Jump to content

1936.08.21 Εξωτερική και εσωτερική αγάπη


Ани

Recommended Posts

 Εξωτερική και εσωτερική αγάπη

 

Οι σύγχρονοι άνθρωποι μιλούν για την αλήθεια χωρίς να την εφαρμόζουν. Τι είναι η αλήθεια; Η αλήθεια είναι το πιο πραγματικόπράγμα στο κόσμο. Τι βλέπουμε στη ζωή; - Ότι το πιο πραγματικό πράγμα πιο δύσκολα εφαρμόζεται. Πράγματι είναι δύσκολο να ειπωθεί η αλήθεια. Τι απομένει τότε στον άνθρωπο; - Να μαθαίνει. Πρέπει έτσι να μελετάει, ώστε κάθε τι που αποκτιέται από τη γνώση της μελέτης, να δίνει καρπό. Όταν δεν ξέρουν πώς και τι να μελετούν, οι άνθρωποι αναρωτιούνται πού θα βρεθούν όταν φύγουν για τον άλλο κόσμο. - Θα βρεθούν στην ίδια θέση με τώρα. Άλλοι, πάλι, θέλουν να ξέρουν αν είναι καλοί και πόσο καλοί είναι. Αυτοί δεν ξέρουν ότι το καλό είναι καρπός, το αποτέλεσμα κάποιου πράγματος. Όταν πάτε σε κάποια μηλιά, δοκιμάζετε τα φρούτα της και μετά μελετάτε πόσα φρούτα έχει. Κατά τον ίδιο τρόπο, και το καλό στον άνθρωπο μπορεί να παρομοιαστεί με την ποιότητα και την ποσότητα.

 

Τι απαιτείται από τον άνθρωπο για να αναπτύξει και να εκδηλώσει το καλό μέσα του; - Πρέπει να είναι υπάκουος, να εκτελεί τις Θείες αποστολές, να κάνει το θέλημα Του. Παρ' όλ' αυτά, οι άνθρωποι αντιτίθενται σ' αυτή την ανώτερη βούληση και καθοδηγούνται από τις δικές τους αντιλήψεις, από τα δικά τους σχέδια. Όποιον συναντήσετε, σας λέει: Εμένα αυτό μου αρέσει, έτσι κατανοώ τα πράγματα. Ανάλογα με τις δικές του αντιλήψεις και επιθυμίες, ο άνθρωπος δοκιμάζεται ως προς το πόση αγάπη έχει προς τον Θεό. Για τον άνθρωπο, είναι βασικό να ξέρει τι και πόση είναι η αγάπη του προς τον Θεό, και όχι πόσο ο Θεός τον αγαπάει. Η ζωή εμπερικλείεται σ' αυτό το οποίο ο άνθρωπος έχει και το οποίο μπορεί να δώσει. Εάν έχεις έναν φίλο, για σένα είναι βασικό πόσο εσύ τον αγαπάς, και όχι ποια είναι η δική του αγάπη προς εσένα. Η δική σου αγάπη εσένα δεν σε ωφελεί, αλλά αυτός θα ωφεληθεί από την δική σου. Στις Γραφές έχει ειπωθεί: "Το μάτι δεν έχει δει και το αυτί δεν έχει ακούσει αυτό το οποίο ο Θεός έχει προετοιμάσει για εκείνους που τον αγαπούν." Επομένως αν η ζωή κάποιου ανθρώπου είναι βαριά, η αιτία είναι αυτός ο ίδιος. Δεν αγαπάει τον Θεό, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να επωφεληθεί από τα αγαθά που Αυτός έχει προετοιμάσει γι' αυτόν.

 

Έτσι, η ευτυχία του ανθρώπου εξαρτάται από τις αντιλήψεις του για την ζωή. Υπάρχουν δυο αντιλήψεις για την ζωή: Η εξωτερική και η εσωτερική. Στην εξωτερική αντίληψη, ο άνθρωπος ψάχνει τις εξωτερικές ανέσεις, τα εξωτερικά αγαθά. Θέλει να πλουτίσει, ν' αποκτήσει όλα εκείνα, τα οποία φέρει μέσα της η ζωή. Και στρεφόμενος προς κάθε εξωτερικό πλούτο, τελικά πλουτίζει, γίνεται εκατομμυριούχος. Τι θα τον ωφελήσουν τα εκατομμύρια; Αυτός σκέφτεται ότι θα γίνει εκατομμυριούχος κι ότι θα ζήσει μιαν ευτυχισμένη, καλή ζωή. Όμως ξαφνικά αρρωσταίνει και πεθαίνει. Τι γίνεται με τα εκατομμύρια του; Πού πηγαίνει η ευτυχία του; Τα εκατομμύρια μένουν για τα παιδιά του, τα οποία αρχίζουν την μοιρασιά και τσακώνονται μεταξύ τους, ενώ η ευτυχία τους κάνει φτερά. Για να μη βρεθείτε σε αδιέξοδη κατάσταση, να τηρείτε τον εξής νόμο: Οποιονδήποτε πλούτο έχετε, δώστε τον στους έλλογους, στους καλούς ανθρώπους, και όχι στους χαζούς και στους κακούς. Οι χαζοί πρέπει να δουλέψουν, ενώ ο έλλογος - να δίνει από τον εαυτό του. Όταν σκέφτεστε κι ενεργείτε μ' αυτόν τον τρόπο, θα φτάσετε σταδιακά στην εσωτερική, βαθιά αντίληψη της ζωής στην οποία έρχεται η αληθινή ευτυχία.

 

Για να φθάσει στην εσωτερική αντίληψη της ζωής, ο άνθρωπος πρέπει να μελετά. Κάποιος λέει ότι έχει μελετήσει πολύ, ότι διάβασε τις Γραφές δεκάδες φορές. - Είναι δυνατόν. Μπορεί να έχει διαβάσει και να έχει μελετήσει πολύ, αλλά πάλι λίγα ξέρει. Δεν ξέρει τόσα όσα ξέρει ο σοφός, ο άγιος, και ο γνώστης. Η γνώση είναι εσωτερική αδιάκοπη διαδικασία. Ο άνθρωπος θα δουλεύει, θα μαθαίνει, θα βαδίζει, μέχρι να φθάσει στον έξυπνο έλλογο νόμο της φύσης, και όχι στους νόμους των ανθρώπων. Για να παρουσιασθεί μπροστά στους ανθρώπους ως πνευματικά προοδευμένος, κάποιος λέει ότι δεν τρώει πολύ, κι ότι ντύνεται ταπεινά. - Όχι, ο άνθρωπος ποτέ δεν πρέπει να τρώει πολύ, αλλά πρέπει να τρώει με ευχαρίστηση. Πρέπει να ντύνεται καθαρά, ωραία, αλλά ποτέ με πλούσια και περίπλοκα ρούχα. Εάν ο Θεός ντύνει τα πουλιά και τα λουλούδια με όμορφα ρούχα, που ούτε και οι βασιλείς δεν ντύνονται έτσι, πρέπει ο άνθρωπος να ντύνεται με τα ρούχα του αμαρτωλού για να δείξει την ταπεινότητα του; Αυτό δεν είναι σωστή αντίληψη. Ο άνθρωπος πρέπει να ντύνεται ωραία, για να ικανοποιήσει τόσο την δική του αίσθηση ομορφιάς όσο και του πλησίον του.

 

Ο Χριστός ήρθε στη γη για να δείξει στους ανθρώπους πώς να αποκτούν την μεγάλη και την όμορφη ζωή μέσα τους. - Μπορούμε να δούμε τον Χριστό και σήμερα; - Μπορείτε. Ο άνθρωπος μπορεί να συναντήσει τον Χριστό όταν επιθυμήσει, όμως γι' αυτό απαιτείται να διαθέτει μιαν ικανότητα. Οι σύγχρονοι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι, στη ζωή συνεχώς διορθώνουν όλα όσα ο Μέγιστος έχει δημιουργήσει, και, εκτός αυτού, θέλουν να δουν τον Χριστό και να μιλήσουν μαζί του. - Όχι, μ' αυτές τις συνθήκες, αυτό είναι αδύνατο. Θα πείτε ότι, για να δει τον Χριστό, ο άνθρωπος πρέπει να νηστεύει. Η νηστεία είναι μέθοδος εργασίας, όμως τα πράγματα δεν επιτυγχάνονται μόνο μέσα από την νηστεία. Όποιος νηστεύει, δουλεύει λίγο και περισσότερο ρεμβάζει. Τι αποκτάται σήμερα με τον ρεμβασμό; Για να εκμεταλλευτεί τον ρεμβασμό του, ο άνθρωπος πρέπει να έχει αγάπη. Χωρίς αγάπη, τίποτε δεν μπορεί να επιτευχθεί. Στο μέλλον, η ευτυχία της ζωής του ανθρώπου θα εξαρτάται εξαιρετικά από την αγάπη προς τον Θεό. Όποιος έχει αυτή την αγάπη, πρέπει να μάθει, να δουλέψει πάνω στον εαυτό του. Έτσι θ' αποκτήσει την ζωή και θα της δώσει νόημα.

 

Πολλοί σκοντάφτουν σε αντιθέσεις στη ζωή τους και, όταν δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μαζί τους, λένε: Όταν πάμε στον άλλο κόσμο, τότε θα τα βγάλουμε πέρα. Το θέμα περί του άλλου κόσμου, για το οποίο μιλούν οι άνθρωποι, είναι θέμα συνειδητότητας. Από την συνειδητότητά του ανθρώπου εξαρτάται το πόσο πιο εύκολα και πιο σωστά θα τα βγάλει πέρα με τις αντιθέσεις του. Εάν βρεθείτε στον άλλο κόσμο μεταξύ των αγγέλων, θα ενοχληθείτε και θα μπερδευτείτε. Ο άλλος κόσμος όπως και ο φυσικός έχει την δική του εξωτερική μορφή. Οι άγγελοι είναι ντυμένοι με ωραία ρούχα, που ποτέ δεν τα έχετε δει. Αυτοί δουλεύουν ακούραστα. Όταν βρεθείτε μεταξύ τους, θα επιθυμήσετε να κατεβείτε στην γη. Θα πείτε τότε ότι δεν σας έχει δοθεί δουλεία, ότι δεν ξέρετε τι να κάνετε. Δεν είναι έτσι. Σαν μαθητές στη γη, ο δάσκαλος σας σας έδωσε πολλά μαθήματα, αλλά εσείς δεν τα μάθατε. Έχετε μεγάλο πρόγραμμα δουλειάς, αλλά δεν το εκτελέσατε. Όταν ο δάσκαλος σας δίδασκε, εσείς δεν ακούγατε. Τότε τα μυαλά σας ήταν απασχολημένα με άλλα πράγματα, και όχι με τα μαθήματα που σας δινόντουσαν. Όταν ο καθηγητής διδάσκει, ο ένας από τους φοιτητές σκέφτεται για χρήματα, ο άλλος για το σπίτι του, ο τρίτος για το γάμο και ούτω κάθε εξής. Εσείς έχετε σταλεί στη γη για να μάθετε ν' ακούτε τις διαλέξεις του δασκάλου σας και των καθηγητών σας, κι όχι για να σκέφτεστε για χρήματα, για σπίτια, για παντρειά. Ο νους του μαθητή πρέπει να είναι συγκεντρωμένος σ' αυτό το οποίο του διδάσκεται. Η παραμικρή απόσπαση του νου προς την μια ή προς την άλλη πλευρά, οδηγεί τον μαθητή σε άλλες περιοχές έξω από την αληθινή ζωή.

 

Όταν λέγεται ότι ο άνθρωπος πρέπει να μελετά, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτός δεν ξέρει τίποτε. Πολλά πράγματα ξέρει ο άνθρωπος, αλλά αυτή η γνώση είναι γνώση του παρελθόντος. Αυτό που δεν ξέρει, είναι το τι έχει να μάθει στο μέλλον. Γι' αυτή την γνώση πράγματι γίνεται λόγος. Κάποιος δεν θέλει ούτε να ακούσει ότι πρέπει να μελετήσει κι άλλο. Νομίζει ότι τα ξέρει όλα, με αποτέλεσμα να αμαρτάνει. Η αμαρτία και τα λάθη δεν είναι τίποτε άλλο εκτός από την μη εκτέλεση αυτού που πρέπει να γίνει. Αφού υπάρχει αμαρτία, αυτό δείχνει ότι υπάρχει και νόμος ο οποίος θεωρεί τον άνθρωπο υπεύθυνο για όλα όσα κάνει. Εάν δεν υπήρχε νόμος, δεν θα υπήρχε και αμαρτία. Λένε ότι κάποιο αγόρι ή κορίτσι έχει αμαρτήσει. Σε τι έγκειται η αμαρτία του αγοριού που αγαπάει ένα κορίτσι; Η αμαρτία έγκειται μόνο στο ότι αυτός αγαπάει ένα κορίτσι το οποίο δεν του δίνει τίποτε. Την αγαπάει με μοναδικό σκοπό να πάρει κάτι απ' αυτήν. Αυτά είναι ανθρώπινες κατανοήσεις. Εάν αυτός ο νέος αγαπούσε την νέα αφιλοκερδώς, αυτή θα τον αγαπούσε. Είναι αδύνατο να αγαπάς κάποιον κι αυτός να μη σε αγαπάει. Αυτός είναι ο νόμος. Και πάλι στις Γραφές αναφέρεται ότι ο Χριστός αγαπούσε τον Ιωάννη. - Γιατί; - Γιατί ο Ιωάννης αγαπούσε τον Χριστό. Κανένας δεν μπορεί να κρατήσει την αγάπη για τον εαυτό του. Κάποιος άνθρωπος αγαπάει έναν άλλον, κι όταν ο τελευταίος δεν πράξει όπως πρέπει, λέει: Η αγάπη μου προς αυτόν τον άνθρωπο κρύωσε. Μπορεί η αγάπη να κρυώσει; Η ανθρώπινη αγάπη κρυώνει, αλλά η θεία ποτέ. Αναφέρεται στις Γραφές: "Η αγάπη σας θα κρυώσει." Αυτό σημαίνει: Όσο ο άνθρωπος δεν μαθαίνει ν' αγαπάει, η αγάπη του πάντα θα κρυώνει.

 

Οι σύγχρονοι άνθρωποι υπόκεινται σε δοκιμασίες. Η γνώση τους θα είναι υπό δοκιμασία. Όταν βρεθείτε μπροστά σε κάποια δοκιμασία, ρωτάτε: τι σκέφτεται ο κόσμος για μας; - Αυτό δεν είναι σπουδαίο. Ο κόσμος είναι ελεύθερος να σκέφτεται ό,τι θέλει, αλλά εσείς θα ακολουθείτε τον δρόμο σας. Όταν ήρθε ο Χριστός στη γη, ο κόσμος δεν τον αναγνώρισε. Και σήμερα να έρθει μεταξύ των ανθρώπων, πάλι δεν θα τον αναγνωρίσουν. Ο Χριστός θυσιάστηκε χωρίς να δείξει την εξωτερική όψη του, χωρίς να μιλήσει στους ανθρώπους γι' αυτή τη θυσία. Μ' αυτό τον τρόπο έδειξε τι πράγμα είναι η αληθινή θυσία. Τι κάνει ο σύγχρονος χριστιανός; - Όταν ξεκινήσει το δρόμο του, αμέσως παραιτείται απ' όλα. Μ' αυτόν τον τρόπο μερικοί νομίζουν ότι έχουν φθάσει σ' εκείνη την αυταπάρνηση για την οποία μιλάει ο Χριστός. Αυτοί λένε: επιστήμη δεν μας χρειάζεται, γυναίκες δεν μας χρειάζονται - αυτά είναι παιδικές δουλειές. Ο άνθρωπος δεν έχει ανάγκη από αυτό το οποίο απομακρύνει το νου του και την καρδιά του απ' Αυτόν, ο οποίος δημιούργησε τα πάντα. Ο Θεός θέλει όλοι οι άνθρωποι να αγαπιόνται με την Θεία αγάπη. Όταν δεν κατανοούν αυτή την αγάπη, οι άνθρωποι συγχύζονται. Όταν γίνει λόγος για την αγάπη, ενοχλούνται. Όπου υπάρχει ενόχληση, η ελευθερία λείπει. Δηλαδή η ελευθερία εμπερικλείεται στην αγάπη. Όποιος αγαπάει, είναι ελεύθερος, δεν ενοχλείται από το τι λένε γι' αυτόν οι άνθρωποι. - Όμως οι άνθρωποι δεν με αγαπούν. - Αυτό δεν είναι σπουδαίο, για σας σπουδαίο είναι να αγαπάτε εσείς. Σ' αυτό έγκειται η δύναμη του ανθρώπου.

 

Έχει αναφερθεί στις Γραφές: "Πρέπει να έχετε αγάπη μεταξύ σας." Θα πείτε: έχουμε εμείς αγάπη; - Απ' όλα έχετε. Βρίσκεστε στη θέση των μαθητών, στους οποίους έχει δοθεί ολόκληρο το βιβλίο της ύλης, αλλά ακόμη δεν το έχετε μάθει. Επομένως, τίποτε άλλο δεν σας μένει εκτός από το να μάθετε αυτή την ύλη και να την εφαρμόσετε. Κάποιος λέει: Λίγα πράγματα ξέρω. - Λίγα μελέτησες. - Εγώ είμαι φτωχός. - Λίγο δούλεψες. -Αδύνατος άνθρωπος είμαι. - Λίγο εξασκήθηκες. Όλα εξαρτώνται από εσάς. Ο άνθρωπος ζει στον έλλογο κόσμο και απ' αυτόν εξαρτάται το να μελετήσει και να εφαρμόσει. Εάν οι άνθρωποι σήμερα δεν αγαπιούνται, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε άνθρωπος έχει δημιουργήσει τον δικό του ιδιωτικό κόσμο και ζει σύμφωνα μ' αυτόν. Είναι καλά να εξετάζει ο άνθρωπος όλα όσα έχει δημιουργήσει, να πείθεται μόνος του για το πόσο οι γνώσεις του κι οι αντιλήψεις του είναι σωστές. Σήμερα όλοι οι άνθρωποι έχουν τεθεί σε δοκιμασία - η αγάπη και η γνώση τους δοκιμάζονται. Ο κάθε ένας μόνος πρέπει να δοκιμάσει πόσο δυνατή είναι η κλωστή από την οποία κρατιέται η αγάπη του. Εάν η κλωστή κόβεται, η αγάπη του είναι αδύνατη. Εάν η κλωστή δεν κόβεται, η αγάπη του είναι δυνατή.

 

Για να δώσει βάρος στο κήρυγμα του, κάποιος κήρυκας δυναμώνει τις λέξεις του, μιλάει έντονα και με δυνατή φωνή. Η δύναμη του κηρύγματος δεν έγκειται στον τονισμό των συλλαβών, ούτε στην βροντερή ομιλία. Η δύναμη ενός κηρύγματος έγκειται στην ζωή την οποία έχει θέσει μέσα του ο κήρυκας. Η δύναμη της ζωής έγκειται στην αγάπη από την οποία διαπερνάται. Όταν το ξέρετε αυτό, δεν πρέπει να κατακρίνετε τον εαυτό σας, αλλά να είστε έτοιμοι κάθε στιγμή να διορθώνετε τη ζωή σας. Όλοι θα διορθώσετε τη ζωή σας όσο μπορεί να διορθωθεί στη δεδομένη στιγμή.

 

Τι έπρεπε να κάνει ο πρώτος άνθρωπος; - Έπρεπε να είναι εγκρατής, να τρώει λιγότερο και, βασικά, να μην φαει από τον απαγορευμένο καρπό. Τι έκανε αυτός; Πέρασε την δοκιμασία; - Όχι, ο πρώτος άνθρωπος έφαγε πράγματι τον απαγορευμένο καρπό. Έτσι, λοιπόν, αυτό το οποίο δεν μπόρεσε να κάνει ο πρώτος άνθρωπος, θα το κάνετε εσείς. Θα μελετάτε και θα μαθαίνετε την εγκράτεια. Το να είναι εγκρατής ο άνθρωπος, δεν σημαίνει να πεινάει, αλλά να μην παρατρώγει. Εάν ο άνθρωπος τρώει πολύ, θα τον βρει αυτό, το οποίο ποτέ δεν περίμενε. Η εγκράτεια είναι απαραίτητη για τον σύγχρονο άνθρωπο! Όταν κάποιος σας προτείνει έναν καρπό του απαγορευμένου δέντρου, εσείς θα του αρνηθείτε. - Γιατί δεν θέλεις να δοκιμάσεις ένα απ' αυτά τα φρούτα; - Γιατί δεν πεινάω. Κάποτε δοκίμασα αυτούς τους καρπούς, και δεύτερη φορά δεν αποφασίζω να φάω απ' αυτούς.

 

Ένα πράγμα το οποίο απαιτείται από τον άνθρωπο, είναι να αγαπάει τον Θεό. Όταν αγαπάτε κάποιον, θα δοκιμαστείτε ως προς το αν αγαπάτε αυτόν ή τον Θεό μέσα του. Δυο είναι οι αιτίες για τις οποίες μπορεί να είναι αγαπητός ο άνθρωπος: Η εξωτερική και η εσωτερική. Όταν η αγάπη εκδηλώνεται εξωτερικά, ο άνθρωπος μπορεί να αγαπιέται για την ομορφιά, για την δύναμη, για την μόρφωση, ή για τον πλούτο του. Όταν η αγάπη εμφανίζεται εσωτερικά, ο άνθρωπος μπορεί να είναι αγαπητός για κάποια καλά χαρακτηριστικά του χαρακτήρα του, χωρίς να είναι πλούσιος, μορφωμένος, δυνατός. Ο άνθρωπος μπορεί να δοκιμάσει την αγάπη του προς τον Θεό με δυο τρόπους, εσωτερικό και εξωτερικό. Όταν κάποιος αγαπάει τον Θεό κι αυτή η αγάπη καλυτερεύει τις εξωτερικές συνθήκες της ζωής του, αυτό είναι εξωτερική εκδήλωση της αγάπης. Εάν γίνονται καλυτερεύσεις στην εσωτερική ζωή του ανθρώπου, η αγάπη ενέργησε στην εσωτερική ζωή του ανθρώπου. Όταν αγαπάτε τον Θεό, μπαίνετε σε μεγάλες δοκιμασίες. Εάν τις ξεπεράσετε, η αγάπη σας είναι δυνατή. Για παράδειγμα, κάποιος είναι πανεπιστημιακός δάσκαλος κι έχει μεγάλη θέση στην κοινωνία. Όμως, όταν αγαπήσει τον Θεό, αμέσως αρχίζουν να τον καταδιώκουν, μέχρι να χάσει την υπηρεσία του. Μ' αυτόν τον τρόπο, αυτός θα δοκιμάσει τον βαθμό της αγάπης του προς τον Θεό. Εάν η αγάπη του είναι δυνατή, θα παραμείνει σιωπηλός και ήρεμος μέσα του και θα πει: Όταν οι άνθρωποι με διώχνουν, ο Θεός με δέχεται. Όποιος έχει αγάπη προς τον Θεό, αυτός εύκολα τα βγάζει πέρα με τη φτώχεια, αλλά και με τον πλούτο. Χαίρεται και στη φτώχεια και στο πλούτο. Στη φτώχεια, αυτός δοκιμάζει τη μια πλευρά της αγάπης, ενώ στον πλούτο την άλλη. Για τον άνθρωπο της αγάπης, η φτώχεια δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στη ζωή του. Αυτός ξέρει ότι, όταν πτωχεύσει, του δίνονται δυνατότητες για να πλουτίσει. Όταν χάσει τις γνώσεις του, του δίνονται συνθήκες για ν' αποκτήσει νέες γνώσεις.

 

Κι έτσι, ο άνθρωπος έχει έρθει στη γη για να δοκιμάσει την αγάπη του προς τον Θεό. Θα τον βρίσουν, θα τον διώξουν, για να αναπτύξει την δική του εσωτερική αγάπη. Σαν φθάσει στον ουρανό, κι εκεί θα δοκιμάσουν την αγάπη του. Εάν το κορίτσι δεν διώξει τον νέο, αυτός δεν θα επιστρέψει στο σπίτι του. Εάν ο ταβερνιάρης δεν διώξει τον μεθυσμένο από την ταβέρνα του, αυτός δεν θα επιστρέψει στο σπίτι του. - Όμως, δεν είμαι ελεύθερος να επιστρέψω στο σπίτι μου όποτε θελήσω; Η ελευθερία έγκειται σ' αυτό που ο άνθρωπος μόνος του μπορεί να κάνει. Ο Χριστός λέει: "Όποιον ζει μέσα Μου, ο Πατέρας Μου θα τον σεβαστεί." Γιατί; - Γιατί κάθε δέντρο το οποίο δεν δίνει καρπούς, κόβεται, και περιμένουμε αρκετό καιρό, μέχρι ν' ανθίσει και εκ νέου να δέσει καρπούς.

 

Τώρα, για να κατανοηθεί ο λόγος και για να εφαρμοστεί, από όλους σας απαιτείται κατανόηση. Όταν έχετε αυτή την κατανόηση, ό,τι επιθυμήσετε θα το έχετε. Θέλετε να γίνετε πλούσιοι - μπορείτε να πλουτίσετε. Κανένας άνθρωπος δεν θέλει να είναι φτωχός. Αυτό είναι μη κατανόηση της ζωής. Παρ' όλ' αυτά, ο άνθρωπος φτωχαίνει. Η φτώχεια πρέπει να έρθει, για να δοκιμάσει ο άνθρωπος την ομορφιά της εσωτερικής ζωής. Αυτός πρέπει εθελοντικά να μοιράσει τον πλούτο του για να δεχτεί την φτώχεια. Αυτό σημαίνει να χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος έξυπνα και τον πλούτο και τη φτώχεια.

 

Ένας άγγλος κήρυκας πήγε σ' ένα μακρινό νησί για να κηρύξει την διδασκαλία του Χριστού μεταξύ των ειδωλολατρών. Αυτός διέθετε πολλές γνώσεις, όμως όπως και να κήρυσσε, κανένας δεν τον καταλάβαινε. Μετά από κηρύγματα είκοσι χρόνων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κηρύγματα του δεν ήταν όπως έπρεπε. Αυτός κήρυσσε ανθρώπινα. Αφού σκέφτηκε αρκετό καιρό πώς να εκτελέσει την βούληση του Θεού, τελικά αποφάσισε να φωνάξει όλους τους ειδωλολάτρες κοντά του και να τους κάνει ένα κήρυγμα με νέο τρόπο, δηλαδή εντελώς σύμφωνα με την διδασκαλία του Χριστού. Τους είπε: αδελφοί, ο Χριστός κήρυξε ότι ο άνθρωπος ό,τι έχει πρέπει να το μοιράσει στους αδελφούς του ισότιμα. Εάν έχει δυο ιμάτια, το ένα να το αφήσει για τον εαυτό του ενώ το άλλο να το δώσει στον πλησίον του. Εάν έχει δυο ζευγάρια παπούτσια, το ένα ζευγάρι να το κρατήσει για τον εαυτό του ενώ το άλλο να το δώσει. Ό,τι είπε, αυτό και έκαναν οι ειδωλολάτρες. Για να εκτελέσει την Θεία βούληση, ο ίδιος μοίρασε όλο του τον πλούτο στους φτωχούς κι έμεινε ο τελευταίος φτωχός. Αυτό είναι η μια πλευρά της αγάπης. Αν και πτώχευσε, αυτός ήταν ικανοποιημένος, γιατί εκτέλεσε έναν από τους θείους νόμους.

 

Οι σύγχρονοι άνθρωποι φοβούνται την φτώχεια και λένε: Τι θα γίνει με μας αν πτωχεύσουμε; Κι αν πεθάνουμε; - Κι ως πλούσιοι, πάλι θα πεθάνετε. - Όμως, θα ζήσουμε λίγο. - Αυτό ακόμη δεν είναι ζωή. Εσείς δεν έχετε φτάσει στην αληθινή ζωή, για να δημιουργήσετε μια κοινότητα αγίων ανθρώπων. Τι είναι η αγιοσύνη; Ο άγιος είναι άνθρωπος, του οποίου η αγάπη είναι γνωστή σε όλους. Ο άγιος δεν μπορεί να δικαστεί, δεν έχει κάνει τίποτε. Ο άγιος είναι παντού, και σε όλα είναι σωστός. Ό,τι έχει, το μοιράζει στους φτωχούς. Αυτός φωτίζει από μακριά.

 

Επομένως, όσο είστε μακριά από τους ανθρώπους, δεν θα σκέφτεστε τι θα κάνετε στη γη μεταξύ των αμαρτωλών. Ο αμαρτωλός θα μείνει στην άκρη. Για να μην ενοχλείστε, θα βγάλετε τους αμαρτωλούς ανθρώπους από το νου σας και από την καρδιά σας. Τι κάνουν αυτοί, αυτό δεν είναι δική σας δουλειά. Ότι κάποιος έχει έρθει στη γη να μελετήσει, αυτό είναι δική του δουλειά. Ότι κάποιος δεν μελετάει, και αυτό είναι δική του δουλειά. Το αν μελετάει ή όχι, αυτό είναι για τον εαυτό του. Εάν μελετάει, θα γίνει επιστήμονας. Εάν σταματήσει να μελετάει, θα μείνει αγράμματος. - Όμως εγώ μιλάω πολύ. - Για την πολύ ομιλία υπάρχει μια τούρκικη παροιμία, που λέει: "Όποιος μιλάει πολύ, μοιάζει με άδειο πηγάδι." Όλη μέρα το πηγάδι βγάζει μια από της πιο ωραίες ομιλίες. Τι μένει για το πηγάδι; -Τίποτε δεν του μένει. Θέλετε να στρέψετε κάποιον προς τον Θεό. Πώς θα τον στρέψετε; Πρώτα απ' όλα, εσείς πρέπει να του δώσετε το παράδειγμα, να ζείτε σύμφωνα με τους Θείους νόμους, και τότε να ασχοληθείτε μ' αυτόν. Εάν και μ' αυτόν τον τρόπο δεν μπορείτε να τον στρέψετε προς τον Θεό, αυτό δείχνει ότι στην μέθοδο σας λείπει κάτι. Θα εφαρμόσετε δεύτερη, τρίτη, τέταρτη μέθοδο, μέχρι που τελικά να έχετε αποτέλεσμα.

 

Ο άνθρωπος πρέπει να δοκιμάζει την αγάπη του προς τον Θεό, και να μπορεί να επενεργεί και στους άλλους. Σήμερα είναι Παρασκευή - μέρα κατά την οποία δημιουργήθηκε ο άνθρωπος. - Γιατί δημιουργήθηκε ο άνθρωπος; - Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε για να δοκιμάσει την δική του εσωτερική και εξωτερική αγάπη προς τον Θεό. Ταυτόχρονα μ' αυτό, δοκιμάζει και την αγάπη του Θεού. Μια από τις ιδιότητες αυτής της αγάπης είναι το δόσιμο. Μια μέρα ο Θεός είπε στον Σατανά: Γνωρίζεις τον δούλο μου Ιώβ; Είδες άλλον παρόμοιον μ' αυτόν; Ο Σατανάς απάντησε: Ο Ιώβ είναι τέλειος και καλός δούλος σου γιατί του έχεις πλούτο, περιουσία, αμπέλια και ζώα, γιους και κόρες. Δοκίμασε να του πάρεις όλ' αυτά και θα δεις ποια είναι η αγάπη του. Το να αγαπάει ο άνθρωπος τον Θεό επειδή του έχει δώσει ένα σωρό αγαθά, αυτό αποτελεί την εξωτερική πλευρά της αγάπης. Λέτε: να μη δώσει ο Θεός να περάσουμε από την δοκιμασία του Ιώβ! Εάν ο Θεός σταματήσει την προσοχή του πάνω σε κάποιον, επειδή είναι πολύ προοδευμένος, επειδή η αγάπη του είναι δυνατή, αμέσως ο Σατανάς θα έρθει στον Θεό και θα τον συμβουλεύσει να βάλει αυτόν τον δούλο σε δοκιμασία, να δοκιμάσει την αγάπη του. Ο κάθε ένας πέρασε και περνάει από την δοκιμασία του Ιώβ, αν και σε πιο αδύνατη μορφή: Ήταν πλούσιος, αλλά έχασε τον πλούτο του. Είχε γυναίκα, παιδιά, φίλους, αλλά κι αυτούς τους έχασε. Εάν αντέξετε αυτή τη δοκιμασία, έχετε ανέβει. Αν δεν την αντέξετε, έχετε ξεπέσει και πρέπει να την περάσετε εκ νέου.

 

Πολλοί νομίζουν ότι ο κόσμος έχει δημιουργηθεί γι' αυτούς. Εν μέρει έχουν δίκιο, αλλά, ουσιαστικά, ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο για τον εαυτό του. Έχει αναφερθεί στις Γραφές: "Ο Θεός αγαπάει τον κόσμο τόσο, ώστε έδωσε τον Μονογενή Υιό του θυσία για να μη χαθούν όλοι αυτοί που πιστεύουν σ' Αυτόν." Επομένως, μπορεί ο οποιοσδήποτε λέει ότι ο κόσμος έχει δημιουργηθεί γι' αυτόν, να δώσει τον γιο του σαν θυσία προς τον Θεό και να ευχαριστήσει επειδή ο υιός του έφυγε για τον άλλο κόσμο; Αφήστε τον γιο σας να πάει εκεί απ' όπου ήρθε. Να χαίρεστε γιατί αυτός είναι ελεύθερος να πάει όπου θέλει. Δεν είναι ουσιώδες για σας ότι έχετε χάσει τον φίλο σας ή τον γιο σας. Το ουσιώδες είναι να μη χάσετε την αγάπη σας προς τον Θεό.

 

Τώρα, όταν σας μιλάω μ' αυτόν τον τρόπο, νομίζετε ότι είστε σε θέατρο, βλέπετε κάποια παράσταση κι απορείτε γιατί οι ηθοποιοί παίζουν έτσι κι όχι αλλιώς. Όσο κάθεστε ανάμεσα στο λαό και κοιτάτε πώς παίζουν οι ηθοποιοί το ένα ή το άλλο δράμα, ποτέ δεν θα καταλάβετε την αλήθεια. Για να καταλάβετε την αλήθεια, πρέπει να γίνετε εσείς οι ίδιοι ηθοποιοί, και μάλιστα πρώτης τάξης. Μόλις παίξετε και χορέψετε λίγο, λέτε: Βαρέθηκα πια να παίζω. - Αφού βαρεθήκατε να παίζετε, δεν έχετε καταλάβει τη ζωή. - Κάποιο κομμάτι δεν μπορώ να το παίξω. - Όλα τα κομμάτια θα τα παίξεις. Όσο δεν έχετε φθάσει στην πλήρη κατανόηση της ζωής, η αγάπη προς τον Θεό είναι αδύναμη. Αυτό δεν είναι επίκριση ούτε φιλοφρόνηση, όμως αυτή είναι η αλήθεια. Λέτε ότι ο Θεός θ' απορρίψει τον αμαρτωλό από το πρόσωπο του. Αυτό είχε ειπωθεί και για το ισραηλινό έθνος, άλλα δεν πέρασε πολύ καιρός και ο Θεός στράφηκε προς αυτό με τα λόγια: "Ισραήλ, στρέψου προς Εμένα." Ο Θεός δοκιμάζει την αγάπη των ανθρώπων με διαφορετικό τρόπο. Όταν οι άνθρωποι παραπονιούνται με την τύχη τους, Αυτός τους βλέπει και γελάει. Λέτε ότι ο Θεός θυμώνει. Όχι, ο θυμός του Θεού είναι χαμόγελο που στέλνει Αυτός προς κάθε έναν που βαρυγκωμάει εναντίον της μοίρας του. Αυτός ο θυμός είναι φωτιά με την οποία οι άνθρωποι μαγειρεύουν το φαγητό τους. Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν εσφαλμένα τον Θείο θυμό. Όσο δεν έχουν μάθει να υπομένουν, να υποφέρουν με ταπεινότητα τα βάσανα τους, δεν κατανοούν τη ζωή, δεν κατανοούν την Θεία αγάπη. Αυτό δείχνει ότι είναι αδύνατοι άνθρωποι.

 

Η υπομονή δείχνει την δύναμη του ανθρώπου. Όποιος υπομένει, είναι δυνατός άνθρωπος. Όσο χρησιμοποιεί τα αγαθά της ζωής, ο άνθρωπος είναι καλά. Όταν, όμως, χάσει ένα από όλ' αυτά τα αγαθά, η κατάσταση του αλλάζει. Μ' αυτόν τον τρόπο, ο αόρατος κόσμος δοκιμάζει την αγάπη των ανθρώπων. Όταν ο δάσκαλος διδάσκει, ο μαθητής ακούει, κατανοεί και σκέφτεται ότι ξέρει πολλά. Την άλλη μέρα, ο δάσκαλος τον φωνάζει να πει το μάθημα του, αλλά αυτός δεν ξέρει τίποτε. - Γιατί; - Δεν το κατάλαβε καλά. Όσο καθόταν στη θέση του, ο μαθητής νόμιζε ότι τα κατάλαβε όλα. Μόλις βγήκε μπροστά στον δάσκαλο, του φάνηκε ότι τίποτε δεν είχε καταλάβει. Κάθε γνώση έγκειται στην εφαρμογή. Ο μαθητής δεν μπορεί να εφαρμόσει αυτό το οποίο κατάλαβε. Δηλαδή, ο εσωτερικός μαθητής μπορεί να καταλάβει, αλλά μόλις έρθει στην εξωτερική εφαρμογή, φαίνεται ότι τίποτε δεν έχει καταλάβει. Επομένως, εάν ο άνθρωπος δεν καταλαβαίνει ταυτόχρονα την εσωτερική και την εξωτερική αγάπη, γενικά δεν έχει καταλάβει την αγάπη. Εάν ο άνθρωπος δεν δείξει την αγάπη προς τον Θεό εξωτερικά, για όλα όσα του έδωσε, και εσωτερικά, για όλα όσα του έχει πάρει, δεν έχει καταλάβει την αγάπη. Εάν ο Θεός πάρει κάτι από τον άνθρωπο, σε αντάλλαγμα γι' αυτό θα του δώσει κάτι άλλο. Κάθε ένας είχε αυτή την εμπειρία και μπορεί να την έχει. - Πότε; - Όταν απορρίψει την απληστία ν' αποκτάει όλο και περισσότερα. Τι κέρδισαν τα ψάρια με την δική τους απληστία να έχουν πολλά παιδιά; Τα ψάρια πολλαπλασιάζονται εξαιρετικά, πολλά, όμως, τελικά, μόνα τους τρώγονται. Στη θάλασσα και στα ποτάμια όπου ζούνε, υπάρχει μια ακραία καταστροφικότητα. Εκτός αυτού, παρ' όλη την μεγάλη τους ικανότητα για αναπαραγωγή, πώς μπορεί η μητέρα να εμφανίσει την αγάπη της προς τα παιδιά της; Ποιο απ' αυτά θα αγαπήσει περισσότερο; Θα πείτε ότι η μητέρα πρέπει να αγαπάει όλα της τα παιδιά το ίδιο. Αυτό είναι αδύνατον. Εάν μελετήσετε την ζωή των πουλιών που έχουν πέντε - έξι μικρά, θα δείτε ότι η μητέρα αγαπάει ένα απ' αυτά περισσότερο. Το κοτόπουλο που η μάνα του το αγαπάει περισσότερο, συνήθως βρίσκεται πιο κοντά σ' αυτή. Δίπλα του τοποθετούνται και τα υπόλοιπα κοτόπουλα σύμφωνα με το βαθμό της μητρικής αγάπης προς αυτά. Αυτό παρατηρείται ακόμη και μεταξύ των ανθρώπων.

 

Επομένως, όταν παραπονιέστε ότι κάποιος δεν σας αγαπάει, αυτό δείχνει ότι αυτός ο άνθρωπος αγαπάει ήδη κάποιον. Μπορεί και σας να σας αγαπάει, αλλά θα είστε σε δεύτερη θέση στην αγάπη του. Εάν θέλετε να είστε στην πρώτη θέση στην καρδιά κάποιου, ψάξτε τον άνθρωπο που δεν αγαπάει ακόμη κανένα. Όταν κάποιος λέει ότι είναι δυστυχισμένος, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει βρει άνθρωπο που να τον αγαπάει. Το να αγαπάς κάποιον αυτό σημαίνει να τον κάνεις ευτυχισμένο. - Πώς θα τον κάνεις ευτυχισμένο; - Θα του δείξεις την δική σου εξωτερική αγάπη. Όταν αυτός ο άνθρωπος έρθει σ' εσένα, θα τον φιλοξενήσεις στο σπίτι σου, θα τον ντύσεις, θα τον ποτίσεις και θα τον κατευοδώσεις να φύγει. Όταν δοκιμάσει την εξωτερική αγάπη σου, αυτός ο άνθρωπος θα ικανοποιηθεί και θα σου είναι ευγνώμονας.

 

Τώρα, εγώ μιλάω για την αγάπη της γης. Έτσι όπως εκδηλώνουν σήμερα την μεταξύ τους αγάπη οι άνθρωποι, αυτή δεν δίνει κανένα αποτέλεσμα. Ή, πιο σωστά, τα αποτελέσματα που περιμένουν οι άνθρωποι από την αγάπη, δεν θα τα λάβουν. Ο νέος αγαπάει μια κόρη, βαδίζει πίσω της, θέλει ανταπόκριση στα συναισθήματα του. Αυτή δεν τον αγαπάει, αλλά δεν μπορεί να του πει την αλήθεια. Αυτός αισθάνεται ότι η κοπέλα δεν διάκείται ευνοϊκά προς αυτόν, με αποτέλεσμα να αισθάνεται μεγάλο κενό: Βαδίζει απογοητευμένος, αδιάθετος, δεν μπορεί να δουλέψει. Το κορίτσι δεν μπορεί ν' ανταποκριθεί στα συναισθήματα του, γιατί φέρει άλλο αγόρι στο νου της. Τι πρέπει να κάνει αυτός; Αυτή είναι η κατάσταση των σύγχρονων ανθρώπων σε σχέση με την αγάπη. Παρ' όλ' αυτά, αυτοί λένε ότι είναι πιστοί. Από ποιους πιστούς είναι αυτοί; - Από εκείνους που πιστεύουν μόνον όταν τους δίνεται κι όχι όταν τους ζητείται. Για τον νέο και τον ερωτευμένο άνθρωπο, το θέμα τίθεται διαφορετικά. Αυτοί πιστεύουν ότι αγαπούν και όταν τους δίνεται και όταν δεν τους δίνεται κάτι. Όταν δεν κατανοούν αυτές τις δουλειές, οι άνθρωποι απορούν πώς είναι δυνατόν να πιστεύουν και ν' αγαπούν, όταν δεν τους δίνεται τίποτε. Απορούν, γιατί βρίσκονται στην κατάσταση των παιδιών. Όταν τα μικρά παιδιά πηγαίνουν στο θέατρο, και βλέπουν κάποια σοβαρή παράσταση, δεν την καταλαβαίνουν και λένε ότι δεν τους άρεσε. Στον άνθρωπο, δεν αρέσει αυτό που δεν κατανοεί. Όταν κατανοεί κάτι, του αρέσει. Δεν σας αρέσει κάποιος άνθρωπος γιατί είναι σπάταλος. Σε κάποιες σχέσεις, η σπατάλη είναι παρόμοια με το πολύ φαγητό. Για να απελευθερωθεί από αυτή την ατυχία, ο άνθρωπος πρέπει να είναι εγκρατής και να τρώει λίγο. Ο πρώτος άνθρωπος αμάρτησε λόγω της ακράτειας. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τους σύγχρονους ανθρώπους. Και μέχρι σήμερα οι άνθρωποι τρώνε από τα φρούτα του απαγορευμένου καρπού, με αποτέλεσμα να υποφέρουν.

 

Κι έτσι, όλοι οι άνθρωποι που μελετούν την εξωτερική αγάπη και ζουν σ' αυτή, είναι δυσαρεστημένοι, δυστυχείς. Όταν αρχίσουν να μελετούν την εσωτερική αγάπη και να ζουν σ' αυτή, θα απελευθερωθούν απ' όλες τις δυστυχίες και τα βάσανα της ζωής. Πολύ φυσικά! Όταν ο άνθρωπος χάσει τα πάντα στη ζωή του, ο ένας μετά τον άλλο οι συγγενείς του θα τον εγκαταλείψουν. Μόνο ένας θα μείνει πιστός σ' αυτόν. Ποιος θα είναι αυτός ο ένας; - Όποιος τον αγαπάει αφιλοκερδώς. Μόνο το δικό του νήμα αγάπης θ' αντέξει όλες τις δοκιμασίες. Είναι καλό να είναι πλούσιος ο άνθρωπος, όμως αυτό είναι μόνο η εξωτερική πλευρά της αγάπης. Αυτός έμαθε μόνο το ένα μισό της αγάπης. Υπό αυτή την κατάσταση, όσο είστε στη γη, θα είστε καλά. Μόλις πάτε στον άλλο κόσμο, δεν θα είστε καλά. Αναφέρεται ότι εκείνοι οι άνθρωποι που έχουν κάνει λάθη στη γη, στον άλλο κόσμο θα έχουν αιώνια βάσανα. Τα βάσανα αυτών των ανθρώπων στον άλλο κόσμο οφείλονται στο γεγονός ότι στερούνται από τα αγαθά που είχαν στη γη. Στο Ευαγγέλιο αναφέρεται ο πλούσιος, ο οποίος, μετά τον θάνατο του, πήγε στον Άδη όπου υποβαλλόταν σε αιώνια μαρτύρια και βάσανα, ενώ ο φτωχός Λάζαρος πήγε στις αγκάλες του Αβραάμ για να ζήσει ευδαιμονικά. Ο πλούσιος ήταν σε μεγάλα βάσανα, επειδή στην γη ζούσε μόνο με την εξωτερική αγάπη. Μόλις έχασε τις συνθήκες αυτής της αγάπης, βρέθηκε σε βαριά κατάσταση. Ο Λάζαρος, πάλι, μελετούσε την εσωτερική αγάπη και ζούσε σ' αυτήν, γι' αυτό και, έξω απ' αυτόν τον κόσμο, τοποθετήθηκε σε καλές συνθήκες. Ο Χριστός λέει: "εάν δεν φάτε το σώμα μου και δεν πείτε το αίμα μου, δεν έχετε ζωή μέσα σας." Αυτό σημαίνει: Εάν ο Θειος Λόγος δεν γίνει σάρκα και αίμα εντός του ανθρώπου, αυτός δεν έχει μέσα του ζωή.

 

Όταν ακούτε και γίνεται λόγος για την εξωτερική και την εσωτερική αγάπη, κάποιοι λένε ότι είναι έτοιμοι να υπηρετήσουν τον Θεό. Αυτοί μπορεί να είναι έτοιμοι να υπηρετήσουν τον Θεό, αλλ' όμως, ο τρόπος της υπηρεσίας τους είναι θεάρεστος; Ο Θεός ποτέ δεν θα πει ότι δεν τον αγαπάτε. Θα σας κοιτάξει και θα πει: Αυτά είναι παιδιά που ψάχνουν τη αγάπη απ' έξω. Για τους ανθρώπους που τον υπηρετούν σωστά, λέει: Αυτά είναι έξυπνα παιδιά, που ψάχνουν την αγάπη από μέσα. Μεταξύ των πρώτων ανθρώπων, που υπηρετούν τον Θεό με τον εξωτερικό τρόπο, γίνονται μεγάλες φιλονικίες για την πρώτη θέση. Όταν θέλουν να κερδίσουν την πρώτη θέση, δεν πρέπει να μπαίνουν στις κοινωνίες. Αυτός, πάλι, ο οποίος κηρύσσει, κι αυτός δεν πρέπει να μιλάει σε πολλούς ανθρώπους. Ας καλέσει μόνον έναν άνθρωπο και σ' αυτόν να κηρύξει. Θα τους δώσει την πρώτη θέση, και μ' αυτόν τον τρόπο κάθε φιλονικία θα αποφευχθεί. Όταν έρθουν πολλοί άνθρωποι, θ' αρχίσουν να φιλονικούν μεταξύ τους ποιος να κάτσει στην πρώτη θέση, ποιος από δεξιά και ποιος από αριστερά, και ούτω καθεξής. Ποιοι άνθρωποι φιλονικούν; Η φιλονικία γίνεται μόνο μεταξύ ανθρώπων της εξωτερικής αγάπης. Λένε σ' έναν να υποχωρήσει. - Πώς, μόνον εγώ να υποχωρήσω! Ας υποχωρήσει ο άλλος. - Πάντα κάποιος πρέπει να υποχωρεί. Όλοι οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάθονται στην ίδια θέση.

 

Ο Χριστός λέει: "Εάν είστε εντός της αγάπης μου, ό,τι θελήσετε θα σας δοθεί." Όταν μελετάει αυτή την αγάπη, ο άνθρωπος βρίσκεται και μέσα της, ο,τιδήποτε ζητήσει, του δίνεται. Όποιοι την έχουν δοκιμάσει, αυτοί ξέρουν τι είναι η Θεία Αγάπη. Όποιος ακόμη δεν την έχει δοκιμάσει, θα την δοκιμάσει. Όσο δεν έχετε περάσει μέσα απ' αυτήν, παραπονιέστε, χάνετε τα πάντα στον κόσμο. Να μην παραπονιέστε, αλλά προσπαθείτε ν' αποκτήσετε αυτήν την αγάπη. Εάν δεν την αποκτήσετε, θα γεννιέστε και θα ξαναγεννιέστε με τις τωρινές σας αντιλήψεις. Όταν γίνεται λόγος για μετενσάρκωση, οι άνθρωποι θέλουν να γεννηθούν ξανά, όμως να είναι πιο πλούσιοι, κι όχι πτωχοί, να υπηρετούν τους ανθρώπους. Δηλαδή, σαν πλούσιοι, θέλουν να έχουν χρήματα, περιουσίες, υπηρέτες, τους οποίους να διατάζουν. Ποια θα είναι η κατάσταση του πλούσιου, ο οποίος έχει δέκα υπηρέτες στην διάθεση του ενώ δεν ξέρει πώς να τους συμπεριφερθεί; Μ' αυτούς τους υπηρέτες, θα βρεθούν μπροστά σε μεγάλες δοκιμασίες. Οι άνθρωποι θέλουν να είναι ευτυχισμένοι, να είναι αγαπητοί. Για να είναι αγαπητοί, πρέπει κι αυτοί να αγαπούν, να εκτιμούν τον πλησίον τους. Δεν είναι αρκετό να θέλετε να στρέφονται οι άλλοι άνθρωποι προς εσάς. Πρέπει να είστε σωστοί κι εσείς. Κάθε άνθρωπος χρησιμεύει σαν αντικείμενο μελέτης, από το οποίο φαίνεται μέχρι πού έχει φθάσει ο καθένας στην ανάπτυξη του.

 

Τώρα, εμείς μιλάμε για τον κόσμο, που ξεχωρίζει με τη μεγάλη του λογικότητα, με την αγάπη, που είναι αόρατη, όπως τα μικροσκοπικά σώματα που είναι αόρατα χωρίς μικροσκόπιο. Με την αόρατη αγάπη μπορείτε να περάσετε από παντού και μάλιστα ανεμπόδιστα. Για να φθάσει ο άνθρωπος σ' αυτή την αγάπη, ένα απαιτείται από αυτόν: Να μη τρώει από τους καρπούς του απαγορευμένου δέντρου. Όλα μπορείτε να τα κάνετε, όμως από τους καρπούς του απαγορευμένου δέντρου να μην τρώτε. Όποιος τρώει απ' αυτό το δέντρο, αυτός θα φέρει τις συνέπειες της δική του ακράτειας. Να είστε εγκρατείς, αυτό είναι απαραίτητο για όλους! Όλοι θα μάθετε στην εγκράτεια. -Σε τι να είμαστε εγκρατείς; - Θα είστε εγκρατείς στο να τρώτε από το τελευταίο δέντρο του δικού σας παραδείσου, για να δοκιμάσετε την εσωτερική πλευρά της αγάπης. Εάν δεν μπορείτε, ή αν δεν θέλετε να συγκρατηθείτε, θα μείνετε με την τωρινή σας αντίληψη στην τωρινή σας ανάπτυξη. Πριν από δυο χιλιάδες χρόνια, όταν ήρθε στην γη ο Χριστός, οι άνθρωποι δεν ήταν έτοιμοι να εφαρμόσουν την εσωτερική αγάπη στη ζωή. Και τώρα ακόμη δεν είναι έτοιμοι να την εφαρμόσουν. Αφού δεν είναι έτοιμοι, θα υποφέρουν.

 

Μεγάλα βάσανα έρχονται στον κόσμο. - Πότε θα έρθει το Θειο βασίλειο στη γη; - Την ημέρα του Κυρίου. Αυτή η μέρα είναι μια από τις σκοτεινές Θειες μέρες. Τότε, ο ήλιος, τα αστέρια θα σβήσουν κι όποιος μπορεί να ανάψει το δικό του κερί, αυτός θα έχει φως. Όποιος δεν μπορεί ν' ανάψει το κερί του, θα μείνει στο σκοτάδι. Σκοτεινή θα είναι η μέρα του Κυρίου. Οι σημερινές μέρες είναι φωτεινές, ωραίες, αλλά η μέρα του Κυρίου, που έρχεται, είναι σκοτεινή μέρα συνοδευόμενη από αέρηδες και θύελλες. Για να συναντηθείτε με την χαρά, εκείνη την ημέρα πρέπει να έχετε αναμμένο κερί με το οποίο θα μπορείτε ελευθέρα να διαβάζετε μέσα στις φοβερές τρικυμίες και τους κυκλώνες, μέσα σ' όλες τις δυστυχίες. Οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν μελετήσει όλες τις επιστήμες, αλλά όχι και την επιστήμη της ζωής. Όταν έρθουν τα βάσανα, θέλουν δεν θέλουν θα υποχρεωθούν να τη μελετήσουν. Τα βάσανα στη ζωή δεν είναι τίποτε άλλο εκτός από συνθήκες κατάλληλες για την μελέτη της επιστήμης της μεγάλης ζωής.

 

Κι έτσι, όταν συναντήσετε κάποιον άνθρωπο, μη τον καταδικάζετε επειδή δεν βαδίζει στο δρόμο όπου βαδίζετε εσείς, αλλά, μέσα στη ψυχή του, δώστε του το δικαίωμα να ζήσει όπως αυτός καταλαβαίνει. Να δώσεις το δικαίωμα στον άνθρωπο να εκδηλώνεται, αυτό σημαίνει να δώσετε τις δυνατότητες στον Θεό μέσα του να εκδηλωθεί. Αν περιορίσεις τον ένα, τον δεύτερο, κι ένα τρίτο άνθρωπο, τελικά κι εσένα θα σε περιορίσουν. Τα βάσανα κι οι δυστυχίες στη ζωή έρχονται από τους περιορισμούς. Μη περιορίζετε ούτε τον εαυτό σας ούτε τους άλλους. Δώστε την ελευθερία και στην εξωτερική και στην εσωτερική αγάπη. - Πώς; - Αυτό θα το μάθετε τώρα. Αφού μελετήσετε, θα φθάσετε σε μια σειρά εξηγήσεις ως προς αυτό το θέμα. Εσείς δεν είστε έτοιμοι ακόμη ούτε για την εξωτερική ούτε για την εσωτερική αγάπη, γιατί δεν μπορείτε ακόμα ν' αντέξετε. Θέλετε να ζείτε έτσι, ώστε να μη σας ενοχλεί κανένας. Θέλετε να σας αγαπούν κι όταν κάποιος σας αγαπάει κι αρχίζει να στρέφεται γύρω σας, να σας περιτριγυρίζει, λέτε ότι βαρεθήκατε. Το κορίτσι αγαπάει έναν αγόρι, θέλει να παντρευτεί μ' αυτό. Όταν το παντρευτεί, λέει ότι το βαρέθηκε. - Γιατί βαρέθηκε; - Γιατί κάθεται όλη μέρα σπίτι και δεν δουλεύει. Όταν μελετάτε την αληθινή αγάπη, δεν πρέπει να θέτετε το ερώτημα γιατί δεν δουλεύει ο νέος σας. Εσείς θα δουλεύετε κι αυτός θα κάθεται σπίτι, μέχρι να ξυπνήσει η συνειδητότητά του. Σ' αυτό έγκειται η δύναμη της ομορφιάς της αγάπης. Όταν ο άντρας σας δεν θέλει να δουλέψει, τον αφήνετε γύρω από τη φωτιά να σκεφτεί, κι εσείς θα πάτε για δουλειά. Θα δουλέψετε, χωρίς να παραπονιόσαστε, χωρίς να τον κρίνετε. Όταν κάνετε έτσι, θα ξυπνήσει η συνειδητότητά του και θα σας ευχαριστήσει και θα σας ανταμείψει γι' αυτό που κάνατε γι' αυτόν. Ο άνθρωπος ζει εύκολα μ' αυτή την αντίληψη. Χωρίς αυτήν, όμως, ζει δύσκολα. Όταν δεν έχει βαθιά κατανόηση των πραγμάτων, ο άνθρωπος βλέπει το πλούτο και απορεί τι να κάνει μ' αυτόν. Χωρίς αυτή την κατανόηση, ο άνθρωπος βρίσκεται μπροστά σε δυο κακά : Το εξωτερικό και το εσωτερικό.

 

Επομένως, όλοι πρέπει να μελετάτε και να εφαρμόζετε την αγάπη, να δείτε πόσο αγαπάτε τον Θεό και πόσο τους ανθρώπους. Να αυτοπαρατηρείστε, για να δείτε πόση είναι η αγάπη σας για τον Θεό και τι μπορείτε να κάνετε γι' αυτό. Συχνά κάποιος σας δίνει πολύ, εσείς πάλι δεν είστε ικανοποιημένοι από αυτόν. Να μάθετε, όταν σας δίνουν, να δίνετε κι εσείς.

 

Τώρα, όταν επιστρέψετε σπίτι σας, ο κάθε ένας να διαβάσει μόνος του το 15ο κεφάλαιο από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, για να δείτε τι θα καταλάβετε και τι συμπέρασμα μπορείτε να βγάλετε. Όταν μελετάτε την αγάπη, να καταλάβετε ότι η ευτυχία σας εξαρτάται από την εξωτερική και εσωτερική αγάπη, από την αλλαγή, που μπορείτε να κάνετε. Όταν ο άνθρωπος τρώει, αφού καλοφάει, σταματάει να τρώει, δεν θέλει τίποτε παρά πάνω. Όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο με την Αγάπη. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να πει ότι δεν θέλει πια να αγαπά. Στην αγάπη μπορεί να γίνεται αλλαγή, αλλά όχι και διάλειμμα. Στην αγάπη, το διάλειμμα υπονοεί την αλλαγή: Η εξωτερική αγάπη μπορεί ν' αλλάξει με την εσωτερική κι η εσωτερική με την εξωτερική. Η διδασκαλία για την αγάπη είναι αντικείμενο μελέτης, που κάνει τη ζωή του ανθρώπου εύκολη και ευχάριστη. Εάν είσαι πλούσιος, να χαίρεσαι για την εξωτερική αγάπη, εάν είσαι φτωχός, να χαίρεσαι για την εσωτερική αγάπη. Εάν είσαι δυσαρεστημένος, αυτό δείχνει ότι αναζητάς τον τρόπο για να καταλάβεις την αγάπη.

 

Όταν μιλάω για την αγάπη, βλέπω τις δυσκολίες στις οποίες φθάνετε. Δεν είναι εύκολο ν' αλλάξει ο άνθρωπος την εξωτερική με την εσωτερική αγάπη και, το αντίθετο, την εσωτερική με την εξωτερική. Εάν ο άνθρωπος μπορεί να κάνει αλλαγές στην αγάπη, αυτό σημαίνει ότι έχει μάθει την τέχνη του να δίνει. Κάποιος έχει πλούτο, πολύτιμα πράγματα, αλλά δεν δίνει σε κανένα. Όταν έρθει ο θάνατος, τα δίνει όλα, κι απομένει οι άλλοι να χρησιμοποιήσουν τα δικά του πλούτη. Ο άνθρωπος πρέπει να μελετάει τις αλλαγές της αγάπης. Αυτό δεν γίνεται με την βία ούτε με το νόμο, αλλά είναι εθελοντικό. Όταν ο Θεός δει ότι δεν είσαι από τα έξυπνα παιδιά, λέει: Άντε, γιε μου, βγες έξω από τον παράδεισο. Γιατί ο Θεός έδιωξε τον πρώτο άνθρωπο από το παράδεισο; - Γιατί αυτός ήθελε να δοκιμάσει τον ευρύ κόσμο. Όσο δεν είχε αυτή την επιθυμία, ήταν ικανοποιημένος από την κατάσταση του. Μόλις εμφανίστηκε μέσα του η επιθυμία να μπει στον ευρύ κόσμο και να έχει μεγάλα κέρδη, ο Θεός του είπε: Άντε, γιε μου, βγες έξω από τον παράδεισο, για να αποκτήσεις αυτό που επιθυμείς.

 

Οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν μπει πια στον ευρύ κόσμο. Τι πρέπει να κάνουν εκεί; Πρέπει να μελετούν με την θέληση τους - σε όλες τις συνθήκες ζωής και να είναι ικανοποιημένοι. Εδώ και οκτώ χιλιάδες χρόνια, μαθαίνουμε την εξωτερική και την εσωτερική αγάπη. Τι έχετε καταλάβει απ' αυτή την αγάπη; Όταν ήρθε στη γη ο Χριστός, έφερε μια διδασκαλία που ήθελε να την εφαρμόσει. Αυτή ήταν η διδασκαλία της απόλυτης αγάπης, της εξωτερικής και της εσωτερικής. Όσον αφορά την εξωτερική αγάπη, αυτή εύκολα αποκτάται. Όμως, όταν έρθεις στην εσωτερική αγάπη, εκεί απαιτείται δύναμη και πίστη. Γι' αυτή την αγάπη ο Χριστός βρέθηκε στο σταυρό. Τότε είπε: "Κύριε, αν είναι δυνατόν, ας αποφύγω το ποτήρι αυτό." Κι όταν είδε ότι δεν ήταν δυνατόν, είπε: "Κύριε, στα χέρια Σου παραδίδω το πνεύμα μου. Ας γίνει το θέλημα σου!"

 

Κι έτσι, να μελετάτε τον εαυτό σας για να δείτε πόση εξωτερική και εσωτερική αγάπη έχετε. Εάν ο Θεός σας τα έχει δώσει όλα κι είστε ικανοποιημένοι, έχετε εξωτερική αγάπη. Εάν σας τα έχει πάρει όλα κι είστε και πάλι ικανοποιημένοι, έχετε εσωτερική αγάπη. Δεν είναι εύκολο να παρθούν τα πάντα από τον άνθρωπο, κι αυτός να σκέφτεται ότι αυτό είναι αγάπη. Να χαίρεστε και όταν σας δίνεται και όταν σας αφαιρείται κάτι. Να μαθαίνετε από όλα όσα γίνονται γύρω σας, για να δείτε μέχρι πού έχετε φθάσει στην ανάπτυξη σας. Όποιος δεν έχει μελετήσει την εξωτερική αγάπη, να την μελετήσει. Όποιος την έχει μελετήσει, να περάσει στο πεδίο της εσωτερικής αγάπης. Όταν του συμβεί να τα χάσει όλα, πρέπει να ξέρει ότι θα αποκτήσει ζωή. Όταν ο Ιώβ πέρασε την δοκιμασία του, του δόθηκαν όλα διπλά.

 

Τώρα, κάθε άνθρωπος πρέπει να μελετήσει την αγάπη για τον εαυτό του, και όχι για τους άλλους ανθρώπους. Εάν σκέφτεται τους άλλους ανθρώπους, εμποδίζει την ανάπτυξη του. Όταν έρθει κάποιος άνθρωπος σε σας για να τον βοηθήσετε, κάντε αυτό το οποίο είστε υποχρεωμένοι σε σχέση μ' αυτόν. Εσείς δεν είστε υπεύθυνοι για όλο τον κόσμο. Δεν ζείτε μόνον εσείς, δεν σκέφτεστε μόνον εσείς. Όλοι οι άνθρωποι είναι το ίδιο υπεύθυνοι. Επομένως, πρέπει να ξέρετε ότι ο κόσμος αναπτύσσεται ακριβώς έτσι όπως έχει καθορίσει ο Θεός. Ό,τι και να κάνετε, τίποτε δεν εξαρτάται από σας.

 

Τι πρέπει να αποκτήσετε; - Πλούτο. - Σε τι έγκειται αυτός ο πλούτος; - Σε βραχιόλια, δαχτυλίδια, σκουλαρίκια - στη μεγάλη διδασκαλία της αγάπης. Θα μελετήσετε την εξωτερική και την εσωτερική αγάπη. Εάν δεν μπορείτε να μελετήσετε την εξωτερική αγάπη, και την εσωτερική δεν θα μελετήσετε. Ο νόμος είναι ένας κι ο αυτός και για τα δύο είδη αγάπης.

 

Η Θεία αγάπη φέρει την πλήρη ζωή.

 

3. Καθολική Ομιλία, που έγινε στις 21 Ιουλίου 1936, στις 5 π.μ., Σόφια - Τζγκρεβ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...