Jump to content

1928_01_22 Ο Νικόδημος


Ани

Recommended Posts

Ο Νικόδημος

 

" Ήτο δε άνθρωπος ης εκ των Φαρισαίων, Νικόδημος ονομαζόμενος, άρχων των Ιουδαίων. Ούτος ήλθε προς τον Ιησούν δια νυκτός." (Κατά Ιωάννην, 3:1)

 

Η σύγχρονη επιστήμη, ειδικά η σύγχρονη φιλοσοφία, εξετάζει τις συνθήκες στις οποίες κάποιες σκέψεις μπορούν να αναπτύσσονται, δηλαδή να διασαφηνίζονται. Συνεπώς, για την διευκρίνιση ορισμένων σκέψεων, για τους διαφορετικούς ανθρώπους απαιτούνται διαφορετικές συνθήκες, επειδή όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν την ίδια διανοητική και πνευματική ανάπτυξη. Στον αναφερόμενο στίχο, για παράδειγμα, λέγεται, ότι ο Νικόδημος είχε πάει νύχτα στον Χριστό, γι' αυτό και δεν μπόρεσε να καταλάβει αυτό, το οποίο του έλεγε Αυτός. Ο Νικόδημος αναρωτιέται μόνος του γιατί δεν μπορεί να καταλάβει τα λόγια του Χριστού. Αν είχε πάει στον Χριστό την ημέρα, θα καταλάβαινε οπωσδήποτε τι του λέει ο Χριστός.

 

Πολλοί ρωτάνε: Τι είναι το καλό και τι είναι το κακό; Τι είναι το φως, και τι είναι το σκοτάδι; - Κάθε πράγμα, το οποίο δίνει συνθήκες για ανάπτυξη, είναι καλό. Κάθε πράγμα, το οποίο εμποδίζει την ανάπτυξη στην ζωή, είναι κακό. Κάθε πράγμα, το οποίο φανερώνει το καλό, είναι φως. Κάθε πράγμα, το οποίο φανερώνει το κακό, είναι σκοτάδι. Συνεπώς, ο καθένας πρέπει να διαλέγει τέτοιες συνθήκες, στις οποίες να έχει καθαρές αντιλήψεις για την ζωή. Όλες οι δυστυχίες στην προηγουμένη, όπως και στην τωρινή ζωή των ανθρώπων οφείλονται στο γεγονός ότι θέλουν να ζούνε καλά, να αποκτούν αγαθά, χωρίς να ξέρουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εκπληρώσουν αυτές τις επιθυμίες τους. Οι έξυπνοι εγκόσμιοι άνθρωποι, σαν πιο πρακτικοί από τους θρησκευόμενους και τους πνευματικούς, λένε: Ο άνθρωπος πρέπει να βασανίζεται, να εργάζεται, να εφαρμόζει την θέληση του, για να πετύχει τις επιθυμίες του. Ρωτάω: Τι το ιδιαίτερο έχουν αποκτήσει οι εγκόσμιοι άνθρωποι με τις μεγάλες προσπάθειες και την μεγάλη εργασία τους; Ό,τι προσπάθειες κι αν κάνουν, στα τέλος θα βρεθούν στην κατάσταση εκείνων των Άγγλων βαρκάρηδων, οι οποίοι ολόκληρη νύχτα τραβούσανε με τα κουπιά τους, και το πρωί είδαν ότι δεν έχουν μετακινηθεί από την ακτή. Γιατί; Στην διάρκεια της ημέρας αυτοί οι νέοι Άγγλοι επισκέφθηκαν μία αιγυπτιακή πόλη, και κατ' αυτό το διάστημα είχαν δέσει την βάρκα τους στην ακτή, έτσι ώστε, όταν γυρίσουν, να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Όταν μπήκαν στην πόλη, ήπιαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά και άργησαν λίγο. Στην βιασύνη τους, ξέχασαν να λύσουν την βάρκα τους, μπήκαν μέσα και άρχισαν να τραβάνε κουπί εντατικά για να φτάσουν έγκαιρα στο πλοίο. Πόσο ξαφνιάστηκαν, όταν το πρωί είδαν ότι βρίσκονται πάλι στο ίδιο μέρος! Ποια είναι η αιτία για την καθυστέρηση τους; Το σκοτάδι. Αυτή την σκοτεινή νύχτα, δεν είχαν παρατηρήσει ότι η βάρκα τους ήταν δεμένη στην ακτή. Αν ταξιδεύανε την ημέρα με φως, θα βλέπανε ότι η βάρκα τους είναι δεμένη, θα την έλυναν και θα έφθαναν εγκαίρως στο πλοίο.

 

Και έτσι, όταν κάποιος λέει ότι στους σύγχρονους ανθρώπους χρειάζεται θέληση, ρωτάω: Αυτοί οι βαρκάρηδες δεν είχαν θέληση; Είχαν θέληση, αλλά η βάρκα τους ήταν δεμένη στην ακτή. Εκτός από αυτό, ταξίδευαν νύχτα, στο σκοτάδι, και δεν ήξεραν τις συνθήκες στις οποίες κινούνται. Οι θρησκευόμενοι άνθρωποι λένε από την άλλη πλευρά: Ο Κύριος θα μας τα δώσει όλα, Αυτός θα διορθώσει τα πράγματα. - Είναι αλήθεια ότι συμφωνούμε με την πρώτη περίπτωση, ότι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν προσπάθειες, να εργάζονται, να εφαρμόσουν την θέληση τους. Συμφωνούμε και με την δεύτερη κατάσταση, ότι ο Κύριος θα τα δώσει όλα. Όμως, αν πάτε σε κάποια τράπεζα, όταν αυτή είναι κλειστή, τι θα πάρετε απ' αυτή; Ή, αν μπείτε σε κήπο με φρουτόδεντρα τον χειμώνα, όταν όλα τα φρούτα είναι μαζεμένα, τι θα βρείτε εκεί; Συνεπώς, ο άνθρωπος πρέπει να έχει υπόψη του τον καιρό κατά τον οποίο θα επιχειρήσει κάποια δουλειά. Όταν ο θρησκευόμενος ή ο εγκόσμιος άνθρωπος δεν πράττει σύμφωνα με τους νόμους της φύσης, αυτό δείχνει, ότι είναι ανόητος άνθρωπος, έχει μεγάλη γνώμη για τον εαυτό του και λέει: Θα φτιάξουν τα πράγματα! Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, ο Κύριος είναι καλός! Ναι, τα πράγματα διορθώνονται, αλλά πώς; Φτιάχνεις ένα σπίτι, χωρίς να προβλέψεις μέχρι πού θα φτάσουν τα μέσα σου• μπερδεύεις τους λογαριασμούς σου και βρίσκεσαι αναγκασμένος να το πουλήσεις. Μετά απ' αυτό λες: Διορθώθηκε η δουλειά! - Η δουλειά διορθώθηκε, αλλά αφού οι άνθρωποι πήραν το σπίτι σου. Ανεβαίνεις σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο χαλάει στην μέση του δρόμου• μένεις στην μέση του δρόμου και λες: Διορθώθηκε η δουλειά! Όμως, υπάρχει και άλλος τρόπος για την διόρθωση των πραγμάτων. Έχεις να επιστρέψεις σε κάποιον ένα μεγάλο ποσό. Έρχεται σε σένα ο φίλος σου, ανοίγει το πουγκί του, πληρώνει το χρέος σου αντί για σένα - διορθώθηκε η δουλειά. Συνεπώς, τα πράγματα μπορούν να διορθωθούν με δύο τρόπους. Είσαι αδύνατος, πηγαίνεις στον γιατρό. Αυτός σου συστήνει να τρέφεσαι καλά. Εσύ τηρείς τις συμβουλές του γιατρού, αλλά παχαίνεις. Σε πιάνει κάποια αρρώστια, κρατάει τέσσερις -πέντε μήνες, μέχρι να αποβάλεις τα περισσεύματα, και μετά λες: Διορθώθηκε η δουλειά. Αυτή η αρρώστια έχει έρθει να σε μάθει πώς να τηρείς τους νόμους της φύσης. Μόλις δεν τηρήσεις τους νόμους της, αυτή έρχεται σαν φοροεισπράκτορας, παίρνει το μισό βάρος του σώματος σου και ελαφραίνεις, γίνεσαι σαν παιδί.

 

"Ήτο δε άνθρωπος τις εκ των Φαρισαίων, Νικόδημος ονομαζόμενος." Στην εποχή του, ο Νικόδημος ήταν ένας από τους μορφωμένους ανθρώπους, προϊστάμενος των Ιουδαίων και σήμερα να ήταν ζωντανός, πάλι θα ήταν μορφωμένος άνθρωπος, σαν τον Καντ, σαν τον Λάιμπνιτς, ή τουλάχιστον σαν κάποιον από τους σημερινούς επιστήμονες φυσιοδίφες. Αυτός γνώριζε τις φυσικές επιστήμες, ήξερε τον νόμο για την περιήγηση των ψυχών, αλλά ρώτησε τον Χριστό: "Μπορεί ο άνθρωπος να γεννηθεί ξανά;" Ο άνθρωπος γεννιέται και πεθαίνει μόνο μία φορά. Σε αυτό το διάστημα, μεγαλώνει και αναπτύσσεται. Όταν κάποιος πεθάνει, οι άνθρωποι λένε: Όλα τελειώσανε με αυτό τον άνθρωπο! Να λέμε ότι με τον θάνατο του άνθρωπου τελειώνουν όλα, αυτό υπονοεί ότι, αφού έχει σπουδάσει, για παράδειγμα, δέκα χρόνια σε κάποιο σχολείο, αυτός τελειώνει τούτο το σχολείο. Είτε έμαθε άσχημα, είτε καλά, βγαίνει απ' αυτό το σχολείο. Η διαφορά είναι στο ότι, αν έμαθε καλά, παίρνει πτυχίο- αν έμαθε άσχημα, δεν παίρνει κανένα πτυχίο. Και οι δυο θα έχουν γνώσεις, αλλά οι γνώσεις τους θα διαφέρουν. Απ' αυτή την άποψη, η ζωή είναι σχολείο. Οι άνθρωποι μπορούν να τελειώσουν αυτό το σχολείο με δύο τρόπους: ο πρώτος τρόπος βασίζεται στην απόκτηση πτυχίου και διδακτορικού. Αυτός αφορά στους καλούς μαθητές. Ο δεύτερος τρόπος βασίζεται στην έξοδο από το σχολείο χωρίς πτυχίο και διδακτορικό. Αυτός ο τρόπος αφορά στους αδύνατους μαθητές. Όταν δεν μαθαίνουν, οι καθηγητές τους λένε: Αρκεί τόσο. Τώρα μπορείτε να βγείτε στον κόσμο, να μαθαίνετε εκεί. Συνεπώς, όποιος έχει έρθει στην γη να ζήσει, πρέπει να ξέρει τις συνθήκες αυτής της ζωής. Κάποιος λέει: Εγώ θέλω να ζήσω - τίποτε περισσότερο! - Αυτό είναι σωστό. Αυτό είναι το πιο σημαντικό ερώτημα. Να ζεις, αυτό σημαίνει να μαθαίνεις. Ρωτάω τότε: είσαι βέβαιος ότι, αν σπουδάζεις φιλοσοφία, για παράδειγμα, όλες οι δουλειές σου θα πηγαίνουν καλά; Αν η φιλοσοφία μπερδέψει το μυαλό σου, αν δεν σου δώσει κίνητρο να πηγαίνεις μπροστά, μάθαινε τότε τις φυσικές επιστήμες. Αν οι φυσικές επιστήμες δεν φωτίσουν το μυαλό σου, να μελετάς τις νομικές επιστήμες και την διπλωματία. Αν και αυτές δεν μπορούν να σε βοηθήσουν στην λύση των ερωτημάτων στην ζωή, γίνε αγρότης. Αν δεν μπορείς να πετύχεις και σαν αγρότης, γίνε υπηρέτης. Αν και σε αυτή την κατάσταση δεν μάθεις τίποτε, μπες σε κάποιο νοσοκομείο, στους πιο σπουδαίους γιατρούς, και ζήτησε να σε θεραπεύουν. Γι' αυτό τον σκοπό, όμως, πρέπει να ετοιμάσεις τορβά γεμάτο με χρυσάφι. Έτσι θεραπεύουν οι γιατροί, οι οποίοι έχουν τελειώσει με πτυχίο και διδακτορικό. Μπορούν να σε θεραπεύουν και γιατροί χωρίς πτυχίο και διδακτορικό, αλλά το κεφάλι σου θα δει και θα πάθει.

 

"Ούτος ήλθε προς τον Ιησού δια νυκτός." Πολλοί από τους σύγχρονους ανθρώπους βρίσκονται στην κατάσταση του Νικόδημου: ψάχνουν την Αλήθεια την νύχτα, στο σκοτάδι. Μόλις βρεθούν σε μεγάλη δυσκολία, αρχίζουν να ψάχνουν το νόημα της ζωής. Να ψάχνετε το νόημα της ζωής, αυτή είναι η τελευταία φάση, το τελευταίο σκαλοπάτι. Πρώτα ο άνθρωπος πρέπει να σκέφτεται επάνω στο έδαφος της ζωής• μετά επάνω στην μορφή της ζωής• μετά επάνω στο περιεχόμενο της ζωής και στο τέλος επάνω στο νόημα της ζωής. Πριν να φτάσετε στο νόημα της ζωής, πρέπει να ξέρετε την μορφή και το περιεχόμενο της ζωής. Γιατί; Επειδή η ζωή χωρίς μορφή και περιεχόμενο δεν έχει κανένα νόημα. Το ίδιο πράγμα θα παρατηρήσετε και στο γράψιμο και στην ομιλία. Όταν κάποιος γράφει κάτι, πρέπει πρώτα να γνωρίζει τα στοιχεία, τα οποία χρησιμοποιεί. Αυτά τα στοιχεία είναι τα γράμματα. Μετά απ' αυτό, πρέπει να ξέρει πώς να συγκρίνει αυτά τα γράμματα, να ξέρει πώς να τα τακτοποιήσει. Αυτό εξαρτάται από την αγάπη, η οποία υπάρχει ανάμεσα στα γράμματα. Αυτός δεν μπορεί να τα τοποθετήσει το ένα πίσω από το άλλο σαν στρατιώτες, α, β, γ δ,... - έτσι κάνουν και τα παιδιά. Με το α, β, γ, δεν γίνεται τίποτε. Αυτή δεν είναι επιστήμη. Όποιος γράφει, πρέπει να γνωρίζει οπωσδήποτε τους νόμους, με τους οποίους συνδυάζονται τα γράμματα. Ο βασικός νόμος, ο οποίος τα συνδυάζει, είναι ο νόμος της αγάπης. Σύμφωνα με αυτό τον νόμο, αυτά ενώνονται δύο-δύο, ανά ζεύγη. Συνεπώς, ο άνθρωπος πρέπει να ξέρει ποια γράμματα ενώνονται μεταξύ τους και έτσι να τα τακτοποιεί. Τα σύμφωνα, ή τα μαλακά γράμματα, που ονομάζονται επίσης θηλυκά γράμματα, δείχνουν ότι η γυναίκα έχει κυριαρχούσα επίδραση στον γραπτό λόγο. Τα φωνήεντα από την άλλη, ονομάζονται αρσενικά. Ο καλύτερος συνδυασμός ανάμεσα στα γράμματα είναι όταν ενώνονται σύμφωνα με φωνήεντα. Αυτό δείχνει ότι έχουν ανάμεσα τους μεγαλύτερη αγάπη, απ' όσο όταν ενώνονται δύο σύμφωνα, ή δύο φωνήεντα. Όταν ανάμεσα σε δύο γράμματα υπάρχει αγάπη, αυτά αρχίζουν να γράφουν το ένα στο άλλο επιστολές, να συζητάνε, και αυτό δημιουργεί συνθήκες για το μεγάλωμα και την ανάπτυξη τους. Σαν αποτέλεσμα της ανάπτυξης είναι ο σχηματισμός των συλλαβών, των λέξεων, των προτάσεων και, στο τέλος, ολόκληρου του λόγου. Αρκεί μόνο δύο λέξεις να τακτοποιηθούν σωστά, σύμφωνα με έναν εσωτερικό νόμο, για να σχηματίσουν σκέψη. Πολλοί νομίζουν ότι, για να μιλάνε σωστά, πρέπει να μελετούν γραμματική. Και η γραμματική είναι απαραίτητη, αλλά υπάρχει και φυσική, απέριττη γραμματική. Αν ο άνθρωπος τηρεί τους νόμους αυτής της γραμματικής, οι σκέψεις του θα τακτοποιούνται σωστά και αρμονικά. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα συναντήσετε πολλούς μορφωμένους ανθρώπους στον κόσμο, οι οποίοι δεν καθοδηγούνται από τους κανόνες των απλών γραμματικών, αλλά γράφουν και μιλάνε σωστά. Αυτοί τακτοποιούν τις σκέψεις τους σύμφωνα με τους νόμους και τους κανόνες της φύσης, οι οποίοι είναι αμετάβλητοι. Τι παρατηρούμε στις γραμματικές των ανθρώπινων γλωσσών; Εκεί γίνονται αλλαγές συνέχεια. Στην βουλγάρικη γλώσσα, για παράδειγμα, συχνά αλλάζει η ορθογραφία: σήμερα μία λέξη γράφεται με ου, αύριο με ε.

 

Τώρα, δεν εξετάζουμε την μορφή των γραμμάτων, αλλά λέμε ότι τα γράμματα, δηλαδή οι φθόγγοι, παριστάνουν κρυφές δυνάμεις στην φύση. Έτσι ώστε, για μας δεν έχει σημασία μόνον η εξωτερική μορφή του γράμματος, για παράδειγμα, του γράμματος α, ή κάποιου άλλου γράμματος, αλλά έχουμε ακόμη υπόψη μας και την εσωτερική προσπάθεια, η οποία γίνεται, για να προφερθεί κάποιο γράμμα. Αυτή η εσωτερική προσπάθεια, από την άλλη, μιλάει για το περιεχόμενο του γράμματος, το οποίο θέλει να εκφραστεί προς τα έξω. Αυτή η προσπάθεια κρύβει μέσα της κάποιο ρεύμα δυνάμεων. Και, αν σε δεδομένη περίπτωση δεν μπορεί να προφέρει κάποιο φωνήεν ή σύμφωνο, ο άνθρωπος θα προκαλέσει στον εαυτό του κάποια δυστυχία. Και αν δεν ξέρει πώς να συνδυάζει τα γράμματα σε λέξεις και σε προτάσεις, πάλι θα προκαλέσει στον εαυτό του κάποια δυστυχία. Αν κάποιος άνθρωπος πάει στο τμήμα και εξομολογηθεί μπροστά στην εξουσία ότι έχει κλέψει κάποιο ποσό, θα τον επαινέσουνε γι' αυτή την εξομολόγηση του; Κατά την γνώμη μου, εξομολογούνται μόνον οι μεγαλοφυείς άνθρωποι, και όχι οι ανόητοι άνθρωποι. Κάποιος λέει ότι δεν του αρέσει να εξομολογείται. - Όταν έρθει καιρός για εξομολόγηση, και χωρίς να του αρέσει, θα εξομολογηθεί. Τότε θα τον αναγκάσουν με βία να εξομολογηθεί. Να εξομολογηθεί ο άνθρωπος, αυτό υπονοεί να συνειδητοποιήσει μέσα του ότι δεν έχει πράξει σύμφωνα με τους νόμους της φύσης. Γιατί πρέπει να πηγαίνει στα τμήματα να εξομολογείται ότι έχει κλέψει κάποιον, όταν μπορεί να συναντήσει αυτόν τον άνθρωπο και να του πει: Φίλε, εγώ έκλεψα από σένα το τάδε ποσό. Συνειδητοποιώ το λάθος μου και είμαι έτοιμος να σου επιστρέψω τα χρήματα σου μαζί με τον τόκο. Μετά απ' αυτό θα έχεις κάτι εναντίον μου; Κάποιος λέει ότι δεν πιστεύει στον Θεό, ενώ άλλος λέει ότι πιστεύει. Τι χρειάζεται να εξομολογείσαι μπροστά στους ανθρώπους ότι πιστεύεις, ή ότι δεν πιστεύεις στον Θεό; Να πιστεύω στον Θεό, αυτό σημαίνει να ανάψω το κερί μου και μαζί με αυτό να πάω ανάμεσα στους ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο και να τους βοηθάω. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κουβαλάω αυτούς τους ανθρώπους στην πλάτη μου, αλλά θα φωτίζω τον δρόμο τους.

 

Συχνά οι σύγχρονοι άνθρωποι μιλάνε για την θυσία και λένε: Ο άνθρωπος πρέπει να θυσιάζεται! Τι καταλαβαίνουν αυτοί κάτω από την λέξη θυσία; Δυο φίλοι βαδίζουν στον ίδιο δρόμο, αλλά ο ένας απ' αυτούς, από απροσεξία, πέφτει στο πηγάδι. Πρέπει ο άλλος να θυσιαστεί γι' αυτόν, πέφτοντας στο πηγάδι; Όχι, ο δεύτερος πρέπει να πει στον φίλο του: Άκουσε, εγώ θα τρέξω στο πλησιέστερο χωριό, να πάρω ένα γερό σχοινί να σε βγάλω από το πηγάδι. Σε αυτό το διάστημα εσύ ασχολήσου λίγο, μελέτησε τον πάτο του πηγαδιού, δες αν υπάρχει κάποιος πλούτος θαμμένος σε αυτό. Εγώ θα γυρίσω σύντομα. Ρωτάω: έχει νόημα και ο δεύτερος να πηδήξει στο πηγάδι; Τι θα γίνει με αυτή την ανόητη θυσία; Αν και αυτός πέσει στο πηγάδι, θα χρειαστεί πολύ καιρός μέχρι να περάσει κάποιος άνθρωπος, να φέρει σχοινί και να βγάλει και τους δύο. Κάποιος κλαίει και λέει στον φίλο του: Δεν με συμπονάς, δεν κλαις μαζί μου. Ο ένας υποφέρει από το πόδι του και κλαίει. Αυτό το κλάμα έχει νόημα γι' αυτόν, αλλά τι θα τους ωφελήσει, αν αρχίσουν και οι δύο να κλαίνε; Με το κλάμα του, ο δεύτερος δεν θα βοηθήσει το παθημένο πόδι του φίλου του. Το κλάμα του δεύτερου μοιάζει με την εξυπηρέτηση, την οποία ένας περαστικός είχε προτείνει σε έναν Τούρκο καφετζή, αλλά ούτε αυτός κέρδισε κάτι, ούτε ο καφετζής.

 

Ένας Τούρκος είχε βγει μπροστά στο μαγαζί του, το οποίο βρισκότανε κοντά στο τζαμί, να χτυπήσει καφέ. Οι Τούρκοι έχουν έθιμο να χτυπάνε τον καφέ τους με ξύλινο σφυρί, πάνω σε μεγάλες ειδικές πέτρες. Όταν σήκωνε και το σφυρί και χτύπαγε, λαχάνιαζε και, σε κάθε χτύπημα του σφυριού στην πέτρα, έβγαζε κάποια ιδιαίτερη συλλαβή "χα". Εκείνη την στιγμή μπροστά από το μαγαζί πέρασε ένας γνωστός του Τούρκου, σταμάτησε μπροστά του και του είπε: Άκουσε φίλε, ας μοιράσουμε την δουλειά μας. Εσύ σήκωνε και κατέβαζε το σφυρί, ενώ εγώ θα λέω "χα". Ο Τούρκος συμφώνησε: ανέβαζε και κατέβαζε το σφυρί, ενώ ο άλλος έλεγε μόνο "χα". Όταν έφτιαχνε καφέδες στους πελάτες του, στο τέλος ο συνέταιρος του έλεγε: Τώρα πρέπει να μοιράσουμε το κέρδος μας. Και εγώ σε βοήθησα, έτσι δεν είναι; Ο Τούρκος απάντησε: Άκουσε, εγώ θα παίρνω τα χρήματα για τους καφέδες, και θα τα βάζω σε τενεκεδένιο κουτί. Όταν πέσει το χρήμα στο κουτί και ακούσεις "ντζουν", αυτή θα είναι η αμοιβή σου. Για το "χα" σου είναι αρκετό αυτό το "ντζουν".

 

Πολλοί από τους σύγχρονους ανθρώπους πράττουν σαν αυτόν τον τυχαίο περαστικό, θέλουν να περάσουν την ζωή τους εύκολα. Μόλις πουν "χα", θέλουν όλα να τακτοποιηθούν καλά. Όχι, θα σηκώνετε και θα κατεβάζετε το σφυρί σύμφωνα με όλους τους κανόνες της τέχνης και θα χτυπάτε τον καφέ, όπως το απαιτεί η φύση. Αν δεν εφαρμόσετε τους φυσικούς νόμους εθελοντικά, η ζωή θα σας αναγκάσει να τους εφαρμόσετε με την βία.

 

"Ούτος ήλθε προς τον Ιησού δια νυκτός." Ο διάλογος ανάμεσα στον Χριστό και στον Νικόδημο ήταν ένας από τους σύντομους διάλογους. Όμως, ο Νικόδημος δεν κατάλαβε τα λόγια του Χριστού, επειδή δεν έχει διαλέξει ευνοϊκή στιγμή για επίσκεψη. Αυτός πήγε τα μεσάνυχτα στον Χριστό, ο Οποίος του είχε πει: "Αν δεν καταλαβαίνετε τα γήινα, τα υλικά πράγματα, πώς θα καταλάβετε τα πνευματικά;" Ο Νικόδημος εσωτερικά είχε καταλάβει τον Χριστό, αλλά ενδιαφερόταν για κάτι προσωπικό, υλικό, και δεν ήθελε να δώσει αφορμή ότι τον έχει καταλάβει. Πριν από χρόνια, ένας κήρυκας του ευαγγελίου έπεσε σε μία ομάδα από νέους, οι οποίοι συζήταγαν επάνω σε ζητήματα από τα καινούρια ρεύματα. Ο κήρυκας είπε: Εγώ δεν πιστεύω τις ιδέες των καινούριων ρευμάτων. Ανάμεσα στους νέους υπήρχε ένας από τους ακροατές του. Όταν έφυγαν όλοι, ο κήρυκας γύρισε προς τον γνωστό του και είπε: Εγώ πιστεύω στις καινούριες ιδέες, αλλά δεν μπορώ να το εκφράσω φανερά μπροστά σε αυτή την ομάδα, μήπως και οι προϊστάμενοι μου το ακούσουν από κάπου και με απολύσουν από την υπηρεσία. Συνεπώς, όταν ο άνθρωπος δεν θέλει να εκφράσει την εσωτερική του πεποίθηση μπροστά στους ανθρώπους, από φόβο μην χάσει την θέση του, ή την καλή γνώμη της κοινωνίας, αυτός ανήκει στην κατηγορία των οπαδών του Νικόδημου. Ο καθένας, ο οποίος βαδίζει στον δρόμο του Νικόδημου, ενώ ταυτόχρονα θέλει να καταλάβει την ζωή, οπωσδήποτε θα χρεοκωπήσει. Δεν αρκεί μόνο να πείτε ότι έχετε καλές συνθήκες στην ζωή, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι στον κόσμο υπάρχει ένας σπουδαίος νόμος, ο οποίος ρυθμίζει όλα τα πράγματα. Μην νομίζετε ότι οι μεγάλοι άνθρωποι στην γη είναι μεγάλοι και στον ουρανό. Πόσοι από τους μεγάλους συγγραφείς και ποιητές στην γη είναι τελευταίοι στον ουρανό! Πολλοί από τους μεγάλους ποιητές μας δεν είναι αποδεκτοί στον αόρατο κόσμο, ακόμη και στην πρώτη τάξη του γυμνασίου. Το όνομα πόσων μεγάλων φιλοσόφων στην γη θα συναντήσετε γραμμένο ανάμεσα στους φιλοσόφους στον αόρατο κόσμο; Εκεί κανένας δεν γνωρίζει την φιλοσοφία αυτών των μορφωμένων ανθρώπων από την γη. Πόσοι άγιοι, αναγνωρισμένοι από τους ανθρώπους ως τέτοιοι, μπροστά στο πρόσωπο του Θεού δεν περνάνε καθόλου για άγιοι! Ο Θεός κοιτάει τα πράγματα αλλιώς. Θα πείτε ότι κάποιος είναι φιλάνθρωπος, επειδή έχει θυσιάσει 20 εκατομμύρια λέβα για τους φτωχούς. -Ο Θεός βλέπει αλλιώς αυτή την δουλειά. Αυτός ο άνθρωπος έχει γδάρει τα δέρματα χιλιάδων ζώων, έχει μαζέψει στα έτοιμα το στάρι δεκάδων και εκατοντάδων αγροτών, χρησιμοποιεί την εργασία τους, και μετά θα κάνει καλό με ξένα χρήματα. "Με ξένη πίτα δεν γίνεται μνημόσυνο."

 

Θα αναφέρω ένα παράδειγμα για παρόμοιες φιλανθρωπίες, τις οποίες έκανε ένας Αμερικάνος εκατομμυριούχος. Μία μέρα αυτός ο Αμερικάνος πέθανε και, όταν βρέθηκε στον άλλο κόσμο, η πρώτη του δουλειά ήταν να ψάξει τον παράδεισο. Του έδειξαν τον παράδεισο κι αυτός είχε αρχίσει να ψάχνει την πόρτα, η οποία οδηγεί στον κήπο του παραδείσου. Βρήκε την πόρτα και κατευθύνθηκε κατευθείαν εκεί. Μπροστά στην πόρτα του παραδείσου καθόταν ο άγιος Πέτρος, ο οποίος τον σταμάτησε λέγοντας του: Δεν μπορείς να μπεις στον κήπο του παραδείσου. - Πώς να μην μπορώ; Σε μία αμερικάνικη πόλη έχτισα μία εκκλησία. - Είναι γραμμένο το όνομα σου γι' αυτή την φιλανθρωπία; - Είναι γραμμένο. - Αφού είναι έτσι, έχεις πληρωθεί πια. -Στην τάδε πόλη έχτισα ένα μεγάλο σχολείο για ορφανά παιδιά. - Είναι γραμμένο το όνομα σου εκεί; - Είναι γραμμένο. - Και για αυτό έχεις πληρωθεί. Σκέψου, έχεις κάνει καμία καλή πράξη, για την οποία να μην ξέρει κανένας, ούτε το όνομα σου να είναι γραμμένο στο βιβλίο των ενάρετων ανθρώπων στην γη; Αλλιώς, θα αναγκαστούμε να σε στείλουμε πίσω στην κόλαση. Αυτός έξυσε τον σβέρκο του, άρχισε να σκέφτεται και κάποια στιγμή θυμήθηκε ότι, μία μέρα, όταν είχε πάει για μια γρήγορη δουλειά στην πόλη, τον συνάντησε μία φτωχή χήρα, τον σταμάτησε και άρχισε να του διηγείται την κατάσταση της, ότι είχε μερικά παιδιά, αδύνατα, πεινασμένα και ξυπόλητα, και δεν υπάρχει κάποιος να την βοηθήσει. - Επειδή βιαζόμουνα για την δουλειά μου, γύρισα προς αυτήν με την παράκληση να μη με σταματάει στον δρόμο μου, αλλά αυτή ερχότανε πίσω μου και επίμενε να την βοηθήσω, επειδή τα παιδιά της πέθαιναν από την πείνα. Στο τέλος, για να την ξεφορτωθώ, έβαλα το χέρι στην τσέπη μου, έβγαλα ένα δολάριο και της το πέταξα. Αυτή είναι η μοναδική περίπτωση μικρής φιλανθρωπίας, για την οποία δεν έχει γράψει καμία εφημερίδα. - Αυτή η δουλειά είναι λίγο πιο ειδική, δεν ξέρω τι να αποφασίσω, γι' αυτό θα πάμε και οι δύο στον Κύριο, να δούμε τι θα πει Αυτός. Μόνον ο Θεός μπορεί να λύσει σωστά αυτή την περίπτωση. Ο άγιος Πέτρος τα διηγήθηκε όλα αυτά στον Κύριο, ο Οποίος του απάντησε: Δώστε δυο δολάρια σε αυτό τον άνθρωπο και αφήστε τον να φύγει. Δεν είναι ακόμη έτοιμος για τον παράδεισο.

 

Λέω: οι συνθήκες στις οποίες ζείτε σήμερα, παριστάνουν κάτι μεγάλο για σας. Και αν δεν κατανοήσετε αυτές τις συνθήκες αυτή την στιγμή της ζωής και δεν τις χρησιμοποιήσετε έλλογα, θα χάσετε πολλά πράγματα. Σε κάθε βήμα της ζωής σας, θα συναντάτε φιλοσόφους, επιστήμονες, θρησκευόμενους, οι οποίοι εξαπατούν τους ανθρώπους, όπως ο γιατρός εξαπατά τον ασθενή. Ο γιατρός έρχεται στο κρεβάτι του ασθενή, τον εξετάζει, του γράφει φάρμακα και φεύγει. Οι συγγενείς του ασθενή κρατάνε τον γιατρό και τον ρωτάνε για την κατάσταση του. Αυτός λέει ότι ο ασθενής θα θεραπευθεί, η κρίση θα περάσει επιτυχώς. Αλλά, όταν βγει έξω, ο γιατρός μονολογεί: Μπορεί να γιατρευτεί, μπορεί και όχι. Φωνάζουν δεύτερο, τρίτο γιατρό - όλοι λένε το ίδιο πράγμα, αλλά η κατάσταση του ασθενή δεν καλυτερεύει. Τι πρέπει να γίνει; Ο γιατρός πρέπει να πει την αλήθεια στον ασθενή. Πρέπει να του πει: Άκουσε φίλε, αν μέσα σε 24 ώρες δεν διορθώσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου, θα φύγεις οπωσδήποτε για τον άλλο κόσμο. Μόνον η Αλήθεια θα απελευθερώσει τον άνθρωπο από τις περιοριστικές συνθήκες στην ζωή. Τι μεγαλύτερος περιορισμός από τον θάνατο;

 

Θα αναφέρω ένα παράδειγμα, για να δείτε πώς επιδρά η αλήθεια επάνω στον άνθρωπο. Μία πλούσια Αμερικανίδα αρρώστησε σοβαρά, και όλοι οι γιατροί είπαν ότι η αρρώστια της είναι ανίατη. Κάποιοι από τους γιατρούς, οι οποίοι την περιέθαλπαν, ήταν πιο θαρραλέοι και της είπαν κατευθείαν να ετοιμάζεται για τον άλλο κόσμο. Αυτή φώναξε τον άντρα της να τον αποχαιρετήσει και άρχισε να κλαίει, να τον χαϊδεύει, να τον φιλάει. Στο τέλος στράφηκε προς αυτόν με τα εξής λόγια: Άκουσε τι θα σου πω. Μέχρι τώρα σε αγαπούσα πολύ, έχω ζήσει καλά μαζί σου και τώρα θέλω μόνο μία υπόσχεση. Είσαι έτοιμος να μου δώσεις αυτή την υπόσχεση; Ο άντρας απάντησε: Μέχρι να ακούσω τι θέλεις από μένα, τίποτε δεν μπορώ να σου υποσχεθώ. Αν είναι κάτι, το οποίο είναι μέσα στην σφαίρα των δυνατοτήτων μου, σου υπόσχομαι ότι θα το εκπληρώσω• αν δεν είναι στην σφαίρα των δυνατοτήτων μου, δεν μπορώ να σου δώσω καμία υπόσχεση. - Άκουσε, τότε, τι υπόσχεση θέλω από σένα: δώσε μου τον λόγο σου ότι, μετά από τον θάνατο μου, δεν θα παντρευτείς άλλη. -Δες, τέτοια υπόσχεση δεν μπορώ να σου δώσω. Ξέρεις ότι αγαπάω την αλήθεια και γι' αυτό λέω: Μετά από τον θάνατο σου θα παντρευτώ. Η άρρωστη ήταν πολύ ζηλιάρα. Όταν άκουσε τα λόγια του άντρα της, μάζεψε τις τελευταίες δυνάμεις της, σηκώθηκε από το κρεβάτι και είπε: Έτσι, ε; Να ξέρεις τότε ότι εγώ δεν θα πεθάνω! Αυτή την στιγμή στον οργανισμό της έγινε κάποια εσωτερική αντίδραση, μια άνοδος των δυνάμεων, και, μέσα σε 24 ώρες, αισθάνθηκε καλύτερα. Μετά από μία εβδομάδα ήταν πλήρως υγιής και κινιόταν στα δωμάτια, έκανε τις υποχρεώσεις της. Είχε ιδέα αυτή η γυναίκα! Δεν επέτρεπε να μπει στο σπίτι της άλλη γυναίκα, ούτε και μετά τον θάνατο της. Καμιά φορά μία αρνητική σκέψη μπορεί να σώσει τον άνθρωπο.

 

Οι σύγχρονοι άνθρωποι λένε ότι η αλήθεια δεν πρέπει να λέγεται. Υπάρχει μία αλήθεια, η οποία δεν πρέπει να λέγεται, αλλά αυτή δεν είναι Θεία Αλήθεια. Η Θεία Αλήθεια σώζει, απελευθερώνει τον άνθρωπο. Φέρνει φως για την ανθρώπινη ψυχή. Συνεπώς, ο άνθρωπος δεν πρέπει να φοβάται αυτή την αλήθεια. Η Θεία Αλήθεια ζωντανεύει, ανασταίνει τον άνθρωπο. Αυτή είναι κάτι μεγάλο, συνεπώς και άπιαστο. Στην ζωή του, ο άνθρωπος πρέπει να φτάσει σε εκείνη την μέθοδο, η οποία θα τον φέρει σε αυτή την μεγάλη Αλήθεια. Μόνο εκείνος, στην ψυχή τον οποίου βασιλεύει η Αγάπη, μπορεί να φτάσει σε αυτή την Αλήθεια. Η Αγάπη είναι πύρινο άρμα, με το οποίο μπορείτε να φτάσετε στον κόσμο της μεγάλης Αλήθειας. Συνεπώς, χωρίς την Αγάπη και χωρίς την Σοφία δεν μπορείτε να πλησιάσετε το βασίλειο της Αλήθειας. Μόνο με αυτό τον τρόπο ο άνθρωπος θα καταλάβει τις σχέσεις ανάμεσα σε όλα τα ζωντανά πλάσματα.

 

"Αν κάποιος δεν γεννηθεί ξανά, δεν μπορεί να δει την Βασιλεία του Θεού." Κι εγώ υποστηρίζω την σκέψη ότι ο άνθρωπος μπορεί να γεννηθεί ξανά. Αυτό εξαρτάται από τις σκέψεις και τα συναισθήματα του. Κάθε σκέψη, η οποία γεννιέται στο μυαλό του ανθρώπου, μπορεί να είναι θετική ή αρνητική, λόγω δε αυτού φέρνει πίσω της και ορισμένο ρεύμα δυνάμεων, θετικό ή αρνητικό. Αν είναι αρνητικό, αυτό μπορεί να είναι τόσο πυκνό, τόσο δηλητηριώδες, ώστε να μολύνει το αίμα ολόκληρου του οργανισμού. Δεν θα περάσουν πέντε έξι μήνες, και αυτή η σκέψη θα ασκήσει την βλαβερή επίδραση της επάνω στον οργανισμό. Αν η σκέψη είναι θετική, με τον ίδιο τρόπο αυτή θα ασκήσει ευεργετική επίδραση επάνω στον οργανισμό. Κάθε φωτεινή, θετική σκέψη μπορεί να επιδράσει ευεργετικά ακόμη και επάνω σε άνθρωπο με φυματίωση. Είναι σε θέση να τον σώσει. Όταν το ξέρει αυτό, ο άνθρωπος πρέπει να φυλάγεται από τις αρνητικές σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα. Πρέπει να φυλάγεται από τις θρησκευτικές πίστεις. Γιατί; Επειδή οι θρησκευτικές πίστεις μοιάζουν με παλιά σκισμένα ρούχα, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να αντικατασταθούν με καινούρια.

 

Τώρα, εγώ μιλάω για αλήθειες, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν. Για παράδειγμα, μιλάω για την αγάπη, για το καλό, για την αδελφότητα. Σε ποιες περιπτώσεις δύο άτομα μπορούν να είναι αδέλφια; Για να ονομαστούν δύο άτομα αδέλφια, πρώτος όρος είναι να έχουν το ίδιο αίμα. Δεύτερος όρος είναι να είναι γεννημένοι από έναν πατέρα. Συνεπώς, μπορούν να είναι γεννημένοι από μία ή δύο μητέρες, αλλά οπωσδήποτε από έναν πατέρα. Έτσι ώστε, ο πιο σημαντικός όρος, ο οποίος καθορίζει την αδελφότητα ανάμεσα σε δύο άτομα, είναι το αίμα να είναι το ίδιο και καθαρό. Αφού το αίμα δύο ατόμων είναι το ίδιο καθαρό, αυτό δείχνει ότι έχει προέλθει από μία πηγή• αυτός ο όρος καθορίζει πια την αδελφότητα ανάμεσα σε αυτά τα δύο άτομα. Αν το αίμα τους δεν είναι το ίδιο καθαρό, αυτό δείχνει ότι έχει προέλθει από δύο διαφορετικές πηγές, γι' αυτό και αυτά τα δύο άτομα δεν μπορούν να συνεννοούνται ανάμεσα τους σαν αδέλφια. Το ακάθαρτο αίμα φέρνει ακάθαρτες σκέψεις. Εξετάστε το αίμα κάποιου εγκληματία, να δείτε πόσα δηλητήρια περιέχονται σε αυτό. Το πρόσωπο του είναι παραμορφωμένο, παριστάνει ακανόνιστο γεωμετρικό σχήμα. Συνήθως τα πρόσωπα των εγκληματιών είναι πλατιά. Το πρόσωπο δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ πλατύ, ούτε πολύ στενό. Όσον αφορά στο πρόσωπο, η φύση έχει καθορίσει ένα κανονικό μέτρο, το οποίο όλοι πρέπει να έχετε υπ' όψη σας. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τα μάτια και για την μύτη του ανθρώπου. Αν τα μάτια του ανθρώπου είναι πιο μακριά ή πιο κοντά στην μύτη, αυτό δείχνει ζωή τοποθετημένη με δύο διαφορετικούς τρόπους. Τα πολύ ανοιχτά μάτια κάποιου ανθρώπου δείχνουν ότι έχει γεννηθεί την νύχτα, χάρη δε σ' αυτό δέχεται πολλές εντυπώσεις. Γι' αυτό ακριβώς, το μυαλό αυτού του ανθρώπου είναι αφηρημένο. Είναι απασχολημένο με πολλά πράγματα, με πολλές σκέψεις. Παρ' όλα αυτά, όμως, όλες αυτές οι ιδέες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.

 

Ο Χριστός λέει στον Νικόδημο: "Αν ο άνθρωπος δεν γεννηθεί ξανά, δεν μπορεί να εισέλθει στην Βασίλεια του Θεού." Η νέα γέννηση υπονοεί δεύτερη γέννηση, δηλαδή γέννηση στο πνεύμα. Όταν γεννηθεί με τον πρώτο τρόπο, δηλαδή με σάρκα, ο άνθρωπος δεν γνωρίζει την μητέρα του και τον πατέρα του και τους ψάχνει• όταν γεννηθεί ξανά, στο πνεύμα, γνωρίζει πλέον την μητέρα του και τον πατέρα του και τους φωνάζει με το όνομα τους. Στην πρώτη γέννηση, και η μητέρα, και ο πατέρας, και οι αδελφές, και οι αδελφοί πεθαίνουν. Στην νέα γέννηση κανένας δεν πεθαίνει. Εκεί και η μητέρα, και ο πατέρας, και οι αδελφές, και οι αδελφοί του ανθρώπου ζούνε αιώνια. Αυτό εννοείται με τον στίχο, που είπε ο Χριστός: "Το γεννημένο από την σάρκα, είναι σάρκα• το γεννημένο από το Πνεύμα, είναι πνεύμα." Ο Νικόδημος ήλθε προς τον Ιησούν δια νυκτός." Ρωτάω: Πότε πρέπει να πηγαίνει ο άνθρωπος στον Χριστό; Πολλοί Χριστιανοί πηγαίνουν στον Χριστό την νύχτα. Λέω: με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να βρεθεί η Αλήθεια. Όταν παρατηρώ τον ουρανό το βράδυ, δεν βλέπω κανένα τρένο για ταξίδι, δεν πουλιέται κανένα εισιτήριο, δεν υπάρχουν ανοιχτά μαγαζιά. Γενικά, παντού θα βρείτε κλειστές πόρτες. Όποιος βρεθεί αυτό τον καιρό εκεί, θα δυσκολευτεί, δεν θα ξέρει τι να κάνει, πού να πάει. Όμως, αν μπει την ημέρα στον ουρανό, και μάλιστα όχι σε μέρα γιορτής, αλλά καθημερινή, θα καταλάβει και θα μάθει πολλά πράγματα. Λέτε: Μέχρι εδώ όλα ήταν καλά, αλλά πρέπει να μιλάμε για τον άλλο κόσμο; Εσείς δεν ξέρετε ότι ο άλλος κόσμος είναι πάλι γύρω σας, και γι' αυτό φοβόσαστε. Όταν οι συνειδητότητες των ποιητών, των ζωγράφων, των μουσικών, των επιστημόνων, των συγγραφέων ενωθούν και επιδρούν επάνω στην συνειδητότητά του ανθρώπου, αυτό πάλι δεν είναι ο άλλος κόσμος; Ο άλλος κόσμος αντιπροσωπεύει τον όμορφο, τον μεγάλο κόσμο γύρω μας. Ο φυσικός κόσμος είναι κόσμος των μορφών, ενώ ο πνευματικός είναι ο κόσμος του περιεχομένου. Ποιο είναι πιο σημαντικό: η μορφή ή το περιεχόμενο; Το περιεχόμενο είναι πιο σημαντικό, αλλά πού θα τοποθετηθεί αυτό το περιεχόμενο, αν δεν υπάρχει μορφή; Συνεπώς, για τον φυσικό κόσμο η μορφή είναι τόσο απαραίτητη, όσο απαραίτητο είναι το περιεχόμενο για τον πνευματικό κόσμο. Δεν είναι άσχημο ότι υπάρχουν οι μορφές, αλλά κάθε μορφή πρέπει να είναι τόσο μεγάλη, όσο είναι απαραίτητο, ούτε πιο μεγάλη, ούτε πιο μικρή από το καθορισμένο της μέτρο για την δεδομένη περίπτωση. Για παράδειγμα, το σώμα του ανθρώπου δεν πρέπει να μεγαλώνει πολύ, επειδή θα απορροφήσει τις δυνάμεις του μυαλού. Ο άνθρωπος πρέπει να είναι υγιής, δυνατός, αλλά το σώμα του με κανένα τρόπο δεν πρέπει να απορροφάει τις ενέργειες του μυαλού. Ένας τέτοιος άνθρωπος κάνει περισσότερο αναπτυξιακή παρά διανοητική ζωή. Τι κερδίζει αυτός ο άνθρωπος; Αυτός θα βασανίζεται περισσότερο. Όταν ο θάνατος έρθει κοντά του, αυτός θα διπλώνεται, θα αναστενάζει, θα κλαίει, δεν θα μπορεί να παραδώσει την ψυχή του στον Θεό. Και αυτός θα βασανιστεί, και οι συγγενείς γύρω του θα βασανιστούν, και ο θάνατος θα βασανιστεί μαζί του. Όμως, όταν ο θάνατος έρθει σε κάποιον αδύνατο άνθρωπο, θα τον τρυπήσει με το μαχαίρι του σε δύο τρία σημεία και θα τον πάρει μαζί του. Άνθρωπος με μεγάλο σώμα είναι μεγάλος σολομός• άνθρωπος με μικρό σώμα είναι μικρό ψάρι. Όμως, και ο μεγάλος σολομός και το μικρό ψάρι φεύγουν από την θάλασσα της ζωής και πηγαίνουν σε άλλο κόσμο, άγνωστο γι' αυτά. Τα πλάσματα, τα οποία είναι πάνω από μας, χρησιμοποιούν αγκίστρια και μας βγάζουν από την θάλασσα του φυσικού κόσμου, με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο εμείς πιάνουμε τα ψάρια. Καμιά φορά είναι επικίνδυνο ο άνθρωπος να κάνει βόλτες γύρω από τις ακτές της πνευματικής θάλασσας, μη και τον πιάσουν πρόωρα και δεν μπορεί να γυρίσει στην γη. Όταν πήγαινε δίπλα στην θάλασσα, ο απόστολος Πέτρος έριξε μερικές φορές το δίχτυ στο νερό, αλλά δεν μπόρεσε να πιάσει ούτε ένα ψάρι. Ο Χριστός του είπε: "Ρίξε το δίχτυ σου άλλη μία φορά!" Αυτός έριξε το δίχτυ στο νερό κι έπιασε πολλά ψάρια. Ρωτάτε: Γιατί τα ψάρια πρέπει να πιάνονται; Πρέπει οι άνθρωποι να τα τρώνε; Πολλοί λένε ότι τα ψάρια τα οποία έπιασε ο Πέτρος ήταν προκαθορισμένα να γίνουν στο μέλλον άνθρωποι. Αν αυτό είναι αλήθεια, δεν αξίζει σήμερα να θυσιαστεί ένα ψάρι, για να γίνει κάποτε άνθρωπος; Η αλήθεια συνίσταται στο ότι, και σαν άνθρωποι και σαν ψάρια, όλοι είναι καταδικασμένοι σε φάγωμα. Όμως, υπάρχει τρόπος με τον οποίο ο άνθρωπος μπορεί να απελευθερωθεί, να μην φαγωθεί. Τότε εμφανίζεται το ερώτημα για την κρεατοφαγία: πρέπει ο άνθρωπος να τρέφεται με κρέας, ή δεν πρέπει; Το ερώτημα για την κρεατοφαγία δεν υπάρχει μόνο στην γη. Αυτό το ερώτημα υπάρχει και στον πνευματικό κόσμο, όπου υπάρχουν προοδευμένα πλάσματα, άγγελοι, οι οποίοι κάποτε εξέπεσαν, και σήμερα, σαν κρεατοφάγοι, απορροφούν τους χυμούς των ανθρώπων. Όταν κάποιος απ' αυτούς τους αγγέλους πιάσει το παιδί σας, θα ρουφήξει το αίμα του και θα φύγει. Λέτε: Γιατί ο Θεός επιτρέπει σε αυτά τα πλάσματα να σκοτώνουν τους ανθρώπους; Αν επιτρέπεται στο κουνούπι να καρφώνει την προβοσκίδα του στα σώματα των ανθρώπων και να ρουφάει το αίμα τους, γιατί να μην επιτρέπεται το ίδιο και στους πεσμένους αγγέλους; Σήμερα ένας άγγελος θα ρουφάει από το αίμα σας, αλλά αύριο, όταν πεθάνετε και γυρίσετε προς τον Θεό, θα έρθει άλλος άγγελος, ο οποίος θα σας δώσει από την καθαρή, φωτεινή ζωή του, και δεν θα παρατηρήσετε πώς θα δεχτείτε την κρίση και θα περάσετε από τον θάνατο στην ζωή.

 

Σήμερα ο κάθε άνθρωπος ζει στην γη, αλλά η ζωή του δεν είναι σωστή. Γιατί; Επειδή δεν έχει δώσει θέση στην αγάπη στην ζωή του. Για παράδειγμα, κάποιος είναι χορτοφάγος, αλλά συγχρόνως δανείζει χρήματα με τόκο. Πραγματικά, αυτός δεν δηλητηριάζει το αίμα του, όπως ο κρεατοφάγος, αλλά αντί για αυτό δηλητηριάζει την ψυχή του. Ο αληθινός χορτοφάγους πρέπει να τρέφεται όχι μόνο με καθαρή τροφή, αλλά και με καθαρές σκέψεις, καθαρά συναισθήματα και καθαρές πράξεις. Ένα πρέπει να γνωρίζει ο κρεατοφάγος: ό,τι και να γράψει σαν ποιητής ή συγγραφέας, ή ό,τι και να επιχειρήσει ως κοινωνικός παράγοντας ή πολιτικός, όλα θα είναι κάτι συνηθισμένο. Δεν μπορεί να δώσει στον κόσμο κάτι μεγαλοφυές, κάτι αθάνατο. Όλοι οι μεγάλοι άνθρωποι, τα ονόματα των οποίων είναι γραμμένα στον ουρανό, έτρωγαν μόνο καρπούς. Στο νέκταρ των καρπών κρύβεται το μεγάλο, το ωραίο το ανώτερο. Όταν μιλάω για την διατροφή με καρπούς, δεν έχω υπόψη μου τον τρόπο με τον οποίο τρέφονται οι σύγχρονοι άνθρωποι. Αν ψήσετε ένα μήλο, αυτό δεν είναι ακόμη διατροφή με καρπούς. Ο τρόπος, με τον οποίο το ψήνετε, δεν πρέπει να προτιμάται τόσο, επειδή οι θρεφτικοί χυμοί του εξαερίζονται. Πριν απ' όλα, δεν ξέρετε πώς έζησαν, πώς τρεφόντουσαν οι μεγάλοι άνθρωποι. Για τον Καντ, για παράδειγμα, λέγεται ότι στις πράξεις του, στις εκδηλώσεις του ήταν ακριβής, σαν ρολόι: κάθε μέρα έβγαινε και γυρνούσε την ίδια ώρα. Όμως δεν ξέρουμε πώς τρεφόταν. Ένα είναι αληθές: όλοι οι ποιητές, συγγραφείς, επιστήμονες, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει κάτι μεγάλο, ήταν άνθρωποι της Θείας Αγάπης. Αυτοί δεχόντουσαν λίγη φυσική τροφή, επειδή κατέχανε έναν ιδιαίτερο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο δεχόντουσαν τροφή μέσω των πόρων τους, κατευθείαν από τον αέρα. Όταν δεν κατέχουν αυτό τον νόμο, να τρέφονται μέσω των πόρων τους, οι σύγχρονοι άνθρωποι χρησιμοποιούν πολύ τροφή, και γι' αυτό εργάζονται και δουλεύουν πολύ. Πολλά από τα βάσανα και τις δυσκολίες των ανθρώπων σήμερα οφείλονται πάντα στην έλλειψη τροφής. Όλοι δουλεύουν, εργάζονται και βασανίζονται πάντα για την τροφή. Να γιατί εκείνοι οι άνθρωποι, οι οποίοι θέλουν να προοδεύουν και να αναπτύσσονται σωστά, πρέπει να καταπιαστούν σοβαρά με την μελέτη της έλλογης ζωής.

 

Η σύγχρονη επιστήμη βαδίζει σε σωστό δρόμο, αλλά πολύ αργά. Δύο Αμερικανοί επιστήμονες είχαν αναλάβει να ζυγίσουν την γη, επειδή, κατά την γνώμη τους, στον πρωταρχικό αριθμό, ο οποίος δόθηκε για την γη, υπήρχε μικρό λάθος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, η γη ζυγίζει έξι χιλιάδες τρισεκατομμύρια τόνους, ή έξι τετράκις εκατομμύρια κιλά. Φανταστείτε ότι η γη πρέπει να μεταφερθεί από ένα μέρος σε άλλο. Σε πόσο χρόνο θα μεταφερθεί; Από τους υπολογισμούς, οι οποίοι έχουν γίνει, έχει βρεθεί ότι μπορεί να μεταφερθεί μετά από τέσσερις χιλιάδες εκατομμύρια χρόνια. Μαζί με αυτό, αν για την μεταφορά των υλικών, από τα οποία είναι φτιαγμένη η γη, χρησιμοποιηθούν όλα τα τρένα στον κόσμο, και κάθε τρένο αποτελείται από εκατό βαγόνια, τα οποία να δουλεύουν αδιάκοπα εκατό ολόκληρα χρόνια, είναι ζήτημα αν θα μεταφερόταν η γη από ένα μέρος σε άλλο. Αυτό δείχνει ότι η γη είναι βαριά, μεγάλη, δεν μπορεί να μεταφερθεί. Από εδώ μπορούμε να δούμε τι ήταν αυτά τα πλάσματα, τα οποία πήραν μέρος στην δημιουργία της γης. Αυτά είχαν μυαλό, είχαν σκέψη, είχαν θέληση και ισχυρό πνεύμα. Αυτά τα λογικά, μεγαλοφυή πλάσματα δουλεύανε κάτω από την καθοδήγηση του Θεού. Εμείς ονομάζουμε αυτά τα πλάσματα αγγέλους, αρχάγγελους, και όλα μαζί αποτελούν τον κοσμικό άνθρωπο. Έτσι ώστε, όταν ο άνθρωπος καθοδηγείται από κάποια φιλοδοξία στην ζωή, αυτή η φιλοδοξία ας μην αφορά στην επίτευξη κάποιας υπουργικής θέσης, αλλά στο να φτάσει ο άνθρωπος στην κατάσταση να συμμετέχει στην δημιουργία του σύμπαντος. Μόνον έτσι θα φανεί η μεγάλη δόξα του Θεού. Τι πιο ωραία επιθυμία απ' αυτή, να δει ο άνθρωπος την δόξα του Θεού! Και έτσι, το να επιδιώκει ο άνθρωπος να γίνει πρωθυπουργός στο κράτος του, και μερικά χρόνια μετά να τον φτύνουν και να τον κοροϊδεύουν, αυτό είναι ισοδύναμο με παιχνίδι με κούκλες. Τι νόημα έχει αυτή η επιθυμία; Και μετά απ' όλα αυτά λένε ότι οι θρησκευόμενοι άνθρωποι δεν ήταν έξυπνοι. Όσο έξυπνοι είναι οι εγκόσμιοι άνθρωποι, τόσο έξυπνοι είναι και οι θρησκευόμενοι. Η διαφορά ανάμεσα στους μεν και στους δε είναι ότι οι θρησκευόμενοι άνθρωποι θέλουν να σώσουν τις ψυχές τους, ενώ οι εγκόσμιοι θέλουν να σώσουν τα σώματα τους. Η ψυχή δεν χρειάζεται σωτηρία, είναι αθάνατη. Αν αφεθείτε ελεύθερα στην ψυχή σας, αυτή θα σας καθοδηγεί. Όσον αφορά στο σώμα, αυτό είναι φτιαγμένο από τέτοιο υλικό, το οποίο τελικά θα καταστραφεί. Συνεπώς, μη νομίζετε ότι μπορείτε να κρατήσετε το σώμα σας στην γη περισσότερο απ' όσο έχει δυνατότητα να αντέχει. Θα ζήσετε στο σώμα σας σαν σε παραθεριστικό σπίτι, μόνο για τέσσερις- πέντε μήνες. Μόλις έρθει ο χειμώνας, θα αφήσετε αυτό το σπίτι και θα πάτε να ζήσετε σε άλλο μέρος. Συνεπώς, ο θάνατος δεν είναι τίποτε άλλο, εκτός από χειμώνας στην ζωή.

 

Όταν ο Νικόδημος ρώτησε τον Χριστό για το νόημα της ζωής, Αυτός του απάντησε: "Μέχρι να γεννηθεί ξανά ο άνθρωπος, δεν μπορεί να καταλάβει το νόημα της ζωής." Συνεπώς, μέχρι να ξαναγεννηθεί, ο άνθρωπος δεν μπορεί να καταλάβει το μεγάλο ιδανικό, το οποίο πρέπει να ακολουθεί στην ζωή. Πολλοί βάζουν για ιδανικό στην ζωή την επιθυμία να μπουν στον παράδεισο και να ακούνε εκεί το τραγούδι και την μουσική των αγγέλων. Και αυτό είναι ωραίο, αλλά δεν είναι υψηλό ιδανικό. Είναι το ίδιο σαν να ακούτε κάποιο μεγάλο μουσικό, απ' τον οποίον λείπει κάτι. Λένε για κάποιο μουσικό ότι είχε τεχνική και καλή εκτέλεση, αλλά δεν είχε βάθος. Έτσι είναι, στην γη οι θάλασσες είναι ρηχές, δεν έχουν μεγάλο βάθος. Για να είναι κάποιος αληθινός μουσικός, απ' αυτόν απαιτούνται ειδικά όργανα• ψυχή απαιτείται από τον μουσικό, για να καταλαβαίνει και να αισθάνεται την μουσική στην πληρότητα της. Όσο ο μουσικός παίζει για τους ανθρώπους, δεν είναι αληθινός μουσικός. Αληθινός μουσικός είναι εκείνος, ο οποίος παίζει ιδεολογικά, για το Θείο μέσα του. Όποιος δεν είναι μουσικός, δεν μπορεί να μπει στον ουρανό. Μόλις πάτε στον παράδεισο, εκεί οπωσδήποτε θα σας βάλουν να τραγουδήσετε κάποιο τραγούδι. Αν δεν μπορείτε να το τραγουδήσετε, όπως πρέπει, δεν θα σας δεχτούν. Σαν τους Βούλγαρους, θα σας βάλουν να τραγουδήσετε "λουλούδι αγαπημένο, λουλούδι ωραίο," ή κάποιο λαϊκό τραγούδι. Αν θέλετε να σας δεχτούν στον παράδεισο, πρέπει να είστε έτοιμοι, να τραγουδήσετε κάποιο ιδεολογικό τραγούδι, και μάλιστα καλά, σύμφωνα με όλους τους κανόνες της μουσικής. Τα βουλγάρικα λαϊκά τραγούδια κρύβουν μια κάποια ιδέα μέσα τους. Αν το καταλαβαίνετε αυτό ή όχι, αυτό είναι άλλο ερώτημα. Για παράδειγμα, ποια είναι η ιδέα στο τραγούδι "Ο Στογιάν μιλούσε στην μάνα του"; Όταν ο γιος μιλάει με την μητέρα του, αυτό δείχνει ότι θέλει να μοιραστεί κάτι μαζί της. Ο γιος έχει ερωτευτεί κάποια κοπέλα και την περιγράφει στην μητέρα του, ρωτώντας την αν της αρέσει για νύφη. Η μητέρα απαντάει: "Στογιάνε, γιε μου, Στογιάνε, επειδή ερωτεύτηκες την κοπέλα την νύχτα, δεν είναι, γιε μου, νύφη για σένα. Πρέπει να δεις την ημέρα την εκλεκτή σου, να δεις πώς φέρνει νερό, πώς ζυμώνει ψωμί, πώς σκάβει το αμπέλι και πώς φέρεται στην μάνα της και στον πατέρα της. Η εκλεκτή σου, γιε μου, πρέπει να είναι από διάσημο και πλούσιο γένος." Τέτοια ήταν η συζήτηση ανάμεσα στην μητέρα και στον γιο. Συνεπώς πρωταρχικά τα λαϊκά τραγούδια ήταν ιδεολογικά, ζωντανά, αλλά μετά, όταν κατεβήκανε στον φυσικό κόσμο, έχασαν την πνευματικότητα τους. Στην αρχή, οι άνθρωποι ζούσανε σε πλήρη ειρήνη και συνεννόηση ανάμεσα τους, αλλά συνέβη κάποια μεγάλη σύγκρουση μεταξύ τους, λόγω της οποίας παρεκτράπηκαν από την αληθινή ζωή. Και σήμερα, παντού, από τα πιο μικρά έως τα πιο μεγάλα πλάσματα, βλέπουμε μόνο πολέμους και εξοντώσεις.

 

Ρωτάω: Πώς θα λυθεί αυτός ο πόλεμος; Έτσι όπως λύνουν αυτό το ερώτημα οι αξιωματικοί, έχουν παρεκκλίνει από τον σωστό δρόμο. Έτσι όπως ο κλήρος εκπληρώνει την υπηρεσία του, και αυτός έχει παρεκκλίνει από τον σωστό δρόμο. Έτσι όπως οι επιστήμονες καταλαβαίνουν την επιστήμη και την υπηρετούν, και αυτοί έχουν παρεκκλίνει από τον σωστό δρόμο. Έτσι όπως γράφουν οι ποιητές, και αυτοί έχουν παρεκκλίνει από τον σωστό δρόμο. Σήμερα όλοι οι άνθρωποι έχουν παρεκκλίνει από τον σωστό δρόμο. Γιατί; Επειδή ο άξονας της γης μας έχει αλλάξει κατά 23 μοίρες. Δεν είναι μικρή αυτή η παρέκκλιση. Κατ' αυτή την παρέκκλιση του άξονα της γης έχει γίνει μεγάλο ανακάτεμα, μεγάλη μετακίνηση. Και ο καθένας, ο οποίος έχει παρεκκλίνει κατά 23 μοίρες από τον σωστό δρόμο της ζωής του, νιώθει επίσης τέτοιο ανάδεμα μέσα του. Ο αριθμός 23 είναι αριθμός της αναταραχής. Αν πάρουμε τους αριθμούς δύο και τρία ξεχωριστά, είναι καλοί αριθμοί, αλλά ο ένας δίπλα στον άλλον, σαν αριθμός 23, είναι αριθμός του αναδέματος, της ανακίνησης, της αναταραχής.

 

Και έτσι, το ζήτημα δεν είναι πώς αρχίζουμε τα πράγματα, αλλά ποιο είναι το τελικό τους αποτέλεσμα. Συνεπώς, είναι σημαντικό το αποτέλεσμα, το οποίο θα σταθεροποιήσει την κατάσταση του σώματος μας, του κυκλοφοριακού και του νευρικού μας συστήματος. Όλα αυτά δημιουργούν συνθήκες για το δυνάμωμα του μυαλού μας, για τον εξευγενισμό της καρδιάς μας, για την ανάπτυξη της ψυχής μας και για την ενίσχυση του πνεύματος μας. Ο καθένας πρέπει να κουβαλάει αυτή την ιδέα μέσα του! Για να πραγματοποιήσει αυτή την ιδέα, ο άνθρωπος χρειάζεται γνώσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση οι άνθρωποι μπορούν να βοηθάνε ο ένας τον άλλον. Γι' αυτό τον σκοπό η σύγχρονη επιστήμη πρέπει να τοποθετηθεί σε άλλη βάση: δεν πρέπει να ασχολείται με τα ελαττώματα, με τις αρνητικές πλευρές της ζωής και των ανθρώπων, αλλά, δείχνοντας τους τις παρεκκλίσεις από τον σωστό δρόμο, να τους καθοδηγήσει προς εκείνες τις δυνάμεις, νόμους και αρχές, μέσω των οποίων μπορούν να διορθωθούν και γυρίσουν στην πρωταρχική τους ζωή. Για παράδειγμα, κάποιος άνθρωπος έχει γεννηθεί εκεί όπου δεν έπρεπε, ή έχει γεννηθεί 23 μέρες νωρίτερα ή αργότερα. Αυτή η γέννηση δεν μπορεί να βγάλει τον άνθρωπο σε καλό τέλος. Αυτός έπρεπε να γεννηθεί ακριβώς την στιγμή, την οποία του έχει καθορίσει η φύση. Σε αυτή την κατάσταση, πρέπει να βρει στην επιστήμη μια τέτοια μέθοδο, η οποία να του δείξει πώς να διορθώσει αυτή την παραβίαση των νόμων. Αν δεν διορθώσει αυτή την παραβίαση, είναι καταδικασμένος σε θάνατο. Ο ίδιος νόμος ισχύει και για τις ιδέες. Αν κάποια ιδέα γεννηθεί 23 μέρες νωρίτερα ή αργότερα από τον καθορισμένο γι' αυτήν χρόνο, αυτή θα φέρει δυστυχία στον άνθρωπο• όμως, αν κάποια ιδέα γεννηθεί ακριβώς στην ώρα της, θα φέρει στο μυαλό και στην συνειδητότητα του ανθρώπου καινούριο φως, από το οποίο αυτός θα καταλάβει ότι έχει γεννηθεί ξανά, δηλαδή στον ακριβώς καθορισμένο γι' αυτόν χρόνο. Αυτό υπονοεί δυνατό άνθρωπο, με χαρακτήρα παρόμοιο με του Χριστού. Αυτός θα κουβαλάει τον σταυρό του μόνο μέχρι ένα σημείο, μετά θα το πετάξει και θα πει: Δεν θέλω να κουβαλάω περισσότερα αυτό τον σταυρό!

 

Τώρα, όταν μιλάω για τα βάσανα, μη νομίζετε ότι τα υποστηρίζω. Εγώ υποστηρίζω τα βάσανα τόσο, όσο ο άνθρωπος μπορεί να εκδηλώσει μέσα απ' αυτά τον ηρωισμό του. Σε ποιόν δίνουν βάσανα; Σε ποιόν δίνουν σταυρό; - Στον ήρωα. Στον λιγόψυχο δεν δίνουν κανένα βάσανο, αυτόν τον αφήνουν ήσυχο, μέχρι να δυναμώσει. Μόλις δυναμώσει, περνάει κι αυτός από τα βάσανα. Όταν ο Χριστός σήκωσε τον σταυρό του, 500 εκατομμύρια άνθρωποι Τον ακολούθησαν. Ο Χριστός έχει εξασκήσει μεγάλη επιρροή επάνω στην ανθρωπότητα! Ρωτάω: πόσοι άνθρωποι σήμερα μπορούν να κουβαλάνε αυτόν τον σταυρό; Εύκολα φοράμε σταυρούς στον λαιμό, αλλά δύσκολα κουβαλιέται ο σταυρός του μαρτυρίου. Αυτό δεν είναι προσβολή, αλλά ο άνθρωπος πρέπει να καταλάβει το εσωτερικό νόημα του σταυρού, όπως και το εσωτερικό νόημα του βασάνου. Ο Χριστός λέει: "Όποιος δεν σηκώσει τον σταυρό του και δεν με ακολουθήσει, αυτός δεν μπορεί να κληρονομήσει την Αιώνια Ζωή." Εγώ παίρνω τον σταυρό σαν σύμβολο, σαν γράμμα από το αλφάβητο της μεγάλης ζωής. Ο καθένας πρέπει να ξέρει πού είναι αυτός ο σταυρός στην ζωή του και πώς να τον κουβαλάει. Μία γιαγιά είπε σε έναν νεαρό: Γιε μου, αν θέλεις να σε εξορκίσω, όταν σε συναντήσει αρκούδα, να μην φοβάσαι. Θα σου πω πώς να κάνεις σταυρό εναντίον της, να μη σου επιτίθεται. Ο νεαρός είπε: Γιαγιά, καλύτερα εξόρκισε με να μη με συναντήσει αρκούδα, και όχι να μη μου επιτεθεί. Εγώ δεν είμαι ήρωας να αντέξω τέτοια συνάντηση. Δεν θέλω ούτε σταυρό να κάνω, ούτε αρκούδα να με συναντήσει. Τι δείχνει αυτό; Δείχνει ότι θέλετε να είστε υγιείς, δυνατοί, πλούσιοι, ευτυχισμένοι, και όλα αυτά να τα πετύχετε με εύκολο τρόπο, χωρίς δυσκολίες και βάσανα. Αυτή είναι παράνομη επιθυμία. Μόνον οι νόμιμες επιθυμίες μπορούν να επιτευχθούν. Αν οι νόμιμες επιθυμίες του ανθρώπου δεν επιτευχθούν, η ζωή του ανθρώπου είναι χαμένη.

 

Ο Χριστός λέει: "Αν δεν γεννηθείτε ξανά, δεν μπορείτε να μπείτε στην Βασιλεία του Θεού." "Αν δεν γεννηθείτε ξανά" υπονοεί "αν δεν γεννηθείτε από Πνεύμα και νερό." Ο Νικόδημος δεν καταλαβαίνει τα λόγια του Χριστού, επειδή χρησιμοποιεί την αρνητική, και όχι την θετική μέθοδο. Από την άλλη πλευρά, αυτός πήγε στον Χριστό την νύχτα, και όχι την ημέρα. Συνεπώς, στην πρόσθεση και στην αφαίρεση, δύο αρνητικά μεγέθη δεν δίνουν ένα θετικό. Ή, δύο αρνητικές μέθοδοι δεν δίνουν μία θετική. Και να αλλάξετε το σήμα σε θετικό, η μέθοδος δεν είναι θετική.

 

Λέω: οι πίστεις των σύγχρονων θρησκευόμενων και εγκόσμιων ανθρώπων πρέπει να αλλάξουν. Η πίστη των ανθρώπων στην επιστήμη πρέπει να αλλάξει επίσης. Δεν έχω τίποτε εναντίον της θρησκείας, ούτε εναντίον της επιστήμης, αλλά αυτές δεν είναι σε θέση να βοηθήσουν τους ανθρώπους. Γιατί; Επειδή μία μέρα, όταν πάτε στον Θεό, στον αόρατο κόσμο, θα είστε εντελώς μόνοι σας. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, στους οποίους πιστεύατε μέχρι τότε, δεν θα έρθουν μαζί σας. Όλες οι θεωρίες, στις οποίες πιστεύατε, θα μείνουν στην γη. Τι θα κάνετε τότε; Γι' αυτό, ακριβώς, ο Χριστός έχει πει: "Όποιον με αρνηθεί, θα τον αρνηθώ και εγώ. Όποιον με ακολουθήσει, θα είμαι μαζί του μέχρι το τέλος του αιώνα." Να γιατί να ακολουθείτε τον Χριστό, για να μην είστε μόνοι σας ούτε σε αυτόν, ούτε στον άλλο κόσμο. Και μετά απ' όλα αυτά, οι άνθρωποι θα μιλάνε για την δίωξη των αιρετικών. Δίωξη; Δώστε φως στους ανθρώπους, και αυτό το φως θα διώξει μόνο του αυτό το οποίο φοβάστε. Πρέπει να φοβόσαστε τον λύκο; Πρέπει να τον πυροβολείτε; Μόλις δείτε τον λύκο, ανάψτε του φως, κι αυτός θα φύγει. Ο λύκος αποφεύγει το φως. Τίποτε άλλο δεν είναι σε θέση να τον διώξει. Αν δεν έχετε φως, αν τον φοβόσαστε, θα σας επιτεθεί. Ό,τι σκέφτεται ο άνθρωπος, αυτό γίνεται: σκέφτεται ότι θα τον φάει λύκος, και πραγματικά τον τρώει λύκος• σκέφτεται ότι θα γίνει φτωχός, και γίνεται φτωχός- σκέφτεται ότι θα αρρωστήσει, και αρρωσταίνει• νομίζει ότι δεν μπορεί να τελειώσει το σχολείο, και δεν το τελειώνει. Όμως, αν πιστεύει έλλογα, ο Θεός θα ευλογήσει όλα όσα πιστεύει, κι αυτά θα γίνουν. Όλα τα ζωντανά πλάσματα έχουν το δικό τους ιδανικό, το οποίο και ακολουθούν. Αν πιστεύουν στο ιδανικό τους, θα το πετύχουν. Αν ο Θεός στολίζει τα δέντρα, τα οποία είναι προσωρινά, με όμορφα άνθη και καρπούς, πόσο περισσότερα θα στόλιζε και θα ευλογούσε το ωραίο, το ευγενικό και το ανώτερο στον άνθρωπο!

 

Όταν μιλάω με αυτό τον τρόπο, θέλω μόνο να σας φωτίσω, χωρίς να περιμένω κάτι από σας. Σας λέω ότι στον δρόμο, στον οποίο βαδίζετε, θα σας φέρω αντιμέτωπους με μερικές δυσκολίες, με ανθρώπους, με τους οποίους θα περάσετε πάμπολλα δυσάρεστα, κλπ.. Πρέπει να τα ξέρετε όλα αυτά, για να αποφύγετε εκείνα τα πράγματα, τα οποία θα σας εμποδίσουν στην ζωή. Αν συναντήσετε έναν χειρομάντη, ή έναν φυσιογνωμιστή, αυτός θα σας πει όλα, όσα θα σας συμβούν στην ζωή, από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα πράγματα. Πρέπει να λυπόσαστε γι' αυτό; Από τις γραμμές των χεριών και από τα χαρακτηριστικά του προσώπου, θα σας πουν ότι την τάδε μέρα, ώρα και λεπτό, όταν περνάτε δίπλα σε κάποιο κτίριο, θα πέσει κάποιο δοκάρι απ' αυτό και θα σας τραυματίσει πολύ. Ή, την τάδε χρονιά, όταν ταξιδεύετε με τρένο, θα γίνει εκτροχιασμός του τρένου, και αν δεν κατεβείτε σε κάποιον σταθμό πιο μπροστά, θα πάθετε ζημιά. Είναι κακό να τα ξέρετε όλα αυτά από πριν; Αν είστε έλλογοι και έχετε σύνδεση με τον Θεό, όλα αυτά μπορείτε να τα αποφύγετε.

 

Θα αναφέρω ένα παράδειγμα τέτοιας προφητείας. Πριν από χρόνια, στην περιοχή του Μπουργκάς, στα νερά της Μαύρης θάλασσας βούλιαξε ένα καράβι. Την ίδια μέρα ένας Σαρακατσάνος, συνοδευόμενος από το σκυλί του, πήγε στο λιμάνι, για να αγοράσει εισιτήριο για ταξίδι με αυτό το πλοίο. Όμως, το σκυλί του τον έπιασε από το ρούχο του και άρχισε να το τραβάει έντονα. Αυτός κοίταξε το σκυλί του, χαμογέλασε, αλλά έκανε μερικά βήματα προς το ταμείο και αγόρασε εισιτήριο. Το σκυλί πάλι άρχισε να τον τραβάει από το ρούχο του. Στο τέλος αυτός μονολόγησε: Θα ακούσω το σκυλί μου, μπορεί μέσω αυτού να με προειδοποιούν. Μπορεί να μου συμβεί κάτι κακό. Ανέβαλε το ταξίδι του για την άλλη μέρα. Και πραγματικά, την ίδια μέρα το καράβι βούλιαξε. Ο Σαρακατσάνος και το σκυλί του απέφυγαν το ατύχημα, το οποίο βρήκε το καράβι και το πλήρωμα του. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το σκυλί ήταν αστρολόγος. Έλεγε στον αφέντη του: Αφέντη, άκουσε με, είμαι προφήτης. Βλέπω ότι αυτό το καράβι θα βουλιάξει. Αν μπούμε σ' αυτό κι εσύ κι εγώ θα βουλιάξουμε. Πίστευε στην αστρολογία μου! Μην ντρέπεσαι την μορφή μου! Ο Σαρακατσάνος άκουσε το σκυλί του, και μετά έλεγε συνέχεια: Ο σκύλος μου μού έσωσε την ζωή.

 

Λέω: πρέπει να ακούμε τον καθένα, ο οποίος μπορεί να μας σώσει, ανεξάρτητα απ' το αν αυτός θα είναι άνθρωπος ή κάποιο ζώο. Και, όταν μας σώσει, πρέπει να τον ευχαριστήσουμε, διότι είχε καλή πρόθεση να μας βοηθήσει. Τώρα κι εγώ λέω: μην ανεβαίνετε σε αυτό το πλοίο, επειδή θα βουλιάξει, και μαζί με αυτό θα βουλιάξετε και εσείς. Μην ανεβαίνετε σ' αυτό το πλοίο, επειδή αυτό θα βουλιάξει τόσο μέσα και μακριά από την ακτή, ώστε κανένας δεν θα μπορέσει να σας βοηθήσει. Αναβάλετε το ταξίδι σας για άλλη μέρα, για το επόμενο πλοίο, το οποίο ονομάζεται πλοίο της Θείας Αγάπης. Ο καπετάνιος αυτού του πλοίου ονομάζετε καπετάνιος της Θείας Σοφίας. Ανεβείτε σ' αυτό το πλοίο, αν θέλετε να περάσετε τον ωκεανό και να πάτε στην πατρίδα σας. Με αυτό το πλοίο δεν θα πέσει τρίχα από το κεφάλι σας. Να σκέφτεστε επάνω σε αυτά τα ερωτήματα, για να εξηγήσετε στον εαυτό σας όλα εκείνα, τα οποία γίνονται στην ζωή. Και με τον παραμικρό ελεύθερο χρόνο, να σκέφτεστε επάνω στην Θεία Αγάπη, επάνω στην Θεία Σοφία και επάνω στην Θεία Αλήθεια. Να σκέφτεστε επάνω στις σχέσεις, οι οποίες υπάρχουν ανάμεσα σε όλα τα ζωντανά πλάσματα. Ο καθένας πρέπει να ξέρει ότι ο Θεός τον έχει στείλει στην γη, και γι' αυτό κάθε μέρα πρέπει να κάνει από ένα μικρό καλό, αθέατο και απαρατήρητο από όλους. Όλα τα καλά, τα οποία δεν φαίνονται, σημειώνονται στον αόρατο κόσμο. Αποτυπώνονται όχι μόνο στον αόρατο κόσμο, αλλά και επάνω στο ανθρώπινο πρόσωπο, όπως και στα μάτια και στο στόμα του ανθρώπου. Μην νομίζετε ότι αυτό το καλό δεν φαίνεται και δεν αποτυπώνεται. Όλα αποτυπώνονται στον άνθρωπο: στο κεφάλι, στο πρόσωπο, στα χέρια, στα πόδια, σε ολόκληρο το σώμα του, όπως και στις κινήσεις του. Αυτή είναι επιστήμη, η οποία πρέπει να μελετάται.

 

Λέω: όποιος θέλει να μελετά την ζωή, πρέπει πρώτα να μελετά τον εαυτό του, ενώ ταυτόχρονα με αυτό και τους ανθρώπους, τις κινήσεις τους, τις εκδηλώσεις τους. Υπάρχουν επιστήμονες, οι οποίοι μελετάνε τους ανθρώπους από το πρόσωπο, από τα χέρια, από τα πόδια, από τις κινήσεις τους. Για παράδειγμα, οι εγκληματίες, οι κλέφτες αναγνωρίζονται από το πώς ντύνονται και ξεντύνονται, πώς βάζουν και βγάζουν το καπέλο τους, πώς βάζουν και βγάζουν τα παπούτσια τους, κλπ.. Απ' αυτά τα πράγματα εσείς θα ξεχωρίσετε τον εγκληματία από τον αγαθοεργό άνθρωπο. Μορφωμένοι άνθρωποι έχουν αφιερώσει δεκάδες χρόνια από την ζωή τους, για να μελετάνε τους ανθρώπους από τις εξωτερικές τους κινήσεις και έχουν φτάσει σε πολύτιμα δεδομένα σε αυτή την σφαίρα. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη διαφώτιση απ' αυτή των περασμένων γενιών. Οι μελλοντικοί άνθρωποι, από την άλλη, θα διαθέτουν ακόμη μεγαλύτερη διαφώτιση από τους σύγχρονους, μέχρι να έρθει μέρα, όπου δεν θα υπάρχουν μυστικά. Οι άνθρωποι του μέλλοντος δεν θα διαπράττουν εγκλήματα. Γιατί; Πριν να διαπράξουν το έγκλημα, θα έρθουν σε αυτούς καλοί άνθρωποι, οι οποίοι θα διαβάσουν την σκέψη τους, και θα πουν: Αυτό, το οποίο έχετε σκεφτεί να κάνετε, δεν είναι καλό. Πρέπει να απαρνηθείτε την σκέψη, την οποία τρέφετε, επειδή θα κουβαλάτε τις βαριές συνέπειες της. Συνεπώς, για κάθε κακή πράξη ο άνθρωπος θα προειδοποιείται. Για κάθε άνθρωπο είναι προκαθορισμένο τι πρέπει να κάνει και πότε πρέπει να το κάνει. Για παράδειγμα, όταν κάποια κοπέλα είναι έτοιμη για γάμο, αρχίζουν να παρουσιάζονται υποψήφιοι γι' αυτήν. Έρχεται ένα αγόρι, δεν γίνεται η δουλειά• έρχεται δεύτερο, τρίτο, πέμπτο - πάλι δεν γίνεται η δουλειά. Έρχονται καμιά δεκαριά αγόρια, έως ότου στο τέλος η κοπέλα συμφωνήσει να παντρευτεί ένα απ' αυτά. Οι γονείς της αναρωτιούνται τι γίνεται, και δεν προχωράει η δουλειά. Λέω: δεν έχει έρθει ακόμη εκείνο το αγόρι, το οποίο είναι ταγμένο για την κοπέλα. Αυτό έχει περάσει μερικές φορές δίπλα της, αλλά εκείνη δεν του έχει δώσει σημασία, επειδή περίμενε κάποιον άλλον. Έτσι ώστε, όποιος θέλει να παντρευτεί, θα περιμένει την μέρα και την ώρα, να έρθει εκείνος που του είναι ταγμένος. Όποιος θέλει να πάρει κάποια υπουργική θέση, θα περιμένει την μέρα και την ώρα, η οποία του είναι καθορισμένη γι' αυτό. Απ' όσο ξέρω, ούτε ένας από τους Βούλγαρους υπουργούς δεν έχει έρθει στην καθορισμένη μέρα και ώρα του. Ο κάθε υπουργός έχει πιάσει την θέση του 23 μέρες νωρίτερα ή αργότερα. Όταν παρακολουθήσουμε την ζωή της Βουλγαρίας από πολιτική άποψη, βλέπουμε ότι εδώ, όπως σε κανένα άλλο κράτος, έχουν σκοτωθεί πολλοί από τους πολιτικούς της. Επίσης, ούτε ένας ιερέας, ούτε ένας δάσκαλος δεν έχει έρθει στην καθορισμένη μέρα και ώρα του. Και μετά απ' όλα αυτά θα κάνουν χριστιανούς την νεολαία. Όχι, δεν είναι αυτός ο δρόμος, στον οποίο πρέπει να εργαστούμε με την νέα γενιά. Με αυτό δεν επιτίθεμαι στην θρησκεία. Πριν απ' όλα, η θρησκεία δεν είναι ούτε βουλγάρικη, ούτε ανήκει σε κάποιον άλλο λαό. Η θρησκεία είναι Θείο πράγμα. Συνεπώς, να επιτίθεμαι στην θρησκεία, σημαίνει να μην την θεωρώ Θεία. Όμως, όταν δω ότι κάτι δεν είναι ούτε Θείο ούτε ανθρώπινο, το βγάζω για εξέταση.

 

Και έτσι, να θυμάστε το εξής: ο άνθρωπος δίνει λίγα, ο διάβολος πολλά, ενώ ο Θεός τίποτε ή όλα. Όταν δώσει πολύ, ο διάβολος βγάζει και τα δύο δέρματα από την πλάτη του ανθρώπου, και μετά τον σκλαβώνει για δύο- τρεις γενιές. Ο Θεός είτε θα του τα δώσει όλα, είτε τίποτε, αλλά θα τον αφήσει ελεύθερο σαν βασιλοπαίδι. Και γι' αυτό λέω: μην απατιέστε από τα λίγα, που δίνει ο άνθρωπος! Μην εξαγοράζεστε από τα πολλά, που δίνει ο διάβολος! Να κρατιέστε από το τίποτε, ή απ' όλα, τα οποία δίνει ο Θεός! Αυτοί είναι κανόνες, τους οποίους πρέπει να τηρείτε στην ζωή σας. Εκτός απ' αυτούς, να τηρείτε και τους εξής κανόνες: Μην γίνεστε ακόνι! Μη γίνεστε μαχαίρι! Μη γίνεστε και μεγάλο σφυρί στην ζωή σας! Φτιάξτε για σας ένα μικρό σφυράκι και ένα μικρό μαχαιράκι, με το οποίο να κόβετε το ψωμί σας, και να το κουβαλάτε στην αριστερή τσέπη σας, και όχι στην δεξιά. Αν το κουβαλάτε στην δεξιά, μπορεί να οργιστείτε καμιά φορά και να τρυπήσετε με αυτό κάποιον άνθρωπο. Όταν το κουβαλάτε στην αριστερή τσέπη, είστε έξω απ' αυτόν τον κίνδυνο, επειδή η αριστερή πλευρά συμβολίζει την μαλακή, την θηλυκή αρχή. Κάποτε οι γυναίκες φορούσανε στα καπέλα τους μεγάλες βελόνες. Έπρεπε να τις φοράνε στην αριστερή πλευρά τους, να μην τρυπάνε τους ανθρώπους με αυτές.

 

"Ούτος ήλθε προς τον Ιησού δια νυκτός." Ποιο μάθημα πρέπει να πάρουμε από την επίσκεψη του Νικόδημου στον Χριστό; Σε εκείνον, ο οποίος πηγαίνει στον Χριστό, η ψυχή πρέπει να είναι γεμάτη με την μοναδική επιθυμία - να μαθαίνει. Ο Νικόδημος, έπρεπε να πάει στον Χριστό σαν μαθητής, και να πει: Δάσκαλε, εγώ μάθαινα κάτι, αλλά έρχομαι σε Σένα για καινούριο φως, για καινούρια γνώση. Ό,τι μου πεις, θα το εφαρμόσω στην ζωή μου. Όμως ο Νικόδημος πήγε στον Χριστό σαν προεστός, και άρχισε να του κάνει φιλοσοφικές ερωτήσεις. Σε όλες τις ερωτήσεις του ο Χριστός απάντησε: "Αν δεν γεννηθείτε ξανά, δεν θα μπείτε στην Βασιλεία του Θεού." Κι εσείς πηγαίνετε καμιά φορά στον Χριστό, σαν το Νικόδημο, και λέτε: Κύριε, δεν ξέρεις ότι υποφέρω; - Όταν υποφέρετε, πηγαίνετε στον Χριστό να παραπονιέστε. Όταν ευτυχείτε, δεν πηγαίνετε στον Χριστό να μοιράζεστε τα αγαθά σας. Η ευγένεια του ανθρώπου απαιτεί να πηγαίνει στον Χριστό και στην μία και στην άλλη περίπτωση. Και κάτι παραπάνω, τα βάσανα των ανθρώπων δεν είναι ακόμη τόσο μεγάλα. Μία μέρα πηγαίνω στην Βίτοσα και παρατηρώ όλα, όσα στέκονται στον δρόμο μου. Με φτάνει ένας χωριάτης, με τουφέκι στον ώμο• Πηγαίνει και σκέφτεται κάτι. Όπως βάδιζε, σκόνταψε σε κάτι, έπεσε στην γη, γρατσούνισε το ένα του πόδι. Αυτή την στιγμή, είδε κάπου στους θάμνους λαγό• σηκώθηκε αμέσως, σημάδεψε και τον τραυμάτισε στα δύο πόδια. Λέω: και αυτός τραυματίστηκε, και ο λαγός τραυματίστηκε, αλλά δεν είναι σωστό να σκοτώνουμε τους λαγούς. Θα φέρετε αντίρρηση ότι ο λαγός είναι ζώο, δεν αισθάνεται όπως ο άνθρωπος. Αν κάνετε ένα στατιστικό υπολογισμό, θα δείτε ότι κανένας σκοπευτής ή κυνηγός δεν έχει αποκτήσει κανένα αγαθό με το τουφέκι του. Όποιος σπάσει επίτηδες το πόδι του λαγού, ή άλλου ζώο, αυτός θα πάρει την τιμωρία του μέχρι τέταρτη γενιά. Ούτε ένα έγκλημα δεν έχει μείνει ατιμώρητο. Αυτό είναι αποδεδειγμένο με σειρά παραδειγμάτων από την ζωή.

 

Ένα παιδί από τα χωριά του Γκάμπροβο είδε πέντε μικρά χελιδόνια σε μία φωλιά και αποφάσισε να παίξει μαζί τους. Ανέβηκε στα δέντρα, πήρε τα χελιδόνια στα χέρια του και κατέβηκε στην γη. Μετά, του είχε έρθει στο μυαλό να κόψει τα γλωσσάκια τους. Έβγαλε το μαχαιράκι κι έκανε ό,τι του είχε έρθει στο μυαλό. Όταν γύρισε στο σπίτι του, το παιδί διηγήθηκε στην μητέρα του τι είχε κάνει με τα χελιδόνια. Η μητέρα χαμογέλασε και δεν είπε τίποτε. Όταν είδε μία από τις γειτόνισσες της, αυτή είπε: Ξέρεις τι έκανε σήμερα ο δικός μου Ιβάντσο; Βρήκε πέντε χελιδόνια σε μία φωλιά και έκοψε σε όλα τις γλωσσίτσες τους. Από πού του ήρθε στο μυαλό να κάνει τέτοιο πράγμα; Η μητέρα διηγήθηκε αυτό το περιστατικό στην γειτόνισσα της και χαμογελούσε για τον ηρωισμό, που έδειξε το παιδί της. Όμως, αυτό το παιδί μεγάλωνε, μεγάλωνε, έγινε ενήλικος. Μία μέρα αυτό το παιδί παντρεύτηκε κι απόκτησε πέντε παιδιά. Ποια ήταν η έκπληξη και η απογοήτευση αυτού του πατέρα, όταν όλα τα παιδιά του γεννήθηκαν μουγκά! Θα πείτε: Γιατί είναι μουγκά αυτά τα παιδιά; Επειδή πριν από χρόνια ο πατέρας τους είχε κόψει τις γλωσσίτσες πέντε μικρών χελιδονιών. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένας μεγάλος νόμος, μεγάλη ηθική, η οποία ρυθμίζει όλα τα φαινόμενα στην ζωή και στην φύση.

 

Ένας ταβερνιάρης, από το χωριό Τσατμά, εξιστορούσε το εξής περιστατικό. Σε ένα από τα δοκάρια στην ταβέρνα του, δύο χελιδόνια φτιάχνανε φωλιά. Ένα απ' αυτά, επί δύο εβδομάδες, πήγαινε να μαζεύει λάσπη, άχυρο, να φτιάξει την φωλιά του. Πήγαινε, γύριζε, αλλά είχε παρατηρήσει ότι το υλικό του πάντα δεν έφτανε. Τι γινότανε, ποιος έπαιρνε το υλικό από την φωλιά του, δεν μπορούσε να καταλάβει - πάντα συνέχιζε να μεταφέρει λάσπη για την φωλιά του. Όμως, το άλλο χελιδόνι καιροφυλακτούσε, όταν το πρώτο πήγαινε να ψάξει υλικό για την φωλιά του, έπαιρνε από το έτοιμο υλικό και το πήγαινε στην δικιά του φωλιά. Μία μέρα, όταν το πρώτο χελιδόνι γύρισε με άχυρο στο στόμα, βρήκε το άλλο χελιδόνι στην φωλιά του να κλέβει από το υλικό του. Μόλις τώρα κατάλαβε ποιος ήταν ο κλέφτης. Επιτέθηκε επάνω του και άρχισε μάχη. Σε αυτή την μάχη τα δυο χελιδόνια έπεσαν στην γη. Όταν είδε αυτό το πράγμα, η γάτα του ταβερνιάρη χύμηξε στα χελιδόνια κι έπνιξε ένα απ' αυτά. Ο ταβερνιάρης παρακολουθούσε όλη αυτή την ιστορία, και ποια ήταν η έκπληξη του, όταν είδε ότι το πνιγμένο χελιδόνι ήταν ακριβώς εκείνο, το οποίο έπαιρνε στα έτοιμα λάσπη και άχυρο από το άλλο χελιδόνι.

 

Συνεπώς, ο νόμος της Μεγάλης Δικαιοσύνης παρακολουθεί όλα, όσα γίνονται στον κόσμο, και, ανάλογα με τις πράξεις, μοιράζει στον καθένα αυτό, που του αξίζει. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίζει με αυτόν τον Θείο νόμο! Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κόβει τις γλωσσίτσες των χελιδονιών! Ούτε το χελιδόνι έχει το δικαίωμα να κλέβει το υλικό, το οποίο ένα άλλο χελιδόνι μαζεύει για την φωλιά του. Τι θα πείτε τότε για εκείνους, οι οποίοι κλέβουν όχι λάσπη και άχυρο, αλλά πολύ πιο μεγάλα πράγματα; Καινούρια διαπαιδαγώγηση πρέπει να δοθεί στην νέα γενιά! Μόνον η καινούρια σκέψη, το καινούριο φως μπορεί να κάνει τον άνθρωπο υγιή, να ξυπνήσει μέσα του το μεγάλο, το ιδανικό, το οποίο είναι επενδυμένο στην ψυχή του. - Πώς θα το πετύχουμε αυτό; - Στο παλιό να εφαρμόζετε το καινούριο και, όπως τα φυτά, να μετατρέπετε την νεκρή ύλη σε ζωντανή. Να είστε δημιουργοί των μελλοντικών μορφών. Εμείς είμαστε δημιουργοί στον κόσμο• εμείς χτίζουμε, εμείς δημιουργούμε το μεγάλο, το όμορφο στον κόσμο. Όσο είμαστε στην Βουλγαρία και εργαζόμαστε, οι Βούλγαροι μπορεί να είναι σίγουροι για την δικιά τους ύπαρξη και ευημερία. Την ημέρα κατά την οποία εμείς θα αφήσουμε την Βουλγαρία, δεν θα μείνει τίποτε απ' αυτή. Η Βουλγαρία θα μετατραπεί σε έρημο. Αυτό πρέπει να το ξέρουν όλοι! Ας γραφτούν αυτά τα λόγια μου στο Θείο βιβλίο. Όλοι πρέπει να ξέρουν ότι αυτό το έργο είναι Θείο. Αν οι Βούλγαροι δεν εκπληρώσουν την θέληση του Θεού, θα νιώσουν στην πλάτη τους τον νόμο της ανυπακοής. Πολλοί θέλουν να το αποδείξω αυτό. Δεν υπάρχει τι να αποδείξω. Εσείς θα είστε μάρτυρες αυτού του καιρού, θα δείτε τι θα γίνει, και τότε θα θυμηθείτε ότι τα λόγια μου ήταν αληθινά. Τότε, όλοι θα καταλάβουν ότι οι Θεϊκοί νόμοι δεν αλλάζουν. Ο καθένας πρέπει να υπηρετεί μεγάλο ιδανικό! Υπηρετώντας αυτό το ιδανικό, θα εφαρμόσει τον νόμο της αγάπης και προς τον λαό του. Σε αυτή την κατάσταση, ο καθένας μπορεί να είναι πατριώτης, ο καθένας μπορεί να είναι υπουργός, ή ό,τι και να είναι, αλλά, σαν άνθρωπος με εξουσία, δεν θα σκοτώνει, δεν θα κρεμάει, δεν θα κλίνει τους ανθρώπους στην Γενική Ασφάλεια, δεν θα βιάζει κανέναν. Όποιος συνεχίζει ακόμη να κάνει αυτά τα πράγματα, αυτός μόνος του θα κουβαλάει τις συνέπειες τους. Κανένας να μην καθησυχάζεται με την σκέψη ότι, όπως ο Χριστός υπέμενε τις αμαρτίες των ανθρώπων, έτσι θα είναι και σήμερα. Όχι, σήμερα ο νόμος είναι άλλος. Σήμερα ο καθένας μόνος του θα υπομένει τις συνέπειες των αμαρτιών και των εγκλημάτων του. Γι' αυτό τον σκοπό θα του δοθούν συνθήκες να εξαγοράσει τις αμαρτίες και τα εγκλήματα του. - Πώς; - Όταν αποδεχτεί την Θεία Αγάπη. Αυτό σημαίνει: μόνον η Θεία Αγάπη είναι σε θέση να σβήσει τις αμαρτίες και τα εγκλήματα του ανθρώπου, αλλά με την προϋπόθεση ότι στην ψυχή του έχει γίνει αλλαγή και είναι έτοιμος, στο όνομα αυτής της Αγάπης, να συχωρέσει και να συμφιλιωθεί με όλους τους ανθρώπους. Στο όνομα της Θείας Αγάπης, όλοι οι άνθρωποι - άντρες, γυναίκες, παιδιά, δάσκαλοι, ιερείς, πολιτικοί -πρέπει να δώσουν τα χέρια τους. Τότε όλοι οι άνθρωποι θα είναι υγιείς• στην γη θα έρθει ευφορία και το δάνειο. Και τώρα μπορείτε να πάρετε δάνειο, αλλά πώς; Η Αμερική θα δώσει το δάνειο στην Αγγλία, και θα κρατήσει κάποια μεσιτεία. Η Αγγλία θα το δώσει στην Βουλγαρία, και θα κρατήσει επίσης κάποια μεσιτεία. Ποιο είναι καλύτερο για την Βουλγαρία, να πάρει το δάνειο κατευθείαν από την Αμερική, ή μέσω μεσιτείας; Συνεπώς, ανάμεσα στον Θεό και στην ανθρώπινη ψυχή δεν πρέπει να στέκεται κανένας άνθρωπος, κανένας μεσίτης. Αυτό σημαίνει ελευθερία. Όμως, αν κάποιος επιθυμήσει να πάρει μαζί του κάποιον άνθρωπο, πρέπει να τον βάλει είτε αριστερά του, είτε δεξιά του, αλλά με κανέναν τρόπο μπροστά του. Μαζί με αυτό, αν είναι γυναίκα, πρέπει να την τοποθετήσει από την αριστερή του πλευρά• ενώ, αν είναι άντρας, από την δεξιά του πλευρά.

 

Ένα πρέπει να ξέρετε: έχετε έρθει στην γη για να εκπληρώσετε το θέλημα του Θεού. Όποιος εκπληρώνει το θέλημα του Θεού, μπορεί να βασίζεται στην βοήθεια όλων των καλών και έλλογων πλασμάτων. Όποιος δεν εκτελεί το θέλημα του Θεού, δεν μπορεί να βασίζεται στην βοήθεια κανενός. Αυτό δεν σημαίνει ότι κανένας δεν θέλει να τον βοηθήσει, αλλά το στομάχι αυτού του ανθρώπου είναι αδύνατο και δεν αντέχει. Αν του δώσετε να μεταφέρει μερικά κιλά στάρι, δεν μπορεί να τα μεταφέρει μόνος του, θα ψάχνει είτε άνθρωπο, είτε αυτοκίνητο, είτε κάποιο υποζύγιο. Όχι, ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό το οποίο είναι μέσα στις δυνατότητες του. Στον κόσμο υπάρχει μία εσωτερική, μεγάλη ηθική, την οποία πρέπει να τηρεί ο καθένας στην ζωή του. Για παράδειγμα, ζεύω το άλογο μου και βγαίνω βόλτα. Όταν φτάσω σε κάποιο ύψωμα, κατεβαίνω από το άλογο μου και συνεχίζω με τα πόδια. Δεν είναι Θείο να βασανίζω το άλογο μου να με κουβαλάει στα ύψη. Όταν φτάσω σε ίσιωμα, ανεβαίνω πάλι στο άλογο και συνεχίζω τον δρόμο μου. Όταν με πάει στο καθορισμένο μέρος, κατεβαίνω από το άλογο, το χτυπάω λίγο και το ευχαριστώ για την εξυπηρέτηση, που μου έκανε. Λέω: αν πρέπει να ευχαριστήσουμε το άλογο, το βόδι, για την εξυπηρέτηση που μας κάνανε, πόσο περισσότερα πρέπει κάθε στιγμή να ευχαριστούμε στην ψυχή μας και για το παραμικρό καλό, που μας έχει κάνει κάποιος άνθρωπος! Και πόσο περισσότερο πρέπει να ευχαριστούμε τον Θεό για όλα, όσα μας έχει δώσει και έχει κάνει για μας! Όποιος αποδεχτεί την Θεία Αγάπη, αυτός θα τα καταφέρει με όλες τις δουλειές του - προσωπικές, οικογενειακές, υλικές• θα έχει την βοήθεια των καλών ανθρώπων όχι μόνο στην Βουλγαρία, αλλά και από τον αόρατο κόσμο. Η Θεία Αγάπη αποκλείει όλες τις παρεξηγήσεις, όλες τις προσβολές, όλες τις πίκρες. Πρέπει να επιτίθεστε στους ανθρώπους; Μα, κάποιος έχει πει κάτι κακό για σας. Και τι με αυτό; Όταν λένε για μένα άσχημα πράγματα, λέω: αυτά είναι κουνούπια, που κάθονται στην μύτη μου. Θα κουνήσω το χέρι μου και θα απελευθερωθώ απ' αυτά. Πηγαίνω στον δρόμο και απέναντι μου έρχεται ένα βόδι, το οποίο κουνάει την ουρά του αριστερά - δεξιά. Τι πρέπει να κάνω; Θα αποτραβηχτώ απ' τον δρόμο μου. Ζώο είναι αυτό, θα του απελευθερώσω τον δρόμο να περάσει. Ο έλλογος άνθρωπος δεν πρέπει να χρησιμοποιεί την μέθοδο του Νικόδημου, αυτού του αλαζονικού πνεύματος.

 

"Ούτος ήλθε προς τον Ιησού δια νυκτός." Συνεπώς, δεν πρέπει να πηγαίνουμε στον Χριστό νύχτα, όπως έκανε ο Νικόδημος. Πηγαίνετε στον Χριστό την ημέρα και μην Του λέτε τα βάσανα σας, αλλά παρακαλέστε Τον να σας βοηθήσει. Γυρίστε προς τον Χριστό σαν προς κάποιον πλούσιο και καλό άνθρωπο, με παράκληση να σας βοηθήσει. Συνεπώς, μην λέτε στους ανθρώπους για τα βάσανα σας, αλλά παρακαλέστε, αν μπορούν, να σας βοηθήσουν. - Αλλά θα μπορούν να μας βοηθήσουν; - Αφήστε την αμφιβολία στην άκρη, αυτή δεν θα σας βοηθήσει. Σε πολλούς ανθρώπους η αμφιβολία έχει βγάλει βαθιές ρίζες- αυτοί ας τα καταφέρουν μόνοι τους με την αμφιβολία τους. Το ερώτημα είναι για εκείνους τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ζωντανή πίστη. Αυτοί είναι οι νέοι άνθρωποι, για τους οποίους έχει έρθει πια ο καιρός να εξυψωθούν. Με την λέξη "νέος" εγώ εννοώ τον κάθε άνθρωπο, είτε είναι νέος, είτε γέρος, ο οποίος σκέφτεται με τον καινούριο τρόπο, και του οποίου η καρδιά είναι γεμάτη με ζεστασιά, το μυαλό με φως, ενώ η θέληση με ζωή. Σήμερα ο καιρός τρέχει γρήγορα, και μαζί με αυτόν και η σκέψη. Σύμφωνα με τις καινούριες αντιλήψεις των ανθρώπων, ο Θεός δεν ζει έξω, κάπου στον ουρανό, όπως νομίζανε κάποτε, αλλά Αυτός ζει στις καρδιές, στα μυαλά, στις ψυχές και στο πνεύμα των ανθρώπων. Ένας είναι Αυτός! Οι φιλόσοφοι λένε: Μην ψάχνετε τον Θεό στον ουρανό! Αυτός δεν είναι εκεί. Μην Τον ψάχνετε και στα άστρα. Δεν είναι ούτε κι εκεί. Μην Τον ψάχνετε στους δυνατούς και στους μορφωμένους ανθρώπους! Δεν είναι ούτε κι εκεί. Μην Τον ψάχνετε και στις φυσικές καρδιές των ανθρώπων, οι οποίες αλλάζουν συνέχεια! Κι εκεί δεν είναι. Να Τον ψάχνετε, όμως, σε εκείνη την καρδιά και σε εκείνο το μυαλό, που βρίσκονται στην ανθρώπινη ψυχή! Αυτός είναι εκεί. Καιόταν σας πει μόνο μία λέξη, αυτή είναι τόσο ισχυρή, τόσο μεγάλη, ώστε θα έχει την δύναμη να σας αναστήσει..

 

Και τώρα, σε εκείνους τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι θλιμμένοι, οι οποίοι έχουν χάσει το νόημα της ζωής, λέω: Κάντε ένα μικρό πείραμα με την Θεία Αγάπη, να δείτε τι αποτελέσματα θα έχετε. Θα συναντήσετε ανθρώπους απογοητευμένους, οι οποίοι πηγαίνουν να πνιγούν, να κρεμαστούν, να κάνουν εγκλήματα. Σταματήστε τους και μιλήστε μαζί τους. Ρωτήστε τους γιατί θέλουν να αυτοκτονήσουν. Ένας θα σας πει ότι χρωστάει σε κάποιον και δεν μπορεί να πληρώσει το χρέος του. Άλλος θα σας πει ότι η γυναίκα του τον έχει αφήσει. Σταματήστε στον έναν και βοηθήστε τον, όπως και με ό,τι μπορείτε. Σταματήστε και στον άλλον, μιλήστε του λίγο, πείτε του να προσευχηθεί. Στο τέλος βοηθήστε τον και εσείς με κάτι. Θα δείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα εμψυχωθούν, θα απαρνηθούν την σκέψη της αυτοκτονίας. Με αυτό τον τρόπο κερδίζετε φίλους, δημιουργείτε ωραίες σχέσεις ανάμεσα σας. Αυτό απαιτεί η καινούρια διδασκαλία. Αυτός είναι ο Θείος δρόμος. Όμως, κανένας δεν πρέπει να ξέρει τι έχετε κάνει. Μέχρι τώρα εγώ είχα στην ζωή μου μόνο μία παρόμοια περίπτωση. Συνάντησα έναν, ο οποίος πήγαινε στο δάσος να κρεμαστεί. Τον σταμάτησα και τον ρώτησα: Πού πας; - Άφησε με, είμαι πολύ στενοχωρημένος, έχω φτάσει σε πλήρη απόγνωση, έχω αποφασίσει να βάλω τέλος στην ζωή μου. - Γιατί; - Η γυναίκα μου έφυγε από μένα και με άφησε. - Μη φοβάσαι! Είσαι καλός άνθρωπος• θέλεις να κάνεις κάτι πολύ δυνατό, να κρεμαστείς από αγάπη για την γυναίκα σου. Μην ανησυχείς, θα γυρίσει. Αυτή αστειεύτηκε μαζί σου. Εγώ την καταλαβαίνω αυτή την δουλειά, και ξέρω ότι θα τελειώσει καλά. Μετά απ' αυτό συνάντησα την γυναίκα του και την συμβούλεψα να γυρίσει στον άντρα της, στα παιδιά της, να φροντίζει το σπίτι της.

 

Σήμερα η Θεία Αγάπη σάς συναντάει και λέει: Ω Ισραήλ, άνθρωποι του 20ου αιώνα, γυρίστε από τους στραβούς δρόμους σας! Ό,τι επιθυμήσετε στο όνομα του Θεού, θα σας δοθεί. Απαρνηθείτε τις σφαλερές σκέψεις και τα σφαλερά συναισθήματα σας, τις σφαλερές επιθυμίες να αυτοκτονείτε! Απαρνηθείτε την παλιά σας συνήθεια να κακολογείτε! Δώστε θέση στην Θεία Αγάπη μέσα στις ψυχές σας, και θα δεχτείτε την Θεία ευλογία!

 

Ομιλία του Δασκάλου, που έγινε στις 22 Ιανουαρίου του 1928. Σόφια - Ίζγκρεβ

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...