Ани Posted March 17, 2023 Share Posted March 17, 2023 Съветите на д-р Шелтън Яжте в различно време белтъчната и скорбялната храна. Белтъчна храна е месото от всички видове, птици, риба, яйца, извара, кашкавал, мляко, ядки. Богата на скорбяла храна е хлябът и всички тестени изделия, каши, картофи. Месото, яйцата, кашкавалът, изварата, ядки те винаги трябва да се ядат в началото, а след известно време - скорбялната храна. Но ако може да минете без последната - още по-добре. Яжте белтъчната храна и киселините в различно време. Употребата на белтъчини едновременно с лимонов, грейпфрутов, портокалов или доматен сок, с оцет и с всевъзможни други киселини не помага на храносмилането, а обратното - разстройва го. Не бива месото, рибата и яйцата да се ядат заедно със салати, в които за подправка е сложен лимонов сок или оцет. При едно хранене - един вид белтъчини. Недопустими са съчетанията месо-мляко, мляко-яйца, месо- кашкавал, месо-ядки. Това обаче не означава, че при едно хранене не могат да се приемат два различни вида месо или два вида ядки. В тези случаи нормалното хранене не се нарушава. Яжте богати на скорбяла храни и киселини в различно време. Киселината на доматите, ягодите, малините, цитрусовите и всички кисели плодове също може да прекъсне асимилирането на скорбялата. Вредни са съчетанията каша - кисели плодове, картофи и хляб със салата с оцет и майонеза и други кисели подправки. Яжте белтъчна и скорбялна храна винаги отделно от захарни изделия. Всички захари забавят стомашната секреция. При едно хранене е вредно да се приемат каша със захар, хляб със стафиди, сладки плодове, мармалади и конфитюри, бисквити с мляко. Трябва да се избягват десертите, които почти винаги се приготвят със захар, сладки плодове, сметана, мляко, защото храносмилането се забавя с няколко часа. С нито един вид белтъчна храна не трябва да се употребяват мазнини. В присъствието на мазнини асимилирането на белтъчната храна от всички видове се забавя най-малко с два часа. Неприятните последствия от тлъсто и пържено месо могат да се смекчат, като ги съчетаем с голямо количество сурови листни зеленчуци. Охладените напитки и сладоледът са вредни, тъй като забавят и дори спират действието на пепсина. Хляб с масло е благоприятно съчетание, както и на каши и картофи с всякакви мазнини. Млякото трябва да се яде отделно от всяка друга храна. Цветното зеле, морковите, цвеклото, тиквата и другите плодове и зеленчуци, съдържащи скорбяла, добре се съчетават с всяка друга скорбялна храна - като добавка към нея. Пъпешите и дините трябва да се ядат отделно от всяка друга храна. Това се отнася и за плодовете. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now