέπεις ότι η γάτα είναι τσιτωμένη, έτοιμη να ριχθεί πάνω σε κάποιον, αλλά δεν βλέπεις τίποτε. Απέναντι σε ποιόν αγριεύει, δεν ξέρεις. Είναι φυσικό να την φοβάσαι.

 

Σήμερα πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα οι θρησκευόμενοι, κηρύσσουν και περιμένουν οι δουλειές τους να τακτοποιηθούν καλά. Περίεργο! Θα κηρύττεις για τον Κύριο και θα πιστεύεις σ' Αυτόν με σκοπό να τακτοποιηθούν οι υποθέσεις σου. Πρώτα από όλα αυτή είναι η υποχρέωση σου. Θα πιστεύεις φυσικά. Αν δεν πιστεύεις, θα φέρεις τις συνέπειες της απιστίας σου. Όλες οι ατυχίες στην ζωή σου οφείλονται στην διακοπή του δεσμού με την πίστη. Δεν είναι μια στατική διαδικασία. Θα πιστεύεις συνεχώς. - Έφαγα. - Σήμερα έφαγες, αλλά αύριο πάλι θα φας. Το σημερινό φαγητό δεν μπορεί να σε βοηθήσει για αύριο, ούτε το χθεσινό για σήμερα. Όσο περισσότερο καιρό δεν έχεις φαει, τόσο πιο ανήσυχος γίνεσαι. - Έφαγα. - Πάλι θα φας για να γίνουν οι δουλειές. Αν δεν τακτοποιηθούν εντελώς, τουλάχιστον θα τακτοποιηθούν εν μέρει. Όπως σας λεω, μερικοί χάνουν την πίστη τους, χάνουν την ειρήνη τους. Γιατί γίνεται έτσι; - Αμφιταλαντευτήκαμε. - Παραιτηθείτε από την δική σας στατική πίστη. Αυτό στο οποίο έχετε πιστέψει χθες, έχει περάσει ήδη. Βασικό είναι τι πιστεύετε σήμερα. Είχες κάποτε ένα κερί, το οποίο ήδη κάηκε. Τι πρέπει να κάνεις; Θ' ανάψεις καινούργιο κερί, το χθεσινό φως έδωσε ό,τι είχε να δώσει, το καινούργιο φως θα σου είναι απαραίτητο. Κάθε τι το οποίο καίγεται, θα καεί. Αυτός είναι ο νόμος. Βάλτε ξύλα στη φωτιά, μόνιμα να καίει. - Θα καούν τα ξύλα. - Και λοιπόν; Αν δεν καούν, δεν θα έχετε ζέστη. Δηλαδή τα ξύλα θα καούν, αλλά θα ζεσταθεί το δωμάτιο. - Γιατί δεν καίγονται για περισσότερο χρόνο; - Εκεί είναι το θέμα. Αίγα ξύλα έβαλες, λίγα θα καούν. Πολλά ξύλα βάζεις, θα καίνε για πολύ.

 

Κι έτσι, ο φυσικός και ο πνευματικός κόσμος είναι σύνθετες διαδικασίες, που πρέπει να ερμηνευθούν. - Πώς φθάνει ο άνθρωπος στην πραγματική γνώση; - Αρχίζει από τα απλά, τα στοιχειώδη πράγματα και σταδιακά προχωρεί μπροστά. Το παιδί αρχίζει πρώτα από το αλφάβητο και νομίζει ότι μ' αυτό θα είναι όλα εντάξει. Όχι μόνο δεν θα τα καταφέρει, αλλά θα τα μπερδέψει ακόμη περισσότερο. Σου γράφουν ένα γράμμα, το διαβάζεις, αλλά δεν καταλαβαίνεις τίποτε. Αν ξέρεις το αλφάβητο και μπορείς να διαβάζεις, θα δεις ότι το γράμμα είναι γεμάτο με προσβλητικά λόγια. Χαλάς την διάθεση σου και είσαι έτοιμος να συναντήσεις αυτόν τον άνθρωπο για να τον τιμωρήσεις. Τι θα πει ο ψυχίατρος γι' αυτόν τον άνθρωπο; Πώς θα εξηγήσει την δική του ανησυχία; Θα πει ότι κάποιος του έκανε μάγια. Ουσιαστικά, από μεγάλη επιστημονικότητα, αυτός ο άνθρωπος διάβασε το γράμμα και, αφού κατάλαβε το περιεχόμενο του, δεν μπόρεσε να συμφωνήσει μ' αυτό. - Πώς θα συμφωνήσεις; - Εσύ είσαι ο Στογιάν, όμως υπάρχουν ακόμη εννέα άλλοι Στογιάν. Εσύ είσαι Νο 1 Στογιάν, ενώ το γράμμα αφορά τον Στογιάν Νο 5. Δηλαδή αυτό δεν είναι για σένα. -Αλλά το επίθετο; - Το γράμμα έχει σταλεί σε κάποιον Ιβανώφ. Ακόμη εννιά άτομα υπάρχουν με το ίδιο επίθετο. Επομένως θα διαβάσεις το γράμμα και θα ξέρεις ότι αυτό δεν αφορά εσένα, αλλά τον Στογιάν Ιβανώφ Νο 5. Θα θυμώσεις τότε;

 

Τώρα, ο προφήτης γράφει για τους αμαρτωλούς. Εσύ είσαι δίκαιος, διαβάζεις το γράμμα, αλλά λες: Εγώ είμαι δίκαιος αλλά εδώ είναι γραμμένο για τον άνθρωπο. Και εγώ είμαι άνθρωπος. Δηλαδή είναι γραμμένο για μένα. Μετά λες: Είμαι άνθρωπος, όμως η γραφή δεν αφορά εμένα. Είναι βασικό να μπορείς να τακτοποιείς τα πράγματα. Για παράδειγμα, στα Βουλγάρικα "σιν" σημαίνει γαλάζιος. Στα Αγγλικά "σιν" σημαίνει αμαρτία. Η τέχνη είναι να τακτοποιείτε αυτούς τούς όρους μέσα σας και να τους καταλαβαίνετε. Δηλαδή, ο Βούλγαρος χαίρεται με την λέξη "σιν" ενώ ο Άγγλος αγωνιά από αυτή τη λέξη, γιατί σημαίνει αμαρτία, έγκλημα. Πώς θα εξηγήσετε αυτή την ταύτιση των λέξεων; Πώς θα επιφέρετε συμφωνία σ' αυτές τις ορολογίες; Αμαρτία και γαλάζιο δεν ταιριάζουν. -Αυτό είναι αντίθεση. - Πώς θα τα φέρετε σε συμφωνία; Δεν είναι εύκολο να έλθουν σε συμφωνία οι αντιθέσεις. Δουλεύεις στο πεδίο της αγάπης, όμως στα χέρια σου βγαίνουν φουσκάλες. Αν σου δώσουν μερικές Αγγλικές Λίρες για την δουλειά θα πεις: Δούλεψα με αγάπη, μου βγήκαν φουσκάλες, όμως πήρα μερικές Αγγλικές Λίρες. - Αυτές μειώνουν τον πόνο σου.

 

Ερωτώ: Τι θα πάρεις σαν δουλεύεις για τον Θεό; Όλο και κάτι πρέπει να πάρεις. - Θα δουλέψω για την ίδια την αγάπη. -Αφού δουλεύεις για την ίδια την αγάπη, από αυτή θα πάρεις την πιο ωραία ζωή. Τι πιο μεγάλο δώρο θέλεις από αυτό; Πώς να την υπηρετήσεις; Αν υπηρετείς την δύναμη, και αυτή θα σου δώσει το πιο ωραίο δώρο, δεν θα διατρέχεις κίνδυνο. Όσο είσαι υπό την κάλυψη του δυνατού, ποτέ δεν θα ξέρεις τι είναι κίνδυνος.

 

Λεω: Κάνε το καλό για το ίδιο το καλό. Να είσαι καλός για το ίδιο το καλό. - Γιατί; - Το καλό φέρει υγεία, και η υγεία είναι Θεία ευλογία. - Γιατί πρέπει να πιστεύω; - Για να είσαι χαρούμενος και να μην ενοχλείσαι από τίποτε. Η πίστη φέρνει φως στον ανθρώπινο νου. Αφού έχεις το φως, δεν θα φοβάσαι. Αν χάσεις την πίστη σου, θα μείνεις στο σκοτάδι και θα κτυπιέσαι από δω και από εκεί. - Είμαι άτυχος. - Είσαι άτυχος γιατί δεν έχεις πίστη, ταξιδεύεις σε σκοτεινή νύκτα, υπό κακές συνθήκες. Το φως απομακρύνει τα εμπόδια από τον δρόμο σου. Στον νου του πιστού, του πνευματικού, υπάρχει φως. Η λέξη,,Πνευματικός" προέρχεται από το Πνεύμα, απ' Αυτό που κινεί τα πάντα. Δηλαδή ο Πνευματικός είναι σε συνεχή κίνηση. Όπου υπάρχει κίνηση, εκεί υπάρχει το έλλογο. Αν κινείσαι έλλογα, θα είσαι ευτυχισμένος. Αν κινείσαι μη έλλογα, θα υποφέρεις μεγάλη δυστυχία. Τι θα γίνει με σένα, αν ανεβείς στο αυτοκίνητο που τρέχει με ταχύτητα 200 km/h; Ο οδηγός πρέπει να είναι έλλογος, επιτήδειος και να συμμορφώνεται με τις στροφές. Αν δεν έχει αυτές τις ικανότητες, το δυστύχημα είναι αναπόφευκτο, κι εσύ κι αυτός θα βρεθείτε σε κάποιον γκρεμό. -Μπορούμε να πετάμε στον αέρα με αεροπλάνο. - Κι αυτό είναι δυνατό, όμως ο πιλότος πρέπει να έχει μεγάλη νοητική συγκέντρωση, να γνωρίζει τα ρεύματα του αέρα. Πολλοί πιλότοι υποφέρουν λόγω της μοναδικής αιτίας ότι δεν γνωρίζουν τα ρεύματα του αέρα, δεν ξέρουν πώς να τα αποφεύγουν.

 

Και στον πνευματικό κόσμο υπάρχουν ρεύματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζουμε. Ο πνευματικός άνθρωπος είναι πιλότος. Επομένως, το πρώτο πράγμα, το οποίο απαιτείται απ' αυτόν, είναι να γνωρίζει τις κινήσεις του πνευματικού κόσμου. Μερικοί νομίζουν ότι στον πνευματικό κόσμο δεν υπάρχουν δυσκολίες. Αν ο πιο καλός στον κόσμο, ο Χριστός, πέρασε μέσα από δυσκολίες, τι απομένει για τους άλλους ανθρώπους; Ο Χριστός ήλθε στη γη σαν πιλότος και τον βρήκε μεγάλη δυστυχία. Νομίζετε ότι εσείς θα περάσετε χωρίς δυσκολίες; Νομίζετε ότι, αν κάνετε παράκληση, θα αποφύγετε τους πόνους; Ο Χριστός δεν προσευχήθηκε; Μερικά βάσανα δεν μπορούν να αποφευχθούν. Όταν σε οδηγεί ο παράλογος οδηγός, η δυστυχία είναι αναπόφευκτη. Ό,τι και να είσαι, αυτός θα σε ρίξει στον γκρεμό. Αν οδηγεί έλλογος οδηγός, αυτός θα σε οδηγήσει στο προκαθορισμένο μέρος. Και το αυτοκίνητο πρέπει να είναι υγιές. Αν δεν είναι υγιές, ο έλλογος οδηγός δύσκολα μπορεί να σε βοηθήσει. Ο Χριστός ήταν έλλογος οδηγός, το αυτοκίνητο του ήταν υγιές, όμως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ήλθε, ήταν άσχημες. Γι' αυτό λέγεται ότι τα βάσανα του Χριστού ήταν καθορισμένα, έτσι έπρεπε να είναι.

 

Μία γνωστή ήλθε σ' εμένα για να παραπονεθεί ότι κάποιος την πρόσβαλε, της είπε μία προσβλητική λέξη. - Περίεργο πράγμα! Χθες το απόγευμα εσύ έσφαξες μία κότα, την έφαγες, χωρίς να σκεφθείς γι' αυτήν. Τι κακό υπάρχει στο ότι σου είπαν μία προσβλητική λέξη; Κάποιος σου είπε, ότι είσαι πολύ χαζή. Αυτή η λέξη μετακίνησε τον αέρα. Οι παλμοί του αέρα έφθασαν στο τύμπανο του αυτιού σου κι εσύ δέχθηκες κάποια σκέψη, η οποία σε αναστάτωσε. Τι άσχημο υπάρχει στη λέξη,,χαξή"; Αν ήμουν στην θέση αυτής της αδελφής, θα έβγαζα δέκα Αγγλικές λίρες και θα έλεγα: Επειδή δεν έχω ακούσει τέτοια γλυκιά λέξη, πληρώνω γι' αυτήν δέκα Αγγλικές λίρες. Ότι είμαι βλάκας, δεν υπάρχει αντίρρηση γι' αυτό. Χαίρομαι, που συνάντησα τέτοια έξυπνη αδελφή σαν εσένα για να με ονομάσει βλάκα. Ποίος από σας θα έδινε δέκα λίρες για μία προσβλητική λέξη; Εσείς θα γυρίζατε ολόκληρη το Ίζγκρεβ για να παραπονεθείτε ότι σας πρόσβαλαν. Έτσι γίνεστε φορείς των νέων στο Ίζγκρεβ - τι είπε ποιος. Όσον αφορά σ' αυτό, σας σέβομαι, γιατί δουλεύετε αφιλοκερδώς.

 

 

 

Όπως σας έλεγα, κάποιοι αναφέρουν τι έχω πει: Ο Δάσκαλος είπε ότι πρέπει να αγαπιόμαστε. - Ν' αγαπάς ένα βιβλίο με ωραίο περιεχόμενο. Δεν μπορείς ν' αγαπάς ένα βιβλίο γεμάτο με πορνογραφία. Να τρως την πιο καθαρή τροφή. Ποτέ μη τρως σάπια φρούτα. Ποτέ μη τρως χαλασμένη τροφή. Κάνε επιλογή της τροφής. Αν μιλάς, μίλα για τα πιο όμορφα πράγματα. Εγώ δεν σας λεω να λέτε ό,τι σας κατέβει. Αυτά είναι στοιχειώδη πράγματα. Εγώ θα σας έλεγα πράγματα, αλλά δεν είσαστε έτοιμοι. Παρατηρώ μερικούς αδελφούς μορφωμένους, πνευματικούς να δίνουν οδηγίες στους άλλους και στον εαυτό τους να μην μπορούν να δώσουν. Όταν δίνω σ' εσάς συμβουλές, εγώ προσπαθώ, όσο μπορώ, να δώσω συμβουλή στον εαυτό μου.

 

Πρόσφατα έκανα στους νέους διάλεξη για την οξυθυμία του ανθρώπου. Η θέση της είναι στις παρειές. Μόλις θυμώσεις, βρέξε ένα σφουγγάρι με νερό και βρέξε τις παρειές σου 3-4 φορές έτσι ο θυμός θα σου περάσει. Θα πείτε: Γιατί να βρέξω τις παρειές μου με σφουγγάρι; - Αν βρέξεις τις παρειές σου με σφουγγαράκι, η δουλειά σου θα γίνει σωστά.

 

Ως μαθητές, έχετε ανάγκη από καλή συμπεριφορά. Γι' αυτό χρειάζεται κατανόηση. - Γιατί έρχονται τα βάσανα; - Αυτά είναι αποτέλεσμα του παρελθόντος. Η υπαιτιότητα δεν είναι δική σας, αλλά το λάθος είναι ότι δεν διορθωθήκατε. Υπάρχουν λάθη του παρελθόντος, υπάρχουν και τωρινά λάθη. Τα λάθη του παρόντος καταστρέφουν το μέλλον. Οι υποχρεώσεις του παρελθόντος πληρώνονται στην τωρινή ζωή. Οι τωρινές υποχρεώσεις θα πληρωθούν στο μέλλον. Για παράδειγμα, σήμερα λες μία λέξη που δεν αρμόζει - θα πληρώσεις στο μέλλον.

 

 

 

Μία νέα ανατροφή είναι αναγκαία στην ανθρωπότητα, αλλά επίσης και καινούργιος τρόπος ζωής. Να τρέφεσαι μέτρια, ποτέ μη παρατρώς. Μη τρως ακάθαρτη τροφή. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι κοιμούνται 8-10 ώρες. Νομίζουν ότι αυτό είναι καλό γι' αυτούς. Λιγότερο, αλλά υγιή ύπνο. Αν γυρίζεις κάμποσες φορές την νύκτα δεξιά κι αριστερά, δεν έχεις κοιμηθεί καλά. Υγιής ύπνος είναι: σ' όποια πλευρά πέσεις, σ' αυτή να ξυπνήσεις. Όποιος δεν κοιμάται καλά όλη νύκτα, γυρίζει δεξιά κι αριστερά, ανάσκελα, το πρωί λεει ότι δούλεψε πολύ. - Αυτό δεν είναι δουλειά. Όλοι υποφέρετε από κάτι τέτοιο. Μιλά περισσότερο από όσο πρέπει. Αυτό είναι καλό; Σαν ξαπλώσει να κοιμηθεί, όλη τη νύκτα επαναλαμβάνει αυτό που είπε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το πρωί ξυπνά αδιάθετος - δεν κοιμήθηκε καλά. Ήλθε κάποιος σ' εμένα και μου διηγήθηκε πως τσακώθηκε με τον φίλο του. Ήλθε ο άλλος - και αυτός μου διηγήθηκε την ίδια ιστορία. Τι με ενδιαφέρει εμένα η φιλονικία τους; Ο τσακωμός τους είναι αποτέλεσμα κάποιας αιτίας. Ποια είναι η αιτία του τσακωμού; Ο ένας δεν κράτησε τον λόγο του. Γιατί δεν κράτησε τον λόγο του; Κάποιοι τσακώνονται από αγάπη. Οι δύο φίλοι αγαπιούνται. Μετά από καιρό, σ' αυτούς έρχεται κάποιος τρίτος. Οι πρώτοι δύο τσακώνονται. Η αιτία είναι ο τρίτος, τον οποίο συκοφαντούν ότι ήθελε να προσελκύσει κοντά του τον ένα από τους φίλους. Αυτό είναι πλάνη. Νομίζετε ότι μπορείτε να προσελκύσετε κάποιον κοντά σας; Αυτό σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνετε αστρονομία. Τι είναι ή έλξη; Το μεγάλο μπορεί να έλξει κοντά του το μικρό, αλλά το μικρό ποτέ του δεν μπορεί να προσελκύσει το μεγάλο. Μπορεί η Σελήνη να προσελκύσει τον Ήλιο; Η Γη έλκει την Σελήνη, αλλά ο Ήλιος έλκει την Γη, ταυτόχρονα δε και την Σελήνη. Η γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο, και όχι ο ήλιος γύρω από τη γη. Εσύ γυρίζεις γύρω από κάποιον, και λες ότι αυτός γυρίζει γύρω από εσένα. Γιατί γυρίζεις γύρω απ' αυτόν τον άνθρωπο; Είναι πλούσιος, γυρίζεις εξ' αιτίας των χρημάτων του. Εκείνο το οποίο σε έλκει, δεν είναι η αγάπη του, ούτε οι γνώσεις του, αλλά τα 30 εκατομμύρια του. Πόσο βάρος έχουν τα 30 εκατομμύρια; - Περίπου έναν τόνο χρυσό. Δηλαδή, ο χρυσός σε έλκει. Αυτός έχει ελκτική δύναμη. Αν έχετε δέκα γραμμάρια Ράδιο, μπορείτε να το βάλετε στο τραπέζι και να μένετε άνετα δίπλα του; Τρομερή ενέργεια κρύβεται στο ράδιο.

 

Ερωτώ: Νομίζετε ότι, αν βγείτε απροετοίμαστοι στον πνευματικό κόσμο, δεν διατρέχετε κίνδυνο; Είναι επικίνδυνος ο πνευματικός κόσμος. Έχει γραφτεί στην Γραφή:,,Ο Θεός είναι η Φωτιά που τρώγει τα πάντα". - Για ποιόν; - Για τους αμαρτωλούς. Για τους δίκαιους, Αυτός είναι ευλογία. Να γιατί, αν δεν είσαι προετοιμασμένος, το πόδι σου δεν θα μπορεί να πατήσει στον πνευματικό κόσμο, θα καείς. Για να μπείτε σ' αυτόν τον κόσμο, πρέπει να προετοιμασθείτε, ν' αναπτύξετε τις δικές σας αισθήσεις, να διορθώσετε τις αντιθέσεις σας. Για τον πνευματικό κόσμο, είναι αναγκαία τέτοια αισθαντικότητα, που στον φυσικό κόσμο θα ήταν δυστυχία. Για τον μουσικό, είναι απαραίτητο ν' αναπτύξει πολύ καλά την ακοή, ενώ για τον συνηθισμένο άνθρωπο τέτοια ακοή θα του προξενούσε βάσανα. Μα και για μένα είναι βασανιστήριο, όταν ακούω τους ανθρώπους να μιλάνε για ψιλοπράγματα, να αλληλοκρίνονται και να επικρίνονται. Είναι ανεπτυγμένη η ακοή μου. Γι' αυτό κάθε μία αρμονική λέξη, που δεν έχει ειπωθεί όπως πρέπει, μου δημιουργεί πόνο. Λεω: Ποίος μου φταίει που είμαι μουσικός; Εσύ θέλεις ν' ακούς την Θεία Μουσική, όμως έχεις κατέβει μεταξύ των ανθρώπων, που δεν μπορούν να παίζουν και να τραγουδούν. Έχουν έλθει σ' εμένα άνθρωποι με απότομη ομιλία ή μουσική. Για να στρέψω την προσοχή μου στην ομιλία ενός τέτοιου ανθρώπου, αρχίζω να τον επιπλήττω. Καθώς δεν με καταλαβαίνει, αυτός λεει: Γιατί μου μιλάς έτσι άσχημα, με προσβάλλεις. - Όμως, αυτός είσαι εσύ. Στην περίπτωση αυτή, εσύ και εγώ είμαστε ένα. Εγώ κατέβηκα στο δικό σου επίπεδο, μιλώ σαν εσένα για να διορθωθείς. Μπορώ να του μιλήσω και με άλλο τρόπο, να του πω: Είσαι πολύ καλός άνθρωπος, ακόμη και τα βαριά σου λόγια είναι απαλά. Αν του μιλήσω έτσι, δεν θα προσβληθεί. Οι τωρινοί άνθρωποι εύκολα προσβάλλονται. Διπλωμάτης πρέπει να είναι ο άνθρωπος. Οι θρησκευόμενοι άνθρωποι πρέπει να μαθαίνουν από τους τωρινούς διπλωμάτες. Σαν τους ακούτε, βλέπετε πόσο λεπτοί και προσεκτικοί είναι.

 

Να αφήσουμ' αυτό το θέμα κατά μέρος. Είναι βασικό ο άνθρωπος να μιλά σωστά. Η γλώσσα σας δεν είναι ακόμη εκπαιδευμένη. Στην γλώσσα και στην συνομιλία φαίνονται τα κληρονομικά χαρακτηριστικά. Σκέπτεσαι καλά και αρχίζεις να μιλάς, αλλά στην φωνή σου υπάρχει κάτι ανισομερές. Χωρίς να θέλεις, η φωνή σου υψώνεται. Αυτό εξαρτάται από την ενέργεια του εγκεφάλου σου. Αν στον πνευματικό κόσμο μιλώ όπως σε εσάς, αμέσως θα με στρέψουν στην γη. Εσείς βρίσκετε ότι μιλώ σιγά. Δεν με ακούτε. Όμως, με τέτοια φωνή, δεν θα με δεχόντουσαν στον Ουρανό. Εκεί θα πουν ότι κάνω πολύ θόρυβο με την ομιλία μου. Εκεί κάθε ομιλία, της οποίας τα κύματα αποτελούν ένα εκατοστό του χιλιοστού, περνάει για βαριά. Είναι απαραίτητη μεγάλη λεπτότητα, μεγάλη μαλακότητα στην ομιλία, στην συμπεριφορά μεταξύ των ανθρώπων.

 

- Τι να κάνουμε τώρα; Πώς να πραγματοποιήσουμε τις επιθυμίες μας; - Ένα απαιτείται από εσάς: Να διορθώσετε τα λάθη των προηγούμενων γενεών. Αν το καταφέρετε αυτό, περνάτε για καλοί και μορφωμένοι άνθρωποι. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε, δεν έχετε καμία γνώση. Δεν είναι αμαρτία το ότι δεν έχετε γνώσεις. Όμως, αφού δεν μπορείτε να διορθώσετε τα λάθη του παρελθόντος, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις νέες συνθήκες. Δεν είναι θέμα να διορθώσετε τα τωρινά σας λάθη - αυτά είναι αντικείμενο του μέλλοντος. Δική σας αποστολή τώρα είναι να διορθώσετε τα περασμένα σας λάθη. Όποιος δεν μπορεί να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος, δεν θα μπορέσει να διορθώσει τα τωρινά του λάθη. Έχεις ένα χρέος 20000 Λέβα. Σήμερα χρωστάς 5.000 Λέβα. Ποια υποχρέωση είναι πιο απαραίτητο να πληρωθεί - οι 20.000 Λέβα, ή οι 5.000; Αν πληρώσεις 20.000 Λέβα, είσαι δυνατός άνθρωπος. Τις μεγάλες σου αδυναμίες πρέπει να τις πληρώσεις. Αν δεν μπορέσεις να τις πληρώσεις, είσαι ξεπεσμένος άνθρωπος. Εγώ μιλώ για τα αποτελέσματα. Μη νομίζετε ότι όλα στον κόσμο γίνονται πάντα από αγάπη. Από αγάπη τρως την κότα; Από αγάπη τρως το μήλο; Ποια είναι η αιτία όλων των φιλονικιών μεταξύ των ανθρώπων; - Η πείνα. Δεν γνωρίζουν οι άνθρωποι πώς να ικανοποιήσουν τη πείνα τους. Ο ένας είναι χορτοφάγος, ο άλλος είναι κρεοφάγος και φιλονικούν. Και ο ένας και ο άλλος, όταν πεινάσουν, γίνονται πιο σκληροί, θεριεύουν.

 

Μου είπαν ένα περιστατικό. Ένα καράβι ναυάγησε. Οι επιβάτες κατάφεραν να σωθούν σε μία βάρκα και έτσι ταξίδευαν 7-8 ημέρες σε τρικυμιώδη θάλασσα. Σαν πείνασαν και δεν είχαν καθόλου τροφή, άρχισαν να κοιτιόνται ποιος απ' αυτούς θα γίνει το θύμα. Πρώτο από όλους κοίταξαν τον πιο αδύνατο - αυτόν έφαγαν. Μετά από μερικές ημέρες άλλος έγινε θύμα της πείνας. Μετά έμειναν 2-3. Αυτοί απορούσαν πώς ξύπνησε μέσα τους αυτό το ζωικό ένστικτο, αλλά δεν είχαν δύναμη να αντιταχθούν στο θηρίο που ήταν μέσα τους. Ο άνθρωπος πρέπει να υπερνικήσει το ζώο μέσα του. Ας επιστρέψουμε στο ερώτημα για την διαμάχη. Δεν είναι κακό να φιλονικείς, όμως να ξέρεις πότε και πώς να τσακώνεσαι. Μιλώ για εκείνη την φιλονικία, που είναι αιτία για την δυστυχία στη ζωή. Μιλώ επίσης για εκείνη την σκέψη, που φέρνει δυστυχία στους ανθρώπους. Όταν σκέπτεσαι σωστά, θα δράσεις και σωστά. Παρατηρώ τι κάνουν πολλοί αδελφοί και αδελφές με τα γινωμένα φρούτα. Τώρα υπάρχουν πολλά βερίκοκα. Όταν πάει κάποιος και ξαφνικά μπει σ' έναν κήπο, κοιτάζει γύρω του και αρχίζει αμέσως να γεμίζει τις τσέπες του. Λένε: Αδελφικό είναι αυτό. Δεν δουλεύουν, όμως εύκολα γεμίζουν τις τσέπες τους. - Τι έγινε που πήραν μερικά βερίκοκα; - Χωρίς άδεια τα έχουν πάρει. Ξέρουν αν η βερικοκιά είναι ικανοποιημένη απ' αυτούς; Έχουν πάρει άδεια από την βερικοκιά; Εύκολο είναι να ειπωθεί "αδελφικά".

 

Έτσι κάνουν και οι εξωτερικοί άνθρωποι. Διηγιόταν ένας φίλος από το Τίρνοβο ότι είχε κακό γείτονα. Ο τελευταίος είχε γύρω στις 100-150 κότες. Αυτές έσκαβαν τον κήπο του φίλου μας. Σκεπτόταν, λοιπόν, τι να κάνει με τις κότες. Μία μέρα συνάντησε κάποιον, ο οποίος πουλούσε μία αλεπού για 40 Λέβα. Την αγόρασε και την έβαλε στον κήπο. Αυτή, όμως, έπνιξε τις κότες. Άρχισαν να φωνάζουν, έγινε μεγάλη φασαρία μεταξύ τους. Την άλλη μέρα ούτε μία κότα δεν μπήκε στον κήπο. Έφυγαν από την μυρωδιά της αλεπούς. Και εγώ θα ήθελα να είχα μία αλεπού για εκείνον, που χωρίς άδεια κόβει φρούτα. Θα πείτε ότι ο Κύριος τα δίνει. - Ναι, ο Κύριος τα δίνει, αλλά εσύ δεν έχεις δικαίωμα να τρως όποτε θέλεις. Σου είναι καθορισμένο πότε να τρως. Αν είσαι άρρωστος, με 40ο πυρετό, πώς θα τρως; Όταν είσαι υγιής, τότε θα τρως. Όταν μπαίνω στον κήπο, όλα τα δέντρα μου παραπονούνται και λένε: Πολύ βάρβαροι είναι οι άνθρωποι σου! Μας επιτίθενται άγρια. Αν ήμουν στη θέση σου, να τι θα έκανα. Θα σταματούσα μπροστά στη βερικοκιά, θα ευχαριστούσα τον Κύριο για τα φρούτα, και θα ρωτούσα: Μπορώ να κόψω ένα βερίκοκο; Αν μου επιτραπεί, θα κόψω. Τότε και η βερικοκιά θα ευχαριστηθεί. Σαν φας ένα φρούτο, φύτεψε το κουκούτσι. Εσείς τρωτέ τα φρούτα και πετάτε τα κουκούτσια. Έτσι κάνετε και με τον Λόγο: Μερικές λέξεις τις κρατάτε, ενώ άλλες τις πετάτε. Αν συναντήσεις έναν άνθρωπο, και σου πει μια - δυο λέξεις, σταμάτησε για λίγο και πες: Κύριε, σ' ευχαριστώ που συνάντησα αυτόν τον άνθρωπο, που μου έδωσ' έναν καρπό. Η καλή λέξη είναι ένας καλός καρπός. Αυτός δεν βγαίνει από εσένα. Έχει γεννηθεί από το καρποφόρο δέντρο. Είναι το Θείο Πνεύμα, που μπαίνει στον άνθρωπο. Ο Θεός απαιτεί από μάς να ευχαριστούμε για ό,τι τρώμε. Κάνεις κάτι, ευχαρίστησε! Συναντάς υγιή ή άρρωστο άνθρωπο, ευχαρίστησε! Ο Θεός έστειλε τον άρρωστο σ' εσένα να τον βοηθήσεις. Πες του ένα παρηγορητικό λόγο. Πες του: Θα γιατρευτείς! - Στον άλλο τον κόσμο θα γιατρευτώ; - Θα γιατρευτείς! Τίποτε παραπάνω.

 

Υποφέρετε από έλλειψη καλής συμπεριφοράς. Πράγματι είναι θλιβερό να τα βρίσκεις με τον εαυτό σου. Συχνά, σαν κάνω ομιλίες, και εγώ διερωτώμαι: Πώς πρέπει να μιλάμε σ' αυτούς τους ανθρώπους; Όταν αναφέρω γνωστά παραδείγματα, λετε ότι κάποιον ενοχλώ. Εγώ κανέναν δεν ενοχλώ. Δεν έχω υπόψη μου τα δικά σας λάθη. Μη λυπάστε που κάνετε λάθη, αλλά διορθώνετε τα, για να κερδίσετε διπλά. Κάθε λάθος πλουτίζει τον άνθρωπο. Μη λυπάστε που τραγουδάτε ανορθόδοξα, αλλά πάρτε τον σωστό τόνο. Μία μέρα ήλθε σ' εμένα μία αδελφή, κάπως αδιάθετη. Πήρα το βιολί και άρχιζα να παίζω. Σαν της έπαιξα, αυτή ευχαριστήθηκε και έφυγε χαρούμενη. Είπα: Πόσο εύκολα έγιναν τα πράγματα! Έκανα το βιολί να μιλά αντί για μένα. Αν της είχα μιλήσει, δεν θα μπορούσαν να γίνουν τα πράγματα τόσο εύκολα. Σαν της έπαιξα, αυτή χάρηκε. Στη δεδομένη περίπτωση το βιολί μου μίλησε καλύτερα από εμένα. Μετά ευχαρίστησα το βιολί μου, που μπορούσε να μιλάει έτσι όμορφα. Μετά ευχαρίστησα τα χέρια μου, που μπορούν να καθοδηγούν το δοξάρι και το βιολί. Τα ευχαρίστησα, που με απελευθέρωσαν από μία δυσκολία - να μιλάω με τις ώρες μ' αυτή την αδελφή. Κάνετε και εσείς σαν εμένα. Σαν έρθει σε σας κάποιος αδιάθετος, τραγουδήστε του ένα τραγούδι και παίξτε του κάτι καλό.

 

Τώρα, θέλω το Ίζγκρεβ να αποτελέσει μοντέλο της νέας διαπαιδαγώγησης, της νέας ζωής. Οποίος έρθει εδώ, να καταλάβει τι πάει να πει νέα διδασκαλία. Θέλεις να δώσεις κονσέρτο. Δεν θα περιμένεις ν' ανακοινωθεί, να σε συστήσουν απ' έξω σαν καλό μουσικό. Αλλά θα παίζεις. Από το παίξιμο θα γνωρίσουν τι μουσικός είσαι. Θέλεις να διαφημιστείς. Θα βγεις να πεις ένα στίχο και πρώτος εγώ θα σ' ακούσω. Μετά θα σου πω πώς διαφημίζονται. Θέλεις να διορθώσεις έναν άνθρωπο. Μη σταματάς στα λάθη του. Όσο κρατάς στο μυαλό σου τα λάθη του, ποτέ δεν θα τον διορθώσεις. Κράτα στο μυαλό σου ένα τουλάχιστον από τα καλά του στοιχεία. Μόνο έτσι θα τον διορθώσεις. Ο καθηγητής της μουσικής ποτέ δεν μπορεί να διορθώσει τον μαθητή, αν ο ίδιος δεν πάρει το βιολί του και δεν του δείξει πώς να παίζει ή να τραγουδά. Αυτός πρέπει να τον μάθει να ακούει. Όταν τραγουδάς, άκουσε την φωνή σου για να παίρνεις τους σωστούς τόνους. Εσύ ακούς τους άλλους και δεν ακούς τον εαυτό σου. Όσο δεν συνηθίζεις να ακούς την φωνή σου και στον μεγαλύτερο θόρυβο, ποτέ δεν θα μάθεις να τραγουδάς. Εάν ο ίδιος δεν διορθώνεσαι, κανείς απ' έξω δεν μπορεί να σε διορθώσει. Θα πεις ότι ο Κύριος σου είπε να μιλάς. - Εάν πράγματι ο Θεός σου είπε να πεις κάτι στον άνθρωπο, αυτό ο καθένας θα το καταλάβει. Για να μεταδώσεις τα λόγια του Κυρίου, πρώτα απ' όλα ο άνθρωπος στον οποίο θα μιλήσεις, βρίσκεται σε μεγάλη δυστυχία. Όταν του μιλήσεις, πρώτος αυτός θα αναγνωρίσει ότι αυτά είναι τα λόγια του Κυρίου. Εάν το πόδι του έχει σπάσει, εσύ θα το μετακινήσεις προσεκτικά, θα το δέσεις και μετά θα του πεις την αιτία λόγω της οποίας έσπασε το πόδι του. Αυτός θα καταλάβει ότι ο Θεός τον βοηθά μέσω εσού.

 

Σήμερα εγώ σας λεω ότι ο Θεός θέλει από σας να είσαστε καλοί. - Κι εμείς το θέλουμ' αυτό. - Στην περίπτωση αυτή, εγώ πρέπει να σας δώσω το παράδειγμα της καλοσύνης. Σαν έχετε το παράδειγμα, θα πιστέψετε, ότι ο Θεός μου μιλά. Αν σας πω ότι πρέπει να μιλάτε μαλακά, τρυφερά, πρώτος εγώ πρέπει να δώσω παράδειγμα γι' αυτό. Σήμερα σας μιλάω σε υψηλά μήκη κύματος. Μόλις επιστρέψω στο δωμάτιο μου, αμέσως βάζω τα λόγια μου μέσα σε ειδικό μηχάνημα και ό,τι λάθος βρω, αμέσως το διορθώνω. Μετά παραδίδω τα λόγια μου στον αόρατο κόσμο σε βραχέα κύματα. Εάν και στον αόρατο κόσμο δώσω την ομιλία μου έτσι ψηλά, όπως μιλάω σε εσάς, εκεί θα δημιουργήσω μεγάλο ατύχημα. Εκεί δέχονται τα λόγια μου με το νου. Όταν μιλάω δυνατά, ψηλά, καταναλώνω πολύ ενέργεια. Γι' αυτό ζητάω συγγνώμη από τα έλλογα όντα του αόρατου κόσμου. Χρειάζεται ειλικρίνεια από τον άνθρωπο. Εάν μιλάω σε κάποιον με ψηλή φωνή, θα ζητήσω συγγνώμη, αλλά στον εαυτό μου θα πω: Άλλη φορά, όταν είμαι κακόκεφος, πιο καλά να μην μιλάω. Ο πατέρας επιστρέφει από την δουλειά νευρικός, θυμωμένος. Μη ξέροντας τι να κάνει με τον θυμό του, τον χύνει σε όποιον του πέσει - στη γυναίκα του στα παιδιά του. Είναι αυτοί ένοχοι, που αυτός θύμωσε; Όμως αυτοί πρέπει να είναι έξυπνοι - να ξέρουν πώς να του ανταποκριθούν.

 

Σαν παρατηρώ τη ζωή σας, βλέπω ότι περιμένετε να διορθώσω εγώ ολόκληρη το Ίζγκρεβ. Δεν θα το διορθώσω μόνος, αλλά και εσείς πρέπει να το διορθώσετε. Κι οι θρησκευόμενοι περιμένουν ο Χριστός να διορθώσει τον κόσμο. Ο Χριστός διορθώνει τον κόσμο, όμως κι εσείς πρέπει να τον διορθώσετε. Ένας αδελφός με ρώτησε πού οφείλονται τα βάσανα του ανθρώπου. Του είπα: Φαντάσου ότι δίνουν σ' έναν άνθρωπο την αποστολή ν' ανάψει φωτιά σ' όλους τους ανθρώπους. Εάν του είναι αναγκαίο μόνο ένα λεπτό για να ανάψει σ' έναν τη φωτιά, πόσο χρόνο θα του πάρει για να ανάψει φωτιά σ' όλους τους ανθρώπους; Του χρειάζονται μερικά δισεκατομμύρια λεπτά. Γιατί κάθε άνθρωπος να μην ανάψει μόνος του τη δική του φωτιά; Όπως κάθε καλή νοικοκυρά ανάβει τη φωτιά της εστίας της, έτσι και ο καθένας μπορεί ν' ανάψει την φωτιά και να διευκολύνει την δουλειά του ενός ανθρώπου. Επομένως όταν λέγεται ότι μία δουλειά μπορεί να τελειώσει σε χιλιάδες χρόνια, καταλαβαίνουμε ότι μόνον ένας άνθρωπος δουλεύει. Όταν λέγεται ότι η δουλειά μπορεί να τελειώσει σ' ένα λεπτό, καταλαβαίνουμε ότι όλοι οι άνθρωποι δουλεύουν. Όταν όλοι οι άνθρωποι δουλεύουν ομόψυχα, η δουλειά γίνεται αυτομάτως.

 

Συχνά απαγγέλλετε τους στίχους: "Δωρεάν πήρατε, δωρεάν δώστε!" Αυτό είναι θαυμάσιο, όμως τι θα πεις για τον εαυτό σου, εάν δωρεάν παίρνεις και δωρεάν δεν δίνεις; Κατά την γνώμη μου, αυτό είναι άσχημη φιλοσοφία. Είσαι φτωχός, μπαίνεις σ' ένα πλούσιο σπίτι και λες: Αυτοί οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να με θρέψουν. Κάθισες σαν κύριος και περιμένεις. Όχι, θα μπεις σ' αυτό το σπίτι και θα δεις πρώτος εσύ τι μπορείς να δώσεις. Ακόμη και να μη δώσεις κάτι, φέρεις μέσα σου τη σκέψη να κάνεις κάτι γι' αυτούς τους ανθρώπους. Μόνον έτσι θα ανοίξεις δρόμο. Στους κατοίκους του Ίζγκρεβ λεω: Όλοι να δίνετε! Πλούσιοι και φτωχοί - όλοι δίνετε! Ποιος θα δουλέψει - ο πλούσιος ή ο φτωχός; Ο πλούσιος είναι ο γερασμένος άνθρωπος, ο φτωχός - ο νέος. Ποιος θα δουλέψει - ο ηλικιωμένος ή ο νέος; - Ο νέος φυσικά. Ο ηλικιωμένος θα δίνει χρήματα, ο νέος την εργασία του, αυτός θα δουλεύει. Ο πλούσιος θα δίνει χρήματα. Όποιος δίνει χρήματα, είναι ηλικιωμένος. Όποιος δίνει νου στους άλλους και τους μαθαίνει τι να κάνουν, είναι ηλικιωμένος. Είναι επικίνδυνο εάν όλοι αρχίσουν να δίνουν συμβουλές. Το να δίνει ο μάστορας συμβουλές, έχει νόημα. Στο Ίζγκρεβ υπάρχουν αδελφές, οι οποίες ράβουν καλά, είναι μαστόρισσες. Αυτές μπορούν να πουν πόσες βελονιές είναι απαραίτητες για το ράψιμο μίας μπλούζας; Εγώ έχω ένα δώρο, μία εικόνα ραμμένη με μετάξι, για το ράψιμο της οποίας χρειάστηκαν 35 εκατομμύρια βελονιές. Σε σχέση μ' αυτό είναι μαθηματική εικόνα - οι βελονιές αυτές είναι μετρημένες. Καθένας πρέπει να ξέρει πόσες βελονιές έχουν γίνει στο ρούχο του. Εάν δεν ξέρεις τον αριθμό των βελονιών στο ρούχο σου, δεν μπορείς να είσαι ευτυχισμένος. Υπάρχουν ράφτες και ράφτρες, οι οποίοι δεν ξέρουν να κεντούν όπως πρέπει. Κατά το κέντημα, στραβώνουν τις γραμμές. Η καμπύλη γραμμή φέρνει δυστυχία. Υπάρχουν στραβές γραμμές κατά τον τσακωμό, κατά την υποψία, κατά την απιστία, κατά τον ανταγωνισμό. Ο ράφτης συνενώνει τις στραβές γραμμές και λεει: Σου αρέσει αυτό το ρούχο; Έχει στραβές γραμμές στις αρετές, στο δίκαιο, στη λογική. Σαν φορέσεις αυτό το ρούχο, θα αισθάνεσαι ευτυχισμένος. Αες: Είμαι ικανοποιημένος από αυτό το ρούχο. Σαν συναντήσεις άνθρωπο με ρούχο που είναι ραμμένο από τις γραμμές των αρετών, βλέπεις στο πρόσωπο του γραμμένη την ικανοποίηση, την ευχαριστία. Αυτός λεει: Όταν φοράω αυτό το ρούχο, όλα μου πηγαίνουν καλά.

 

Σήμερα για πρώτη φορά μιλάω για τις γραμμές της ραπτικής. Είναι τέχνη η ραπτική. Νομίζετε ότι είστε καλοί άνθρωποι. Ναι, έτσι είναι, όμως δεν γνωρίζετε να περπατάτε σωστά. Τώρα θα σας μιλήσω κατά τον νόμο των μακριών γραμμών. - Πώς μπορεί να αναγνωριστεί το σωστό βάδισμα; - Από το ότι, όταν βαδίζεις, σου είναι ευχάριστο. Τότε είσαι σε αρμονία με τον εαυτό σου και με το γύρω περιβάλλον. Όταν κατεβαίνω στη πόλη, από καιρό σε καιρό σταματάω λίγο, για να ρυθμίσω το βάδισμα μου. Πρώτα από όλα, έχω υπόψη το μήκος του δρόμου και παίρνω υπόψη πώς να ξεκινήσω, για να είναι η κίνηση μου αρμονική. Παρατηρώ τα σπίτια, παρατηρώ τους ανθρώπους και συμμορφώνομαι στο πώς να μιλάω με αυτούς, τι να τους λεω. Η γνώση είναι απαραίτητη γι' αυτό. Και σαν κάθεσαι σε μία θέση, πρέπει να ξέρεις πώς να κάθεσαι. Εάν κάτσεις και σταυρώσεις τα χέρια, νομίζεις ότι έχεις κάτσει καλά. Σαν σταυρώνετε τα χέρια, πνίγετε τα κύτταρα. Παρακαλάς τον Κύριο, βάζεις τα χέρια σου στο κούτελο, σκύβεις - πάλι κλείνεις τα κύτταρα σου. Μ' αυτόν τον τρόπο ελκύεις αρνητικές δυνάμεις προς εσένα. Καθώς παρακαλάς, θα σταθείς σε τέτοια θέση, που θα συνδεθείς με τις θετικές δυνάμεις της φύσης. Αυτές είναι λεπτές δουλειές, όμως πρέπει να τις γνωρίζετε. Συχνά οι λάμπες σβήνουν - δηλαδή το ρεύμα κόβεται. Όποιος καταλαβαίνει από ηλεκτρισμό - αμέσως θα το διορθώσει. Υπάρχει ένας αδελφός στο Τζγκρεβ, ο οποίος συνεχώς διορθώνει τις βλάβες. Αυτός γνωρίζει πώς να διορθώνει τις ζημιές.

 

Υπάρχουν στο Ίζγκρεβ πολλοί αδελφοί και αδελφές καλοί, με χαρίσματα, όμως δεν τα έχουν εμφανίσει. Στρέφω τη προσοχή σας στο να βγάλετε τους κρυμμένους θησαυρούς από τη γη. Υπάρχουν πολλοί θαμμένοι θησαυροί, όμως πρέπει να τους βγάλετε και να τους δώσετε στην κυκλοφορία. Δεν είναι απαραίτητο μόνο να γνωρίζετε ότι είσαστε χαρισματικοί. Πέστε: Έχουμε χαρίσματα, όμως πρέπει να δουλέψουμε, πρέπει να μάθουμε. Ο Θεός έχει θέσει σε κάθε ένα από σας χαρίσματα, όμως ο χρόνος είναι αναγκαίος, για να εμφανιστούν. Αυτό μπορεί να γίνει σε μία μέρα, σε μία βδομάδα, σ' ένα μήνα, αλλά δεν είναι απαραίτητο να γίνουν όλα ξαφνικά. Να χαίρεστε ο ένας τον άλλον! Να χαίρεστε, που ο Θεός σας συγκέντρωσε στο ίδιο μέρος. Εσείς είσαστε το αλφαβητάριο της ζωής. Εάν δεν συγκεντρωθείτε σαν γράμματα σε μία θέση, πώς θα διαβάσετε; Μπορεί να διαβάσει κάποιος, εάν τα γράμματα είναι σε μεγάλη απόσταση το ένα από το άλλο; Εσείς, όπως είστε κοντά, μπορείτε να διαβάσετε. Έτσι μαζεμένοι, δημιουργείτε ένα μεγάλο έργο. Έτσι όπως είστε τοποθετημένοι, εγώ διαβάζω σ' εσάς. Σε σας βλέπω τι έχει γράψει ο Θεός. Εάν ήσασταν διασκορπισμένοι, τίποτε δεν θα μπορούσα να διαβάσω. Εγώ δεν στρέφω την προσοχή στο αν έχετε κάτσει στις καρέκλες ή όχι, αλλά λεω: Αυτός είναι το γράμμα "α" ο άλλος είναι το "γ" ο τρίτος είναι το "α" οι άλλοι είναι το "π", το "η". Το ότι λίγο έχει γείρει προς δεξιά, ή τα προς αριστερά, αυτό δεν με ενδιαφέρει. Το βασικό είναι αγάπη να υπάρχει. Θα διαβάσω την λέξη "αγάπη". Εάν τα γράμματα απομακρυνθούν το ένα από το άλλο, τίποτε δεν μπορεί να διαβαστεί. Εάν συγκεντρωθείτε σε μία θέση, δημιουργείτε ένα πέταλο, που έχει στραφεί στην δύση. Αυτό δείχνει ότι είστε συνδεδεμένοι. Ταυτόχρονα αποτελείτε ένα ποτήρι, που περιμένει τον χρόνο για να γεμίσει. Το πέταλο αντιπροσωπεύει την ανθρώπινη λογική, που πρέπει να πεταλωθεί και να μπει στο ζυγό της εργασίας. - Με τι θα γεμίσει το ποτήρι; Με τα αγαθά του Θεού, με τις Θείες αρετές, έτσι που ο διψασμένος να πιει απ' αυτό το ποτήρι, και να ικανοποιήσει την δίψα του.

 

Ερωτώ: Μπορεί να μετατραπεί το πέταλο σε ποτήρι; Αυτό είναι μεγάλη τέχνη. Εσείς έχετε αρχίσει με την πιο εύκολη δουλειά - να μιλάτε και να τραγουδάτε. Κουνάτε την γλώσσα σας, κουνάτε τις φωνητικές σας χορδές και αρχίζετε να μιλάτε και να τραγουδάτε. Οι άνθρωποι σας ακούν και μένουν ικανοποιημένοι από σας. Τι κάνατε; Έχετε κινήσει τον αέρα. Άλλο είναι το θέμα όταν σκάβετε. Ένας σκάβει όλη μέρα και κανένας δεν είναι ικανοποιημένος από την δουλειά του. Γι' αυτό λεω: Αρχίστε με την πιο εύκολη δουλειά - να μιλάτε και να τραγουδάτε. Πώς θα τραγουδούσατε τις λέξεις "Τούτο είναι γραμμένο" ή "Τούτο ειπώθηκε"; το γράμμα "Τ" δείχνει ότι επάνω υπάρχει ένα εμπόδιο, το οποίο εμποδίζει την δύναμη, που έρχεται από κάτω. Μεγάλη πρέπει να είναι η δύναμη, για να υπερνικήσει τις δυσκολίες. Λες: Δεν θέλω να τραγουδήσω, δεν έχω διάθεση. - Εκεί είναι η υπόθεση: να τραγουδάς, όταν δεν έχεις διάθεση. Όταν είναι ευδιάθετος, ο καθένας τραγουδάει. Όταν είμαι αδιάθετος, θα τραγουδάω: Είμαι πολύ αδιάθετος. Πόσο είμαι αδιάθετος! Μετά θα αφαιρέσω το αρνητικό κομμάτι "α" και θα τραγουδήσω: Πόσο είμαι ευδιάθετος!!! Μόνον έτσι θ' αλλάξω την κατάσταση μου. Λετε: Πόσο είναι χαζό να τραγουδάς για την αδιαθεσία σου. - Πράγματι, είναι βλακεία, πιο μικρή βλακεία απ' αυτή δεν υπάρχει. Μετά θ' ακολουθήσω το δεύτερο μέρος του τραγουδιού: Τώρα πια είμαι έτοιμος να δουλέψω για όλους, για όλους θα δουλεύω. "Για όλους" - αυτό είναι το λιγότερο καλό, που μπορώ να κάνω. Δηλαδή το να τραγουδάς, το να είσαι αδιάθετος - αυτό είναι το πιο μικρό λάθος. Είμαι ευδιάθετος - η μικρότερη βλακεία. Τώρα είμαι έτοιμος να δουλέψω για όλους - το λιγότερο καλό, το οποίο μπορείς να κάνεις.

 

Να θυμάσαι: Όταν είσαι αδιάθετος, σβήνε το "α" το στερητικό και τραγουδά "είμαι ευδιάθετος". Μετά πες: Τώρα θα δουλέψω! Θέλω όλοι εσείς να δουλεύετε. Γνωρίζω ότι θα δουλέψετε. Όλοι έχετε καλή θέληση να δουλέψετε. Τόσα χρόνια όλοι έρχεστε νωρίς το πρωί στην τάξη. Ποιος σας αναγκάζει να το κάνετε; Κανένας δεν σας πληρώνει, μόνοι σας έρχεστε να ακούσετε. Αυτό είναι το λιγότερο καλό, το οποίο κάνετε. Να ένα καλό χαρακτηριστικό σε σας. Όταν το κάνετε αυτό, τα άλλα πράγματα από μόνα τους θα έρθουν. Σηκώνεσαι νωρίς, και πηγαίνεις ν' ακούσεις. Έξω είναι σκοτάδι, κρύο - εσύ σηκώνεσαι και ξεκινάς. Αυτό είναι ανιδιοτελές. Ο αόρατος κόσμος το αξιολογεί αυτό. Μου λένε: Μην τους κριτικάρεις. Αυτοί σηκώνονται νωρίς, έρχονται κι ακούν την διάλεξη. - Όλα όσα ακούτε, εναποτίθενται στην συνειδητότητά σας, όπως το χιόνι στον βόρειο πόλο. Μια μέρα, σαν έρθει η ζέστη, το χιόνι θα λιώσει και όλα θα λάμψουν. Τίποτε δεν χάνεται.

 

Ξέρω ότι όλα όσα σας έχω πει, έχουν βυθιστεί βαθιά στη συνειδητότητά σας - δεν είναι χαμένα. Και το καλό που κάνετε, δεν είναι χαμένο. Ο Θεός είναι παντού. Αυτός φυλάει τα πράγματα του. Αυτά που σας έχω πει, δεν είναι δικό μου, είναι του Θεού. Γνωρίζω ότι ο Κύριος θα φυλάξει τα δικά του ωραία πράγματα. Μετά από καιρό, όλα αυτά που δεχθήκατε στην συνειδητότητά σας, θα μεγαλώσουν. Νέοι δρόμοι θα αποκαλυφθούν μπροστά σας, κι εσείς θα ευχαριστείτε γι' αυτούς. Τα του Θεού όλα είναι όμορφα.

 

"Εγώ είμαι η οδός." - Ποιά είναι η οδός; - Η σοφία. - "Εγώ είμαι η οδός" - Ποιά είναι η οδός; - Η αλήθεια, η οποία φέρει ελευθερία. "Εγώ είμαι ο δρόμος". Ποια είναι η οδός; - Η ζωή, η οποία προέρχεται από τον Θεό της αγάπης. Όταν γνωρίσουμε τον Θεό ως αγάπη, η ζωή θα έρθει σε μας. Όταν γνωρίσουμε τον Θεό ως σοφία, η γνώση και το φως θα έρθουν σε μας. Όταν γνωρίσουμε τον Θεό ως αλήθεια, η ελευθερία θα έρθει σε μας. Υπάρχουν τρεις οδοί: η οδός της σοφίας, απ' όπου έρχεται η γνώση και το φως, η οδός της αγάπης, απ' όπου έρχεται η ζωή, και η οδός της αλήθειας, απ' όπου έρχεται η ελευθερία. Βαδίστε σ' αυτές τις τρεις οδούς.

 

Ο Χριστός είναι ο άνθρωπος της άφθονης δύναμης.

Ο Χριστός είναι ο άνθρωπος της άφθονης πίστης.

Ο Χριστός είναι ο άνθρωπος της άφθονης αγάπης.

 

11. Πρωινή ομιλία που έγινε από τον Διδάσκαλο στις 12 Δεκέμβρη 1937, Σόφια - Ίζγκρεβ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...