Jump to content

1937_10_10 Να δουν


Ани

Recommended Posts

Να δουν

 

Στοχασμός

 

Θα διαβάσω το έκτο κεφάλαιο από τον Ησαΐα. Αυτός είναι ένας από τους διάσημους προφήτες του Ισραηλινού λαού. Είχε την σπάνια εμπειρία να δει τον Κύριο. Όποιοι διαβάζουν την γραφή, νομίζουν, ότι ο Ησαΐας είχε δει τον Κύριο στο ναό του Σολομώντος. Στην ουσία, τον είχε δει σε άλλο μέρος, μακριά από ναό και σπίτι. Το να σκεφτόμαστε έτσι, δείχνει απουσία γνώσης. Κάποιος θα πει ότι πολλοί έχουν δει τον Θεό και μάλιστα πολλές φορές. Και αυτό είναι ανοησία. Να, από δυόμισι δισεκατομμύρια ανθρώπους, πόσοι μπόρεσαν έως σήμερα ν' ανέβουν το Έβερεστ; - Ούτε ένας. Αν αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, πόσο πιο αδύνατο είναι για τον άνθρωπο ν' ανέβει στην υψηλότερη κορυφή - στον Θεό. Να δεις τον Θεό, αυτό είναι εξαιρετικό φαινόμενο, το οποίο με δυσκολία μπορεί να συμβεί μία φορά στην ζωή του ανθρώπου. Στην εύκρατη ζώνη η άνοιξη έρχεται μια φορά τον χρόνο. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις, όπου στην ανθρώπινη ζωή η άνοιξη έρχεται μόνο μία φορά σε χιλιάδες χρόνια, ανά δέκα χιλιάδες ή εκατό χιλιάδες χρόνια. Υπάρχουν περιπτώσεις, που η άνοιξη έρχεται μία φορά σ' ένα εκατομμύριο, δέκα ή χίλια εκατομμύρια χρόνια στην ανθρώπινη ζωή. Αυτό είναι μόνο για επεξήγηση, για να έρθετε στην αληθινή διάσταση των πραγμάτων.

 

Πολλοί νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα στην γη και είναι έτοιμοι να πεθάνουν, να πάνε στον άλλο κόσμο, να δουν τι έχει και εκεί. Κάποιος πλήττει από την γήινη ζωή, και θέλει να πάει στον ουρανό. - Εδώ δεν τον θέλουν, και θα τον θέλουν εκεί! Θέλετε να μπείτε στον ανώτερο κόσμο χωρίς καμιά γνώση. Εκεί δεν δέχονται αγράμματους. Όταν μπείτε εκεί, θα σας δεχτούν με ετοιμότητα, αλλά αμέσως θα σας δώσουν ένα δύσκολο πρόβλημα. Αν μπορείτε να το λύσετε, θα σας δεχτούν, αν δεν μπορείτε - θα σας γυρίσουν πίσω. Λετε: Είναι αρκετό είκοσι χρόνια να ακολουθούμε την νέα διδασκαλία, για να μας δεχτούν εκεί. - Όχι, και 100, και 200 χρόνια είναι λίγα. Μόνο μετά από χίλια χρόνια μπορούν να σας δεχτούν στον ουρανό, ανάμεσα στα ανώτερα πλάσματα. Τι είναι τα χίλια χρόνια μπροστά στην αιωνιότητα; Μόλις ένα δευτερόλεπτο. Αν τα χίλια χρόνια είναι ένα δευτερόλεπτο, τι μέρος από το δευτερόλεπτο αποτελούν τα είκοσι χρόνια; - Τι έχετε κάνει σ' αυτά τα είκοσι χρόνια; - Έχετε κάνει προσευχή τρεις φορές την ημέρα: Το πρωί περίπου 5-10 λεπτά, το μεσημέρι 5-10 λεπτά και το βράδυ 5-10 λεπτά. Δηλαδή, τρεις φορές την ημέρα σκεφτόσουνα τον Κύριο. Αυτή είναι μια σταγόνα νερό στον μεγάλο ωκεανό.

 

Λέγεται στην Γραφή: "Ο Θεός είναι φωτιά παντοτινή." -Με τι νόημα λέγεται ότι ο Θεός είναι φωτιά παντοτινή; Σαν απόλυτη καθαρότητα και φως. Συνεπώς, από δύο πράγματα πρέπει να φυλάγεται ο άνθρωπος και δύο πράγματα πρέπει να φυλάει. Θα φυλάς το απόλυτο καθαρό και να φυλάγεσαι από το απόλυτα βρόμικο. Αν μόνο με μια ματιά δεις ή μόνο με το χέρι ακουμπήσεις το απόλυτα καθαρό, θα καείς έτσι, που για χρόνια η πληγή σου δεν θα γιατρεύεται. Μόνον αν κοιτάξεις ή ακουμπήσεις το απόλυτα βρόμικο, θα λερωθείς έτσι, που για χρόνια δεν θα καθαρίζεις. Αυτός είναι δικός μου ισχυρισμός, δεν θέλω να πιστεύετε σ' αυτόν. Μία μέρα, όταν τον δοκιμάσετε, θα θυμηθείτε ότι σας το έχω πει. Η πίστη υπονοεί πείρα. Μην νομίζετε ότι όλα όσα βλέπετε, είναι ακριβώς έτσι, όπως φαίνονται. Βλέπεις ότι ο ήλιος ανατέλλει και δύει. Στην πραγματικότητα, είναι έτσι; Βλέπετε ότι τα άστρα τρέμουν σαν μικρά φωτάκια στον ουρανό. Στην ουσία, είναι αλήθεια αυτό; Βλέπεις τα δέντρα τα οποία από μακριά φαίνονται μ' έναν τρόπο, ενώ από κοντά - είναι εντελώς διαφορετικά. Στην ουσία, ποιό είναι το σωστό; Γενικώς, ο άνθρωπος έχει αντίληψη για όλα τα οποία βλέπει, αλλά αυτή η αντίληψη δεν είναι πάντα σωστή. Αλήθεια είναι μόνο εκείνο, το οποίο εσύ νιώθεις μέσα σου. Π. χ., πίνεις νερό, όταν διψάς - νιώθεις ευχαρίστηση, τρως ψωμί, όταν πεινάς - νιώθεις ευχαρίστηση. Για εκείνο, το οποίο νιώθεις ή βιώνεις εσωτερικά, ξέρεις ότι είναι αλήθεια. Για εκείνο, το οποίο γίνετε έξω από εσένα, η γνώση σου είναι σχετική. Κοιτάζεσαι σ' έναν καθρέφτη, σε δεύτερο, σε τρίτο - σ' αυτές τις εικόνες υπάρχει κάτι διαφορετικό. Ποια είναι η αληθινή, η πραγματική εικόνα; Αυτό είσαι εσύ ο ίδιος.

 

Δύο άτομα τραγουδάνε το ίδιο τραγούδι. Η ακοή του ενός είναι πολύ αναπτυγμένη, του άλλου είναι πιο αδύνατη. Ο πρώτος θα τραγουδήσει το τραγούδι καλύτερα από τον δεύτερο. Όσο πιο καθαρή είναι η φωνή, τόσο το τραγουδισμένο τραγούδι ταιριάζει στην πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι σε αρμονία με τα πράγματα. Όσο ζεις σαν άτομο την προσωπική σου ζωή, είσαι μέσα στην μελωδία της ζωής. Η ομαδική ζωή είναι η αρμονία στην φύση. Για να δώσει νόημα στην ζωή του, ο άνθρωπος πρέπει να περάσει από την αρμονία. Αυτή είναι συνδυασμός μιας σειράς από μελωδίες. Αυτές οι μελωδίες δεν πηγαίνουν με τον νόμο της επιφάνειας. Η κοσμική ζωή πηγαίνει στην επιφάνεια, ενώ η πνευματική πηγαίνει καθέτως της ζωής. Δύο θρησκευόμενοι συγκρίνονται για να δουν ποιος απ' αυτούς είναι πιο πνευματικός. Κανένας δεν μπορεί ν' απαντήσει σ' αυτή την ερώτηση. Ακόμα και για τους άλλους δεν μπορεί να κρίνει. Με τον όρο "πνευματικός" εννοώ άνθρωπος, συνδεδεμένος με την πνευματική ζωή. Ότι ήσουν κάποιο σπουδαίο πρόσωπο, αυτό δεν σημαίνει τίποτε. Σημαντικό είναι να είσαι δεμένος με τον πνευματικό κόσμο. Αν έχεις αυτόν τον δεσμό - η προσευχή σου ακούγεται, αν δεν έχεις δεσμό - δεν ακούγεται η προσευχή σου. Τότε θα απευθυνθείς προς κάποιον, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με τον πνευματικό κόσμο. Εκείνος, του οποίου η προσευχή γίνεται δεκτή, περνάει για άγιος. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου και η δικιά του προσευχή δεν γίνεται δεκτή.

 

Σαν μαθητές, πρέπει να μαθαίνετε. Υπάρχουν πολλά πράγματα για μάθηση. Όμως, οι περισσότεροι από σας προσπαθούν να θυμούνται τα πράγματα, χωρίς να τα αφομοιώνουν. Σ' αυτή την περίπτωση, μοιάζουν στους φωτογράφους, οι οποίοι μόνο αποτυπώνουν τις εικόνες, χωρίς να τις παραδέχονται. Τέτοιοι φωτογράφοι με ακολουθούν συνέχεια, θέλουν να με φωτογραφίσουν. Το κάνουν από συμφέρον. Μετά θα πουλάνε την εικόνα μου, να κερδίσουν κάτι. Να φωτογραφίζεις είναι τέχνη, δεν είναι επάγγελμα. Τι κοστίζουν όλες οι εικόνες μπροστά στην πραγματικότητα; Το πορτραίτο παρουσιάζει την εξωτερική πλευρά του ανθρώπου, δηλαδή το σχήμα του, αλλά όχι και το περιεχόμενο του. Η εξωτερική εικόνα του ανθρώπινου προσώπου είναι μάσκα, αλλά όχι και ο ίδιος ο άνθρωπος. - Είμαι πνευματικός άνθρωπος. - Δεν αμφισβητώ ότι έχεις μπει στον δρόμο των πνευματικών, αλλά πόσο πνευματικός είσαι, εσύ μόνος σου το ξέρεις. Ο πνευματικός λύνει τις δυσκολίες με χαρά. Πολλοί περνάνε για πνευματικοί, ενώ αποφεύγουν τις δυσκολίες και τα βάσανα. ΟΙ δυσκολίες είναι προβλήματα, τα οποία πρέπει να λυθούν σωστά. Κάποια προβλήματα είναι πιο εύκολα, άλλα - πιο δύσκολα, αλλά και τα μεν και τα δε πρέπει να λυθούν. Αν τα λύσετε σωστά, ο δάσκαλος θα είναι ευχαριστημένος από σας. Όποιος λύνει σωστά τα προβλήματα του, αυτός μπορεί να είναι μαθητής. Μία μέρα, όταν πάτε στον άλλο κόσμο, θα δείτε πώς έλυνε τα προβλήματα του ο καθένας. Λες: Εγώ έλυσα τα προβλήματα μου. - Δεν αποκλείεται, αλλά ο καθηγητής ακόμα δεν τα έχει ελέγξει, επίσης και οι βοηθοί του. Και αυτοί πρέπει να δώσουν την γνώμη τους. Αν ένας από τους βοηθούς βρει ότι το πρόβλημα δεν λύθηκε, θα φωνάξει και τους υπόλοιπους εννιά. Στο τέλος θα έρθει και ο καθηγητής. Αν η γνώμη όλων συμπίπτει, έχεις λύσει το πρόβλημα.

 

Πολλοί ρωτάνε τι είναι η ζωή. - Μουσική και τραγούδι. -Τραγούδησε μας τότε κάτι. - Μπορείτε να πληρώσετε για το τραγούδι μου; Αυτό κοστίζει ακριβά. Αν τραγουδάω πέντε λεπτά, πρέπει να πληρώσετε 10.000 λέβα ακατέβατα. Αν δεν θέλετε να πληρώσετε, ελάτε να με ακούσετε, όταν τραγουδάω για τον εαυτό μου. Κάποιοι θρησκευόμενοι ζητάνε όλοι οι άνθρωποι να είναι σαν αυτούς, να σκέφτονται και να αισθάνονται το ίδιο. Είναι όπως όταν αρχίσει να τραγουδάει ένας "Λουλούδι αγαπημένο, λουλούδι ωραίο", όλοι να αρχίσουν να τραγουδάνε το ίδιο τραγούδι μαζί του. Δηλαδή, όταν πει ένας "Ο Θεός είναι αγάπη", όλοι θα πουν το ίδιο. Όμως όλο και θα βρεθεί κάποιος να πει: Μην μου μιλάτε για την Θεια αγάπη. Αυτή δεν είναι καθόλου αγάπη. - Έχετε σκεφτεί τι είναι η Θεια αγάπη, ή η αγάπη γενικά; - Υπάρχει κάτι ανώτερο στην αγάπη; - Αυτό εξαρτάται από το πώς βλέπετε τα πράγματα. Πηγαίνεις στο φούρνο, ζητάς ψωμί. Υπάρχει κάποια ανώτερη ιδέα σ' αυτό; - Όχι, πεινάς. Ζητάς να ικανοποιήσεις την πείνα σου. Έχουν έρθει επισκέπτες, και πεινάνε κι αυτοί. Θέλεις να ικανοποιήσεις και την δικιά τους πείνα. Διψάς. Ψάχνεις νερό να ικανοποιήσεις την δίψα σου. Τέτοιο πράγμα είναι η αγάπη.

 

Αυτοί είναι τρόποι διαλογισμού, οι οποίοι οδηγούν προς την σωστή σκέψη. Διαβάζεις το βιβλίο κάποιου φιλόσοφου, επιστήμονας ή προφήτη και λες: Κι εγώ μπορώ να γράψω τέτοιο πράγμα. Νομίζεις ότι ξέρεις πολλά κι αρχίζεις να κριτικάρεις. Ψάχνεις τα λάθη τους. Αυτοί κάνουν λάθη, αλλά κάνεις κι εσύ. Αναφέρεις το στίχο, στον οποίο ο Χριστός λεει: "Το ποτήρι, το οποίο μου έδωσε ο Πατέρας, να μην το πιω;" Μετά αρχίζεις να φιλοσοφείς επάνω σ' αυτό το ποτήρι. - Αυτό δεν είναι συνηθισμένο ποτήρι, με τον οποίο πίνουμε νερό ή κρασί. Είναι αόρατο. Ούτε οι μαθητές του Χριστού το είδαν, ούτε ο Χριστός ο ίδιος. Αυτό δεν είναι το ποτήρι με το οποίο Τον πότισαν, όταν ήταν στο σταυρό. Κανένας δεν μπορεί να φανταστεί πώς ήταν αυτό το ποτήρι. Αυτό το ποτήρι είναι το ποτήρι του πόνου. Αν το βλέπατε έστω και μόνο για μια στιγμή, δεν θα μπορούσατε να χωρέσετε στον εαυτό σας. Θα σας έμενε αξέχαστο σ' όλη σας την ζωή. Κάποτε έρχεται σε σας ένας άνθρωπος και σας λεει μια προσβλητική λέξη. Εσείς αμέσως χάνετε την διάθεση σας και όλη μέρα δεν μπορείτε να απελευθερωθείτε. Λες: Πονάω. Τι πόνος είναι αυτός; Περνάνε μέρες και νύχτες δεν ξεχνάς την προσβλητική λέξη και δεν μπορείς να συνέρθεις. Ποια είναι αυτή η λέξη; - Ότι ήσουν πρώτης τάξης αμαθής. Κατά την γνώμη μου, το να είσαι αμαθής σημαίνει πως είσαι υποψήφιος φιλόσοφος. Οι τωρινοί φιλόσοφοι ήταν κάποτε πρώτης τάξης αμαθείς. Μήπως όλοι οι επιστήμονες και φιλόσοφοι δεν ήταν κάποτε αμαθείς; Εκείνος, ο οποίος σε έχει ονομάσει αμαθή, δεν ήθελε συνειδητά να σε προσβάλει. Και αυτός καταλαβαίνει την ζωή τόσο, όσο και εσύ. Να σκέφτεστε σωστά, για να μην υποφέρετε από ασήμαντα πράγματα.

 

Και έτσι, είναι προνόμιο το να πονάς. Είναι προνόμιο για τον άνθρωπο να πίνει από το ποτήρι του Χριστού. Είναι εύκολο να πεις: Είδα τον Κύριο. - Τον έχεις δει, αλλά είσαι δυσαρεστημένος. Να δεις τον Κύριο, αυτό σημαίνει ν' ανοίξει μπροστά σου η εικόνα του μακρινού σου παρελθόντος, να δεις όλα σου τα λάθη και εγκλήματα. Τι θα κάνεις τότε; - Θα τρέχεις να κρυφτείς στους θάμνους όπως ο Αδάμ, αφού έφαγε από το απαγορευμένο καρπό. Η Εύα πρώτη πήρε αυτόν τον καρπό και έδωσε στον Αδάμ. Για ποιόν Αδάμ γίνεται λόγος στην Γένεση; - Για τον δεύτερο Αδάμ, τον φτιαγμένο από χώμα. Ο πρώτος Αδάμ ήταν «φτιαγμένος ως εικόνα και ομοίωση του Θεού. Τεράστια η διαφορά ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο Αδάμ. Ο δεύτερος Αδάμ άφησε το παράδεισο και κατέβηκε στην Γη για να δουλεύει και να πολλαπλασιάζεται. - Δεν είμαστε παιδιά του Θεού; - Περίεργο πράγμα, παιδιά του Θεού! Ο Θεός είναι αθάνατος και αιώνιος, ενώ εσείς, τα παιδιά του Θεού-θνητοί. Πώς είναι δυνατό ο αθάνατος να γεννήσει θνητό; Το να νομίζεις ότι είσαι παιδί του Θεού, τούτο έχει σχέση με το πνεύμα σου. Αλλά αυτό το πνεύμα πρέπει να ξυπνήσει. Όταν ο Θεός έδιωξε τον Αδάμ από το παράδεισο, του έδωσε συνθήκες για να μαθαίνει και να αναπτύσσεται. Ο Θεός δημιούργησε τους πλανήτες για ανάπτυξη της ανθρώπινης καρδιάς, δημιούργησε τους ήλιους για ανάπτυξη του ανθρώπινου νου. Και του εμφύσησε πνοή για ζωή, για να επεκτείνεται η ψυχή του, να εξερευνεί όλο το διάστημα, όλο το σύμπαν. Και κατοχύρωσε το πνεύμα του για να εργάζεται στην αιωνιότητα. Αυτό είναι μόνο για συλλογισμό.

 

Σαν μαθητές, εσείς πρέπει να καταλαβαίνετε το νόημα του πόνου, για να μην κουραστείτε. Κάποιος υποφέρει και, όταν δεν καταλαβαίνει γιατί έχει έρθει ο πόνος, αρχίζει να μουρμουρίζει, να θυμώνει με τον Θεό. Όχι, στον πόνο και στην δοκιμασία πρέπει να ταπεινωθείς, να δεις τον Θεό. Μόνον έτσι θα δεις το μεγαλείο Του. Και τότε, αν είχες επιθυμία να πεθάνεις και να απελευθερωθείς από τα βάσανα, θα θέλεις να ζεις, να τελειώσεις καμιά δουλειά για τον Θεό. Θα συνειδητοποιήσεις ότι είσαι ταξιδιώτης, έχεις έρθει στην Γη για να μαθαίνεις. Ό,τι συναντήσεις στον δρόμο σου, θα το χρησιμοποιείς σαν εγχειρίδιο, σαν μάθηση των πραγμάτων. Τώρα, όταν συναντήσεις κάποιον, εσύ δεν τον εξετάζεις, αλλά τον βάζεις στην ζυγαριά σου για να δεις πόσο ζυγίζει. Μπορείς να μετρήσεις πόσο ζυγίζει η ανθρώπινη νοημοσύνη; Μπορείς να ζυγίσεις μια αρετή; Λες για κάποιον ότι είναι καλός. Πώς μέτρησες την καλοσύνη του; Σε τι ζυγαριά τον έβαλες; Ο καλός άνθρωπος αναγνωρίζεται απ' αυτό, το οποίο κουβαλάει μέσα του. Όταν μπει στο σπίτι σου, οι δουλειές σου τακτοποιούνται. Ο καλός άνθρωπος φέρνει ευτυχία για τους γύρω τους. Αφού φύγει αυτός, και η ευτυχία φεύγει μαζί του.

 

Ένας φτωχός υπάλληλος στην Σόφια συχνά παραπονιόταν ότι η ζωή του είναι βαριά, ότι οι δουλειές του δεν πηγαίνουν καλά. Παντρεύτηκε, αλλά η ζωή του πάλι δεν καλυτέρευσε. Μερικά χρόνια μετά από το γάμο, απόκτησε παιδί. Χάρηκε για το παιδί του, αλλά σκεφτόταν από πού θα πάρει λεφτά να το βαπτίσει. Μία μέρα, καθώς πήγαινε στην δουλειά, βρήκε ένα χαρτονόμισμα των εκατό λέβα και μονολόγησε: Να, αυτά είναι τα χρήματα για τα βαφτίσια. Σε λίγο καιρό, πήρε προαγωγή στην δουλειά του και από μέρα σε μέρα καλυτέρευε οικονομικά. Το παιδί έζησε δέκα χρόνια, μετά δε αρρώστησε κι έφυγε για τον άλλο κόσμο. Τι έγινε μετά απ' αυτό; Σύντομα τον απέλυσαν από την δουλειά και βρέθηκε στην ίδια κατάσταση, στην οποία ήταν πριν από την γέννηση του παιδιού. Μετά από το θάνατο του παιδιού, τον άφησε και η ευτυχία.

 

Να θυμάσαι: Όταν δεις τον Κύριο, η ζωή σου καλυτερεύει. Όταν χάσεις τον Κύριο, όλα πάνε πίσω. Συνεπώς, όσο είσαι καλά, βλέπεις τον Κύριο• μόλις Τον χάσεις, η κατάσταση σου χειροτερεύει. Αυτό είναι το μέτρο. Αυτό έχω δοκιμάσει και ελέγξει, αυτό σας λεω. Ο κάθε καλός άνθρωπος, η κάθε καλή ύπαρξη είναι αποσταλμένη τού Θεού. Αυτός μπορεί να είναι φανερός, μπορεί να είναι και αόρατος. Σήμερα και οι ιερείς, και οι κοσμικοί άνθρωποι μιλάνε για δικαιοσύνη, χωρίς να την γνωρίζουν. Με συναντάει κάποιος ιερές, με μετράει από το κεφάλι έως τα πόδια. Τον ρωτάω νοητικά: Πώς είσαι, έγινες πατριάρχης; - Έγινα. Και από τότε που έγινα πατριάρχης, έβαλα μυαλό. - Ενώ εγώ πάντα ήμουνα πατριάρχης και ακόμα έχω πολλά να μάθω. Να, και τον Άβραμ τον θεωρούν για προπάτορά τους, αλλά και αυτός είχε πολλά να μάθει. Μπήκε σαν μαθητής σε μία σχολή, όπου τον ονόμασαν Αβραάμ. Δηλαδή, στο όνομα του εισχωρεί άλλο ένα "α" - το αρχικό γράμμα του αλφάβητου. Το πρώτο γράμμα, με το οποίο είναι φτιαγμένος ο άνθρωπος, είναι το "σ", το δεύτερο γράμμα είναι το "ου". Έτσι σχηματίζετε η συλλαβή "σου", η οποία στα τούρκικα σημαίνει νερό. Το νερό συμβολίζει την ζωή.

 

Το παιδί ενός ιερέα από την Βάρνα έλεγε στην μάνα του: Μάρο! Αυτή απορούσε τι ήθελε να πει. Του έδινε το ένα και το άλλο, αλλά δεν μπορούσε να το ικανοποιήσει. Στο τέλος θυμήθηκε ότι στα τσιγγάνικα "μάρο" σημαίνει ψωμί. Του έδωσε λίγο ψωμί και αυτό σιώπησε. Αυτή αναρωτήθηκε από πού είχε έρθει αυτό το τσιγγάνικο πνεύμα στο σόι τους. Συχνά κι εσείς γίνεστε παιχνίδι των πνευμάτων και απορείτε πώς μπορέσατε να κάνετε κάτι από το οποίο είστε δυσαρεστημένοι. Δηλαδή, τα πνεύματα σας κάνουν να χορεύετε, όπως ο αρκουδιάρης κάνει την αρκούδα να χορεύει. Κάποτε ήρθε σ' εμένα ένα ορθόδοξο πνεύμα και με ρώτησε: Ξέρεις να προσεύχεσαι; - Τώρα μαθαίνω. - Τότε άκουσε: Θα προσεύχεσαι προς την ανατολή, προς την δύση, προς τον βορρά και προς τον νότο - προς τις τέσσερις κατευθύνσεις. - Γιατί; - Θα προσεύχεσαι προς την ανατολή, επειδή από εκεί ανατέλλει ο ήλιος, προς την δύση θα προσεύχεσαι, επειδή εκεί δύει ο ήλιος, προς τον βορρά - επειδή από εκεί έρχεται το κρύο, προς τον νότο - επειδή από εκεί έρχεται η ζέστη. Εγώ μεταφράζω τις λέξεις του: Θα γυρίσεις προς την ανατολή, επειδή από εκεί έρχεται η ζωή, εκεί είναι ο ήλιος που ανατέλλει, ο οποίος τα αναγεννάει όλα. Θα γυρίσεις προς την δύση, όπου δύει ο ήλιος, όπου είναι η ηρεμία, η ξεκούραση. Θα γυρίσεις προς τον βορρά - προς την αλήθεια και το φως και προς τον νότο, από όπου έρχεται η ζεστασιά της ζωής. Ρωτάς: Από πού το ξέρεις αυτό, από πόσα χρόνια; - Από καιρό, από πάππου και προπάππου.

 

Κι έτσι, όταν δείτε τον Θεό, όλες οι αμαρτίες σας θα συγχωρεθούν. Μέσα σας θα εμφανιστεί η επιθυμία να εργάζεστε για τον Θεό. Όπου και να είστε, πρέπει να είστε έτοιμοι για δουλειά. Αν είσαι στον ουρανό και ακούσεις, ότι ψάχνουν άνθρωπο για δουλειά, εσύ πρώτος θα επιθυμήσεις να κατέβεις και ν' αναλάβεις την δουλειά. Συνεπώς, όταν η αγάπη έρθει στην καρδιά σου, θα ξυπνήσει μέσα σου η επιθυμία για εργασία. Θα αποδεχτείς την καθαρότητα και την αγιότητα της, θ' ακούσεις την σιγανή φωνή του Θεού. Μόνο έτσι, μέσω της αγάπης, θα καταλάβεις την ταπεινότητα. Μόνον ο ταπεινός μπορεί να είναι πνευματικός. Αυτός εύκολα καταλαβαίνει τον γραπτό και τον μη γραπτό Λόγο. Έχει λεχθεί: Ο λόγος ποτέ δεν πεθαίνει. Η αγάπη δίνει παρότρυνση, κίνητρο στον άνθρωπο. Κι αυτός είναι έτοιμος να δουλεύει γι' αυτήν χωρίς χρήματα. Είναι εύκολο να πεις στον άνθρωπο: Δούλεψε χωρίς χρήματα! - Εσύ δουλεύεις χωρίς χρήματα; Εσύ τον ενθάρρυνες με κάτι; Κάποιος μπορεί να δουλεύει μόνο για εκατό λέβα την ημέρα, αλλά αν μπορείς να τον παροτρύνεις με κάτι. Εσύ ζητάς απ' αυτόν να δουλεύει χωρίς χρήματα, ενώ εσύ μόνος σου παίρνεις χρήματα για την δουλειά σου. Αυτό δεν είναι σωστό. Λεω: Στην αγάπη πληρώνουμε με αγάπη. Στο καλό πληρώνουμε με καλό. Στην αλήθεια - με αλήθεια, στο φως - με φως. Αυτές είναι φυσικές καταστάσεις στην ζωή. Πολλοί παραπονιούνται ότι έχουν γεράσει. Εγώ έχω υπόψη μου ότι θα γεράσετε, ότι θα χάσετε την δύναμη σας, ότι θα θέλετε να φύγετε για τον άλλο κόσμο. Για να σας δεχτούν στον άλλο κόσμο, πρέπει να είστε νέοι. Για να σας δεχτούν εκεί, πρέπει να φέρετε κάτι. Θα πείτε ότι θα πάτε εκεί με συστατικό γράμμα. Έτσι είναι. Αν είσαι τραγουδιστής, θα σε δεχτούν για το τραγούδι, αν είσαι μουσικός, θα σε δεχτούν για το παίξιμο, αν είσαι ποιητής - για την ποίηση, αν είσαι ζωγράφος - για την ζωγραφική. Αν δεν φέρνεις τίποτε, για τι θα σε δεχτούν; Όταν το παιδί μπει στην πρώτη τάξη, φέρει μέσα του την επιθυμία να μαθαίνει. Αγαπάει τον δάσκαλο του και πιστεύει σε όλα όσα του λεει. Γι' αυτό και από σας απαιτείται παιδική πίστη. Το παίδι εμπιστεύεται κάθε λέξη του δασκάλου του, δεν τον κριτικάρει, και λεει: Έτσι μας μιλάει ο δάσκαλος. Αφού μάθει για καμιά δεκαριά χρόνια και γίνει μορφωμένος άνθρωπος, αρχίζει να κριτικάρει τον δάσκαλο του. Στον αόρατο κόσμο, δεν επιτρέπεται η κριτική. Πώς θα κριτικάρεις ένα έξυπνο άνθρωπο, ο οποίος υπολογίζει πόσες στροφές κάνει η Γη, και τι δρόμο διανύει αυτή! Ό,τι πει ο επιστήμονας, έτσι γίνεται. Πώς θα πεις στον επιστήμονα, ότι δεν ξέρει τίποτε!

 

Ως μαθητές, πρέπει να μαθαίνετε, και όχι μόνο να επισκέπτεστε την σχολή. Χρησιμοποιήστε αυτό που σας δίνεται. Για τον κόσμο, για τους νεκρούς μην σκέφτεστε. Αυτούς κανένας δεν τους ενοχλεί. Οι ζωντανοί άνθρωποι ανησυχούν, όχι οι νεκροί. Αν ανησυχείτε για κάτι, να ξέρετε ότι είστε ζωντανοί. Αν δεν ανησυχείτε για τίποτε- είστε νεκροί. Όσο υποφέρει, ο άνθρωπος μεγαλώνει, έχει ζωή μέσα του. Μόλις σταματήσει να υποφέρει και να μεγαλώνει, τίποτε δεν πετυχαίνει. Θέλετε να σταματήσουν τα βάσανα σας. Αυτό είναι αδύνατο. Αν η χαρά δεν αντικαταστήσει τον πόνο, ο πόνος δεν μπορεί να σταματήσει. Κάθε χαρά που δεν μπορεί να απορροφήσει τον πόνο, δεν είναι αληθινή. Κάθε πίστη, η οποία δεν απορροφά την αμφισβήτηση, δεν είναι αληθινή. Δυνατή πίστη είναι αυτή, η οποία απορροφά την αμφισβήτηση. Δυνατή αγάπη είναι αυτή, η οποία απορροφά το μίσος. Με την ίδια βάση, η αλήθεια πρέπει να απορροφά το ψέμα, ενώ το φως να απορροφά το σκοτάδι. Όπως η φωτιά τα λιώνει όλα, έτσι και το φως λιώνει το σκοτάδι, η αγάπη λιώνει το μίσος, η αλήθεια το ψέμα. Αν το καλό στην καρδιά σας δεν μπορεί να λιώσει το κακό, τι καλό είναι αυτό; Αν η αγάπη σας δεν μπορεί να λειώσει το μίσος και την ζήλια, τι αγάπη είναι αυτή; Η Θεία φωτιά τα λειώνει και τα καίει όλα!

 

Διαβάστε μόνοι σας το 6 κεφάλαιο από τον Ησαΐα και να συλλογίζεστε πάνω σ' αυτό. Ενώ αυτό που σας δίνω εγώ, χρησιμοποιήστε το σαν βοήθημα. Αν νομίζετε ότι καταλαβαίνετε τα πράγματα καλύτερα από εμένα, απατάστε. Είναι αρκετό να τα καταλαβαίνετε όπως εγώ. Εγώ πάντα αναρωτιέμαι: Μπορώ να εφαρμόσω αυτό που καταλαβαίνω; Όλα όσα δέχομαι, εγώ τα εφαρμόζω πρακτικά. Δεν θέλω να γυρίζει πίσω σ' εμένα η στάμνα μου με ελαττώματα. Συνεπώς, αν τραγουδάς, αναρωτήσου αν είναι ευχάριστο για τους γύρω σου να σε ακούν. Όταν τραγουδάω, κι εγώ κάνω το ίδιο. Αν δίνεις το καλό, παρακολούθα πως επιδρά αυτό στους άλλους. Αν είσαι δάσκαλος, πρόσεχε να μην διαστρεβλώσεις την διδασκαλία, την οποία παραδίδεις. Πολλοί δάσκαλοι έχουν διδάξει την διδασκαλία του Χριστού, αλλά, με τις ερμηνείες τους, ο καθένας έχει διαστρεβλώσει κάτι απ' αυτήν. Γι' αυτό και σήμερα δεν ξέρεις τι είναι αγάπη και τι δεν είναι, ποιόν ν' αγαπάς και ποιόν να μην αγαπάς. Οι κοσμικοί άνθρωποι τουλάχιστον βάζουν σύνορα στα πράγματα. Οι πνευματικοί λένε: Να καταργήσουμε τα σύνορα! - Όταν καταργήσουμε τα σύνορα, μπαίνουν τα γουρούνια και αρχίζουν να σκάβουν σ' όλη την αυλή. Τι επιτυχία θα έχεις τότε; Συνεπώς, το να κριτικάρεις, να ψάχνεις τα λάθη των ανθρώπων, αυτό είναι σκάλισμα. Γιατί θα ψάχνεις τα λάθη; Μπες σαν φίλος στο σπίτι του ανθρώπου και μαζί του ψάχνε τον θησαυρό που κρυμμένος στην αυλή του.

 

Να προσπαθείτε να είστε καλοί. Πώς θα καταλάβεις ότι είσαι καλός; Αν είσαι ανήσυχος, σκέψου για το καλό μέσα σου. Αν ηρεμήσεις, αυτό σημαίνει ότι είσαι καλός. Το καλό διώχνει έξω κάθε σύγκρουση, κάθε αδιαθεσία, κάθε θλίψη. Το καλό είναι η φωτιά του Θεού. Έρχεται από τον Θεό. Και η δικαιοσύνη επίσης έρχεται από τον Θεό. Και η αγνότητα επίσης έρχεται από τον Θεό.

 

Κι έτσι, όποιος έχει καρδιά που δεν αισθάνεται, μυαλό που δεν σκέφτεται, ψυχή που δεν δείχνει ευσπλαχνία, πνεύμα που δεν παλεύει για την δικαιοσύνη - αυτός τίποτε δεν πετυχαίνει. Για έναν τέτοιον άνθρωπο λέγεται: "Με την ακοήν θέλετε ακούσει και δεν θέλετε εννοήσει- και βλέποντες θέλετε ιδεί και δεν θέλετε καταλάβει, "(στ.9)

 

"Επαχύνθη η καρδία του λαού τούτου, και έγειναν βαρέα τα ώτα αυτών, και έκλεισαν τους οφθαλμούς αυτών, δια να μη βλέπωσι με τους οφθαλμούς αυτών και ακούωσι με τα ώτα αυτών και νοήαωαιν με την καρδίαν αυτών και επιστρέψωσι και θερα-πευθώσι." (στ. 10)

 

"Τότε είπα, Κύριε, έως πότε; Και απεκρίθη, Εωσού ερημωθώσιν αι πόλεις, ώστε να μη υπάρχη κάτοικος, και αι οικίαι, ώστε να μη υπάρχη άνθρωπος, και η γη να ερημωθή παντάπασιν." (στ. 11)

 

"Και απομακρύνη ο Κύριος τους ανθρώπους, και γείνη μεγάλη εγκατάλειψις εν τω μέσω της γης." (στ. 12)

 

"Έτι όμως θέλει μείνει εν αυτή εν δέκατον, και αυτό πάλιν θέλει καταφαγωθή καθώς η τερέβινθος και η δρυς, των οποίων ο κορμός μένει εν αυταίς όταν κόπτωνται, ούτω το άγιον σπέρμα θέλει είσθαι ο κορμός αυτής." (στ. 13)

 

Όταν σας πει ο Θεός: Πηγαίνετε! Απαντήστε: Παρών! Αλλά όχι να πάτε από μόνοι σας, Αυτός να σας στείλει. Αν πάτε από μόνοι σας, θα γυρίσετε πίσω, αν πάτε εκ μέρους του Δικού του Λόγου, θα συνεχίσετε. Πηγαίνετε μπροστά και μην απογοητεύεστε! Να θυμάστε: Όποιος έρθει σ' εμένα, δεν θα τον διώξω.

 

Ο Χριστός είναι ο άνθρωπος της άφθονης δύναμης.

Ο Χριστός είναι ο άνθρωπος της άφθονης πίστης.

Ο Χριστός είναι ο άνθρωπος της άφθονης αγάπης.

 

3. Πρωινή ομιλία που έγινε από τον Διδάσκαλο στις 10 Οκτώβρη 1937, Σόφια - Ίζγκρεβ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...