Jump to content

1937_12_05 Τα αμετάβλητα μεγέθη


Ани

Recommended Posts

Τα αμετάβλητα μεγέθη

 

Στοχασμός

 

Θα διαβάσω το κεφάλαιο 3 από την Πρώτη Επιστολή του Ιωάννη.

 

Ένα από τα θέματα που θίγω, αφορούν την ανόρθωση της ανθρώπινης συνειδητότητας. Συχνά αναφέρεστε στην πίστη ως κίνηση του πνεύματος. Αναφέρεστε και στο φως το οποίο συνεχώς συρρέει. Εμείς ζούμε στην εποχή του ξημερώματος. Θα έρθει το άφθονο φως, θα γίνουν ξεκάθαρα τα πράγματα. Και η ζωή θα μπορεί να κατανοηθεί, ενώ τώρα τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα. Τα φρούτα ωριμάζουν στο φως και στη ζέστη. Εάν δεν έχουμε φως και ζέστη στη γη, δεν έχουμε και καμιά ζωή. Ο ίδιος νόμος αφορά και την ανθρώπινη συνειδητότητα. Ό άνθρωπος πρέπει να γεννήσει, για να εμφανιστούν οι καρποί του πνεύματος. Οι αρετές - αυτές είναι οι καρποί του πνεύματος. Στην περίπτωση μας, η αγάπη παίζει το ρόλο της θερμότητας, η σοφία του φωτός, που ωριμάζει τα πράγματα. Η αλήθεια κατέχει τη μεσαία θέση μεταξύ της αγάπης και της σοφίας.

 

Πολλοί βλέπουν τη διαδικασία σαν μηχανικές εκφράσεις, όπως το ρολόι το οποίο, αφού κουρδιστεί μια φορά, συνεχίζει να δουλεύει αρκετό καιρό. Ποιες διαδικασίες είναι μηχανικές και ποιες οργανικές; Με τον καιρό οι μηχανικές εργασίες εξαντλούνται, ενώ οι οργανικές αυξάνονται και καλυτερεύουν. Για παράδειγμα, η ωρίμανση του φρούτου είναι οργανική διαδικασία - στην αρχή το φρούτο είναι πράσινο και μετά ωριμάζει. Και στη ζωή υπάρχουν μηχανικές δουλειές, οι οποίες μας πλανεύουν, και οργανικές, οι οποίες μας εξελίσσουν. Τα μηχανικά πράγματα είναι οι επιθυμίες του ανθρώπου να ντύνεται καλά και να έχει καλό σπίτι. Αυτά δεν είναι ουσιαστικά πράγματα, είναι προσωρινά, μεταβατικά. Την άνοιξη, το δάσος ντύνεται με νέα ενδυμασία, για μερικές μέρες. Όμως, για να δημιουργήσει ο άνθρωπος έναν χαρακτήρα, για να δεχθεί και να εφαρμόσει μια καινούρια σκέψη, του είναι αναγκαίος χρόνος. Για να μάθει να ζει καλά, απαιτείται μεγάλη διαδικασία. Το να παίζεις βιολί είναι μια μακρά διαδικασία. Το να παίρνεις καθαρούς αληθινούς τόνους, και αυτό δεν είναι εύκολο. Εκτός από τους εσωτερικούς παράγοντες στον ίδιο τον άνθρωπο, υπάρχουν και εξωτερικοί παράγοντες - η υγρασία, η ξηρασία, που επιδρούν πάνω στο βιολί. Και το νευρικό σύστημα του ανθρώπου δεν είναι πάντα το ίδιο ανθεκτικό. Κάποτε τα νεύρα μαζεύουν, δηλαδή τεντώνονται, ενώ κάποτε επιμηκύνονται, δηλαδή χαλαρώνουν. Συχνά παίζεις και είσαι δυσαρεστημένος από το παίξιμο. Γιατί; - Δεν έχεις αρκετή ενέργεια μέσα σου. Η μουσική εμφανίζεται μέσω της ψυχής. Δηλαδή, η ψυχή δεν σου αποδίδει τόκους, δεν σου δίνει ενέργεια. Εάν παίζεις όργανο, πρέπει να βάζεις μέσα σου περισσότερο αέρα. Εάν δεν υπάρχει αρκετός αέρας, οι τόνοι δεν βγαίνουν σωστά.

 

Η πίστη είναι αναγκαία στον άνθρωπο. Για να πιστεύει, πρέπει να εναρμονιστεί εσωτερικά. Οι μαθητές του Χριστού στράφηκαν προς αυτόν με τα λόγια: "Διδάσκαλε, δώσε μας πίστη!" - Η πίστη μοιάζει με φως και θερμότητα. Σε πολλές περιπτώσεις, η πίστη είναι τροφή για το ανθρώπινο μυαλό. Εάν δεν τρέφεσαι με πίστη, ο νους δεν μπορεί να μεγαλώσει και ν' αναπτυχθεί. - Γιατί πρέπει ο άνθρωπος να πιστεύει; - Πολύ φυσικά, χωρίς πίστη αυτός δεν μπορεί να κάνει. Όπως δεν μπορεί και χωρίς αέρα, νερό, τροφή και φως, έτσι δεν μπορεί και χωρίς πίστη. Θα ανασαίνεις αέρα, θα πίνεις νερό, θα παίρνεις τροφή και θα δέχεσαι φως, για να σκέφτεσαι. Στον φυσικό κόσμο είναι αναγκαία η τροφή, στον ψυχικό κόσμο είναι αναγκαία η αναπνοή, ενώ στο Θείο κόσμο - η σκέψη. Εάν στον φυσικό κόσμο δεν τρέφεσαι, δεν μπορείς να ζεις. Εάν στον ψυχικό κόσμο δεν ανασαίνεις, δεν μπορείς να ζεις. Εάν στον Θείο κόσμο δεν σκέφτεσαι, δεν μπορείς να ζεις. Στον Θείο κόσμο δεν υπάρχει φαγητό και αναπνοή, εκεί υπάρχει πίστη και ελπίδα. Η πίστη αντιστοιχεί στην αναπνοή, ενώ η ελπίδα στην τροφή. Η σκέψη αντιστοιχεί στην αγάπη.

 

Με το φυσικό του σώμα, ο άνθρωπος είναι προσαρμοσμένος στον φυσικό κόσμο. Αν μ' αυτό το σώμα μπει στον ψυχικό κόσμο, θα έχει μεγάλη δυσκολία. Έτσι είναι και η κατάσταση του ψαριού, το οποίο αφήνει το νερό και μπαίνει σε πιο αραιό μέσο - τον αέρα. Αυτό θα προσπαθήσει να επιστρέψει πίσω. Στην γη, ο άνθρωπος μπορεί να καταλάβει τον πνευματικό κόσμο πιο εύκολα, απ' όσο όταν μπει σ' αυτόν. Εάν μπει στον ψυχικό κόσμο, θα χάσει την συνειδητότητά του, όπως το ψάρι στον αέρα. Για να ζήσει, το ψάρι πρέπει να επιστρέψει στο νερό. Σε σχέση μ' αυτό, η γη είναι σχολείο το οποίο προετοιμάζει τον άνθρωπο για τον άλλο κόσμο. Όταν ετοιμαστεί στη γη, ο άνθρωπος γνωρίζει πια πώς να ζει στον πνευματικό κόσμο. Το παιδί προετοιμάζεται για τη ζωή του ηλικιωμένου, και ο ηλικιωμένος για τη ζωή του γέρου. Ο γέρος λεει: Γέρασα. - Αυτός θέλει να πει, ότι έχει αδυνατίσει, έγινε ανήμπορος. Αυτό είναι τα γηρατειά. Ο κόσμος έχει ανάγκη από γέροντες, δηλαδή από σοφούς ανθρώπους, και όχι από αδύνατους και ανήμπορους. Οι σοφοί άνθρωποι κινούν τον κόσμο μπροστά, ενώ οι έφηβοι επιφέρουν τις μελλοντικές αλλαγές.

 

Σήμερα, όλοι περιμένουν καλυτέρευση του κόσμου. Και αυτό θα γίνει, αλλά πρώτα ο άνθρωπος πρέπει να κάνει αλλαγές στον εαυτό του, να κάνει αλλαγές στην εσωτερική του ζωή. - Πότε θα γίνει αυτό; - Ο άνθρωπος δεν πρέπει να χάνει ούτε μία μέρα για να φέρει κάτι νέο στη συνειδητότητά του, όσο μικρό και να είναι αυτό. - Γιατί χάνεται το νόημα η ζωή μας; - Γιατί έχετε σταματήσει να φέρνετε κάτι νέο στην συνειδητότητά σας. Η ομορφιά και το νόημα της ζωής περικλείονται στο ότι κάθε μέρα κάνετε κάποια αλλαγή στην συνειδητότητά σας. Για να δουλεύει στον κόσμο, ο άνθρωπος πρέπει να έχει αρκετή ποσότητα φωτός και ζέστης. Δεν μπορείς να δουλεύεις, εάν δεν έχεις πίστη κι ελπίδα. Δεν μπορείς να δουλεύεις, εάν δεν έχεις και αγάπη μέσα στον εαυτό σου. Δηλαδή η ελπίδα, η πίστη και η αγάπη δίνουν νόημα στη ζωή. Είναι εύκολο να μιλήσουμε γι' αυτό, όμως η εμπειρία είναι απαραίτητη. Ξέρετε τι σημαίνει να αφιερώσεις τη ζωή σου στον Θεό, να περάσεις στην έρημο 20 - 30 ολόκληρα χρόνια και στο τέλος της ζωής σου να υποστείς σκληρή εξέταση; Νομίζεις ότι τα έχεις χάσει όλα, δεν έχεις έδαφος κάτω από τα πόδια σου. Αισθάνεσαι επίσης πλήρη δυσαρέσκεια για τον εαυτό σου, υποκύπτεις στις κακές σκέψεις και στα κακά συναισθήματα, δεν ξέρεις τι να κάνεις. Απορείς από πού ήρθε αυτή η δοκιμασία και πώς θα τα καταφέρεις. Αυτό είναι το ρεύμα που φέρνει τη λάσπη της ζωής. Δεκάδες χρόνια έχεις καλλιεργήσει το δικό σου αμπέλι, και σε μία μέρα ο χείμαρρος τα παρασύρει όλα.

 

Και η ανθρώπινη ζωή σακατεύεται από τη λάσπη του χειμάρρου, από το λιώσιμο των πάγων, από την τρομερή πλημμύρα. Γι' αυτό λέγεται: Μην κάθεσαι στην όχθη του ποταμού, ο οποίος ξεχειλίζει. Ανέβα στην κορυφή, σε ψηλό μέρος, για να μη σ' αγγίξει. Όταν πλουτίσει, ο άνθρωπος χαλαρώνει, σπαταλά περισσότερα λεπτά, τρώει περισσότερο. Να φυλάγεται, γιατί ο χείμαρρος έρχεται! Υπάρχει ένας νόμος στην φύση, σύμφωνα με τον οποίο κανένας δεν έχει δικαίωμα να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, περισσότερα χρήματα, από όσο είναι απαραίτητο. Άλλος νόμος: Κανένας δεν έχει δικαίωμα να κάνει οικονομία και σ' αυτό που του είναι απαραίτητο. Εάν τρώει περισσότερο από όσο πρέπει, θα παχύνει" αν τρώει λιγότερο, θ' αδυνατίσει. Η υγιεινή της ζωής απαιτεί από τον άνθρωπο να είναι μέτριος στο φαγητό, στο συναίσθημα, και στην σκέψη.

 

Από τι έχει ανάγκη ο τωρινός άνθρωπος; - Από εσωτερική επιστήμη για την ανάπτυξη της ψυχής. Κάθε ένας πρέπει να δώσει σημασία στο τι γνώσεις διαθέτει και πώς μπορεί να τις εφαρμόσει. Εκτός αυτού, πρέπει να ξέρει ποια είναι η πίστη του και πόσο μπορεί να την εμπιστεύεται. Ερωτώ: Μπορείτε, όταν περνάτε τις δοκιμασίες, να μην αμφιβάλλετε; Πολλοί άνθρωποι θα σας πουν ότι είστε σε λάθος δρόμο, ότι έχετε πλανηθεί. Σ' αυτούς θα πιστέψετε, ή στον εαυτό σας; Εάν η ψυχή στον άνθρωπο είναι δυνατή, αυτός θα αντέξει τις δοκιμασίες-εάν δεν είναι δυνατή, θ' ακολουθήσει τη γενική ροή της ζωής. Με τις δοκιμασίες και τα βάσανα ο άνθρωπος μπορεί να καθορίσει τον βαθμό της ανάπτυξης του. Τότε αυτός ούτε υποτιμάται, ούτε υπερτιμάται. Τα συνηθισμένα χορτάρια δεν μπορούν να συγκριθούν μ' ένα λουλούδι, μ' ένα μήλο ή μ' ένα αχλάδι. Καλά είναι καμιά φορά ο άνθρωπος να συγκρίνεται με τους άλλους. Πώς θα συγκριθείς με τους άλλους, αν βρίσκεσαι πιο ψηλά απ' αυτούς; Στο φυσικό κόσμο, μία πηγή συγκρίνεται με μια άλλη ως προς την ποσότητα του νερού και τις ιδιότητες του. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να συγκριθεί πράγματι και ο άνθρωπος ως προς το φως, το οποίο βγαίνει απ' αυτόν. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο άνθρωπος εκπέμπει από πάνω του φως και ζεστασιά. Έχεις σταλεί στην γη για να δουλεύεις, και όχι να ζεις για τον εαυτό σου. Τα χέρια, τα πόδια, τα μάτια και τα υπόλοιπα όργανα έχουν έννοια, όταν βοηθούν τον ίδιο τον οργανισμό και εκτελούν τις λειτουργίες του.

 

Μερικοί άνθρωποι στη γη είναι ευτυχισμένοι, και κάποτε δυστυχισμένοι. Είμαστε ευτυχισμένοι τόσο, όσο εκτελούμε την Θεία βούληση. Γι' αυτό κάθε ένας πρέπει να είναι έτοιμος να υπηρετεί. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να το μάθει κάποιος απ' έξω, είναι εσωτερική έκφραση, ιδιόμορφο του καθενός. Ένα πράγμα είναι επικίνδυνο: όταν η ζωή σταδιακά χάνει το νόημα της. Λες: Πρέπει να ζήσω. Κάθε ένας επαναλαμβάνει αυτή τη σκέψη. Η ίδια επανάληψη εμφανίζεται και στη μουσική: Πρέπει να τραγουδάμε! - Πρέπει να τραγουδάτε, αλλά δεν τραγουδάτε. Ποιος θα σας μάθει πώς πρέπει να τραγουδάτε; Η λέξη "πρέπει" δεν μαθαίνεται στον άνθρωπο. Λες "πρέπει", αλλά μ' αυτό μένεις. Αυτή η λέξη σημαίνει ότι εξολοθρεύεις κάτι. Δηλαδή, να εξολοθρευτεί, να εκδιωχτεί το μη μουσικό στον άνθρωπο.

 

Λες: Πιστεύω. - Ποια είναι η κινητήρια αιτία για την δική σου πίστη; Πιστεύεις έναν άνθρωπο, γιατί είναι πλούσιος, μορφωμένος ή δυνατός. Εάν δεν είναι δυνατός, δεν θα πιστέψεις σ' αυτόν. Εάν δεν είναι μορφωμένος ή δυνατός, πάλι δεν θα πιστέψεις σ' αυτόν. Εάν ζει, θα πιστεύεις ότι είναι δυνατός. Εάν είναι πεθαμένος, θα πιστεύεις ότι είναι πεθαμένος. - Ποιο είναι το ουσιαστικό στον άνθρωπο το οποίο πάντα μπορεί να πιστεύουμε; - Τρία ουσιαστικά πράγματα υπάρχουν στον άνθρωπο, τα οποία πάντα μπορείς να τα πιστεύεις. Εσύ πιστεύεις στην αμετάβλητη αγάπη στην ψυχή του, στην αμετάβλητη γνώση και σοφία στο μυαλό του και στην αμετάβλητη αλήθεια και ελευθερία στο πνεύμα του. Τα αμετάβλητα μεγέθη στον άνθρωπο είναι η αγάπη, η σοφία και η αλήθεια. Αυτά αποτελούν την Θεία ζωή. Γιατί σε αγαπούν οι άνθρωποι; - Για την αγάπη μέσα σου. - Γιατί σε σέβονται και σ' εκτιμούν; - Για την σοφία μέσα σου. - Γιατί σε θεωρούν αξιόλογο; - Για την αλήθεια και την ελευθερία μέσα σου.

 

Λεω: Βάλτε δυνατή βάση στη ζωή σας. - Δεν έχουμε βάση; - Έχετε, αλλά η βάση σας δεν κρατάει στις καταιγίδες και στις δοκιμασίες της ζωής. Βάλτε στη βάση της ζωής σας τα τρία αμεταβλητά μεγέθη - την αγάπη, την σοφία και την αλήθεια. Λες: Είμαι υγιής, είμαι δυνατός, είμαι πλούσιος, να η βάση της δικής μου ζωής. - Η υγεία του ανθρώπου μπορεί να αλλάξει, η δύναμή του μπορεί ν' αφαιρεθεί, ο πλούτος του μπορεί επίσης να του αφαιρεθεί. Πού μένει τότε η δική του βάση; Και η ζωή του ανθρώπου μπορεί να αφαιρεθεί. Η ζωή είναι αποτέλεσμα της αγάπης. Όποιος αποκτήσει την αγάπη, αυτός γίνεται αθάνατος. Δηλαδή, από τον άνθρωπο εξαρτάται να ζει ή να πεθάνει. Λετε: "Ο θεός είναι αγάπη". - Αυτό είναι αιώνια ζωή, το να γνωρίσω τον Θεό ως αγάπη. Έχετε γνωρίσει την αγάπη; Η αγάπη αναγνωρίζεται από μία ιδιότητα της - να νικάει τον θάνατο. Εάν ένας άνθρωπος σε πιάσει και σε πνίξει, εσύ δεν έχεις αγάπη. Θα πεις ότι ο Θεός έστειλε αυτόν τον άνθρωπο να σε πνίξει. Ο Θεός δεν ευχαριστείται από τον θάνατο του ανθρώπου. Δηλαδή, κάποια ύπαρξη, η οποία έχει κάποιο κέρδος, του αφαιρεί τη ζωή. - Καλά είναι να πηγαίνουμε σ' εκείνον τον κόσμο και να επιστρέφουμε, όταν επιθυμούμε, όπως στο σπίτι μας. - Αυτό είναι αναχώρηση, δεν είναι θάνατος. Ο άνθρωπος αναχωρεί όταν έχει τελειώσει νη δουλειά του στη γη. Καμιά φορά φεύγει και χωρίς να έχει κάνει κάτι.

 

Έχει λεχθεί στη Γραφή: "Ο πονηρός βρυχάται για να κατασπαράξει κάποιον". Αυτό δείχνει ότι ο άνθρωπος έχει πολλούς εχθρούς, με τους οποίους πρέπει να τα βάλει. Μη γνωρίζοντας την αιτία των βασάνων του, ο άνθρωπος γίνεται ανικανοποίητος και ψάχνει την αιτία στον πατέρα του, στην μητέρα του, στον αδελφό ή την αδελφή του. Δεν υπάρχει καμία εξωτερική αιτία των δικών του βασάνων. Αύριο εσύ θα γίνεις πατέρας ή μητέρα. Μπορείς να πεις ότι είσαι εσύ η αιτία για τα βάσανα του παιδιού σου; Η αιτία για τα βάσανα και τις δυστυχίες των ανθρώπων βρίσκεται στην εκτέλεση της Θείας θέλησης. Ο άνθρωπος βάζει τις δικές του απόψεις, τις δικές του σκέψεις και επιθυμίες, τους δικούς του καρπούς σε πρώτη θέση. Όταν έρθει να εκτελέσει την θέληση του Θεού, αυτή μένει σε δεύτερο πλάνο. Οι τωρινοί άνθρωποι εμμένουν στις δικές τους απόψεις, γι' αυτό δύσκολα καταλαβαίνουν. Δεν θέλω να πω ότι δεν ζουν καλά. Αυτό το θέμα δεν το εξετάζω. Γιατί, αν πω ότι οι άνθρωποι δεν ζουν καλά, αυτό δεν είναι σημερινό. Εδώ και οκτώ χιλιάδες χρόνια δεν ζουν καλά. Αν ζούσαν καλά, δεν θα υπήρχαν φυλακές και κρεμάλες, κακές σκέψεις και συναισθήματα, κακές πράξεις. Σ' όποιο σπίτι μπεις σήμερα, στα πρόσωπα όλων βλέπεις σκιές. Αν μπεις στην εκκλησία, κι εκεί υπάρχουν σκιές - και ο ιεροκήρυκας και οι ακροατές του έχουν σκιές, ρυτίδες στα πρόσωπα τους. Λετε: Αυτός είναι πολύ αμαρτωλός, εκείνος είναι λίγο αμαρτωλός. - Οι μεγάλες αμαρτίες γεννήθηκαν από τους μικρούς αμαρτωλούς, κι όχι από τους μεγάλους. Το χοντρό, το μεγάλο σκοινί γίνεται από μικρές λεπτές ίνες. Μόλις ενωθούν οι λεπτές τρίχες, σχηματίζουν παχιά κλωστή. Στα μικρά λάθη κρύβονται οι δυνατότητες για τα μεγάλα. Δηλαδή, και η αμαρτία μεγαλώνει.

 

Συνήθως οι άνθρωποι δικαιολογούνται για τις πράξεις τους και λένε: Δεν είμαστε πολύ αμαρτωλοί. - Δεν τίθεται το ερώτημα αν είσαστε πολύ ή λίγο αμαρτωλοί. Το βασικό είναι να μην υπάρχει μέσα σας το έμβρυο της αμαρτίας. Μπορεί να έχεις μόνον έναν ψύλλο στο κεφάλι σου, όμως σε λίγο καιρό αυτός πολλαπλασιάζεται πάρα πολύ. Σας οδηγώ σ' αυτήν την σκέψη, για να κρίνετε. Όταν μπει στην πνευματική ζωή, ο άνθρωπος αρχίζει να σκέφτεται πλάγια. Βλέπει τον εαυτό του σωστό και δίκαιο, ενώ τους άλλους ως αμαρτωλούς. Μην σφάλλετε. Και οι λαϊκοί και οι κληρικοί ζουν στην γη, μόνο που οι συνθήκες των κληρικών είναι καλύτερες. Πηγαίνετε μεταξύ των λαϊκών ανθρώπων για να δείτε πώς ζουν αυτοί. Δεν γνωρίζω εάν υπάρχουν πραγματικά δίκαιοι μεταξύ των κληρικών. Αν μπεις με την γυναίκα σου στο τραμ, ίσως δεν θα βρεις θέση να καθίσεις, το τραμ είναι γεμάτο μ' ανθρώπους. Από τη μία και από την άλλη πλευρά κάθονται ξένες γυναίκες. Είναι στενά, σπρώχνεστε, όμως τι να γίνει! Η γυναίκα σου είναι ζηλιάρα, είναι δυσαρεστημένη, καθώς εσύ είσαι ανάμεσα σε ξένες γυναίκες. Αμέσως στο μυαλό της εμφανίζονται κακές σκέψεις. Είναι δίκαιη; Είστε δίκαιος εσείς; Εσένα ίσως σου είναι ευχάριστο, όμως στη γυναίκα σου είναι δυσάρεστο. Υπάρχει κάποιο έγκλημα σ' αυτή την ευχαρίστηση;

 

Ας έρθουμε στην αλήθεια. Μπαίνεις σ' έναν κήπο με πολλά λουλούδια. Ευχάριστο σου είναι το άρωμα τους. Ο Θεός δημιούργησε την όσφρηση για να καταλαβαίνουμε τις ευχάριστες και τις δυσάρεστες μυρωδιές. Υπάρχουν λουλούδια, των οποίων η μυρωδιά είναι πολύ έντονη, και δημιουργούν αντίθετη εντύπωση στον άνθρωπο. Τι θα πείτε σ' αυτήν την περίπτωση; Θα ευχαριστήσεις και για την ευχάριστη και για τη δυσάρεστη μυρωδιά. Τι θα πεις, εάν από τις δύο σου πλευρές έχουν καθίσει δυο γυναίκες; - Πάλι θα ευχαριστήσεις. Εάν σου είναι ευχάριστο, θα ευχαριστήσεις γιατί είδες δύο ωραίες εικόνες. Εάν σου είναι δυσάρεστο, θα παρακαλέσεις τον Κύριο να καλυτερεύσει αυτήν την εικόνα. Αυτό θα το πεις μόνο στον εαυτό σου, και μέσα σου. Στον εαυτό σου θα πρέπει να είσαι απόλυτα ειλικρινής, χωρίς κανένα λευκό ή μαύρο ψέμα. Μπορεί να περάσει δίπλα σου σαν μύγα, όμως θα την αφήσεις έξω. Ποια θα είναι η ζωή σας εάν είστε ειλικρινείς και φιλαλήθεις; Σ' αυτήν την κατάσταση, η γυναίκα ποτέ δεν θα υποψιάζεται τον άνδρα της, ούτε ο άνδρας την γυναίκα του. Όταν ο άνδρας και η γυναίκα βρίσκονται υπό κάποιες συνθήκες, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο ανάπτυξης, ο πειρασμός ποτέ δεν μπορεί να έρθει. Σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι πλανώνται από την εξωτερι-κότητα των πραγμάτων. Μην πλανιέστε από την εξωτερική όψη. Σ' αυτήν δεν υπάρχει καμία αντικειμενικότητα. Νομίζετε ότι, αν κουβαλάτε μια σακούλα με χρυσάφι, είστε πλούσιοι, έχετε πλουτίσει; Εάν η υπηρέτρια μεταφέρει χρήματα στην τράπεζα, είναι δικά της; Και στην θρησκευτική ζωή υπάρχει εξωτερική επιχρύσωση. Μην πλανιέστε! Οι δοκιμασίες έχουν δοθεί σ' εκείνους οι οποίοι δεν σκέφτονται. Ο Θεός δεν αγαπάει το ψέμα. Υπάρχουν επιχρυσωμένοι άνθρωποι, υπάρχουν άνθρωποι από χρυσάφι. Στον Θεό, όμως, όλα είναι πραγματικό χρυσάφι, όλα λάμπουν. Οι δίκαιοι άνθρωποι στον κόσμο είναι μόνο εξωτερικά χρυσοί, είναι μόνο επιχρυσωμένοι. Όταν τους βάλεις σε δοκιμασία, ο Θεός λεει: Σκουπίστε τους να δούμε ποιος είναι πράγματι δίκαιος. - Όποιος δεν τρίβεται, αυτός είναι από καθαρό χρυσάφι- όποιον τρίβεται, αφήστε τον στην άκρη. Επομένως οι δοκιμασίες στη ζωή έρχονται για να δοκιμαστεί ποιος είναι επιχρυσωμένος και ποιος είναι από καθαρό χρυσάφι. Αυτοί οι οποίοι είναι από καθαρό χρυσάφι, μένουν στην δουλειά. Εγώ χρησιμοποιώ τη χημεία με τους όρους "μεταχημεία" και "πανμεταχημεία". Σ' αυτήν δεν υπάρχει ψέμα. Στη συνηθισμένη χημεία υπάρχουν αληθή και αναληθή πράγματα, υποκειμενικά και απόλυτα. Στην μεταχημεία μπορεί να υπάρχει μικρή πλάνη, όμως στην πανχημεία όλα είναι απόλυτα αληθή. Η χημεία είναι για τα παιδιά, η μεταχημεία είναι για τους ενήλικες, και η πανχημεία για τους γέροντες.

 

Όταν συγκρίνω τις εκδηλώσεις του ανθρώπου, λεω: Υπάρχουν τριών ειδών χριστιανοί - οι συνηθισμένοι χριστιανοί, οι μεταχριστιανοί και οι πανμεταχριστιανοί. Ο μεταχριστιανός είναι καλός άνθρωπος, και ο πανμεταχριστιανός είναι τέλειος άνθρωπος. Λες: Εγώ είμαι χριστιανός. - Πρέπει να αποκτήσεις ακόμα δύο ονόματα: "μετά" και "παν". Για να είσαι πανμεταχριστιανός, θα πρέπει να είσαι κύριος του εαυτού σου, να μην μπορεί κανείς να σε μεταβάλλει στο μυαλό σου και στην καρδιά σου. "Μετά" πάει να πει να υπερυψώνεσαι πάνω απ' όλα, να είσαι υπεράνω καταστάσεων. Ποιος κολυμβητής είναι καλύτερος; - Όποιος είναι πάνω από το νερό. Εάν μείνει κάτω από το νερό, τότε η ζωή του έχει τελειώσει. Επομένως, αντί για χριστιανοί, μεταχριστιανοί και πανμεταχριστιανοί μπορεί να βάλετε άλλα ονόματα: Άνθρωπος της αλήθειας, άνθρωπος της σοφίας - "μετά", και άνθρωπος της αγάπης - "παν". Πώς θα συνδέσετε αυτά τα πράγματα σ' ένα; Ο άνθρωπος μπορεί να είναι ακόμα φυσικός, μεταφυσικός και πανμεταφυσικός μαθηματικός, μεταμαθηματικός και πανμαθηματικός.

 

Όταν κάνω τις ομιλίες μου και μετά τις διαβάζω, βλέπω ότι ο περίγυρος έχει επιδράσει πάνω τους. Κάθε μέσο έχει επίδραση στον άνθρωπο. Και η ρίζα, η οποία μπαίνει μέσα στη γη, επηρεάζεται από τις συνθήκες. Κάποτε παίρνει διαφορετικές κατευθύνσεις, για ν' αποφύγει τα εμπόδια που συναντάει στο δρόμο της. Μην απορείτε γιατί η ρίζα κάποιου φυτού είναι στραβή και ρυτιδιασμένη. Βρήκε εμπόδιο στον δρόμο της. Ο άνθρωπος δεν πρέπει να πλανάται, να νομίζει ότι μπορεί να δουλεύει σε κάθε είδους συνθήκες στη ζωή του. Πώς θα μιλάς έξω, σε θερμοκρασία εικοσιπέντε βαθμών υπό το μηδέν; Πώς θα τραγουδάς έξω, σε θερμοκρασία εικοσιπέντε βαθμών υπό το μηδέν; Για να παίξει ο βιολιστής καλά, η αίθουσα πρέπει να είναι ζεστή, να έχει καλή ακουστική. Ο άνθρωπος μπορεί να εργάζεται όταν είναι σε καλή διάθεση του πνεύματος, της καρδιάς, κι ολοκλήρου του σώματος.

 

Κάθε τι εξηγείται σε ειδικές συνθήκες. Διαβάζετε, για παράδειγμα, τις Επιστολές χωρίς να γνωρίζετε υπό ποίες συνθήκες έχουν γραφτεί. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Ο Ιωάννης έγραψε υπό κάποιες συνθήκες, ο Πέτρος υπό άλλες. Η Παλαιά Διαθήκη γράφτηκε υπό κάποιες συνθήκες, ενώ η Καινή υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Κάθε μέρα υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες και ιδιαίτερη υγρασία. Καθένας θα χρησιμοποιήσει την υγρασία και τις συνθήκες της ημέρας σύμφωνα με την δική του αντίληψη. Λετε ότι όλα εξαρτώνται από την αγάπη. Ναι, αλλά η αγάπη πρέπει να εμφανιστεί. Θ' αγαπάς τον εαυτό σου και τον πλησίον σου, αν αγαπάς τον Θεό. Μπορείς ν' αγαπάς τους ανθρώπους, αν εκτελείς το Θείο θέλημα. Η αγάπη περικλείει εκτέλεση του Θείου νόμου. Χωρίς τη Θεία αγάπη, ο νόμος δεν μπορεί να εκτελεστεί. Χωρίς τη Θεία σοφία, ο νόμος δεν μπορεί να εκτελεστεί. Και, χωρίς την Θεία αλήθεια, ο νόμος δεν μπορεί να εκτελεστεί. Η εκδήλωση της ζωής ξεκινάει από τη Θεία αγάπη, από τη Θεία σοφία και από τη Θεία αλήθεια. Αυτές πρέπει να υπάρχουν μέσα μας.

 

Όταν ο Ιωάννης μιλάει για την πίστη, την ελπίδα και την αγάπη, έχει υπόψη του τη Θεία αγάπη, διότι αυτή λύνει και τα πιο δύσκολα προβλήματα. Η αλήθεια έρχεται να μορφοποιήσει τα πράγματα, να τους δώσει ωραία εμφάνιση. Η αγάπη δουλεύει από μέσα. Τα έργα της είναι αόρατα. Όταν έρθει η γνώση, τότε ο άνθρωπος βλέπει τι έκανε η αγάπη γι' αυτόν. Καταλαβαίνει το παιδί τι κάνει η μητέρα του γι' αυτό; Βλέπει ότι αυτή το πλένει, το ντύνει, το ταΐζει, το μεταφέρει στα χέρια, όμως δεν ξέρει γιατί το κάνει. Μια μέρα, όταν μεγαλώσει και αποκτήσει γνώσεις, θα καταλάβει γιατί η μητέρα του το φρόντιζε, γιατί το κράταγε στα χέρια. Το παιδί, το οποίο δεν μεταφέρεται στα χέρια από τη μητέρα του, χάνει κάτι πολύτιμο. Θα πείτε ότι αυτό δεν είναι βασικό. Δεν είναι έτσι. Η μητέρα δίνει κάτι στο παιδί της. Εάν στις μεγάλες δυσκολίες δεν είμαστε στα χέρια του Θεού κι Αυτός δεν μας αγκαλιάζει, θα έχουμε χάσει πολλά. Εάν δεν περνάς μέσα από μεγάλες δυσκολίες, ποτέ η μητέρα σου δεν θα σε αγκαλιάσει. - Ποιο παιδί αγκαλιάζει η μητέρα; - Το αδύνατο και το άρρωστο παιδί. Όσο υποφέρει το παιδί, έχει ανάγκη από τη μητέρα του. Όσο υποφέρει ο άνθρωπος, έχει ανάγκη από τον Θεό. - Γιατί έρχονται τα βάσανα και οι δοκιμασίες στη ζωή μας; - Πέστε, τι πρέπει να σας δοθεί αντί γι' αυτές; - Γιατί πρέπει να τρεφόμαστε με ψωμί; - Με τι άλλο θα τρέφεστε; Αντικαταστήστε το ψωμί με κάτι άλλο και κοιτάξτε ποια θα είναι η ζωή σας. Είστε σ' αυτή την κατάσταση εξαιτίας του ψωμιού. Πριν τη χρήση του ψωμιού, η ζωή σας ήταν πολύ βαριά. Με την χρήση του ψωμιού, η ζωή σας καλυτέρευσε. Ποτέ τα κρεοφάγα ζώα δεν ήταν περισσότερα απ' όσα σήμερα. Στο μέλλον, όταν τα ζώα και οι άνθρωποι προσαρμοστούν περισσότερο προς το ψωμί και την φυτική τροφή, τα κρεοφάγα ζώα θα λιγοστέψουν. - Με τι πρέπει να τρέφεται ο άνθρωπος; - Όταν ο σατανάς είπε στον Χριστό "Σαν υιός Θεού, μετάτρεψε αυτόν τον βράχο σε ψωμί" ο Χριστός του απάντησε: "Ειπώθηκε ότι δεν θα τραφεί μόνο με ψωμί ο άνθρωπος, αλλά και με κάθε Λόγο ο οποίος βγαίνει από τα χείλη του Θεού".

 

Ο Χριστός δείχνει στην ανθρωπότητα ποια είναι η αληθινή τροφή. Μία μέρα, η ψυχή του ανθρώπου θα τραφεί μόνο με τον Λόγο. Όποιος τρέφεται με τον Θείο Λόγο, πάντοτε θα είναι υγιής. Εάν δεν τρέφεται με το Λόγο, θα αρρωσταίνει. Επομένως, εάν αρρωσταίνετε, θα ξέρετε ότι δεν τρέφεστε με το Θείο Λόγο. Εάν σας έχει δοθεί ανεπαρκής ποσότητα, μεγαλώστε Την. Τρεφόμενοι με το Λόγο, θ' αποκτήσετε την αγάπη. Και τότε, σαν σου συμβεί μεγάλη δυστυχία ή δοκιμασία, μην αμφιταλαντεύεσαι, αλλά πες: Δεν ξέρω γιατί ο Θεός με δοκιμάζει, αλλά ξέρω ότι είναι για καλό. Ακόμη και ο Χριστός ήρθε στη γη για να λύσει ένα βασικό ζήτημα. Γιατί έπρεπε να γίνει η σταύρωση Του; Για όλα, Αυτός έλεγε: Έτσι πρέπει να γίνει! Συνεπώς, ο Χριστός καταλαβαίνει γιατί έπρεπε να περάσει μέσα από αυτές τις δοκιμασίες. Καθώς πέρασε από τις δοκιμασίες, καθώς υπέφερε, ο Χριστός έμαθε πολλά πράγματα. Στην αρχή, Του ήταν άγνωστα. Μην νομίσετε ότι μπορείτε να λύσετε τα πάντα με το μυαλό σας. Η αγάπη αναγνωρίζεται από το ότι, ανάμεσα σ' όλες τις αντιθέσεις και τις ασυμφωνίες μεταξύ των ανθρώπων, κανέναν δεν κρίνει. Δεν λεει ότι αυτός ή εκείνος είναι δίκαιος. Βλέπει όλους τους ανθρώπους ως μέρη ενός συνολικού οργανισμού. Εκείνοι οι οποίοι έχουν καλύτερη κατανόηση, λιγότερο λαθεύουν. Όποιος έχει λιγότερη αγάπη, κάνει περισσότερα λάθη. Όποιος έχει περισσότερη αγάπη, αυτός λιγότερο λαθεύει, σφάλλει λιγότερο. Το ίδιο αφορά και την σοφία και την αλήθεια. Αυτό είναι νόμος, εάν η αγάπη λιγοστεύει, και η ζωή λιγοστεύει. Εάν η αγάπη μεγαλώνει, και η ζωή μεγαλώνει. Η αγάπη αποκλείει όλες τις αντιθέσεις. Αυτή είναι μεγάλη δύναμη, η οποία τα φέρει σε πέρας όλα.

 

Είσαι πατέρας, έχεις δύο παιδιά, αλλά ίσα - ίσα και τα καταφέρνεις. Το ένα παιδί, από απροσεξία, έσπασε μία στάμνα. Εσύ κτυπάς το παιδί λέγοντας του: Δεν ξέρεις, ότι είμαι φτωχός, ότι δεν έχω λεφτά, πώς θα αγοράσω άλλη στάμνα; - Εάν ήσουν πλούσιος, θα έλεγες: Μην στενοχωριέσαι! Θα αγοράσουμε άλλη στάμνα, πιο όμορφη. - Η αφθονία ο πλούτος εύκολα λύνουν τις αντιθέσεις, όμως δεν είναι το ίδιο με την φτώχεια. Συχνά παρατηρώ πως κάποιος πάει από δω και από εκεί και όλο για τη σπασμένη στάμνα μιλάει. Λεω: Είναι φτωχός αυτός ο άνθρωπος. Όμως ο πλούσιος καθόλου δεν μιλάει για την σπασμένη στάμνα. Και σε σας λεω: Θέστε το ίδιο μέτρο, για να γνωρίσετε αν είσαστε πλούσιοι ή φτωχοί. Αν μιλάς μόνιμα για την σπασμένη στάμνα, είσαι φτωχός. Εάν δεν δημιουργείς θέμα για την στάμνα, είσαι πλούσιος. Το παιδί σου δεν είναι υπηρέτης σου, από εσένα έχει βγει. Εάν είχες αγάπη, τα κομμάτια της σπασμένης στάμνας θα μαζευόντουσαν με πανμεταφυσικό τρόπο. Αυτό είναι τέχνη, αυτό είναι επιστήμη. Εάν εφαρμοστεί, η στάμνα θα γίνει πιο όμορφη απ' ό,τι ήταν. Αυτό είναι για το μακρινό μέλλον, όταν τελειώσετε την εξέλιξη σας στη γη. Τώρα μπορείτε να έχετε διαφορετική γνώμη επάνω σ' αυτό το θέμα, αλλά στο μέλλον εσείς οι ίδιοι θα το διαπιστώσετε αυτό.

 

Να θυμάστε: Η Αγάπη λύνει όλες τις αντιθέσεις. Χωρίς αυτήν, η ζωή δεν μπορεί να αποκατασταθεί.

 

Η Σοφία τακτοποιεί τις αντιθέσεις του νου.

 

Η Αλήθεια τακτοποιεί τις δυσκολίες της ανθρώπινης θέλησης.

 

Τοποθετείστε την ελπίδα ως βάση της γήινης ζωής.

 

Τοποθετείστε την πίστη ως βάση της πνευματικής ζωής.

 

Τοποθετείστε την αγάπη ως βάση της Θείας ζωής, και όλα τα πράγματα θα τακτοποιηθούν.

 

Ο Χριστός είναι ο άνθρωπος της άφθονης δύναμης.

Ο Χριστός είναι ο άνθρωπος της άφθονης πίστης.

Ο Χριστός είναι ο άνθρωπος της άφθονης αγάπης.

 

10. Πρωινή ομιλία που έγινε από τον Διδάσκαλο στις 5 Δεκέμβρη 1937, Σόφια - Ίζγκρεβ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...