Jump to content

Вегетарианството


Recommended Posts

Вегетарианството

Според учителя, грехопадението в света започва е месоядството. То не е само един физиологичен акт - зад него стои егоизмът на човека, проявен като пренебрежение към другите живи същества.

Като препоръчваме вегетарианството, ние проявяваме мъдрост и разбиране, за да не налагаме никому определен начин па хранене. Защото всеки индивид, според степента на своето развитие, се нуждае от специфична храна. Ние не можем да препоръчаме на вълка да пасе трева, понеже това животно е още неразумно и насилието върху него ще доведе до обратни резултати.

Но човекът е разумно същество и нему е позволено да разсъждава, да се учи и да се усъвършенства.

Ето защо ние ще напомним Божията заповед "Не убивай!", от което следва, че вегетарианството е в съгласие с Писанието, както и със справедливите закони на Майката-природа.

Вегетарианската идея е неуязвима. Докато противниците и се чудят как да се защитят.

Знае се, че клетките на животните имат отделителна система, от което следва, че те изхвърлят отпадъчни вещества. Последните се поглъщат заедно с месото, от нищо неподозиращия човек.

При убиването (клането) на животното то преживява страх и ужас. В резултат, между тъканите на клетките му се образуват други отрови, които неизбежно попадат в организма на човека.

Съществува още един странен факт, малко познат на човечеството: като правило хората не ядат животни, които се хранят с месо, т. е. хората не използват за храна хищници (лисица, вълк, котка, куче), а предпочитат тревопасни, защото тяхното месо е по-чисто, по-вкусно и вероятно, по-здравословно. От това неминуемо следва, че човекът, бидейки хищник, е по-нечисто тяло дори от това на тревопасните животни.

Хората трябва да благодарят на тревопасните, защото само от тях получават месо, вълна, мляко и други продукти. Нещо повече, тревопасните винаги са помагали на човека със силата си, защото освен че са по-силни, те дори са и по-разумни от събратята си - хищниците.

Според Учителя, най-силното и най-умното животно е слонът и той е царят на животните, а не лъвът.

Не е трудно да установим, че тревопасните животни са по-интелигентни и тяхното доминиращо присъствие сред опитомените помощници на човека е очевидно и безспорно.

Интересно е, че не само човекът предпочита тревопасните животни, но и самите животни - хищници правят това, като търсят за храна ония видове, които са вегетарианци.

Защо тогава човек не се храни със самата царевица, вместо да я употребява във вид на свинско месо?

От морално гледище месоядството е абсолютно неприемливо, защото то противоречи на самата същност на човека - олицетворение на разумност и доброта. Наистина, било е време (през ледниковия период) когато човечеството съвсем оправдано се е хранило с месо, поради изключително неблагоприятните условия. Канибализмът е остатък от това време.

Съвсем естествено и бидейки на по-високо ниво на развитие, съвременните хора изпитват неудобство да колят животни, обаче те забравят, че все пак някой трябва да извърши това грозно деяние. В такъв случай месоядните стават неволни съучастници в престъплението.

Според окултната наука и новото учение, целият космос представлява тялото на Бога. Животните и човекът са част от това цяло и съвременната наука е доказала опитно, че те се намират в строго определена взаимна обусловеност. Нарушаването на тази естествена взаимовръзка води до опасни и непредвидими последствия.

В един действителен случай петгодишно дете от София пита майка си: "Защо нашата учителка ни учи да обичаме животните, а после ни кара да ги ядем?"

Че месото крие опасности личи от отровите, които съдържат развалените месни продукти - консерви, колбаси и др. Известни са многобройни смъртоносни отравяния от такива храни. Докато яденето на изгнили плодове не причинява смърт.

Д-р Алън Уокър, известен антрополог от университета "Джон Хопкинс" направил сензационно разкритие ("Таймс", 15. 05.1979) според което нашите далечни прадеди са се хранели предимно с плодове. А. Уокър доказва твърдението си, като се позовава на изследванията върху зъбите на праисторическите хора: "Всеки зъб без изключение свидетелства, че хората, живели преди милиони години, чак до Хомо еректус са били плодоядци".

Наблюденията и изследванията показват, че зъбите на месоядните са нагодени за разкъсване, а тези на тревопасните са нагодени за дъвчене и стриване. Такива са и зъбите на човека. Челюстите на месоядните се движат само нагоре и надолу, за разлика от тревопасните и човека, които движат своите челюсти и хоризонтално. От това следва заключението, че човекът е тревопасно същество.

След като се нахрани, лъвът спи двадесет часа, а маймуната й човекът - 6 часа. Днешните хора - месоядни са свикнали със своите хранителни навици, също както в миналото били свикнали с робството и не можели да си представят света без роби.

Човекоядците предпочитат човешкото месо, защото то било по-вкусно от това на животните. Днешният човек предпочита агнешкото, пилешкото, рибата и пр. пред кучешкото, котешкото, вълчето по същите причини, защото е по-вкусно. Аргументите му също са сходни с тези на канибалите.

Човечеството се е простило с много от своите предразсъдъци като канибализма, робството, гладиаторските борби, жертвоприношенията и др„ на които днес гледаме като позорно явление. По същия начин, и това е неизбежно, бъдещото човечество ще се срамува от днешното месоядство, тютюнопушене, алкохолизъм и наркомания.

Като не могат да защитят тезите си, противниците на вегетарианството и въздържателството, често си служат с несериозни и смешни доказателства. Такъв е прибързаният извод, че даден човек, който ял месо и пушил през целия си живот, е живял по-дълго от друг, който не се е хранил с месо, нито е пушил.

Но това са уловки за наивни и елементарни хора, защото никой не може да знае колко години би живял първият, ако не бе ял месо и не бе пушил, и колко би живял вторият, ако не беше вегетарианец и въздържател.

При подготовка за олимпийски игри древните гърци се хранели само с растителна храна. Знае се още, че всички племена, които се славят с дълголетие, ядат малко или никак месо.

В миналото вегетарианството е било по-малко популярно, поради невежество и ограничените възможности за общуване. Въпреки това много велики личности са били вегетарианци: Буда, Питагор, Сократ, Платон, Епикур, Сенека, Плутарх, Овидий, Леонардо да Винчи, Нютон, Волтер, Милтън, Шели, Русо, Сведенборг, Толстой, Едисън, Емерсън, Бърнард Шоу, Шопенхауер, Айнщайн, Махатма Ганди, Вагнер и много други.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...