Jump to content

1936_08_22 Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου


Ани

Recommended Posts

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου

 

"Φοβού τον Θεόν και φνλαττε τας εντολάς αυτού!" (Εκκλησιαστής, 12:13)

 

"Να φοβάσαι τον Θεό!" - Τέτοια ήταν η αντίληψη του παλιού κήρυκα. - Τι πράγμα είναι ο φόβος; Τι δείχνει ο φόβος; -Ο φόβος δείχνει ότι κάτι λείπει στον άνθρωπο. Όσο δεν ξέρει τίποτε, ο άνθρωπος φοβάται. Κι όταν εκτελεί την Θεία βούληση, ο άνθρωπος αισθάνεται κάποιο φόβο στην ψυχή του, νιώθει ότι υπάρχει κάτι που δεν το ξέρει. Σε τι οφείλεται ο φόβος; -Στην εξωτερική αγάπη, στην αφθονία. Όταν είναι φτωχός, όταν δεν έχει τίποτε, ο άνθρωπος δεν φοβάται.

 

Ο ιεροκήρυκας λέει: "Να φοβάσαι τον Θεό!" Εγώ μεταφράζω τα λόγια του: "Να αγαπάς τον Θεό!" Κάνοντας αυτή τη μετάφραση, δεν έχω καθόλου υπ' όψη μου να συμφιλιώσω τους ανθρώπους με τη ζωή, ούτε και μεταξύ τους. Κάνω μια απλή μετάφραση: "Να αγαπάς τον Θεό!" Αυτό σημαίνει: Να αγαπάς Αυτόν από τον οποίο έρχεται η ζωή. Η ζωή έρχεται από δυο μεριές: Από την εξωτερική και την εσωτερική αγάπη. Η εξωτερική αγάπη δίνει τα πάντα, ενώ η εσωτερική τίποτε δεν δίνει, αυτή τα παίρνει όλα. Η εξωτερική αγάπη συνενώνει τους ανθρώπους σε μια μεριά, ενώ η εσωτερική τους χωρίζει. Όποιος δεν κατανοεί την αγάπη, βρίσκει μεγάλη αντίφαση σ' αυτές τις λέξεις. Πολλοί θέλουν να εφαρμόσουν την εσωτερική αγάπη. Αυτοί μιλούν για πράγματα που δεν κατανοούν. - Γιατί; - Γιατί όταν μιλούν για την εσωτερική αγάπη, υπονοούν την εξωτερική. Η εσωτερική αγάπη θα μελετηθεί από τώρα και στο εξής. Κι αυτή έχει τις δικές της μεθόδους, τους δικούς της νόμους, που πρέπει να μελετηθούν. Όταν αρχίσετε να μελετάτε αυτή την αγάπη, θα σκοντάψετε σε μεθόδους και νόμους εντελώς διαφορετικούς απ' αυτούς που έχετε εφαρμόσει μέχρι τώρα στη ζωή σας. Η εσωτερική αγάπη οδηγεί τον άνθρωπο σε ανώτερο κόσμο και του λέει ότι, όλα όσα γίνονται στον κόσμο, είναι για καλό αυτού που αγαπάει τον Θεό. Κι αν δεν έχει συνηθίσει σ' αυτούς τους μεγάλους νόμους και μεθόδους τους οποίους χρησιμοποιεί ο ανώτερος κόσμος, ο άνθρωπος βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη αντίθεση.

 

Τώρα, όσο κι όπως να προσπαθήσω να σας βοηθήσω να καταλάβετε, θα βρεθώ σε αδυναμία. - Γιατί; Γιατί μπροστά σας έχει τοποθετηθεί ένα εμπόδιο, που σας εμποδίζει να βλέπετε και να κατανοείτε τα πράγματα από τον ανώτερο κόσμο. Όσο και να αγαπάτε μια γάτα, ένα σκυλί, ή ένα ταύρο, ποτέ δεν θα καταλάβεις γιατί ανάμεσα σας υπάρχει ένα μεγάλο χώρισμα. Μεταξύ των ψυχών των ανθρώπων υπάρχει χώρισμα, που τους εμποδίζει να ενωθούν σε ένα.

 

"Να φοβάσαι τον Θεό!" - Πότε θα σταματήσει ο άνθρωπος να φοβάται τον Θεό; - Όταν θα ελευθερωθεί από το φόβο, από την δική του ζωώδη κατάσταση. Όταν λέτε για κάποιον να μην είναι ζώο, αυτό σημαίνει να μην χρησιμοποιεί πια την εξωτερική αλλά την εσωτερική αγάπη. Όποιος έχει απελευθερωθεί από την δική του ζωώδη κατάσταση, μόνον αυτός μπορεί να υπηρετεί την εσωτερική αγάπη. Το ζώο δεν είναι τίποτε άλλο εκτός από έκφραση εξωτερικής αγάπης. Δεν υποπτεύεται ακόμη ότι υπάρχει και εσωτερική αγάπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ζώα έχουν σταματήσει την ανάπτυξη τους. Όταν λέμε ότι κάποιο ον δεν αναπτύσσεται, έχουμε υπ' όψη μας ότι αυτό το ον υπηρετεί μόνο την εξωτερική αγάπη. Παρ' όλ' αυτά, οι άνθρωποι ψάχνουν τα πράγματα τα οποία δεν μπορούν να τους φέρουν τίποτε. Ψάχνουν τα πλούτη, τη δόξα, το σεβασμό. Τι θα τους φέρει ο πλούτος; Εάν είναι πλούσιοι, θα τρώνε περισσότερο και θα ντύνονται θαυμάσια, θα κάνουν βόλτες με άμαξες και με αυτοκίνητα. Τι θα τους φέρει αυτός ο πλούτος για την δική τους εσωτερική ανύψωση; - Θα ζήσουμε λίγο και ό,τι θέλει ας γίνει. - Θα ζήσετε, αλλά θα έρθει μέρα όπου αυτό το οποίο σας απασχολεί σήμερα, αύριο δεν θα σας ενδιαφέρει. Τότε, θα βρεθείτε στην κατάσταση του πλούσιου ανθρώπου ο οποίος τα έχει όλα στη διάθεση του, αλλά τα δόντια του έχουν πέσει, το στομάχι του είναι χαλασμένο. Βάζουν στο τραπέζι μπροστά του μια ωραία ψημένη κότα, όμως αυτός κοιτάει και λέει: Δεν με ενδιαφέρει πια η κότα - Γιατί; - Το στομάχι μου είναι χαλασμένο.

 

Έτσι, δεν είναι αρκετό μόνο να έχεις την επιθυμία να τρως, αλλά, για να προοδεύεις, πρέπει να ξέρεις ποια τροφή να τρως. Να αποφεύγετε τις μονότονες τροφές! Πολλά βιβλία έχουν γραφεί ως προς το θέμα της διατροφής, πολλές γνώσεις έχουν δοθεί, αλλά στους ανθρώπους έχουν γίνει βάρος πια οι πολλές γνώσεις. Έχουν διαβάσει, κι εξακολουθούν να διαβάζουν, εφημερίδες, διηγήματα, ρομάντζα, φιλοσοφικά και επιστημονικά έργα, και δεν θέλουν να διαβάσουν περισσότερο. -Γιατί; - Γιατί δεν μπορούν να βρουν αυτό το οποίο ψάχνουν. Έναν καιρό, ικανοποιούνταν με τα βιβλία, όμως τώρα πια δεν ικανοποιούνται.

 

Όταν παρακολουθήσουμε την ζωή των σύγχρονων ανθρώπων, βλέπουμε ότι έχουν απογοητευτεί όχι από τα βιβλία, αλλά από την αγάπη - Γιατί; - Γιατί γίνεται πολύ λόγος για την αγάπη, ενώ εφαρμόζεται λίγο. Όπου και να στραφείτε, όλο και θα ακούσετε κάποιον να λέει ότι ο ένας δεν τον αγαπάει, ο άλλος δεν τον αγαπάει. Αυτές είναι αντιθέσεις που ο άνθρωπος πρέπει να λύσει, χωρίς να σκοντάφτει. Εάν σκοντάψει, αυτό δείχνει ότι δεν κατανοεί τη ζωή. Γι' αυτόν, η ζωή είναι κενή υπόθεση. Αυτός λέει: η κενή ζωή δεν με ενδιαφέρει. Όχι μόνον ένας άνθρωπος αλλά πολλοί άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για τη κενή ζωή. Για τι ενδιαφέρεστε; - Για νέες γνώσεις. Αυτοί μελετούν ένα χρόνο, δυο, πέντε, δέκα, αποκτούν πολλές γνώσεις και πάλι αρχίζουν να απογοητεύονται. - Γιατί; - Γιατί μεταξύ αυτών των γνώσεων δεν υπάρχει καμία σχέση. Πολλοί από τους σύγχρονους επιστήμονες μοιάζουν με εμπόρους. Πουλάνε τις γνώσεις τους, όπως οι έμποροι τα ρούχα τους. Οι επιστήμονες, όπως κι οι έμποροι, θεωρούν ότι, αν πουλήσουν τις γνώσεις τους, η ζωή τους θα έχει νόημα. Σ' αυτό πράγματι έγκειται η μη σωστή αντίληψη. Ο έμπορος έχει δικαίωμα να πουλάει το εμπόρευμα του, γιατί αυτό καταστρέφεται όταν κάθεται. Όμως η γνώση η οποία καταστρέφεται όταν κάθεται, δεν είναι αληθινή. - Τι πρέπει να γίνει για να μην καταστρέφεται η γνώση; - Πρέπει να κονσερβοποιείται. Όμως, και μετά την κονσερβοποίηση πάλι θα χαλάσει. Τότε μη λυπάστε για γνώση που παλιώνει. Μη λυπάστε και για την κονσερβοποιημένη γνώση η οποία καταστρέφεται. Η αληθινή γνώση ούτε παλιώνει ούτε καταστρέφεται.

 

Οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν ανάγκη από γνώσεις, που είναι εφικτές για τον νου τους, για να τους οδηγήσει σε νέα ζωή. Αυτή η γνώση αποκτιέται σταδιακά, όπως το παιδί σταδιακά μεγαλώνει, αναπτύσσεται και μελετά. Στο παρελθόν του, το παιδί αυτό μπορεί να ήταν κάποιος μεγάλος φιλόσοφος ή επιστήμονας, ο οποίος έγραψε επιστημονικά βιβλία, αλλά σήμερα η μητέρα του τον τυλίγει στα σπάργανα και λέει: Τώρα θα μελετήσεις! - Όμως εγώ είμαι σπουδαίος φιλόσοφος. - Κανένας φιλόσοφος δεν είσαι. Εσύ θ' ακούς και θα μαθαίνεις! Τώρα, και οι μεγαλύτεροι φιλόσοφοι δεν ξέρουν πολλά. Όποιος κατανοεί τη ζωή, βλέπει ότι πρέπει να μπει σε μια νέα φάση, σε μια κατάσταση, δηλαδή, όπου πρέπει να καταστρέψει το παλιό, να σταματήσει να σκέφτεται ότι ξέρει πολλά. Γι' αυτό πράγματι ο Χριστός λέει: "Εάν δεν γίνετε σαν τα μικρά παιδιά, δεν μπορείτε να εισέλθετε στη βασιλεία του Θεού." Αυτό δεν σημαίνει ότι ο άνθρωπος πρέπει να μετατραπεί σε κλαψιάρικο παιδί, που είναι δυσαρεστημένο από τη ζωή. Πρέπει να κατανοεί τη ζωή και να αφεθεί στη μεγάλη Μητέρα, αυτή να κάνει τη δουλειά, αυτή να τον καθοδηγεί. Αυτός δεν πρέπει να δίνει γνώμη, αλλά να είναι ικανοποιημένος απ' όλα όσα η κάνει μητέρα του. Τα παιδιά, που δεν κατανοούν τη ζωή, κλαίνε, τσαντίζονται, θεωρούν ότι κανένας δεν τα καταλαβαίνει. Όταν η μητέρα στραφεί προς το παιδί, όπως αυτό απαιτεί, αμέσως το πρόσωπο του φωτίζεται κι αρχίζει να χαίρεται. Το παιδί θέλει να ανταποκρίνεται η μητέρα του σ' αυτό, όμως πώς πρέπει να συμπεριφέρεται αυτό προς τη μητέρα του; Επομένως, όταν ο άνθρωπος είναι δυσαρεστημένος από την ζωή του, όταν τσαντίζεται, θυμώνει και σκέφτεται ότι οι άνθρωποι δεν τον κατανοούν, τότε βρίσκεται στη κατάσταση του μικρού παιδιού, που, από μόνο του, δεν είναι ακόμη προσανατολισμένο. Πράγματι, κάθε άνθρωπος είναι ακατανόητος, θέλει να τον καταλάβουν οι άλλοι, όμως, παρ' όλ' αυτά, μένει μόνος στη ζωή. Αυτός ψάχνει κάποιον να τακτοποιήσει τη ζωή του και, αν δεν βρει τέτοιον άνθρωπο, λέει ότι ο κόσμος δεν είναι τακτοποιημένος. Ο κόσμος είναι τακτοποιημένος, όμως ο άνθρωπος πρέπει να τον κατανοήσει. Να που τον χειμώνα ο άνθρωπος μόνος μπορεί να ανάψει φωτιά. - Γιατί; - Γιατί ξέρει πώς ν' ανάψει φωτιά. Το σκυλί, όμως, όσο και να κρυώνει, δεν μπορεί ν' ανάψει φωτιά μόνο του. Δηλαδή, όλα εξαρτώνται από τις γνώσεις κι απ' την κατανόηση του ανθρώπου.

 

Μετά από όλ' αυτά που ξέρουν οι άνθρωποι, πάλι θέλουν να τους ειπωθεί κάτι νέο. Πολλά πράγματα ξέρουν οι άνθρωποι, όμως δεν τα έχουν μελετήσει, δεν τα έχουν αφομοιώσει και εφαρμόσει. Θα πείτε ότι η επανάληψη είναι μητέρα της γνώσης. Αυτό εν μέρει είναι σωστό, αλλά όχι απόλυτα. Για παράδειγμα, μελετάτε κάτι, το οποίο αρχικά σας ικανοποιεί. Όμως, όσο περισσότερο το επαναλαμβάνετε, τόσο περισσότερο χάνετε το ενδιαφέρον σας γι' αυτό. Αυτό γίνεται ακόμη και με τα πιο ωραία ποιήματα, με τις πιο ωραίες σκέψεις και συναισθήματα. Γιατί; - Τους λείπει κάτι. Και τότε, στην επανάληψη αυτών των πραγμάτων, ο άνθρωπος δεν μαθαίνει πια, αλλά απογοητεύεται.

 

"Να αγαπάς τον Θεό!" Πώς αγαπάτε τον Θεό: Απ' έξω ή από μέσα; Όσο ήταν στον Παράδεισο, ο άνθρωπος έβλεπε τον Θεό απ' έξω. Όταν εγκατέλειψε τον παράδεισο, σταμάτησε να τον βλέπει απ' έξω κι άρχισε να προσεύχεται. Εδώ και οκτώ χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι ψάχνουν τον Θεό, φωνάζουν προς Αυτόν, αλλά δεν μπορούν να τον βρουν - Γιατί; - Ο Θεός έχει κρυφτεί κάπου μέσα στον άνθρωπο και σιωπά. Αυτή είναι η αιτία για την οποία οι άνθρωποι, μέχρι σήμερα, είναι ακόμη άπιστοι κι αρνούνται τον Κύριο. Εν τέλει, αντιλαμβάνονται ότι χωρίς Θεό δεν μπορούν να ζήσουν.

 

Ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να βρείτε τον Θεό; Ο μοναδικός δρόμος προς τον Θεό είναι η αγάπη. Όποιος αγαπάει, μόνον αυτός μπορεί να βρει τον Θεό. Όταν η κοπέλα αγαπάει το αγόρι, αυτό γίνεται γι' αυτήν Θεός. Όταν ο νέος αγαπάει την νέα, αυτή γίνεται γι' αυτόν Θεά. Όμως, μια μέρα, αυτός ο Θεός ή αυτή η Θεά κρύβεται κάπου, και η κοπέλα και το αγόρι αρχίζουν να κλαίνε και να προσεύχονται για να επιστρέψει με κάποιο τρόπο. Πότε κρύβεται ο Θεός; - Όταν αισθανθεί ότι οι άνθρωποι δεν τον αγαπούν. Επίσης, και το αγόρι ή η κοπέλα κρύβεται έτσι, όταν αισθανθεί ότι ο αγαπημένος του έχει βρει άλλον Θεό και περισσότερο δεν τον αγαπά. Όμως συμβαίνει και ο δεύτερος Θεός να κρυφτεί. Τότε ο νέος ή νέα πηγαίνουν στον πρώτον Θεό, κι αυτός δεν φαίνεται. Όπου κυριαρχεί το ψέμα, εκεί ο Θεός δεν υπάρχει. Όσο η αλήθεια δεν θριαμβεύει στον κόσμο, ο Θεός πάντοτε κρύβει το πρόσωπο του από τους ανθρώπους. Το ψέμα είναι η αιτία για τις απογοητεύσεις. Αν δεν αγαπάτε κάποιον άνθρωπο, μπορείτε να του πείτε χωρίς κανέναν πλάγιο τρόπο, χωρίς καμία πολιτική: Δεν σ' αγαπάω - τίποτε παραπάνω. Τι κάνουν κάποιοι άνθρωποι; Μιλάνε άσχημα για κάποιον άνθρωπο, κι όταν τον δουν, αρχίζουν να του χαμογελούν. Ο άνθρωπος πρέπει να είναι ειλικρινής. Εάν θέλει να αποκτήσει κάτι, δεν υπάρχει λόγος να περιτριγυρίζει και να αμφιταλαντεύεται, αλλά να μιλήσει ελεύθερα, να εκθέσει για ποιο λόγο το επιθυμεί, και θα δει ότι οι άνθρωποι θα τον καταλάβουν. Ο άνθρωπος μόνος πρέπει να εκθέσει τις ανάγκες του, δεν υπάρχει λόγος να περιμένει απ' τους ανθρώπους να καταλάβουν μόνοι τους τις ανάγκες του και να τις ικανοποιήσουν. Κανένας δεν μπορεί να κατανοήσει τον άνθρωπο έτσι όπως κατανοεί ο ίδιος τον εαυτό του. - Όμως αυτός δεν με αγαπάει. -Αυτό είναι ακατανόητη υπόθεση. Εάν ο δυνατός άνθρωπος σ' αγαπάει, θα σε αγκαλιάσει, θα σε σφίξει και μπορεί να σε πνίξει. Γιατί σου χρειάζεται τέτοια αγάπη; Αγκαλιές και φιλιά που πνίγουν ή εμποδίζουν τον άνθρωπο να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται, δεν είναι σωστά. Όλοι οι άνθρωποι γνωρίζουν αυτά τα αγκαλιάσματα και τα φιλιά, και γι' αυτό ψάχνουν κάτι νέο. Λένε ότι έτσι είναι η παλιά αγάπη. Πράγματι, η παλιά αγάπη αποτελεί κενό κήπο, ο οποίος τίποτε δεν δίνει στον άνθρωπο. Τώρα, για να φθάσουμε στο νέο, στη μεγάλη αγάπη, οι άνθρωποι συνεχώς χρησιμοποιούν τις ίδιες προτάσεις: Να αγαπιόμαστε! - Ποιος σας απαγορεύει να αγαπιέστε; - Να κάνουμε το καλό! - Ποιος σας απαγορεύει να κάνετε το καλό; - Να έχουμε καλή σχέση ο ένας προς τον άλλο! - κι αυτό είστε ελεύθεροι να το κάνετε. Εάν αφήσετε τους ανθρώπους, από τώρα και στο εξής, να κάνουν αυτό, η δουλειά τους θα γίνει. Εάν θέλετε να μελετήσετε πώς να αγαπάτε, δείτε πώς αγαπούν τα μικρά παιδιά. Κάποια παιδιά κατανοούν κι εφαρμόζουν την αγάπη πιο καλά από τους ηλικιωμένους, πιο καλά ακόμη κι από τους νεαρούς.

 

Ό,τι και να ειπωθεί στους σύγχρονους ανθρώπους, αυτοί ξέρουν τα πάντα. Αυτοί έχουν ανάγκη από κάτι νέο και προς αυτό πράγματι στρέφονται. Από πού θα έρθει το νέο; Το νέο θα έρθει από τον Θεό. Έχει ειπωθεί στις Γραφές: "Εμείς ζούμε και κινούμαστε εντός του Θεού." Επομένως, αφού ζούμε και κινούμαστε μέσα στον Θεό, μπορούμε να αποκτήσουμε τα πάντα απ' ευθείας απ' Αυτόν. - Μπορούμε να πάμε στον ουρανό; - Μπορείτε, φυσικά. Όταν λέγεται ότι θα πάτε στον Άδη, το πιστεύετε. Όταν λέγεται ότι θα πάτε στον Ουρανό, δεν το πιστεύετε. Πώς φαντάζεστε τον Άδη και τον Ουρανό; - Αυτές είναι καταστάσεις της συνειδητότητας μέσα από τις οποίες περνάει ο άνθρωπος. Μόλις σβήσει το φως της συνειδητότητάς σας, είστε πλέον στον Άδη. Εάν το ανάψετε εκ νέου, είστε στον παράδεισο. Γιατί σβήνετε το φως της συνειδητότητάς σας; - Για οικονομία. Το να σβήνετε τα κεριά σας για να κάνετε οικονομία στο φως, αυτό είναι διδασκαλία κι επιστήμη του παρελθόντος. Ο άνθρωπος δεν έχει δικαίωμα να σβήνει το φως που έφτιαξε ο Θεός. Αφήστε τα πράγματα να γίνονται έτσι όπως έχουν δημιουργηθεί. Όταν ο άνθρωπος κατορθώσει ούτε να σβήνει το φως της συνειδητότητάς του ούτε να το ανάβει, τότε θα έχει ήδη μπει στο σωστό δρόμο. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί σε σχέση με την αγάπη. Όταν ο άνθρωπος φτάσει στην κατάσταση όπου ούτε αγαπάει ούτε μισεί, τότε έχει ήδη μπει στον νόμο της αγάπης. Όσοι άνθρωποι θέλουν να αγαπιούνται, έχουν κατανοήσει το ήμισυ της ζωής. Πρέπει να φθάσουν στην κατάσταση όπου όχι μόνο να θέλουν να αγαπιούνται αλλά κι αυτοί οι ίδιοι να αγαπούν. Αυτό σημαίνει να είναι ο άνθρωπος ικανοποιημένος από όλες τις συνθήκες της ζωής του. Αυτό σημαίνει αυτοεκπαίδευση.

 

Σήμερα όλοι οι άνθρωποι μιλούνε για εκπαίδευση. Όχι. Όπου γίνεται λόγος για εκπαίδευση, εκεί είναι η παλιά ζωή. Πώς θα εκπαιδεύσετε τον απατεώνα να μη κάνει απατεωνιές; Πώς θα εκπαιδεύσετε το σκληρό κι υπανάπτυκτο παιδί σε καλές και σωστές σχέσεις; Ό,τι το μάθετε σήμερα, αύριο θα το ξεχάσει. Αυτή η εκπαίδευση είναι εκγύμναση - τίποτε παραπάνω. Αυτό το οποίο η μητέρα μαθαίνει στα παιδιά της, αυτά το αφήνουν, δεν το εφαρμόζουν στη ζωή τους. - Γιατί; - Γιατί κατά την εκπαίδευση του παιδιού τα πράγματα δεν βγάζουν βαθιές ρίζες μέσα στη συνειδητότητά του. Η μητέρα πρέπει να μάθει το παιδί ν' αγαπάει τον Θεό. Αν αγαπήσει τον Θεό. το παιδί θα αυτοεκπαιδεύεται. Τι κάνει η μητέρα σήμερα; Μπαίνει στη θέση του Θεού και λέει στο παιδί της: εσύ πρέπει να μ' αγαπάς, γιατί εγώ σε γέννησα, εγώ σε μεγάλωσα και σε φρόντισα. Μια μέρα, όταν μεγαλώσει, αυτό το παιδί βρίσκει μια ωραία νέα και στο πρόσωπο της βλέπει μιαν ακόμη μητέρα. Τι κάνει η μητέρα που το γέννησε; - Υποφέρει, γιατί ο γιος της αμφιταλαντεύεται. Όταν η συνειδητότητά του ανθρώπου αμφιταλαντεύεται, η πληρότητα της ζωής καταστρέφεται. Η μητέρα λέει: ο γιος μου δεν με αγαπάει πια. - Γιατί δεν με αγαπάει; - Γιατί βρήκε δεύτερη μητέρα. Όταν ο άνθρωπος σταματήσει ν' αγαπάει κάποιον, αυτός αγαπάει κάποιον άλλον. Όταν στον έναν δίνει, στον άλλον δεν δίνει. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να δίνει σ' όλους τους ανθρώπους ταυτόχρονα. Το θέμα του δοσίματος λύνεται μεταξύ δυο ατόμων. Εάν στον έναν δίνεις, στον άλλον δεν θα δίνεις.

 

Ο Χριστός λέει: "Εάν δεν αρνηθείς από τη μητέρα σου, από τον πατέρα σου, από τους φίλους σου, ακόμη κι από τη ζωή σου, δεν μπορείς να γίνεις μαθητής της νέας διδασκαλίας." Αυτός ο στίχος έχει ερμηνευθεί στον καιρό του, ερμηνεύεται και τώρα όμως, παρ' όλ' αυτά, οι άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει μέχρι σήμερα τι ήθελε να πει ο Χριστός μ' αυτή την άρνηση. Δεν είναι αρκετό ν' αρνηθεί ο άνθρωπος τους συγγενείς του, αλλά πρέπει να παραιτηθεί ακόμη κι από την ίδια του τη ζωή. Από τον άνθρωπο εξαρτάται αν θα παραιτηθεί από την ζωή του ή όχι. - Από ποια ζωή πρέπει να παραιτηθεί ο άνθρωπος; - Από την προσωρινή ζωή, η οποία είναι γεμάτη με λάθη και πλάνες. Αυτή είναι η παλιά ζωή.- Η ζωή της δοσοληψίας. Όσο ο άνθρωπος μιλάει για δοσοληψία, δεν μπορεί ακόμη να μπει στη νέα ζωή. Όσο γίνεται λόγος για δοσοληψία, οι άνθρωποι δεν μπορούν ακόμα να διορθώσουν τη ζωή τους. Όταν δεν μπορούν να διορθώσουν τη ζωή τους, δεν μπορούν να βρουν το σωστό δρόμο, δεν μπορούν να αποκτήσουν τα μεγάλα αγαθά της ζωής.

 

Ξεκίνησε ένας χρυσοθήρας να ψάξει θησαυρό. Συναντάει κάποιον άλλον ο οποίος μπορεί εύκολα να βρει κρυμμένο χρυσό στη γη. Ο πρώτος λέει στο δεύτερο: Φίλε, εσύ έχεις ξεκινήσει και ψάχνεις κάτι. Εγώ ψάχνω χρήματα, αλλά θέλω λίγο ακόμη για να τα βρω. Έχω ήδη δέκα σημάδια από τα οποία μπορώ να βρω, αλλά μου λείπει μόνο ένα σημάδι. Εάν θέλεις, δείξε μου αυτό το σημάδι να βρω τα χρήματα. Εάν τα βρω, θα δώσω και σ' εσένα ένα μέρος. Δεν υπάρχει λόγος να σου δείξω κάπου το σημάδι. Εάν ξέρω ποιο είναι αυτό το σημάδι, θα πάω μόνος μου να φέρω τα χρήματα. Δεν υπάρχει λόγος να το πω σ' εσένα και μετά να περιμένω ένα μικρό μέρος απ' αυτά. Για να αποκτήσει τα μεγάλα αγαθά της ζωής, ο άνθρωπος πρέπει ν' αρνηθεί τον εαυτό του. Έτσι κάνουν οι άνθρωποι όχι μόνο όταν θέλουν να αποκτήσουν χρήματα, αλλά και όταν θέλουν να παντρευτούν με κάποια ωραία κόρη. Κάποιος λέει στο φίλο του: Άκουσε, μπορείς να μου προτείνεις κάποια καλή κι όμορφη κόρη; - Εάν θα μπορούσα να σου προτείνω κάποια τέτοια κόρη, τότε θα την έπαιρνα για μένα. - Όχι, αυτό είναι μέθοδος της παλιάς ζωής. Η αγάπη δεν μπορεί να μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Είναι βαρύ γι' αυτόν να πρέπει ν"' αγαπήσει το κορίτσι που θα του προτείνετε εσείς. Εάν έλθει η αγάπη, αυτή από μόνη της επισκέπτεται τον άνθρωπο και βάζει μέσα του κάτι νέο στη ζωή του.

 

Ο άνθρωπος πρέπει να ωθείται προς το νέο, το οποίο φέρει μέσα του την αιώνια νιότη. Είναι φοβερό όταν φθάσει ο άνθρωπος στην κατάσταση των γηρατειών και σκέφτεται ότι δεν μπορεί να ξανανιώσει. Κάποιος λέει: Να ήμουν νέος τώρα, αλλιώτικα θα ζούσα! - Πώς θα ζούσες; - Δεν θα αγαπούσα τόσο πολύ την γυναίκα μου και τα παιδιά μου, όσο τους αγαπούσα μέχρι τώρα. - Αυτό δεν είναι κάτι νέο. Είναι σαν λες ότι δεν έπρεπε ν' αφήσεις τα χρήματα σου έξω για να τα πάρει κάποιος. Δεν είναι θέμα να φυλάει ο άνθρωπος τα χρήματα για τον εαυτό του, αλλά πρέπει να είναι απ' αυτούς τους ανθρώπους που ποτέ δεν φτωχαίνουν.

 

Κι έτσι, να αναζητείτε το νέο! Να ψάχνετε τη νέα ζωή! Και για να μπείτε σ' αυτή τη ζωή, πρέπει να βρείτε σε κάθε άνθρωπο ένα καλό χαρακτηριστικό, εξ αιτίας του οποίου να τον αγαπάτε. Ο έλλογος άνθρωπος πρέπει ν' αγαπάει όλους τους ανθρώπους χωρίς αυτοί να τον υποψιάζονται. Να τους αγαπάει χωρίς να τους λέει γλυκά λόγια. Τα γλυκά λόγια είναι έκφραση της εξωτερικής αγάπης. - Πώς θα εκφράσετε την αγάπη σας σ' έναν δεδομένο άνθρωπο; - Θα τον βοηθήσετε όταν βρίσκεται σε ανάγκη. Θα βοηθήσεις τον άνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη χωρίς να του πεις μια λέξη, χωρίς να του δώσεις σήμα ότι τον αγαπάς, σ' αυτό έγκειται το νέο στον κόσμο. Πώς θ' αναγκάσετε τον άνθρωπο να σας μιλήσει γλυκά, εάν δεν έχει αγάπη προς εσάς; Πώς θα τον αναγκάσετε να σας κοιτάξει τρυφερά, εάν δεν έχει αγάπη προς εσάς; Στο θέατρο, οι ηθοποιοί σας μιλάνε με γλυκά λόγια και σας χαϊδεύουν τρυφερά, χωρίς να σας αγαπούν. - Όχι, τα πράγματα πρέπει να παρουσιάζονται έτσι όπως είναι στην πραγματικότητα.

 

Η νέα ζωή για την οποία γίνεται λόγος, είναι η ζωή της εσωτερικής πληρότητας. Εύκολα γίνεται λόγος γι' αυτήν, αλλά δύσκολα την ζει κανείς. Όταν δεν μπορούν να την εκφράσουν, πολλοί απογοητεύονται και λένε: όταν έρθουμε δεύτερη φορά στη γη, τότε θα εφαρμόσουμε τη νέα ζωή. - Όμως, αν δεν μπορέσετε να την εφαρμόσετε στην επόμενη ζωή, θα την εφαρμόσετε στην τρίτη, στην τέταρτη και ούτω κάθε εξής. Με την αναβολή και την επανάληψη των πραγμάτων, τίποτε δεν επιτυγχάνεται. Αποτέλεσμα αυτής της αναβολής είναι ότι ο άνθρωπος σκοντάφτει σε εσωτερική δυσαρέσκεια ως προς τη ζωή. Μέχρι να ελευθερωθεί από αυτή τη εσωτερική δυσαρέσκεια, ο άνθρωπος δεν μπορεί να μπει στη νέα ζωή. Οι λέξεις "νέα ζωή" υπονοούν την πλήρη ζωή, την Θεία ζωή. Λέμε ότι ο άνθρωπος πρέπει να μπει σε νέα ζωή. Όμως, μπορεί να ειπωθεί και μ' άλλο τρόπο: Η νέα ζωή θα μπει στον άνθρωπο. Ποια από τις δυο καταστάσεις είναι προτιμότερη;

 

Ποια είναι η διαφορά στα χαρακτηριστικά της νέας ζωής; -Η νέα ζωή θέλει ελευθερία. Απελευθερώνει τον άνθρωπο απ' όλες τις δεσμεύσεις, απ' όλες τις πλάνες. Ποια ελευθερία μπορεί να δώσει ο άνθρωπος στο άλογο; - Ο άνθρωπος μπορεί να δώσει τροφή στο άλογο και να το κλείσει στο στάβλο. Το απελευθέρωσε από την πείνα μόνο, αλλά δεν του έδωσε απόλυτη ελευθερία. Ο άνθρωπος μπορεί να ταΐσει το άλογο του, να το χαϊδέψει με το χέρι του, αλλά και να το αφήσει στο δάσος ελεύθερο. Κι ο άνθρωπος μπορεί να είναι ελεύθερος μ' αυτούς τους δυο τρόπους. Για να φθάσει την κατάσταση του αλόγου που έχει αφεθεί στο δάσος ελεύθερο, ο άνθρωπος πρέπει να λυθεί απ' όλες τις συνθήκες στις οποίες ζει. Όσο κριτικάρει, όσο βλέπει μια σειρά αναντιστοιχίες κι αντιθέσεις στη ζωή του, ο άνθρωπος πάντα θα βρίσκεται στην κατάσταση του αλόγου, που είναι δεμένο σ' ένα πάσαλο, για να γνέθει μαλλί. Ο πάσσαλος είναι το στήριγμα σε μια επιφάνεια, πάνω στην οποία έχει τεθεί κριθάρι. Το άλογο μπορεί όλη μέρα να γυρίζει γύρω από αυτό το πάσαλο, για να φθάσει το κριθάρι και να το φαει. Όμως, στη διάρκεια αυτή, ο πάσσαλος στρέφεται και μ' αυτό τον τρόπο το μαλλί γνέθεται. Το απόγευμα, όταν επιστρέψει το άλογο, του δίνουν λίγο κριθάρι κι αυτό λέει: όλη μέρα έτρεχα για να μου δώσουν αυτό το κριθάρι. Το έφθασα τελικά. - Όχι, όποιος ψάχνει τη νέα ζωή, όποιος ωθείται προς τον Θεό, αυτός δεν πρέπει να ξαίνει το μαλλί των άλλων, αλλά πρέπει ν' αγαπάει όλους τους ανθρώπους χωρίς να τους κρίνει. Ο Χριστός λέει: "Ο Πατέρας δεν κρίνει κανέναν." Αυτός έδωσε στο γιο του την ελευθερία να κρίνει. Ο Πατέρας δεν ενδιαφέρεται για την παλιά ζωή, αλλά ο γιος δεν έχει σταματήσει να ενδιαφέρεται ακόμα και μέχρι τώρα. Ο γιος μαζεύει δάνεια από τον έναν και από τον άλλο. Ο Πατέρας λέει: Ό,τι μαζέψεις, αυτό θα σου μείνει. Για μένα μην ενδιαφέρεσαι. Εσύ είσαι ο γιος - Γιατί; - Γιατί μαζεύεις τα χρέη προς τον Πατέρα σου.

 

Οι σύγχρονοι άνθρωποι μιλούν για τον πατέρα τους, αλλά ξεχνούν ότι δεν έχουν όλοι αληθινή σχέση γιου ως προς αυτόν. Λένε ακόμη ότι είναι γιοι του Θεού. Εάν όλοι οι άνθρωποι ήταν γιοι του Θεού, η ζωή τους θα αναπτυσσόταν σωστά. Αφού η ζωή τους δεν βαδίζει σωστά, αυτό δείχνει ότι λένε ψέματα. Σήμερα, οι άνθρωποι δεν έχουν φτάσει ακόμη σε τέτοιο βαθμό συνειδητότητας ώστε ν' αναγνωρίσουν τον Θεό για Πατέρα τους. Έχουν τέτοιους πατέρες οι οποίοι θα τους μάθουν τι σημαίνει πατέρας, τι σημαίνει πραγματική σχέση γιου προς πατέρα. - Όμως, εγώ είμαι ο γιος του Θεού. - Δεν μιλάνε έτσι. Όταν μελετάτε την ζωή της κοινωνίας, της οικογένειας, σκοντάφτετε σε αντιθέσεις που δείχνουν ότι δεν είστε ακόμα γιοι Θεού. Οι αληθινές σχέσεις του γιου δεν γεννάνε καθόλου αντιθέσεις μεταξύ του πατέρα και του γιου. Όπου υπάρχουν τέτοιες σχέσεις, εκεί υπάρχει πραγματική κατανόηση της ζωής. Όπου αυτές οι σχέσεις δεν υπάρχουν, εκεί το κακό γεννιέται.

 

Κι έτσι, όποιος θέλει να μπει στο σωστό δρόμο της ζωής, πρέπει να ζει σύμφωνα με την αγάπη. Να ζείτε σύμφωνα με την αγάπη σημαίνει να αγαπάτε όλους τους ανθρώπους χωρίς νόμο. Εάν τους αγαπάτε με νόμο, είστε στην εξωτερική αγάπη, δηλαδή σ' αυτή την αγάπη η οποία φέρει ανησυχίες, βάσανα κι απογοητεύσεις. Δεν έχει έρθει ακόμη καμιά ανησυχία, αλλά ο άνθρωπος πρέπει ήρεμα να τη κουβαλάει- αυτή είναι ο πλούτος του. Λέτε ότι, για να μην ανησυχεί ο άνθρωπος, δεν πρέπει να έχει καθόλου επιθυμίες. Το ζήτημα δεν είναι μονάχα οι επιθυμίες. Είναι τέχνη το να μην έχει επιθυμίες ο άνθρωπος, όμως πώς μπορεί να το επιτύχει αυτό; Οι Ινδοί, για παράδειγμα, λένε ότι ο άνθρωπος πρέπει να σκοτώσει κάθε επιθυμία μέσα του. - Όχι, οι επιθυμίες δεν πρέπει να σκοτώνονται. Οι δυστυχίες του ανθρώπου δεν οφείλονται στο ότι έχει επιθυμίες, αλλά στο ότι τρέφει μέσα του ξένες επιθυμίες. Επομένως, να κρατάτε την εξής αρχή: να μην τρέφετε ξένες επιθυμίες μέσα σας. Όταν κρατάτε αυτή την αρχή, η ζωή σας θα καλυτερεύσει κάπως.

 

Οι σύγχρονοι άνθρωποι ωθούνται προς τις γνώσεις. Θέλουν να ξέρουν πολλά, να θεωρούνται μορφωμένοι. Κάποιος πάλι πλανάται ότι στο παρελθόν κάποτε ήταν κάποιος από τους σπουδαίους προφήτες: τον Δανιήλ, τον Ησαΐα, τον Ιεζεκιήλ, κ.ο.κ. Εάν πράγματι ήσασταν ένας από αυτούς τους προφήτες, πού είναι η γνώση σας; Το θέμα δεν είναι να είναι ο άνθρωπος μορφωμένος σαν αυτόν ή τον άλλο προφήτη. Το βασικό είναι να εφαρμόσει τις γνώσεις του για το καλό της ανθρωπότητας. Συναντάτε ένα δικαστή, μορφωμένο άνθρωπο, που τελείωσε το πανεπιστήμιο, ξέρει γλώσσες, όμως, όταν εξετάσει κάποια υπόθεση, καταδικάζει έναν άνθρωπο σε θάνατο. Αυτός ο άνθρωπος έκανε κάποιο αδίκημα πράγματι, αλλά η θανατική καταδίκη είναι ο μόνος τρόπος για να διορθωθεί ο άνθρωπος; Εάν καταδικάσετε τον άνθρωπο σε θάνατο, πιο καλά είναι να είστε αγράμματοι. - Τότε να παραιτηθούμε από δικαστές, από δικηγόροι. -Εάν έχετε βρει το σωστό δρόμο, εάν έχετε αποκτήσει το νέο στη ζωή σας, τότε παραιτηθείτε από τις παλιές υπηρεσίες και υποχρεώσεις. Όμως, πριν να βρείτε τον σωστό δρόμο, μη βιαστείτε να εγκαταλείψετε πρόωρα τη δουλειά σας. Μη σκέφτεστε ακραία, γιατί αυτό θα σας προκαλέσει ενοχλήσεις. - Τι πρέπει να κάνουμε; - Να μελετάτε. Να μελετάτε έτσι ώστε, ό,τι ξέρετε, να το κατανοείτε και να το εφαρμόζετε. Αυτό είναι η εσωτερική γνώση. Για να φτάσετε σ' αυτή τη γνώση, δεν πρέπει να ενοχλείστε από τίποτε.

 

Να έχετε την εντιμότητα να συγχωρείτε. Όποιος και να σας πει ο,τιδήποτε, αφήστε το στην άκρη. Μην κρατιέστε από το νόμο, αλλά από την αγάπη. Να είναι η αγάπη μέτρο στη ζωή σας. Εάν ενοχλείστε από τους ανθρώπους, αν προσβάλλεστε απ' αυτούς, ποτέ δεν θα βρείτε το δρόμο. Θα γυρίζετε από εδώ κι από κει, αλλά δεν θα βρείτε αυτό που ψάχνετε. Μέχρι να έρθετε στο σωστό δρόμο, θα διχάζεστε. Αυτό είναι απαραίτητο. - Γιατί; Γιατί εκείνος ο οποίος διχάζεται, μόνον αυτός μπορεί να απαρνηθεί. Αυτός ο άνθρωπος απαρνείται μόνος του το παλιό και δέχεται το νέο. Όταν δεχτεί το νέο, αρχίζει να μελετά νέους τρόπους, πώς να ζει το νέο δρόμο. Σε τι έγκειται το νέο; - Το νέο ξεχωρίζει από το παλιό με τον τρόπο του δοσίματος. Στην παλιά ζωή, ο άνθρωπος δίνει και περιμένει να λάβει κάτι. Στη νέα ζωή, ο άνθρωπος δίνει χωρίς να αναμένει τίποτε. Το παλιό πρέπει να καταδικαστεί σε εξαφάνιση. Λέτε ότι ο Χριστός θα δικάσει τους ανθρώπους. Ναι, ο Χριστός θα τους δικάσει. Όσο δεν τους δικάζει, αυτοί δεν θα γίνουν άνθρωποι. Όποιος θέλει να είναι άνθρωπος, πρέπει να αφεθεί εντελώς στα χέρια του Χριστού. Η νέα ζωή θέλει ελεύθερους ανθρώπους: ελεύθερους στα χέρια, στο νου και στη βούληση. Όποιος απασχολεί το νου του και την καρδιά του με μεγάλα βάρη, πρέπει ν' απελευθερωθεί. Υπάρχουν πολλοί εργάτες στον κόσμο που περιμένουν δουλειά. Αυτοί θέλουν να μεταφέρουν βάρος από το ένα μέρος στο άλλο, για να πληρωθούν. Δώστε το βάρος σας σ' αυτούς, για να είστε ελεύθεροι. - Να μη δουλεύουμε; - Όχι, οι άνθρωποι, που είναι ελεύθεροι στο μυαλό και στην καρδιά, θα δουλεύουν, αλλά με το νέο τρόπο: για να διορθώσουν τη ζωή τους, για ν' αποκτήσουν τα μεγάλα αγαθά.

 

Ο ιεροκήρυκας λέει: "Να φοβάστε τον Θεό! Όσα βιβλία και να γράφεις, δεν έχουν τέλος." Εγώ πάλι λέω: Ό,τι και να κάνετε, ένα είναι βασικό για σας - να αγαπάτε τον Θεό. Όσον αφορά τα βιβλία που έχετε γράψει κι έχετε μελετήσει, αυτά έδωσαν ό,τι είχαν να δώσουν. Δεν υπάρχει λόγος να επιστρέφετε σ' αυτά. Αυτά τα βιβλία ήταν προετοιμασμένα για την ελευθερία σας. Μοιράστε τα βιβλία σας σ' αυτούς που έρχονται μετά από σας. Αυτοί θα μάθουν από τα βιβλία σας κι εσείς θα αγαπάτε τον Θεό. - Πού θα τον βρούμε; Πώς θα τον αγαπήσουμε; Αυτό είναι δική σας δουλειά. Αυτό είναι ένα από τα πιο σοβαρά διαγωνίσματα τα οποία οπωσδήποτε πρέπει να περάσετε. Εάν αρχίσετε να ρωτάτε πώς να αγαπάτε ή αν αγαπάτε σωστά, θα κοπείτε στο διαγώνισμα. Να αγαπάτε! - τίποτε παραπάνω. Στην αγάπη αμαρτία δεν υπάρχει. Η αγάπη απελευθερώνει τον άνθρωπο από την αμαρτία. Η αγάπη συνενώνει όλους τους ανθρώπους. Σ' αυτή υπάρχει ενότητα. Αυτή είναι μία από τις ιδιότητες της νέας ζωής.

 

"Αγάπα τον Θεό!" Μάθε και το παιδί σου να αγαπάει τον Θεό. Αυτό απαιτεί η νέα ζωή. Η νέα ζωή είναι η επιστροφή του ανθρώπου εκεί απ' όπου έχει βγει. Κάποτε ο άνθρωπος ήταν στον παράδεισο. Αυτός επιθύμησε να πάει στον ευρύ κόσμο, να μάθει να αποκτήσει περισσότερα απ' αυτό το οποίο του είχε δοθεί. Αυτή είναι η αιτία όπου αμάρτησε και γυμνώθηκε. Όταν απομακρυνθεί από τον Θεό ο άνθρωπος, κατανοεί τι πράγμα είναι η γύμνια. Όταν δεν αγαπάει, γυμνώνεται. Όσο ο Θεός μιλούσε στον Αδάμ απ' έξω, αυτός ήταν στην εξωτερική ζωή. Ένα εμπόδιο είχε τεθεί στον Αδάμ: να μη φαει από τους καρπούς του δέντρου της γνώσης του Καλού και του Κακού. Ο Αδάμ καταπάτησε αυτή την εντολή, με αποτέλεσμα να πρέπει να βγει έξω από τον παράδεισο. Ο Θεός λέει: "Επειδή ο Αδάμ έγινε σαν ένας από τους θεούς ως προς το να γνωρίζει το Καλό και το Κακό, πρέπει να εγκαταλείψει τον παράδεισο, για να μην φαει από το δέντρο της ζωής κι αποκτήσει την αθανασία. Μεγάλη επιστήμη είναι να ξέρει ο άνθρωπος πώς να χρησιμοποιεί το καλό και το κακό. Όποιος δεν ξέρει αυτή την επιστήμη, θα ξεπέσει εντελώς. Ο Αδάμ ήταν πολύξερος άνθρωπος, αλλά αμάρτησε. Για να μην καταστρέψει την αρμονία και την ισορροπία στον παράδεισο, έπρεπε να βγει έξω, να πάει στη σχολή του ευρέως κόσμου.

 

Επομένως, αυτός που αγαπάτε, αυτός θα σας διώξει από τον παράδεισο. Εσείς θέλετε να κάθεστε κοντά σ' εκείνον που αγαπάτε. Όταν δεν μπορείτε να μείνετε κοντά του, υποφέρετε. Αυτό είναι η εκδήλωση της εξωτερικής αγάπης. Λίγοι το κατανοούν αυτό. Λίγοι μπορούν να εφαρμόσουν την αγάπη στη ζωή τους. Αυτοί πρέπει να ξέρουν ότι, όταν τους αγαπούν κι όπως τους αγαπούν, θα τους διώξουν από τον παράδεισο. Όταν ο άντρας αγαπάει τη γυναίκα του, της δίνει την απόλυτη ελευθερία και λέει: είσαι ελεύθερη πια! Όταν η γυναίκα αγαπάει τον άντρα της, του δίνει πλήρη ελευθερία και λέει: είσαι ελεύθερος πια! - Γιατί πρέπει να δίνουν ελευθερία; - Αυτό είναι το όμορφο στη ζωή. Τι άσχημο υπάρχει σ' αυτό; Πόσο κακό είναι που κάθε γυναίκα ντύνεται με κόκκινη, με μπλε ή με κίτρινη φούστα; Τίποτε άσχημο δεν υπάρχει σ' αυτό. Το βασικό είναι ο άνθρωπος να ξέρει τι να χρησιμοποιεί και πότε.

 

Ένας Τούρκος Μπέης αποφάσισε να παντρευτεί μία όμορφη και καλή κοπέλα. Σύμφωνα με τις παλιές τούρκικες συνήθειες, οι συγγενείς του έπρεπε να διαλέξουν την κόρη. Αυτοί του διάλεξαν μία κόρη με το δικό τους γούστο κι αντιλήψεις. Αφού παντρεύτηκε, αυτή έβγαλε το πέπλο της και αποκαλύφθηκε στον άντρα της. Για να εκτελέσει τον τότε νόμο, η νέα νύφη ρώτησε τον άντρα της: Σε ποιον να αποκαλύπτομαι; - Αποκαλύψου σε όποιον θέλεις, μόνο σε μένα να μην αποκαλυφθείς. Γιατί της απάντησε έτσι; - Γιατί είδε ότι ήταν πολύ άσχημη.

 

"Να αγαπάς τον Θεό!" - Να αγαπάς τον Θεό στον άνθρωπο! Όσο δεν δίνεις πλήρη ελευθερία στον άνθρωπο, κι ο Θεός να εμφανιστεί μέσα του όπως Αυτός κατανοεί, εσύ δεν τον αγαπάς. Εάν του δώσεις κανόνες, για το πώς να ζει, πώς να αγαπά, τι να κάνει, ποιον να κοιτάει, αυτό είναι ανθρώπινη αγάπη. Άφησε τον Θεό ελεύθερο να εκδηλωθεί στον άνθρωπο, και μη σκέφτεσαι τίποτε περισσότερο. Μπορεί κάποιες δουλειές να μη σου αρέσουν - αυτό δεν σημαίνει τίποτε. Αυτή είναι δική σου αντίληψη. Αφήστε τον Θεό μέσα σας και μέσα στους δικούς σας συγγενείς ελεύθερο να εκδηλωθεί όπως Αυτός ξέρει. Αυτό σημαίνει ελευθερία. Το πώς και με ποιον τρόπο θα εκδηλωθεί Αυτός, είναι δική του δουλειά. Ο Θεός μόνος του θα διανοίξει τον δρόμο. - Όμως, πώς να αγαπάμε; - Αυτό δεν είναι δική σας δουλειά. Η αγάπη δεν είναι δική σας, ο Θεός είναι αγάπη κι όχι άνθρωπος. Εσείς πρέπει να κατανοείτε τη ζωή σωστά, να αφήνεστε στον Θεό για να δουλεύει μέσα σας όπως θέλει. Τα βάσανα κι οι δυστυχίες που περνούν οι άνθρωποι, οφείλονται στο γεγονός ότι θέλουν να επιβληθούν στον Θεό, για να ελευθερωθούν από την επιρροή του. Πώς θα απελευθερωθούν; Ό,τι και να κάνουν, δεν μπορούν να απελευθερωθούν από την αγάπη. Η Θεία αγάπη δεν επιδέχεται κανένα νόμο. Εάν φτάσετε σ' αυτήν, θα πλημμυρίσετε από άγιο συναίσθημα και θα πείτε πως, ό,τι κάνει αυτή, είναι δίκαιο και καλό. Ό,τι κάνει η αγάπη, εσείς θα το θεωρήσετε για δικό σας απόρρητο μυστικό.

 

Κι έτσι, το νέο στη ζωή είναι να αγαπάτε τον Θεό. Αυτή η αγάπη πράγματι θα φέρει μέσα σας χαρά, ευτυχία και φως. Θα σας συνδέσει με τον αόρατο κόσμο και θα σας βγάλει από τον Άδη στον οποίο είστε μέχρι τώρα. Ο Άδης δεν είναι κακό μέρος. Εκεί υπάρχει και μουσική, και θέατρο, και γέλιο. - Θα πείτε ότι αυτή η διδασκαλία δεν σας αρέσει. - Αυτό είναι άλλο θέμα. Το βασικό είναι ο άνθρωπος να λέει την αλήθεια. Το βασικό είναι ο άνθρωπος να βρει την αγάπη, τον δρόμο προς τον Θεό. Χωρίς αυτή την αγάπη, ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Όταν έρθει μέσα σας η αγάπη, από μόνη της θα σας μάθει πώς να αγαπάτε. Θα σας πει ότι πρέπει να αγαπάτε κάθε άνθρωπο ως ψυχή. Όσο κάνετε διάκριση στην αγάπη σας, όσο τον ένα τον αγαπάτε περισσότερο και τον άλλο λιγότερο, είστε ακόμα στην ανθρώπινη και την εξωτερική αγάπη.

 

Οι σύγχρονοι άνθρωποι συχνά προσκρούουν σε αντιφάσεις, όταν βλέπουν ότι στους λαϊκούς ανθρώπους δίνεται περισσότερο απ' όσο στους θρησκευόμενους. Αυτοί βρίσκονται στην κατάσταση του μεγάλου γιου, της παραβολής του "άσωτου υιού", που εκδηλώνει δυσαρέσκεια μπροστά στον πατέρα του που έσφαξε ένα βόδι για το μικρότερο αδελφό του. Σ' αυτή την παραβολή, ο Χριστός εκθέτει δύο αρχές της ζωής: την ταπεινοφροσύνη και την δυσαρέσκεια. Αφού έφαγε, κι ήπιε, και σπατάλησε τα πάντα, ο μικρότερος γιος επέστρεψε στον πατέρα του για να ζητήσει το έλεος του. Του είπε: Πατέρα, αμάρτησα απέναντι σου και απέναντι στον Ουρανό. Δέξου με σαν έναν από τους υπηρέτες σου. Δεν είμαι άξιος να ονομάζομαι γιος σου. Ο πατέρας χάρηκε για τον γιο του κι έσφαξε γι' αυτόν το πιο παχύ μοσχάρι. Ο μεγαλύτερος γιος επέστρεψε από τα χωράφια δυσαρεστημένος που ο πατέρας του παρέθετε γεύμα για το γιο του, ο οποίος τα έφαγε και τα ήπιε όλα. Αυτός δεν πεθύμησε να δει τη μεγάλη αγάπη του πατέρα, αλλά βιάστηκε να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του λέγοντας: Εγώ δουλεύω τόσο πολύ, αλλά εσύ ποτέ δεν έσφαξες για μένα ένα βόδι. Ο πατέρας ήθελε να δείξει στο μεγάλο του γιο ότι δεν μπορεί να σφάξει ένα βόδι για την δυσαρέσκεια. Τώρα, και σε σας λέω: μην ενοχλείστε όταν δείτε ότι ο Θεός εμφανίζει την αγάπη του προς τους ανθρώπους.

 

"Να αγαπάς τον Θεό!" Αυτό είναι το μυστικό της νέας ζωής. Μάθετε να αγαπάτε! Νέοι, γέροι, παντρεμένοι κι ανύπαντροι, νέοι και νέες - όλοι πρέπει να αγαπάτε! Να μην περιορίζεστε ο ένας από τον άλλο! Να μην βάζετε κανένα εμπόδιο. Μόνο το πνεύμα είναι σε θέση ν' αφαιρέσει όλα τα εμπόδια και τους περιορισμούς που έχουν δημιουργήσει μεταξύ τους οι άνθρωποι. Έχει ειπωθεί στις Γραφές: "Θα στείλω το Πνεύμα μου." Ο Χριστός λέει: "Εγώ κι ο Πατέρας μου θα έρθουμε και θα εγκατασταθούμε μέσα σας, κι εγώ θα σας φανερωθώ. Εγώ και ο Πατέρας μου είμαστε ένα." Στην εκδήλωση του Υιού έγκειται η νέα ζωή. Ανοίξτε τις καρδιές και τις ψυχές σας, για να εγκατασταθεί ο Θεός μέσα σας, να σας φανερωθεί ο Χριστός και να σας δείξει πώς να αγαπάτε. Εάν ο Πατέρας και ο Υιός δεν έρθουν μέσα σας, θα μείνετε στις παλιές σας αντιλήψεις. Εάν έρθουν Αυτοί να ζήσουν μέσα σας, η ηλικία σας θα φύγει από την πλάτη σας σαν καρυδότσουφλο και θα ελευθερωθείτε. Να αγαπάτε τον Θεό για να εγκατασταθεί μέσα σας μαζί με το Χριστό. Εάν ζήσετε με αγάπη, τότε θα σας προϋπαντήσουν καλά και στον αόρατο κόσμο. Εδώ μπορείτε να είστε κοντά ο ένας με τον άλλον, όπως ήταν ο πλούσιος και ο Λάζαρος, αλλά στον αόρατο κόσμο αυτοί ήσαν μακριά. Αυτές είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις. Η κατάσταση του Λαζάρου καθορίζει την θέση του. Κι η κατάσταση του πλούσιου επίσης καθορίζει τη θέση του στον αόρατο κόσμο.

 

Να αγαπάτε χωρίς να κρίνετε, αλλά και χωρίς να κρύβετε την αλήθεια. - Όμως, εγώ δεν θα καταφέρω τίποτε απ' αυτά. -Πώς είναι δυνατόν να μην τα καταφέρεις; Εσείς είστε άνθρωπος που σκέφτεται, αισθάνεται και ενεργεί. Εσείς τώρα είστε άνθρωπος, που τρώει, μελετάει, γράφει και διαβάζει. Τι περισσότερο θέλετε; Κοιτάξτε πώς ζουν και χαίρονται τα πιο χαμηλά από σας ζώα, κι είναι ικανοποιημένα από την κατάσταση τους. Να αγαπάτε τον Θεό, να είστε ικανοποιημένοι από όλα όσα σας έχουν δοθεί.

 

Να αγαπάτε τον Θεό μέσα σ' όλους τους ανθρώπους! Μέσα στην αγάπη έχετε τη λύση όλων των ερωτημάτων. Μέσα στην αγάπη της νέας ζωής δεν υπάρχει καμία προσβολή. - Τι είναι ο Ουρανός; - Το μέρος όπου δεν υπάρχει καμία προσβολή. - Τι είναι ο Άδης; - Η θέση όπου υπάρχει η προσβολή. Να εισέλθετε στη νέα ζωή όπου δεν υπάρχει καμία προσβολή. Εκεί τα όντα ζουν σε πλήρη ικανοποίηση, σε χαρά και ευτυχία.

 

Η Θεία αγάπη φέρει την πλήρη ζωή.

 

4. Καθολική ομιλία, που έγινε στις 22 Αυγούστου 1936, στις 5 π.μ., Σόφια - Ίζγκρεβ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...