Jump to content

Качества на храните


Recommended Posts

Качества на храните

Официалната медицина все още не търси причините за болестите, а лекува последствията, т. е. симптомите. С други думи, съвременната медицина стреля по комарите, вместо да пресушава блатата.

Според нас, храненето е в основата на здравето. Ето защо, освен чистите мисли и постъпки, Учителят препоръчва още чиста вода, чиста храна и чист въздух.

Храненето е индивидуален акт и всяко животно знае храната си. Изключение правят някои домашни животни, поставени в неестествена среда, какъвто е случаят със свинята.

Всеки човек е неповторим в сравнение със себеподобните си и по това той се различава от по-низшите нива в животинското царство, където външната и вътрешната прилика е очевидна (мравки, пчели, насекоми и др.).

Разнообразието при човека (глас, походка, лице, цвят, нервна система) предполага разнообразие и в храната. Ето защо хората проявяват нееднакво предпочитание към храните. Това обстоятелство зависи и от зодиакалното предопределение.

И все пак има закономерности и правила, валидни за всички.

Първото изискване към храната е тя да бъде естествена. Всяка човешка намеса се отразява на нейната пълноценност. Науката доказва, че дори и съприкосновението на метал с един плод не е безобидно.

Разбира се ние не изключваме употребата на огъня, но намираме че между готвената храна и суровата трябва да има едно разумно съотношение, и когато можем да употребим дадена храна сурова (домати, пипер, ябълка) да не я слагаме в тенджерата е единствената цел да угодим на вкуса си или да правим това само защото и други постъпват по този начин. Следователно, да подражаваме на разумната природа, а не на човешкото невежество.

Някои свързват мита за Прометей с храненето на човека. В символа на огъня те виждат и употребата му за готвене. В резултат на отсъствието на жива и пълноценна сурова храна, човечеството заболява, т. е. черният му дроб се уврежда. (В мита орлите кълват черния дроб на Прометей.)

Оттук следва, че храната трябва да е жива. Това означава, че тя не бива да е термично обработена, т. е. да не е мъртва. Защото едно зърно, което е попарено, вече не пониква. От окултно гледище такива молекули са мъртви и не носят необходимата слънчева енергия.

Според д-р Норман Уокър ": Всяко растение, зеленчук, плод, ядка или семе в естественото си сурово състояние се състои от атоми и молекули. В тези атоми и молекули са заключени жизненоважните елементи, наречени ензими. Ензимите не са вещества. Те са принципът на живота в атомите и молекулите на всяка жива клетка"

Ензимите се разпадат при температура над 54° С и организъм, лишен от тези жизнени елементи, започва да страда и да заболява.

Според изследванията на видни геронтолози, племената, прочути със своите дълголетници, се хранят неизменно е пресни плодове и зеленчуци, както и с храни, които съдържат по-голям процент вода. А водата, съдържаща се в плодовете и зеленчуците, наподобява дестилираната (снежната) вода. Тази вода не съдържа излишни вещества и не предизвиква жажда. Докато концентрираната и неестествена храна се нуждае от допълнителни количества вода за предотвратяване опасностите, които тя причинява на организма.

Разумният и интелигентен читател трябва да знае и помни, че организмът му се нуждае от много по-малко количество храна, ако тя е жива. Защото топлинно обработената е лишена съвсем или съдържа съвсем минимално количество запазени витамини, ензими, аромати и пр. В такъв случай, вместо една сурова ябълка, човек трябва да изяде десетина килограма компот от същите плодове. И въпреки това някои от веществата, в това число и ароматите, остават безвъзвратно загубени.

Съществува становище, че всеки човек има определен контингент от храна и колкото по-рано изяде предвиденото за него количество, толкова по-рано си заминава. С употребата на живата храна ние можем да намалим количеството за сметка на качеството. Оттам идва и съхраняването и предпазването от износване на всички органи и системи в човека. Естествено, съзнателното или несъзнателното гладуване води до същото и по този начин съдейства за удължаване на живота.

Че храната трябва да е чиста и да не бъде замърсена с химикали, това вече е известно. Но все още са много ония, които разсъждават повърхностно и нехаят, тъй като лошите последствия от нечистата и зле приготвена храна не идват веднага след ядене, а по- късно, след известно натрупване.

Но, ако храненето ни е безупречно, тогава откъде идват камъните в бъбреците, диабета, високото кръвно налягане, ревматизма, увредените зъби и пр.? Нима конят, който денонощно стои на краката си има разширени вени? Животните не страдат от нашите болести, защото инстинктивно следват природните закони. Те ядат само когато са гладни и винаги колкото трябва, а не за удоволствие. Освен това те не познават спиртните и газираните напитки, бирата, кафето, тортите, сладоледа и т. н., да не говорим за странния навик на човеците да използват своите носове като комини.

Всяка храна трябва да е и прясна. Престоял хляб, престояло мляко, старо сирене и т. н. трябва да се избягват. Всяка храна и всеки плод, още в началото започва да деградира. И този процес продължава право пропорционално на престоя. Ето защо няма никакви гаранции за храни като бисквити, суджуци, солени продукти, консерви и пр., които на всичко отгоре често са без означения за датата на производство.

Според Учителя, не е все едно дали един плод се яде веднага след откъсването му от дървото или седмици след това. Следователно всяко престояване има значение, особено след термична обработка.

Изследванията показват, че млякото започва да се разлага 40 минути след сваряването. Също както човек започва да се разболява и да старее още от деня на раждането си.

Опитът и наблюденията са доказали още, че храната, плодовете, зеленчуците и билките от месторождението на дадена личност са най-подходящи за нейното здраве и лекуване. Самият човек там се чувства най-комфортно, защото още при раждането неговите клетки са се нагодили за тази географска ширина. Ето защо ние считаме, че носталгията не е само едно психично състояние, а физиологичен процес. Следователно, най-добре е човек да се храни е ония продукти, които природата му е предвидила на това място, където той се е родил и отрасъл.

При готвене за предпочитане е да използваме огън от дърва, особено бор. Електричеството и въглищата имат вредни излъчвания.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...