Jump to content

1924_04_02 Η Λογική Καρδια


Ани

Recommended Posts

Η Λογική Καρδια

 

Διάλεξη που έγινε από τον Διδάσκαλο στις 2 Απριλίου 1924 στην Γενική Απόκρυφη Τάξη στην Σόφια.

 

Το θέμα για την επόμενη φορά: Οι ποιότητες του ανανεωμένου ανθρώπου.

 

Κάθε υπόθεση και κάθε επιχείρηση στον κόσμο δεν πρέπει να βασίζονται σ' ένα ασταθές θεμέλιο ή σ' ένα νήμα. Λέγοντας: "Ένα σταθερό νήμα", εννοώ το νήμα που δεν αλλάζει και που είναι αμετάβλητο σε όλες τις συνθήκες και σε όλες τις περιστάσεις. Αυτό το νήμα είναι ζωντανό. Ας υποθέσουμε ότι κατά την διάρκεια της ζωής σας πάνω στην Γη το νήμα σας είναι σταθερό. Τούτο σημαίνει ότι στηρίζεστε στην προσωπικότητα σας. Όμως, μετά τον θάνατο σας, πάνω σε ποιο θεμέλιο θα θέσετε την ζωή σας; Έτσι, λοιπόν, η Γη δεν είναι το πραγματικό στήριγμα πάνω στο οποίο μπορεί να τοποθετηθεί ο άνθρωπος. Τότε, λοιπόν, ποιο είναι το βέβαιο νήμα; - Αποκαλούμε αυτό το νήμα απόλυτο: "Την έλλογη ανθρώπινη καρδιά."

 

Δεν μιλάω για την έλλογη καρδιά του ανθρώπου των ημερών μας, μιλάω για την έλλογη καρδιά του Θείου ανθρώπου. Ο άγιος Απόστολος Παύλος λεει: "Ο υλικός άνθρωπος δεν μπορεί να καταλάβει τα πνευματικά πράγματα, γιατί τούτα εδώ μπορεί να γίνουν κατανοητά μόνο δια του πνεύματος." Πρέπει να στηρίξετε την νέα κατεύθυνση της ζωής σας πάνω στην έλλογη καρδιά σας. Μέσα σ' αυτή την έλλογη καρδιά είναι που δρα και εργάζεται το Θείο Πνεύμα. Και δεν υπάρχει καμιά εξαίρεση μέσα στις πράξεις αυτής της έλλογης καρδιάς. Αυτός που δρα σύμφωνα με την έλλογη καρδιά του, δεν κάνει σφάλματα και όλες οι ψευδαισθήσεις του εξαφανίζονται αυτοστιγμεί. Τα σφάλματα και οι ψευδαισθήσεις στον κόσμο προέρχονται από το αντικειμενικό πνεύμα του ανθρώπου. Είναι η νοημοσύνη ή η τωρινή λογική του ανθρώπου αυτή που χρησιμεύει για να σκέπτεται και να στοχάζεται. Σου έρχεται μια καλή ιδέα, κι αρχίζεις να στοχάζεσαι σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να την εφαρμόσεις κι αμέσως χάνεις τις συνθήκες. Λέγεται συχνά ότι, αν πάμε μέσα στο νερό, μπορεί να πνιγούμε. Και πρέπει είτε να ξέρουμε να κολυμπάμε, είτε να μάθουμε να κολυμπάμε. Ρωτώ: Ποιά είναι, λοιπόν, αυτή η σχολή όπου η μικρή πάπια έμαθε να κολυμπάει, αυτή η μικρή πάπια που μόλις βγήκε από το αυγό; Εδώ και εκατομμύρια χρόνια, έ χει μάθει αυτή την τέχνη. Έτσι, λοιπόν, στο εσωτερικό του ανθρώπινου πνεύματος υπάρχει ένα Θείο στοιχείο. Το αποκαλούμε Θείο Πνεύμα που δρα έλλογα δίχως καμία εξαίρεση. Κι όταν ακούμε αυτή την εσωτερική φωνή (την αποκαλώ "η έλλογη καρδιά"), οι στοχασμοί μας είναι εντελώς διαφορετικοί σε σχέση με τους συνήθεις στοχασμούς.

 

Μπορείτε να κάνετε ένα απλό πείραμα. Αν σκέφτεστε με το δικό σας κεφάλι, θα πρέπει να σκέφτεστε για πολύ καιρό θα πρέπει να κάνετε αναλύσεις επί ένα χρόνο, δυο, τρία, πέντε δέκα χρόνια, ή ακόμα και περισσότερο, πριν καταλήξετε σε κάποια συμπεράσματα. Ας υποθέσουμε πως μου θέτετε το ε ρώτημα σχετικά με το τι καιρό θα κάνει αυτή την Δευτέρα. Το πνεύμα σας αρχίζει να στοχάζεται και καταλήγει στο συμπέρασμα: "Θα έχει καλό καιρό". Εντάξει, και πρέπει πάση θυσία να το εξακριβώσετε αυτό. Αργότερα θα θέσετε το ερώτημα προκειμένου να ξέρετε αν θα κάνει απολύτως καλό καιρό ή περίπου καλό καιρό, αν θα υπάρχουν σύννεφα, αν θα βρέξει, κλπ. Θα θέσετε το ερώτημα σαφώς μέσα στο πνεύμα σας. Κατά την διάρκεια όλων αυτών των πειραμάτων, θα παρατηρήσετε πως κάθε τι που θα σας πει το πνεύμα σας, θα είναι αληθινό μόνο κατά 1%. Θα κάνει καλό καιρό, αυτό είναι μονάχα μια υπόθεση. Αν, όμως, θέσετε το ερώτημα στην έλλογη καρδιά σας, αυτή θα σας απαντήσει με μια απόλυτη ακρίβεια και μια απόλυτη σχολαστικότητα. Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, λείπουν οι στοχασμοί. Μόλις αρχίζετε να στοχάζεστε, ό,τι είναι Θείο μέσα σας, χάνει την αξία του. Αν στοχαστείτε με την έλλογη καρδιά σας, θα νοιώσετε μια καλή διάθεση στο κοίλωμα του στομάχου και τότε ο καθένας από σας θα μπορεί να πει ακριβώς πώς θα είναι ο καιρός. Θέστε στον εαυτό σας, για παράδειγμα, το ερώτημα πώς θα είναι η ζωή σας αυτόν εδώ τον χρόνο, καλή ή κακή. Αν απαντήσετε με το πνεύμα σας, θα σας δώσει είτε τα καλύτερα σχέδια, είτε σχέδια απαισιόδοξα. Αν, όμως, θέσετε αυτό το ερώτημα στην έλλογη καρδιά σας, τούτη εδώ θα σας δώσει μια θετική απάντηση. Έπειτα, μετά την θετική απάντηση, θα ακολουθήσουν λεπτομέρειες ως προς τις δυσκολίες που θα έχετε και η έλλογη καρδιά σας θα σας χαράξει μια έγκυρη κατεύθυνση προκειμένου να καταλήξετε σ' ένα καλύτερο μέλλον.

 

Τώρα, μάθετε πως σ' αυτήν την έλλογη καρδιά ανήκουν επίσης και οι καλές συνήθειες. Κάθε άνθρωπος έχει τις καλές του συνήθειες. Σε ορισμένους ανθρώπους, οι καλές συνήθειες εμφανίζονται πολύ νωρίς, σε άλλους πολύ αργά. Έχεις μια παρόρμηση, μια ορμή, σου έρχεται μια ιδέα να κάνεις μια καλοσύνη σε άλλον και, καθώς προχωράς, βλέπεις μια φτωχή χήρα. Βάζεις το χέρι στην τσέπη σου, αλλά αμέσως αρχίζεις να συλλογίζεσαι και να στοχάζεσαι: "Σήμερα έχω χρήματα, αλλά τα χρειάζομαι. Θ' αφήσω αυτήν την καλοσύνη για μια άλλη μέρα". Αν στοχαστείς κατ' αυτόν εδώ τον τρόπο, θα έχεις κάνει ήδη το πρώτο σφάλμα. Μέσα σε πολύ λίγο χρόνο, θα πληρώσεις ένα πρόστιμο δέκα φορές μεγαλύτερο για την μη πραγμάτωση αυτών των καλών και Θείων συγκινήσεων.

 

Κατά συνέπεια, οφείλουμε πάντοτε να υποτασσόμαστε στην Θεία φωνή που βρίσκεται εντός μας. Το γεγονός ότι αυτός ο Θείος σπινθήρας αρχίζει να μιλάει μέσα μας, σημαίνει πως υπάρχει μια δοκιμασία στην ζωή μας. Ο Θεός μας βάζει σε δοκιμασία. Οφείλουμε να τον υπακούσουμε δίχως κανέναν δισταγμό. Απολύτως! Αν αντιλαμβάνεσαι αυτό που είναι Θείο, πραγματοποίησε το ευθύς αμέσως. Αυτή η καλοσύνη που θα κάνεις, δεν αφορά όλα όσα διαθέτεις• πρόκειται για μια μικρή υπηρεσία. Αν ένα παιδί έπεσε στον δρόμο κι έσπασε το πόδι του, τι θα σου στοιχίσει να το πάρεις στα χέρια σου και να το πας στο σπίτι σου για να το φροντίσεις; Θα χάσεις μονάχα μισή ώρα. Αλλά λες: "Έχω μια πολύ σημαντική δουλειά". Όλες οι συμφορές της ζωής μας συνίστανται στο ότι δεν ακούμε τις καλές παρορμήσεις και τις καλές συνήθειες που έχουμε στο εσωτερικό της καρδιάς μας. Ασχολούμαστε με πάμπολλους φιλοσοφικούς στοχασμούς και συλλογισμούς και λέμε πως πρέπει να τακτοποιήσουμε ή να ρυθμίσουμε την ζωή μας. Η πρώτη ψευδαίσθηση είναι το να υποθέσουμε πως μπορούμε ολομόναχοι να ρυθμίσουμε την ζωή μας και θέλουμε να το κάνουμε. Η ζωή μας, σύμφωνα με αυτή την έλλογη καρδιά, είναι καλά ρυθμισμένη. Όλες οι συνθήκες μέσα στις οποίες θα πρέπει να ζούμε και να υπάρχουμε, όλοι οι άνθρωποι που θα πρέπει να συναντήσουμε και που θα πρέπει να έχουν μια επιρροή επάνω μας, όλα αυτά είναι καλά προσδιορισμένα. Και όντας, λοιπόν, προσδιορισμένα, θα γίνουν, θα πραγματοποιηθούν. Όλος ο Ουρανός εργάζεται και λειτουργεί πάνω μας γι' αυτόν τον σκοπό. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που ζούμε μέσα στον κόσμο, είναι ο Θεός αυτός που υπάρχει εκεί. Και, κατά συνέπεια, κάθε καλοσύνη, κάθε καλή πράξη, είναι μια εκδήλωση του Θεού μέσα μας. Και δρώντας ενάντια σε μια καλή Θεία σκέψη, δημιουργούμε την δική μας συμφορά μέσα στον κόσμο. Έχοντας καλές συνήθειες, δεν θα είστε υποχρεωμένοι να πάρετε επάνω σας όλο το βάρος του κόσμου. Σας είπαμε κάποτε άλλοτε ότι κάθε καλή σκέψη συνδέεται με χιλιάδες καλές σκέψεις. Μην υποθέτετε, λοιπόν, πως αν δεν πραγματοποιήσετε την καλή σκέψη, δεν το έχει προβλέψει αυτό ο Θεός. Έχει προβλέψει απολύτως τα πάντα, αλλά εσείς είστε αυτοί που θα χάσετε τις καλές συνθήκες. Σε κάθε μια μη πραγμάτωση μιας καλής σκέψης, υποβιβάζεστε, σκοτεινιάζετε, και εξ αιτίας αυτού του γεγονότος η ζωή σας γίνεται δυσκολότερη. Όταν παραιτείστε από την πραγμάτωση μιας καλής σκέψης, υποβιβάζεστε κάθε φορά, το περιβάλλον σας γίνεται όλο και πιο πρωτόγονο και κτηνώδες και τελικά παραλύει η βούληση σας. Έχετε κατ' αυτόν τον τρόπο γίνει ένα παιχνίδι στα χέρια του πεπρωμένου, δηλαδή των εξωτερικών συνθηκών. Και αυτές οι συνθήκες φτάνουν σε μας ως το αποτέλεσμα ενός μόνο αιτίου: Δεν υπακούομε στην έλλογη καρδιά μας.

 

Πώς μπορεί κανείς να καταλάβει ότι η έλλογη καρδιά είναι αυτή που δρα μέσα μας; Όταν αυτή η έλλογη καρδιά δρα μέσα μας, μέσα στην ψυχή μας υπάρχει πάντοτε μια διαστολή. Ευθύς μόλις κάνεις και την παραμικρή καλή πράξη, νοιώθεις μέσα στα εσωτερικά τρίσβαθα του είναι σου μια ικανοποίηση, λες και σου ανήκει ο κόσμος. Και όλοι εσείς θα πρέπει να φυλάγεστε από ένα πράγμα: Αφού κάνετε μια καλή πράξη στον άλλον, όσο μικρή και αν είναι, μην την εκδηλώνετε προς τα έξω. Αν την εκδηλώσετε κατά τρόπο εξωτερικό, θέτετε μπροστά σας ένα εμπόδιο. Γιατί στην συγκεκριμένη περίπτωση, όταν κάνουμε μια αγαθοεργία, έχουμε ήδη την έγκριση του θεού και χαιρόμαστε γι' αυτό. Και τότε, λοιπόν, δεν είναι η δική σου υπόδειξη, αλλά ο θεός σου υποδεικνύει. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος πνίγεται μέσα στο νερό κι εσύ τον σώζεις. Αφού τον βγάλεις από το νερό, μην περιμένεις να σου πει ευχαριστώ. Φύγε και ας σε ψάξει εκείνος αργότερα. Αν, αφού κάνεις μια αγαθοεργία, αρχίσεις να γράφεις στις εφημερίδες δηλώνοντας ότι εσύ έσωσες τον Κύριο τάδε, η αγαθοεργία σου έχει γίνει ήδη μισή αγαθοεργία. Η ηθική δύναμη του μαθητή, αυτού ο οποίος ακολουθεί την θεία Διδασκαλία, προέρχεται από την απόλυτη πίστη του στον θεό. Μπορεί να μην ξέρει κάποιος πού είναι ο Ουρανός, μπορεί να μην ξέρει πού υπάρχει ο θεός και σε πόση απόσταση από εμάς βρίσκεται, αλλά οφείλουμε να νοιώθουμε τον θεό. Ένας άγγλος ιερέας λέει: "Δεν ξέρω πού είναι ο Ουρανός, αλλά από την στιγμή που αρχίζω να προσεύχομαι στον Θεό, μυστικά, μέσα στην ψυχή μου, νοιώθω το αποτέλεσμα του Θείου Πνεύματος." Τούτο σημαίνει ότι ο Θεός τον ακούει αμέσως. Και, στην ουσία, αυτό που είναι που έχει σημασία, την στιγμή που κατευθύνουμε το πνεύμα μας προς τον Θεό, αυτός να μας ακούει. Και ο άγιος προφήτης είπε την αλήθεια: Ο θεός υπάρχει όχι στον Ουρανό, αλλά μέσα στις καρδιές των ταπεινών. Ποιος είναι ταπεινός; Οι άνθρωποι με έλλογη καρδιά, αυτό μονάχα σας λέω.

 

Αν όλοι εσείς αφεθείτε να οδηγηθείτε από την έλλογη καρδιά σας, όλες οι δυσαρμονίες που εμφανίζονται μερικές φορές μέσα σας, θα εξαφανιστούν κατά τρόπο φυσικό. Για παράδειγμα, έχετε κακές συνήθειες, μερικές φορές δεν είσαστε υπομονετικοί• όλα αυτά οφείλονται στον φιλοσοφικό τρόπο με τον οποίο σκέπτεστε και υποθέτετε ότι έχετε προσβληθεί. Στην πραγματικότητα, όμως, πού βρίσκεται η αξιοπρέπεια ενός ανθρώπου; Η αξιοπρέπεια ενός ανθρώπου εκφράζεται απ' την πραγμάτωση της θείας Βούλησης και από την εφαρμογή και των ελαχιστότερων ακόμα αρετών. Μπορεί να έχεις κερδίσει μια από τις μεγαλύτερες νίκες, μπορεί να έχεις ανυψώσει έναν ολόκληρο λαό, αν όμως μια καλή μέρα η καρδιά σου σου σφυρίξει να δέσεις τα κορδόνια του παπουτσιού ενός γέρου και δεν το κάνεις, όλα όσα έχεις κάνει, θα καταρρεύσουν. Το να δέσεις τα κορδόνια του παπουτσιού ενός γέρου, αξίζει περισσότερο από την νίκη που κέρδισες σε μια μάχη.

 

Τώρα, θα σας διηγηθώ το παράδειγμα δυο ερημιτών που είχαν περάσει είκοσι χρόνια στην έρημο, απευθύνοντας ακατάπαυστα τις προσευχές τους προς τον θεό. Μια μέρα, ο ένας από αυτούς είδε ότι ο φίλος του αναπήδησε σ' ένα σημείο από το οποίο είχε περάσει, κι άρχισε να τρέχει. Κι αυτός εξεπλάγη μην ξέροντας ποιό είναι το αίτιο του φόβου του και του τρεξίματος του. Πήγε προς αυτό το σημείο, και είδε ένα μεγάλο δοχείο γεμάτο χρυσό. Είπε: "Είναι βλάκας, το σκάει απ' τον χρυσό!" Έπειτα, έβγαλε τον χρυσό από το δοχείο, τον πήρε, και μετά πήγε στην Αλεξάνδρεια όπου φρόντισε να κτίσει ένα μεγάλο σπίτι, ένα ξενοδοχείο για να βοηθάει τους φτωχούς, ξόδεψε όλα τα πλούτη και δεν κράτησε τίποτε για τον εαυτό του, απολύτως τίποτε. Έπειτα επέστρεψε στην έρημο και προσευχήθηκε στον θεό για να του πει αν ήταν ευχαριστημένος από αυτόν. Ένας άγγελος του εμφανίστηκε και του είπε πως όλες οι αγαθοεργίες του δεν είχαν την αξία της αναπήδησης του αδελφού του.

 

Κατά συνέπεια, εάν ενώσουμε ό,τι μπορεί να κάνει η αντικειμενική μας νοημοσύνη απ' τον καιρό της παιδικής μας ηλικίας ως την στιγμή του θανάτου μας, όπου φεύγουμε για τον άλλο κόσμο, κι αν τα ζυγίσουμε, όλα αυτά δεν θα φτάσουν στο βάρος και της ελαχιστότερης πράξης της έλλογης καρδιάς μας. Κι έχει λεχθεί κάπου στην Αγία Γραφή: "Ο Δαυίδ στοχαζόταν μέσα στην καρδιά του". Τούτο σημαίνει, λοιπόν, ότι στοχαζόταν μέσω αυτής της έλλογης καρδιάς.

 

Αυτό ακριβώς απαιτείται από όλους σας. Κατά το δεύτερο στάδιο της ζωής σας απαιτείτε να μάθετε να συμπεριφέρεστε καλά οι μεν προς τους δε. Για παράδειγμα, θέλεις να φέρεις αντίρρηση σε κάποιον θα μπορούσες να το κάνεις λόγω Αγάπης, σαν να ήταν μια αντίρρηση που απευθυνόταν προς εσένα. Όταν πρέπει να φέρεις αντίρρηση προς τον ίδιο σου τον εαυτό τι κάνεις λοιπόν; Μήπως κρίνεις τον εαυτό σου αυστηρά; Μα, στην πραγματικότητα, κάνεις τις συνθήκες λιγότερο αυστηρές. Γιατί δεν μπορείς να συμπεριφερθείς κατά τον ίδιο τρόπο στον άλλον; Κατά συνέπεια, πρέπει να δείξουμε την Αλήθεια, χρησιμοποιώντας την Αγάπη. Όταν διορθώνουμε τα σφάλματα ενός αδελφού, πρέπει να το κάνουμε με όλη την Αγάπη μας για να μπορέσει να νοιώσει πως το κάνουμε λόγω Αγάπης κι όχι γιατί θέλουμε να χαρούμε με το δικό του λάθος.

 

Το πρώτο πράγμα που λείπει τώρα από τους ανθρώπους, είναι η ευγένεια. Για παράδειγμα, σ' αυτή τη σχολή τσακώνονται σε σχέση με τα καθίσματα. Ορισμένοι μου θέτουν το ερώτημα: "Δεν έχουμε το δικαίωμα να είμαστε στις πρώτες σειρές;" Ρωτώ: "Ποιος είναι ευγενέστερος, αυτός που κάθεται μπροστά ή αυτός που μένει πίσω;" Αν είσαι αυτός που θα ανοίξει το στόμα για να προφέρει κάποιες λέξεις αγάπης προκειμένου να εκπληρωθεί η Θεία Βούληση, πάρε θέση στην πρώτη σειρά! Αν είσαι αυτός που θα πει τα πιο σκληρά λόγια, πάρε θέση στην τελευταία σειρά. Έστω και αν σε προσκαλέσουν να πάρεις θέση μπροστά, πες: "Αδελφοί, δεν είμαι έτοιμος να πάρω την πρώτη θέση. Θα κάτσω πίσω και σιγά σιγά θα προχωρώ προς τις πρώτες σειρές." Λέτε: "Θέλουμε να κάτσουμε μπροστά!" Θα χαρώ πολύ αν καθίσετε μπροστά, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι διαβάζω όλους αυτούς που κάθονται στις πρώτες σειρές. Πρέπει να είναι οι σειρές της Θείας Αγάπης και, όλοι αυτοί που θα σας συναντήσουν, θα πρέπει να αναγνωρίσουν μέσα σας αυτή την Θεία Γλυκύτητα, αυτή την τρυφερότητα κι αυτή την δύναμη που θα σας κάνει να φέρετε την βοήθεια σας ο ένας προς τον άλλον. Τώρα, θα μου πείτε: "Ναι, αλλά αυτά είναι τα κληρονομικά χαρακτηριστικά μας." Αυτό είναι ψέμα. Τα κληρονομικά χαρακτηριστικά είναι η πρόθεση σας. Η καλοσύνη, οι καλές συνήθειες, η ευγενική καρδιά μέσα σας, όλα αυτά τα ενσωμάτωσε εντός σας ο Θεός την στιγμή που σας δημιούργησε, τη στιγμή που εξήλθατε απ' τον Θεό. Κατά συνέπεια, σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, έχει κανείς την δυνατότητα είτε να είναι καλός, είτε να είναι κακός.

 

Σας είπα επίσης κάποια άλλη φορά τι είναι το κακό. Το κακό προέρχεται από την άρνηση μας να κάνουμε το καλό. Το κακό είναι μια αγαθοεργία που δεν έγινε. Ας υποθέσουμε ότι δυο μαθητές τσακώνονται και προσβάλλονται. Αυτό είναι κάτι το πολύ φυσικό. Πώς θα κάνουν να εξαφανισθεί το αποτέλεσμα αυτού του τσακωμού; Αν ο ένας μονολογήσει: "Θα ακολουθήσω την συμβουλή της έλλογης καρδιάς μου", κι ο άλλος μονολογήσει επίσης: "Θα έχω μια συμπεριφορά σαν κι αυτή που απαιτεί η έλλογη καρδιά μου." Εάν και οι δυο το κάνουν αυτό, η σύγκρουση θα ρυθμιστεί μονομιάς. Τι πρέπει, όμως, να μοιράσετε μεταξύ σας; Τι είναι αυτό που σας ανήκει για να το μοιράσετε σ' αυτόν τον κόσμο; Δεν είναι καλό να έχουμε την Θεία Αγάπη;

 

Αυτό που μπορεί να δώσει μια ισχύ στο πνεύμα σας, αυτό που μπορεί να δώσει μια δύναμη στην καρδιά σας, αυτό που μπορεί να δώσει ένα σφρίγος στην βούληση σας, είναι ο Θεός που αυτοπεριορίστηκε για να ζήσει εντός σας. Υπάρχει ένας Θεός μοναδικός μέσα στον κόσμο, που έχει επιβάλει στον εαυτό του όρια για χάρη μας. Πρόκειται για το έξοχο μεγαλείο του Θεού. Αν παραμελείς αυτή την θυσία που έκανε ο Θεός εισερχόμενος μέσα στην ανθρώπινη καρδιά, δημιουργείς εσύ ο ίδιος τις συνθήκες για την ύπαρξη του θανάτου. Αυτή, λοιπόν, είναι η προέλευση του θανάτου. Κάθε μέρα πεθαίνει κανείς κι ανασταίνεται. Αν απόψε αποφασίσετε να είστε πιστοί σ' αυτόν τον έξοχο νόμο της Θείας εκδήλωσης, ξέρετε τι αλλαγή θα συντελεστεί μέσα σας; Αν τηρήσετε αυτόν τον Θείο νόμο, όποιος κι αν είναι ο άνθρωπος που θα συναντήσετε στον δρόμο σας, έστω κι αν είναι ο χειρότερος, ευθύς μόλις σταθείτε για να τον κοιτάξετε, θα δείτε μέσα στα μάτια του ότι ο Θεός θα σας χαμογελάσει. Και θα πείτε τότε: "Τον αναγνώρισα!" Στους κακούς ανθρώπους, ο Θεός είναι κρυμμένος πολύ βαθιά. Αυτοί εδώ οι άνθρωποι είναι κακοί γιατί δεν ζουν καλά. Όταν οι δρόμοι μιας χώρας καταστραφούν, ποιος είναι υπεύθυνος, οι δρόμοι ή μάλλον οι άνθρωποι; Οι άνθρωποι βέβαια, που δεν διορθώνουν τους δρόμους. Έτσι, λοιπόν, στις τωρινές συνθήκες της Ζωής, επειδή εμείς δεν τηρούμε αυτόν τον έξοχο εσωτερικό νόμο, είμαστε σε μια κατάσταση όπου όλος ο χριστιανικός κόσμος της εποχής μας έχει αρχίσει να υποφέρει.

 

Έτσι, λοιπόν, πρέπει να υπάρξει μια γλυκύτητα και μια τρυφερότητα στις συνήθειες και στην συμπεριφορά εντός της ζωής! Κάποιος κύριος είχε πει ότι στα πρόσωπα των μαθητών εδώ (στη Βουλγαρία) βλέπει να λάμπει ο θάνατος. Όχι, δεν ξέρω αν ο θάνατος μπορεί να λάμψει, αυτό, όμως, που ξέρω είναι ότι τα πρόσωπα μας πρέπει να εμπνέουν τη Ζωή και όχι τον θάνατο.

 

Τώρα, όταν ομιλώ για την έλλογη καρδιά, θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτή η καρδιά δεν θα εξελιχθεί εντός σας παρά μονάχα αν πληγώνεστε βαθιά από τα βάσανα. Ο άνθρωπος πρέπει να συνταραχθεί ως τα τρίσβαθα της ψυχής του. Δεν θα έχετε ανάγκη τις επιφανειακές συγκινήσεις, σαν κάποια κύματα που δεν φτάνουν παρά μονάχα δέκα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Έχετε ανάγκη από μια ριζική αλλαγή. Οφείλουμε να έχουμε τον χαρακτήρα του Αβραάμ. Σύμφωνα με τον νόμο των Εβραίων, ο διάδοχος του θα έπρεπε να είναι είτε κάποιος από τους βαλέδες του, είτε κάποιος από τα παιδιά του που οι μητέρες τους ήταν σκλάβες του. Όμως ο Θεός του είπε πως θα του έδινε διάδοχο. Ποιος ήταν ο διάδοχος του Αβραάμ; - Ο Ισαάκ. Ο πατέρας του και η μητέρα του είχαν μια καθαρή ιδέα. Ο Θεός είπε στον Αβραάμ: "Θα θυσιάσεις τον γιο σου." Αν είσασταν στην θέση του Αβραάμ, θα λέγατε: "Ας γίνει το Θέλημα του Θεού!" Πήρε τον γιο του, φορτώθηκε στην πλάτη του ξύλα για την πυρά, και πήγε ακριβώς στο σημείο όπου του είχε υποδειχθεί να κάνει αυτή την θυσία. Ως την τελευταία στιγμή, ήταν σε δοκιμασία. Και όταν τράβηξε το μαχαίρι, ο Θεός του είπε: "Αναγνώρισα πως είσαι ένας άνθρωπος υπάκουος, και γι' αυτό δεν θα θυσιάσεις τον γιο σου." Να ένα χαρακτηριστικό του Αβραάμ που αξίζει εγκώμια. Με την απόφαση του απέδειξε ότι ήταν έτοιμος να θυσιάσει ό,τι πολυτιμότερο διέθετε. Γι' αυτόν τον λόγο ο Αβραάμ απεκλήθη επίσης φίλος του Θεού. Τον ονομάζω πατέρα των πιστών, γιατί ήταν ο άνθρωπος της απόλυτης πίστης, ο άνθρωπος δίχως δισταγμό και δίχως αμφιβολία στην ψυχή του.

 

Βέβαια, θα εφαρμόσετε αυτή την διδασκαλία ο καθένας εκεί όπου βρίσκεται μέσα στην Ζωή. Θα πάτε να δοκιμάσετε τον Θεό και θα σας βάλει σε δοκιμασία. Θα σας βάλει σε δοκιμασία όπως και τον Αβραάμ, θα σας βάλει σε δοκιμασία όπως και τους αποστόλους, θα σας βάλει σε δοκιμασία όπως και τους προφήτες. Όλοι θα υποστείτε το Πυρ. Επτά φορές θα περάσετε απ' το Πυρ. Όταν σας λέω ότι όλοι σας θα υποστείτε το Πυρ, φοβάστε. Θα πρέπει να διασχίσετε επτά φορές το Θείο Πυρ! Αυτή είναι μια έξοχη Χάρη. Το άγιο Πυρ της Αγάπης θα εξαγνίσει τα πνεύματα σας και τις καρδιές σας προκειμένου να καταλάβετε τι είναι καλό εν Θεώ και πώς πρέπει να το εκδηλώσετε.

 

Μην βιάζεστε ποτέ. Ό,τι κι αν κάνετε, μην είστε βιαστικοί. Κάποιος από σας είναι έμπορος, έχει βραχυκυκλωθεί μέσα στους λογαριασμούς του, δεν έχει χρήματα- όταν γυρνά στο σπίτι, αρχίζει να κρατά το κεφάλι του ανάμεσα στα χέρια του, γιατί είναι απελπισμένος. Μην σφίγγετε το κεφάλι σας! Όταν γυρνάτε σπίτι σας, καθίστε, να κατευθύνετε το πνεύμα σας προς τον Θεό, προς την έλλογη καρδιά σας και να ακούσετε τι θα σας πει να κάνετε σ' αυτή την περίπτωση. Αν είστε μητέρα και η κόρη σας δεν είναι υπάκουη, μην την μουρμουράτε, μην την παρακαλείτε να κάνει ετούτο ή το άλλο, αλλά απευθυνθείτε στην έλλογη καρδιά σας και ρωτήστε την τι να κάνετε. Μέσα σε μια, δυο, τρεις ή τέσσερις μέρες, θα σας έρθει η καλύτερη απάντηση για να σας πει τι πρέπει να κάνετε. Αν είσαι κύριος, βαλές κάπου, μαθητής: Όποια κι αν είναι η κατάσταση σου, μην βιάζεσαι, μην τρέχεις, μην είσαι βιαστικός.

 

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για να σας κάνω να καταλάβετε ότι αυτοί που έχουν πίστη, σώζονται πάντοτε. Περίπου διακόσιοι πενήντα ή τριακόσιοι αξιωματικοί καταδικάστηκαν σε θάνατο από τους μπολσεβίκους. Πάει κάποιος κοντά σ' έναν από αυτούς και του θέτει το ερώτημα: "Πιστεύεις στον Θεό;" - "Όχι, δεν πιστεύω." Βγάζει το πιστόλι, τον πυροβολεί και τον σκοτώνει. Πάει έπειτα σ' έναν άλλον, σ' έναν τρίτο, σ' έναν τέταρτο και τους θέτει πάντοτε το ίδιο ερώτημα: "Πιστεύεις στον Θεό;" - "Όχι, δεν πιστεύω." Τέλος, ρωτάει κάποιον που απαντά: "Ναι, πιστεύω στον Θεό", και κάνει το σημείο το σταυρού. Τελικά βρήκε τουλάχιστον έναν αξιωματικό που πίστευε στον Θεό. "Φύγε, δεν αξίζει να σκοτωθείς", και τον άφησε ελεύθερο. Γιατί; - Ο Θεός είναι αυτός που λέει μέσα στην σιωπή σ' αυτόν που σκοτώνει: "Άφησε τούτον εδώ, αυτός είναι ένας άνθρωπος που μου ανήκει!" Λοιπόν, αυτός ο άνθρωπος πιστεύει στην έλλογη καρδιά του κι ακούει την εσωτερική φωνή του.

 

Μπορώ να σας δώσω πολλά παραδείγματα σχετικά με τις συμβουλές της έλλογης καρδιάς, αλλά όλα αυτά τα παραδείγματα δεν έχουν αξία παρά μονάχα όταν εφαρμόζονται. Ξέρω καλά ποιά είναι η δυσκολία της εφαρμογής ενός κανόνα. Όταν είναι κανείς ερεθισμένος, αμέσως έρχεται η αμφιβολία και ο δισταγμός. Μπορεί να αμφιβάλετε για τα πάντα στον κόσμο, αλλά ποτέ για τον Θεό! Να είστε έτοιμοι να θυσιαστείτε χάριν αυτής της έξοχης Αγάπης, χάριν του Θεού που πραγμάτωσε το θέλημα του αυτοπεριοριζόμενος για να έρθει να υπάρξει εντός μας! Να είστε έτοιμοι, σε κάθε συγκεκριμένη στιγμή, να θυσιάσετε τα πάντα χάριν Αυτού! Αυτό είναι που διέκρινε τον Ιησού Χριστό. "Ήρθα για να πραγματοποιήσω το θέλημα Αυτού ο οποίος με απέστειλε", είπε ο Ιησούς. Και, τέλος, όταν του ανακοινώθηκε πως θα έπρεπε να φέρει και να υποστεί τον σταυρό των βασάνων, είπε: "Θα κάνω ό,τι είπε ο Πατέρας μου." Ο Ιησούς είχε γνώσεις, είχε επίσης δύναμη. Έλεγε: "Δεν θα μπορούσα να ζητήσω να έρθουν να με απελευθερώσουν μια δυο λεγεώνες αγγέλων; Ναι, μπορώ, αλλά δεν θα το κάνω. Θα προτιμήσω το όνειδος, τα βάσανα, το μαρτύριο, και όλα αυτά χάριν των αδελφών μου." Αυτό είναι, άρα, το Θείο Θέλημα! Σε τι συνίσταται η Θεία Αγάπη; Στην υπακοή. Θα έρθει μια μέρα που δεν θα υπάρχουν πια βάσανα. Και δεν θα θυσιάζουν πια τον Χριστό μέσα στον κόσμο. Γιατί; - Γιατί, στην ουσία, δεν υπάρχει ξύλινο δοκάρι πάνω στο οποίο να μπορεί κανείς να σταυρώσει τον Ιησού Χριστό. Αυτός ο Ιησούς Χριστός, που είναι ζωντανός στις μέρες μας μέσα στις καρδιές πεντακοσίων εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν θα μπορέσει να σταυρωθεί, γιατί δεν υπάρχει δοκάρι το οποίο να είναι τόσο μεγάλο. Ο Χριστός είναι επαρκώς ισχυρός και η δύναμη του θα αυξάνεται συνεχώς. Και εμείς επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την δύναμη. Γι' αυτόν τον σκοπό ο Ιησούς λέει: "Ό,τι ζητήσετε στο όνομα μου, θα σας δοθεί." Σε ποιο όνομα; Στο όνομα της Θείας Αγάπης, στο όνομα αυτής της έλλογης καρδιάς που υπάρχει μέσα μας. Αν έχεις μια έλλογη καρδιά, ο Ιησούς Χριστός θα μπορέσει να έρθει μέσα της για να υπάρξει εκεί.

 

Σας μιλάω, αλλά δεν μπορώ να σας επιβάλλω κανόνες. Δεν απαιτώ από εσάς παρά ένα μονάχα πράγμα: Να έχετε άμιλλα σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες σας, προκειμένου να έχετε μια βαθιά εκτίμηση ο ένας για τον άλλον. Αυτό είναι το πρώτο απαιτούμενο. Έχετε αρκετή φιλοσοφία, θα μπορούσατε να γίνετε ακόμα και καθηγητές. Μπορείτε να κάνετε μαθήματα, μπορείτε να δώσετε συμβουλές σε ανθρώπους, είστε σε θέση να ερμηνεύετε τα ευαγγέλια, αλλά αυτό που σας χρειάζεται, είναι η εφαρμογή και η πραγμάτωση. Εφαρμόστε πραγματικά μέσα στη ζωή, αυτό είναι το δυσκολότερο, και αυτό είναι που απαιτείται τώρα απ' όλους σας. Αυτός που εφαρμόζει, φτάνει στην δεύτερη φάση. Δεν θα μπορεί να ομιλεί παρά μονάχα σ' αυτούς που ακούν τις έλλογες καρδιές τους. Και δεν θα μπορείτε να στηρίζεστε παρά μονάχα στις καλές σας συνήθειες. Οφείλετε να ξέρετε ότι όλοι σας έχετε καλές συνήθειες. Η απόδειξη γι' αυτό είναι η ακόλουθη: Αν σας επιτεθώ, θα μου γνωστοποιήσετε πώς θα έπρεπε να συμπεριφερθώ. Θα μου πείτε, συνεπώς: "Θα έπρεπε να είστε πιο ήπιος." Μπορείς να διδάσκεις την ηθική, τούτο σημαίνει, άρα, ότι έχεις καλές συνήθειες κι ότι ξέρεις πώς να συμπεριφέρεσαι καλά. Γιατί δεν θα μπορούσες, άρα, να συμπεριφερθείς κατά τον ίδιο τρόπο; Όλοι μας, γνωρίζουμε καλά πώς πρέπει να είναι η συμπεριφορά μας. Κι αφού το γνωρίζουμε, γιατί να μην μπορούμε να το εφαρμόσουμε; Είμαστε ικανοί να το εφαρμόσουμε! Έτσι, λοιπόν, όλοι, ανεξαίρετα, μπορείτε να εφαρμόσετε και να πραγματώσετε μέσα στη ζωή. Έχουμε τις καλές συνήθειες, έχουμε την έλλογη καρδιά. Ο Θεός αυτοπεριορίστηκε και υπάρχει εντός μας. Αν δυο χιλιάδες χρόνια μετά τον Ιησού Χριστό λέτε πως δεν μπορούμε να ζήσουμε μια καθαρά χριστιανική ζωή, τούτο θα 'ναι ντροπή για μας!

 

Σας άκουγα πριν από την διάλεξη• ένας αδελφός έλεγε: "Αδελφοί, ας προσευχηθούμε!" Θα ήθελα ένας μονάχα από σας να έλεγε την προσευχή, κι όχι όλοι μαζί. Ένας από σας μπορεί να κάνει αυτή την εργασία. Πόσους οδηγούς έχει ένα τραίνο; -Έναν μονάχα. Αν όλοι οι άνθρωποι γίνουν οδηγοί, θα γίνει χαμός. Πρέπει να υπάρχει ένας μόνον οδηγός• τούτος εδώ θ' ανέβει στην ατμομηχανή, ενώ όλοι οι άλλοι θα καθίσουν στα βαγόνια, και τα πράγματα θα πάνε καλά. Η αγαθή έλλογη καρδιά θα βάλει μπροστά, αυτός ο μοχλός θα τηρήσει τον έξοχο Θείο νόμο, ενώ όλοι οι άλλοι θα είναι ήρεμοι και γαλήνιοι στα βαγόνια τους. Θα πείτε: "Κι αν κάνει λάθος;" Η ιστορία που γνωρίζουμε εδώ και χιλιάδες χρόνια, βεβαιώνει ότι όλοι όσοι καθοδηγήθηκαν από την έλλογη καρδιά τους, είχαν έλλογες συμπεριφορές κι αποφάσεις. Δεν προκάλεσαν ποτέ καμιά καταστροφή. Να γιατί λέει ο ψαλμωδός: "Ήμουν νέος και γέρασα, αλλά δεν είδα τον ενάρετο να ζητιανεύει. Δεν είδα κάποιον που η καρδιά του είναι έλλογη να πηγαίνει να ζητιανεύει και να υποφέρει την ατίμωση." Αν καμιά φορά οι ενάρετοι αναγκάζονται να υποφέρουν την ατίμωση, τούτο γίνεται απλούστατα με σκοπό να βοηθήσουν τους αδελφούς τους.

 

Έτσι, λοιπόν, θα απευθυνθείτε στις καλές σας συνήθειες και στις έλλογες καρδιές σας. Κι έπειτα θα μπορείτε να απευθυνθείτε στον Ιησού Χριστό τον οποίον αποκαλώ Υιό της Αγάπης, τον μόνο Κύριο εντός του κόσμου. Ξέρουμε καλά ότι το όνομα του είναι ο Χριστός, αλλά έχει ένα Όνομα άγιο που δεν τολμάμε να το προφέρουμε. Όταν απευθύνομαι σ' αυτόν, λέω: "Κύριε, δια του Ονόματος σου που είναι γνωστό άνω, μέσα στον Ουρανό, γενηθήτω το θέλημα σου!".

 

Ανταγωνιστείτε μεταξύ σας σε εκτίμηση και σεβασμό! Αυτό είναι κάτι που το έχει ανάγκη ο Βούλγαρος. Ανάμεσα σε όλους τους Σλάβους, οι Βούλγαροι είναι οι πιο τραχείς. Θα το αναγνωρίσετε αυτό, δεν είναι τίποτε το προσβλητικό. Δεν είναι κακό να είσαι τραχύς, αλλά πρέπει να λειάνεις τις τραχύτητες. Και για να μπορέσετε να γίνετε πιο αρμονικοί, ανταγωνιστείτε ο ένας τον άλλον σε Θεία Αγάπη. Αυτή η Αγάπη είναι που θα πλανίσει τις τραχύτητες σας. Και τότε, σαν στρείδι, θα μετατρέψετε την τραχύτητα σας σε μαργαριτάρι. Κατ' αρχήν, θ' αρχίσετε με τις καλές συμπεριφορές. Ακούω συχνά ορισμένους από εσάς που λένε: "Ο δάσκαλος είναι πολύ καλός με μερικούς, αλλά όχι με άλλους." Αυτοί είναι τυπικοί, υλικοί συλλογισμοί. Δεν μπορεί κανείς να είναι αγαθοεργός ενσαρκωμένος, μπροστά σ' ένα ανθρώπινο πρόσωπο. Η Θεία Αγάπη δρα κατά ίσο τρόπο έναντι όλων των ανθρώπων. Πρόκειται για ίσο τρόπο, αλλά όλοι οι άνθρωποι δεν εκδηλώνουν, κατά ίσο τρόπο, αυτή τη Θεία Αγάπη. Κατά συνέπεια, οι ψυχές σας διακρίνονται από το γεγονός ότι ορισμένες απ' αυτές είναι πιο έτοιμες και γι' αυτό ο Θεός εκδηλώνεται κατά τρόπο προφανέστερο προς αυτές. Ωστόσο, όλοι εσείς, οφείλετε να ξέρετε πως έχετε ακριβώς τις ίδιες δυνατότητες. Ο Θεός δρα κατά τον ίδιο τρόπο πάνω σ' έναν άνθρωπο κι έναν άγγελο, δρα κατά τον ίδιο τρόπο πάνω σ' ένα φυτό και στην πιο μικρή πέτρα, δίχως να τα διακρίνει. Δεν μιλάω για τον τυπικό, υλικό, εξωτερικό κόσμο• μιλάω για τις ζωντανές πέτρες, για τα ζωντανά φυτά, γιατί μέσα στον Ουρανό τα φυτά μιλούν, κι αυτά επίσης, και οι πέτρες μιλούν, και αυτές επίσης, και είναι ζωντανά.

 

Έτσι, λοιπόν, όλοι εσείς πρέπει να εκτιμήσετε τις καλές σας συνήθειες. Θα ήθελα πολύ να εξαφανιστούν ανάμεσα σας η τραχύτητα, οι τσακωμοί, και τα υβρεολόγια. Όλα αυτά ταράσσουν την Θεία Αγάπη. Όλος ο κόσμος παραπονιέται λέγοντας: "Χρειαζόμαστε Αγάπη". Όμως, η Αγάπη βρίσκεται ανάμεσα σας, το μόνο που σας μένει είναι να την εκδηλώσετε! Ποιος φταίει αν έχετε μια κλειστή βρύση και το νερό δεν μπορεί να τρέξει; Φταίει το νερό ή είστε εσείς υπεύθυνοι; Ανοίξτε την βρύση, κι η έλλογη καρδιά σας θα προβάλλει αμέσως τις πηγές προς τα έξω.

 

Το πρώτο χαρακτηριστικό, τόσο για τους νεαρούς όσο και για τους ηλικιωμένους, είναι το να ανταγωνίζεστε ο ένας τον άλλον σε εκτίμηση και σεβασμό. Οι μαθητές που δεν μπορούν να εκτιμήσουν ο ένας τον άλλον, δεν μπορούν να σεβαστούν ούτε τον δάσκαλο τους. Οι μαθητές που δεν συμπεριφέρονται καλά μεταξύ τους, δεν σέβονται τον δάσκαλο τους. Ο Θεός λέει πως δεν είναι ευχαριστημένος από αυτούς που δεν τον υπακούουν.

 

Οι καρδιές όλων πρέπει να είναι έτοιμέσα να εκπληρώσουν το Θείο Θέλημα. Εάν όλοι οι άνθρωποι πραγματώσουν λόγω Αγάπης αυτό που απαιτεί το Θέλημα του Θεού, τότε θα έρθει η Θεία Βασιλεία. Και τότε όλοι θα μπορούμε να γεμίσουμε αγαλλίαση. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό από απόψε κιόλας. Και τότε το βράδυ θα γίνει μέρα. Μπορούμε να μεταμορφώσουμε τη νύχτα σε μέρα.

 

Τώρα, επιθυμώ να κρατήσετε στο μυαλό σας την ακόλουθη ιδέα: Ο καθένας από σας πρέπει να αποφασίσει εντελώς μόνος το πώς θα πρέπει να συμπεριφερθεί με τους άλλους, και όχι το πώς πρέπει να συμπεριφερθούν οι άλλοι σ' αυτόν. Αυτό είναι το θεμελιώδες πρόβλημα. Στην ουσία αρχίζετε ανάποδα. Όχι, εντελώς αντίθετα, ο καθένας από σας, από την δική του οπτική γωνία, θα αποφασίσει πώς θα είναι η δική του συμπεριφορά προς τους άλλους ανθρώπους, και θα πρέπει να απαντήσει στον εαυτό του εάν ο Θεός είναι ικανοποιημένος από την συμπεριφορά του. Δεν λέω πως ο Θεός είναι δυσαρεστημένος, γιατί αν το πω αυτό, τούτο θα ήταν κρίση. Μπορείτε να διορθώσετε όλα τα σφάλματα σας, όλα τα λάθη σας κι όλες τις ψευδαισθήσεις σας. Απόψε ο Κύριος θα πάρει όλες τις αμαρτίες μας και θα τις πετάξει πίσω από την πλάτη μας. Αυτό θα γίνει σε μια μόνο στιγμή. Και τότε θα έρθει αυτή η νέα κατάσταση, η νέα γέννηση του ανθρώπου, και μια νέα ώθηση θα γεννηθεί μέσα στους κόλπους του ανθρώπινου πνεύματος. Κι αυτός που γεννήθηκε εκ νέου, θα απολυτρωθεί από τα βάσανα του κι από το μαράζι του, και θα 'ναι χαρούμενος κι ευτυχισμένος. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν από απόψε κιόλας. Μπορείτε να πάρετε αυτή την απόφαση και να λύσετε αυτό το πρόβλημα απόψε κιόλας. Όσοι είναι ήδη έτοιμοι, δεν πρέπει να το αναβάλουν αυτό. Ενώ αυτοί που δεν είναι έτοιμοι, θα περιμένουν μια άλλη ευνοϊκή στιγμή. Αυτοί που είναι έτοιμοι, θα είναι σε θέση να επιλύσουν το πρόβλημα δια μιας.

 

Ο Θεός της Αγάπης δεν είναι ένας Θεός των νεκρών, είναι ο Θεός των ζωντανών.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...