Jump to content

1936_09_20 Για την δόξα του θεού


Ани

Recommended Posts

 Για την δόξα του θεού

 

"Ταύτα είπε, και μετά τούτο λέγει προς αυτούς. Λάζαρος ο φίλος ημών εκοιμήθη. αλλά υπάγω δια να εξυπνήσω αυτόν." (Κατά Ιωάννην, 11,11)

 

"Πάω να τον ξυπνήσω." Οι σύγχρονοι άνθρωποι θα πουν ότι ο Λάζαρος πέθανε, δηλαδή έφθασε στο τέλος της ζωής του, και όχι ότι κοιμήθηκε. Η λέξη "τέλος" κατανοείται διαφορετικά. Το τέλος δείχνει ποια ήταν η αρχή. Με το τέλος κλείνουμε την αρχή των πραγμάτων, κι αυτό δείχνει ότι μεταξύ της αρχής και του τέλος υπάρχει κάποια σχέση.

 

Ο Χριστός λέει: "Πάω να τον ξυπνήσω." Γιατί και πότε κοιμάται ο άνθρωπος;- Όταν κουρασθεί. Δηλαδή, μετά από κάθε κούραση, ο άνθρωπος "ψάχνει τόπο να ξεκουραστεί. Σε σχέση μ' αυτό, ο ύπνος είναι ξεκούραση.

 

Όταν ακούτε να γίνεται λόγος για την ανάσταση του Λαζάρου, όλοι αναρωτιέστε το κοινό υπάρχει ανάμεσα σ' εσάς και σ' εκείνον τον Λάζαρο που κοιμήθηκε πριν δύο χιλιάδες χρόνια. Το κοινό βρίσκεται στο ότι μέσα σε κάθε άνθρωπο βρίσκεται ένας κοιμισμένος Λάζαρος, ο οποίος περιμένει να έλθει ο Χριστός μέσα του να τον ξυπνήσει. Κάθε άνθρωπος έχει δύο αδελφές μέσα του, την Μάρθα και την Μαρία. Λέγεται στο Ευαγγέλιο ότι ο Ιησούς αγαπούσε την Μάρθα, και την αδελφή της την Μαρία και τον Λάζαρο. Η ί Ιάρθα στολιζόταν και ντυνόταν για τις εξωτερικές δουλειές κι ήταν δυσαρεστημένη με την αδελφή της που δεν την βοηθούσε. Όμως ο Χριστός της είπε ότι καλλωπίζεται για άχρηστα πράγματα, ενώ η Μαρία διάλεξε την καλή πλευρά. Δηλαδή η Μάρθα αποτελεί την φυσική, την υλική πλευρά του ανθρώπου, ενώ η Μαρία την πνευματική πλευρά.

 

Κι έτσι, στον άνθρωπο υπάρχουν τρεις συνειδητότητες, δηλαδή τρεις πλευρές της συνειδητότητας: Η πρώτη ενδιαφέρεται για την φυσική, την υλική πλευρά της ζωής. Η δεύτερη ενδιαφέρεται για την πνευματική πλευρά της ζωής και η τρίτη αποτελεί τον κοιμισμένο άνθρωπο, που δεν ενδιαφέρεται για τίποτε. Αυτός περιμένει να έλθει μέσα του ο Ιησούς να τον ξυπνήσει, και μετά να εκδηλωθεί η αληθινή του ζωή. Για τον ηλικιωμένο, σπουδαίο είναι το πόσο ζει. Για το παιδί, σπουδαίο είναι το πόσο θα μεγαλώσει. Κάποια παιδιά μετρώνται κάθε μέρα. Όταν ξυπνήσουν, πηγαίνουν στον τοίχο, στέκονται και βάζουν τον χάρακα στον τοίχο, για να δουν πόσο ύψος έχουν. Την άλλη μέρα, πάλι μετρώνται. Πάλι βάζουν τον χάρακα στον τοίχο. Έτσι μετρώνται μέρα με την μέρα και χαίρονται όταν δουν ότι έχουν ψηλώσει λίγο. Ποια σχέση υπάρχει μεταξύ του ύψους και της εσωτερικής τους επιδίωξης; Μεταξύ του ύψους του ανθρώπου και της εσωτερικής του επιδίωξης υπάρχει κάποια σχέση. Δεν είναι το ίδιο αν ο άνθρωπος αναπτυχθεί ή μείνει παιδί. Ο άνθρωπος πρέπει να έχει κάποιο ύψος από το οποίο να μεγαλώνει συνεχώς.

 

Η ζωή έχει την δική της εσωτερική πλευρά, η οποία πρέπει να μελετάται. Οι σύγχρονοι άνθρωποι σταματούν πάνω σε μικρής σημασίας πράγματα στην ζωή, ενώ τα βασικά τα παραμελούν. Τα μικρής σημασίας πράγματα εμποδίζουν τους ανθρώπους, αλλ' όμως, παρ' όλ' αυτά, αυτοί ασχολούνται μαζί τους. Για παράδειγμα, κάποιοι επιστήμονες μελετούν τη σχέση με την οποία κινούνται τα άτομα, τα ιόντα, χωρίς να βρίσκουν καμιά εφαρμογή αυτής της γνώσης τους στην πρακτική ζωή του ανθρώπου. Κάθε πράγμα είναι σπουδαίο για τον άνθρωπο τόσο, όσο έχει σχέση με την δική του ζωή. Για παράδειγμα, ενδιαφέρεστε για έναν καλό ή έναν κακό άνθρωπο, όσο αυτός έχει σχέση με σας.

 

Επομένως, όταν μιλάτε καλά ή άσχημα για έναν άνθρωπο, υποκινείτε το καλό και το κακό τόσο για τον ίδιο τον άνθρωπο όσο και για τον εαυτό σας. Ταυτόχρονα, αυτό δείχνει ότι αγαπάτε και τον καλό και τον κακό άνθρωπο. Αλλιώς δεν θα μιλούσατε γι' αυτούς. Έτσι, λοιπόν, αφού το ξέρετε, δεν πρέπει να μιλάτε για το κακό, για να μη το υποδαυλίζετε. Όταν πάλι κάνετε το καλό, ή μιλάτε καλά για τους ανθρώπους, υποδαυλίζετε το καλό μέσα σας. Πρέπει να ξέρετε ότι ζείτε στον κόσμο όπου υπάρχουν και τα καλά και τα κακά όντα, που σας επηρεάζουν. Αυτά γνωρίζουν και τις καλές και τις κακές πλευρές του ανθρώπου. Γνωρίζουν τις αρετές του αλλά και αδυναμίες, τις δικές του αδυναμίες. Και, για να γνωρίσει ο άνθρωπος τις καλές ή τις κακές του πλευρές, ο αόρατος κόσμος τον βάζει σε δοκιμασίες. Όταν έλθουν στην γη, οι άνθρωποι βρίσκονται σε δοκιμασίες για να γνωρίσουν οι ίδιοι, και να κατανοήσουν, ποιες αρετές και ποιες αδυναμίες έχουν. Κανένας δεν μπορεί να αποφύγει τις δοκιμασίες της ζωής. Και ο άγιος έχει τεθεί σε δοκιμασίες. Όταν ο Χριστός κατέβηκε στην γη, κι Αυτός δεν απέφυγε τις δοκιμασίες.

 

"Πάω να τον ξυπνήσω." Καλό είναι καμιά φορά να ξυπνά ο άνθρωπος. Καλό είναι καμιά φορά να τον αφήνεις να κοιμάται. Μόλις άκουσε ο Ιησούς για τον Λάζαρο, είπε: "Αυτή η ασθένεια δεν είναι για τον θάνατο, αλλά για την δόξα του Θεού, για να δοξαστεί ο Υιός του Θεού μπροστά της." Επομένως, όταν κάποιος παραπονιέται ότι έχει βάσανα, ότι είναι άρρωστος, λέω: Όλα όσα γίνονται, είναι για την δόξα του Θεού. Αν σου πονάει το μάτι - είναι για την δόξα του Θεού. Αν σου πονάει το αυτί - είναι για την δόξα του Θεού. Αν σου πονάει το πόδι - είναι για την δόξα του Θεού. Αν σου πονάει το στομάχι - είναι για την δόξα του Θεού - αν σου πονάει το κεφάλι - είναι για την δόξα του Θεού. Τι εννοείται όταν λέμε ότι όσα γίνονται είναι για την δόξα του Θεού; - Πώς είναι δυνατόν ο άνθρωπος να αρρωσταίνει και η αρρώστια του να είναι για την δόξα του Θεού;- Μετά από κάθε ασθένεια, βάσανο και δοκιμασία, ο άνθρωπος αποκτά κάποια εμπειρία, η οποία τον ανεβάζει. Όσο πιο βαριά ήταν η ασθένεια που πέρασε ο άνθρωπος, τόσο πιο δυνατός έγινε. Όσο πιο μεγάλες ήταν οι δοκιμασίες και τα βάσανα του, τόσο πιο μεγάλη δύναμη απέκτησε. Οι μεγάλες δοκιμασίες φέρνουν μεγάλα επιτεύγματα, οι μικρές δοκιμασίες μικρά επιτεύγματα. Επομένως, όλες οι ασθένειες, όλες οι δυστυχίες, οι δοκιμασίες και τα βάσανα που ζει ο άνθρωπος χωρίς να χάσει την ζωή του, είναι για την δόξα του Θεού, γιατί φέρουν μέσα τους μεγάλες εμπειρίες, μεγάλα αγαθά και αποκτήματα.

 

Αυτός ο νόμος εκδηλώνεται παντού στην φύση. Η βελανιδιά, για παράδειγμα, έγινε μεγάλο, δυνατό δένδρο, γιατί πέρασε μέσα από φουρτούνες και αέρηδες, από μεγάλα στοιχεία. Τα μικρά φυτά και τα χορτάρια είναι αδύνατα, διότι δεν έχουν περάσει από μεγάλες δοκιμασίες. Η φύση τα έχει εκθέσει σταδιακά σε μεγάλες δοκιμασίες, για να δυναμώσουν, να σκληραγωγηθούν, για να γίνουν μεγάλα και δυνατά. Όταν ξέρετε αυτόν τον νόμο, κατανοείτε ότι δεν μπορείτε να είστε δυνατοί, ευτυχισμένοι, αν δεν περάσετε από μεγάλες δοκιμασίες. Εκτός αυτού, ο άνθρωπος δεν μπορεί να γίνει ευτυχισμένος μέχρι να γίνουν όλοι οι άνθρωποι ευτυχισμένοι. Η ευτυχία είναι απόκτημα των ανθρώπων, όλων των ζωντανών όντων. Πώς θα είσθε ευτυχισμένοι αν δείτε στον δρόμο σας έναν σκοτωμένο πελαργό ή ένα λιωμένο ζώο; Όταν ωθείται στην ευτυχία, ο άνθρωπος πρέπει ταυτόχρονα να προσεύχεται για την ευτυχία των πλησίον του. Αυτό σημαίνει να αγαπάτε τον πλησίον σας. Όταν επιθυμείτε τόσο την δική σας όσο και την ευτυχία και το καλό των άλλων ανθρώπων, εκδηλώνετε την αγάπη σας προς αυτούς. Όσο δεν αγαπάτε τους ανθρώπους, δεν μπορείτε να θεωρείσθε καλοί, δεν μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι.

 

Οι τωρινοί άνθρωποι αγαπούν κυρίως τον πλησίον τους: ο άνδρας, την γυναίκα του και τα παιδιά του. Οι τωρινοί άνθρωποι αγαπούν βασικά τους συγγενείς τους: τον άνδρα τους, την γυναίκα τους, τα παιδιά τους. Από αυτό εξαρτάται η προσωπική τους ευτυχία. Όσο λιγότερους ανθρώπους αγαπάτε, τόσο λιγότερη ευτυχία θα έχετε. Η ευτυχία των ανθρώπων είναι εξαρτάται απ' την αγάπη τους. Αν αγαπάτε πολλούς ανθρώπους, θα έχετε μεγάλη ευτυχία. Ο ίδιος νόμος αφορά και το μίσος. Αν μισείτε λίγο, λίγα δεινά θα σας βρουν. Αν μισείτε πολύ, θα σας βρουν πολλά δεινά. Η αγάπη τρέφει το καλό στον άνθρωπο- ενώ το μίσος το κακό. Να αγαπάτε, για να επωφελείσθε από τους καρπούς της αγάπης. Να φυλάγεστε από το μίσος, για να μη δοκιμάσετε τους πικρούς καρπούς του κακού. Όταν μισείτε, εσείς πληρώνετε, ενώ οι άλλοι τρώνε και πίνουν. Όταν σκοντάφτουν στο κακό του κόσμου, οι άνθρωποι λένε ότι είναι το Κάρμα τους, αυτό είναι η κακή τους μοίρα, που δεν μπορούν να αποφύγουν. Τι είναι το Κάρμα στον άνθρωπο;- Το Κάρμα είναι μια βόμβα που έχει χωθεί στην γη, κι αυτοί σκάβουν κι αρχίζουν να την μελετούν. Δεν είναι σωστό να την σπρώξουν, κι αν τους πέσει στο έδαφος, αμέσως σκάει. Αν φθάσετε σε κάποια βόμβα, πρέπει να είστε προσεκτικοί, να την αποφύγετε, να μη την αγγίξετε. Πολλές βόμβες έχει ο άνθρωπος μέσα του, που δεν πρέπει να τις αγγίξει. Όσο δεν τις αγγίζει, είναι καλά. Αν τις αγγίξει, το Κάρμα εκδηλώνεται. Και ο αμαρτωλός και ο δίκαιος έχουν βόμβες μέσα τους. Η μεταξύ τους διαφορά έγκειται στο ότι ο αμαρτωλός συνεχώς αγγίζει τις δικές του βόμβες, ενώ ο δίκαιος τις αποφεύγει.

 

Τώρα, για να τα βγάλετε πέρα με το Κάρμα σας, πρέπει να επιθυμείτε το καλό, την ευτυχία, όλων των ανθρώπων. Μ' αυτόν τον τρόπο εξυψώνετε τον εαυτό σας, ενώ ταυτόχρονα βοηθάτε και τον πλησίον σας, όπως και όλη την ανθρωπότητα. Αυτό σημαίνει να εκτελεί ο άνθρωπος την Θεία Βούληση. Επομένως, όταν κάποιος κάνει κάτι καλό στον πλησίον του, έχει υπ' όψη του να εκτελέσει την Θεία Βούληση. Όταν εκτελέσει την Θεία Βούληση, χαίρονται και ο ίδιος και οι πλησίον του. Όταν εκτελεί την Θεία Βούληση, ο άνθρωπος είναι χαρούμενος και ικανοποιημένος με τον εαυτό του. Αν σταματήσει να εκτελεί την Θεία Βούληση, εξαφανίζεται και η χαρά του. Έτσι λοιπόν, όταν λες κάτι στον άνθρωπο, πες του ό,τι έχει σχέση με την Βούληση του Θεού. Είτε του μιλάς καλά είτε άσχημα, αν αυτό έχει σχέση με την Θεία Βούληση, είναι σωστό. Η Θεία Βούληση περικλείεται σε όλα τα πράγματα που δίνουν ώθηση στον άνθρωπο, που τον ανεβάζουν και δίνουν νόημα στην ζωή του.

 

Αν θέλετε να προοδεύσετε, να εκτελείτε την Θεία Βούληση, και όχι την δική σας βούληση. Όποιος σκέπτεται μόνο τον εαυτό του, δεν μπορεί να προοδεύσει. Η πραγματική πρόοδος του ανθρώπου καθορίζεται από την αγάπη του προς όλους τους ανθρώπους, προς όλα τα ζωντανά όντα. Η αγάπη του ανθρώπου για τον εαυτό του, είναι η μικρότερη αγάπη. Η αγάπη του ανθρώπου για τον Θεό είναι η μεγαλύτερη αγάπη, που δίνει νόημα στην ζωή. Ο άνθρωπος κινείται μεταξύ αυτών των δύο πόλων της αγάπης. Αυτός αρχίζει από τον εαυτό του, και βαδίζει προς τον πλησίον του, όπου μία μέρα θα φθάσει τον Θεό. Όποιος θέλει να είναι δυνατός, ευτυχισμένος, πρέπει να αγαπά τον Θεό. Όποιος θέλει να απελευθερωθεί από τις δυστυχίες, πρέπει να αγαπά τον εαυτό του. Τον εαυτό του μπορεί να τον αγαπά μόνον εκείνος, ο οποίος ξεχωρίζει για την μεγάλη του λογικότητα. Επειδή δεν κατανοούν το νόημα της ζωής, κάποιοι λένε ότι αγαπούν μόνο τον εαυτό τους. Κάποιοι άλλοι λένε ότι δεν τους ενδιαφέρει κανείς, για κανέναν δεν θέλουν να ξέρουν. Το να μιλάει έτσι ο άνθρωπος, σημαίνει ότι δεν κατανοεί τι είναι η μοναξιά. Φοβερό πράγμα είναι η μοναξιά! Αυτή αποτελεί την φυλακή μέσα στην οποία δεν μπαίνει από πουθενά η φωτεινή αχτίδα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δυστυχία στον άνθρωπο από την μοναξιά: να ζει μόνος χωρίς ανθρώπους γύρω του, να μη ακούει δύο λέξεις από τον πλησίον του, να μην έχει κανέναν για ν' ανταλλάξει μερικές λέξεις. Η μοναξιά και η απομόνωση από τους ανθρώπους είναι κακώς εννοούμενη μόνωση. Το να μείνει κάποιος μόνος, να απομονωθεί από τους ανθρώπους, σημαίνει να διαχωριστεί από το εντός τους κακό και να ζήσει με το καλό, με την αγάπη τους. Αυτό σημαίνει να συνδεθεί ο άνθρωπος με τον Θεό. Κι έτσι, το να απομακρυνθείς από τους ανθρώπους, γενικά, αυτό σημαίνει να μείνεις μόνο με την γυμνή συνειδητότητά. Τι μεγαλύτερη φτώχεια απ' αυτήν; Στην μοναξιά δεν υπάρχει καμία άνοδος. Στην σύνδεση με τον Θεό βρίσκεται η έννοια της ζωής. Στην εκτέλεση της Θείας Βούλησης βρίσκεται η δύναμη του ανθρώπου.

 

Κι έτσι, να αποφεύγετε την μοναξιά για τον εαυτό σας, να αποφεύγετε και τους μοναχικούς ανθρώπους. Ο μοναχικός άνθρωπος είναι αυτός που έχει καταδικασθεί σε θάνατο. Σ' αυτόν δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη, καμία πρόοδος. Στην μεταφορική έννοια, ο μοναχικός άνθρωπος είναι η γριά ή ο γέρος, οι οποίοι σκέπτονται μόνο τον εαυτό τους. Όμως, αν έχουν όμορφη κόρη ή νεαρό λεβέντη γιο, δεν είναι μόνοι τους. Όλοι τους επισκέπτονται, όλοι αναζητούν την φιλία τους. Γίνονται πολύτιμοι, τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τους πλησίον τους. Γιατί παντρεύονται οι άνθρωποι;- Για να έχουν όμορφη κόρη και γιους, να τους σέβονται και να τους εκτιμούν. Δηλαδή, οι γέροντες πρέπει να παντρεύονται, ενώ οι νέοι να τους βοηθούν. Όσο είναι νέος, ο άνθρωπος δεν πρέπει να παντρεύεται αλλά να δουλεύει και να βοηθά τους γέροντες. Όταν γεράσει, τότε να παντρευτεί. Με άλλα λόγια: όσο είναι χορτάτος, ο άνθρωπος δεν πρέπει τρώει, για να μη περιδρομιάσει. Τότε είναι νέος, μπορεί να δουλεύει. Μόλις πεινάσει, ξαναγίνεται γέρος και πρέπει να φαει πάλι, για να χορτάσει, να ανανεωθεί. Ο νέος είναι χορτάτος, πρέπει να δουλέψει. Ο γέρος είναι πεινασμένος, πρέπει να φαει, αλλά όχι να περιδρομιάσει, και να είναι ικανοποιημένος με τη τροφή του.

 

"Πάω να τον ξυπνήσω." Ο Χριστός πρέπει να φθάσει στη γη και να ξυπνήσει τον Λάζαρο που κοιμάται μέσα στους ανθρώπους. Αυτοί τώρα κοιμούνται και λένε ότι ο κόσμος είναι κακός. Ο κόσμος δεν είναι κακός, αλλά πρέπει να κοιμηθεί και να περιμένει να τον ξυπνήσει ο Κύριος. Όταν ο Κύριος τον ξυπνήσει, θα του πει: "Άντε, πήγαινε τώρα στο σπίτι σου." Το νέο ξύπνημα του κόσμου υπονοεί νέα διαπαιδαγώγηση. Έχετε μία επιθυμία την οποία δεν μπορείτε να εκπληρώσετε. Να ευχαριστήσετε τον Θεό που δεν την έχετε εκπληρώσει. Αν είστε παντρεμένοι, να ευχαριστήσετε γι' αυτό. Αν δεν μπορείτε να παντρευτείτε - πάλι να ευχαριστήσετε. Αν έχετε φτωχύνει - να ευχαριστήσετε τον Θεό. Αν έχετε πλουτίσει - πάλι να ευχαριστήσετε. Να ευχαριστείτε για όλα όσα γίνονται γύρω και μέσα σας. Σ' αυτό έγκειται η νέα διαπαιδαγώγηση. Να ευχαριστείτε και για το καλό και για το κακό. Όταν ευχαριστείτε για το κακό, ο Θεός θα το μετατρέψει σε καλό. Όταν ευχαριστείτε για το καλό, θα δοκιμάσετε τους καρπούς του. Όσο αποφεύγετε το καλό, είστε στον κακό δρόμο και δημιουργείτε μόνοι σας τις δυστυχίες σας. Αν θέλετε να τα βγάλετε πέρα με το κακό, να μη το αποφεύγετε, αλλά να ευχαριστείτε τον Θεό που σας επισκέφθηκε. Όταν ευχαριστείτε για το κακό, ο Θεός θα το μετατρέψει σε καλό. Για όλα να ευχαριστείτε, όχι, όμως, εξωτερικά, αλλά εσωτερικά. Όταν ο άνθρωπος φθάσει στο σημείο να ευχαριστεί για όλα όσα βιώνει, αυτό σημαίνει ότι είναι έλλογος. Κάθε ευχαριστία που απευθύνετε στον Θεό, είναι μια σύνδεση μ' Αυτόν. Όταν συνδεθείτε με τον Θεό, Αυτός αμέσως θα τρέξει να σας βοηθήσει. Αν σας βρήκε κάποιο κακό, Αυτός το μετατρέπει σε καλό. Χωρίς ευχαριστία προς τον Θεό, δεν μπορείτε να Του αποσπάσετε την προσοχή, ούτε μπορείτε να αποκτήσετε κάτι.

 

"Πάω να τον ξυπνήσω." - Γιατί αποκοιμήθηκε ο Λάζαρος; -Για την Δόξα του Θεού. Γεννήθηκε κάποιος άνθρωπος - για την Δόξα του Θεού. Πέθαινε κάποιος - πάλι για την Δόξα του Θεού. Όλα έχουν γίνει και γίνονται για την Δόξα του Θεού, όχι, όμως, κατά γράμμα, αλλά ως προς το νόημα. Οι άνθρωποι γεννιούνται και πεθαίνουν όλοι για την Δόξα του Θεού. Ο θάνατος είναι πέρασμα από μία κατάσταση στην άλλη, από τον ένα κόσμο στον άλλο. Κάποιοι άνθρωποι περνούν από τον θάνατο στη ζωή, ενώ άλλοι από τη ζωή στον θάνατο. Και όταν πεθαίνει και όταν γεννιέται κάποιος, όλα γίνονται για την Δόξα του Θεού. Όταν σκέπτεστε έτσι, θα λύσετε εύκολα τις αντιθέσεις σας, θα τα βγάλετε εύκολα πέρα με τις δυστυχίες και τα βάσανα σας. Αν δεν σκέπτεστε έτσι, ποτέ δεν θα απελευθερωθείτε από τις δυστυχίες και τα βάσανα. Οι δυσκολίες μπορούν να φύγουν μόνο αν μετατραπούν σε καλό. Τα βάσανα μπορούν να μικρύνουν και να εξαφανισθούν μόνον όταν φέρουν τους καλούς τους καρπούς. Πρέπει να είστε σωστοί, προσεκτικοί ως προς τα βάσανα σας. Αν αρρωστήσετε, να μιλάτε ευχάριστα για την ασθένεια σας, να ευχαριστήσετε που σας επισκέφθηκε. Όταν στραφείτε προς αυτήν προσεκτικά κατ' αυτόν τον τρόπο, αυτή θα σας αφήσει. Οι ασθένειες δεν είναι τίποτε άλλο από ζωντανά όντα, τα οποία ταλαιπωρούν τον άνθρωπο. Μέσα από τις ασθένειες, οι άνθρωποι διαπαιδαγωγούνται. Όταν ο άνθρωπος στραφεί στον Θεό με την παράκληση να τον απελευθερώσει απ' αυτά τα όντα, παίρνει απάντηση στην προσευχή του. Η απάντηση στην προσευχή είναι να γίνει καλά. Μόνον ο Θεός μπορεί να διατάξει και τα καλά και τα κακά όντα. Μέσω αυτών, οι άνθρωποι δοκιμάζονται και ανατρέφονται.

 

Συναντάτε ένα νέο κορίτσι, που το αγαπούν η μητέρα του και ο πατέρας του, αλλά βλέπετε ότι δεν είναι ικανοποιημένο από την κατάσταση του, θέλει να παντρευτεί. Δεν περνά πολύς καιρός και βρίσκει έναν αγαπημένο, τον οποίο παντρεύεται. Αυτό το κορίτσι παντρεύεται πρόωρα. Τι γίνεται μετά; Αποδεικνύεται ότι ο αγαπημένος της ζηλεύει κι αρχίζει να την κτυπά, γιατί κοίταξε άλλους άνδρες. Αυτή είναι δυσαρεστημένη, παραπονιέται γι' αυτόν. Γιατί την κτυπά; - Διότι παντρεύτηκε πρόωρα. Ο Θεός δεν εγκρίνει τους πρόωρους γάμους. Αφού δεν τους εγκρίνει, αφήνει τα κακά πνεύματα να ταλαιπωρούν τους ανθρώπους. Όταν συνειδητοποιήσουν το λάθος τους, όταν συνειδητοποιήσουν όλα όσα έχουν κάνει πρόωρα, στρέφονται στον Θεό, αποκαθιστούν τη σχέση τους μ' Αυτόν. Αυτό σημαίνει τη λύση του Κάρμα. Το να λύσει ο άνθρωπος το Κάρμα του, αυτό σημαίνει να εκτελέσει την Θεία Βούληση.

 

"Πάω να τον ξυπνήσω." Να επιθυμήσετε κι εσείς να έλθει ο Χριστός μέσα σας, να ξυπνήσει τον κοιμισμένο σας Λάζαρο. Όταν κάνετε το καλό σε κάποιον, ξυπνάτε αυτόν τον άνθρωπο. Τότε θα έλθει κάποιος και θα πει ό,τι είπε η Μαρία στον Ιησού: "Κύριε, μυρίζει πλέον, γιατί είναι ήδη τεσσάρων ημερών." Και τεσσάρων ημερών να είναι, σηκώστε τη πέτρα του τάφου του και με δυνατή φωνή φωνάξτε: Λάζαρε, βγες έξω! Όταν ο Λάζαρος βγει από τον τάφο, πείτε του να πάει στο σπίτι του. Κάνετε καλό στους αγαπημένους σας, ξυπνήστε τους και μην διστάζετε.

 

Κι έτσι, να χρησιμοποιείτε έλλογα τη ζωή, που σας έχει δοθεί. - Για ποιόν;- Να τη χρησιμοποιείτε για τον εαυτό σας, για τους πλησίον σας και τον Θεό. Να εκτελείτε τη Θεία Βούληση όπως τη κατανοείτε με το νου, με τη καρδιά, με τη δύναμη και τη ψυχή σας. Σ' αυτή τη κατάσταση, ό,τι και να συμβεί, να πείτε στον εαυτό σας: όλα είναι για τη Δόξα του Κυρίου. Όσο συνειδητοποιείτε ότι όλα όσα γίνονται είναι για τη δόξα του Κυρίου, οι δουλειές σας θα πηγαίνουν καλά. Αυτή είναι η αληθινή δοκιμασία. Αυτό σημαίνει να ξυπνήσετε το μεγάλο, το όμορφο μέσα σας και να βαδίσετε μπροστά. Θα έλθει κάποια γυναίκα να παραπονεθεί για τον άνδρα της.- Αυτό είναι για τη Δόξα του θεού. Ο άνδρας παραπονιέται για τη γυναίκα του. - Και αυτό είναι για τη Δόξα του Θεού. Κάποιος αρρωσταίνει - για τη Δόξα του Θεού. Κάποιον τον έχουν απολύσει από την υπηρεσία του-για τη Δόξα του Θεού. Όλα όσα γίνονται στον κόσμο, είναι για την Δόξα του Θεού. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος αντίληψης.

 

Τώρα πάλι επαναλαμβάνω: Αν υποφέρετε, θα ξέρετε ότι υποφέρετε για τη Δόξα του Θεού. Αν είστε δυσαρεστημένοι - είναι για τη Δόξα του Θεού. Αν δεν κατανοείτε ο ένας τον άλλον - είναι για τη Δόξα του Θεού. Αν κάνετε το καλό σε κάποιον - είναι για τη Δόξα του Θεού. Όλα γίνονται για τη Δόξα του Θεού. Να σκέπτεστε έτσι για να διορθώσετε τις πράξεις σας. Αυτή είναι η σωστή μέθοδος για τη διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου. Έξω από αυτή τη μέθοδο, όλα τα άλλα είναι επάργυρα ή επίχρυσα. Τα επάργυρα ή επίχρυσα αντικείμενα εύκολα φθείρονται. Ο άνθρωπος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι όλα είναι για την Δόξα του Θεού. Όταν το συνειδητοποιήσει, ξυπνά εντός του η Θεία Αρχή. Αυτός βγαίνει από τον τάφο κι επιστρέφει σπίτι του. Να είστε ξύπνιοι και να γνωρίζετε ότι όλα είναι για τη Δόξα του θεού.

 

"Πάω να ξυπνήσω τον Λάζαρο." Σε σας λέω: Αφεθείτε στα χέρια του θεού, να έλθει Αυτός σε σας, και να ξυπνήσει με οποιονδήποτε τρόπο τον κοιμισμένο Λάζαρο μέσα σας. Με ποιόν τρόπο θα γίνει το ξύπνημα, αυτό είναι δική Του δουλειά. Μη δίνετε συμβουλή στον θεό για το πώς θα σας ξυπνήσει. Όπως και να σας ξυπνήσει, να ευχαριστείτε, και να πείτε όπως ο Χριστός: "Σ' ευχαριστώ, Πατέρα μου, που με άκουσες." Ό,τι και να σας βρει, καλό ή κακό, να ξέρετε ότι είναι για τη Δόξα του θεού και να ευχαριστείτε που σας άκουσε ο θεός.

 

Για τη Δόξα του θεού! Όλα όσα γίνονται στον κόσμο, είναι για τη Δόξα του θεού.

 

Διαλογισμός

 

9. Καθολική ομιλία, που έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου 1936, στις 5 π.μ., Σόφια - Ίζγκρεβ

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...