Jump to content

Съветите на д-р Шелтън


Recommended Posts

Съветите на д-р Шелтън

Яжте в различно време белтъчната и скорбялната храна.

Белтъчна храна е месото от всички видове, птици, риба, яйца, извара, кашкавал, мляко, ядки.

Богата на скорбяла храна е хлябът и всички тестени изделия, каши, картофи.

Месото, яйцата, кашкавалът, изварата, ядки те винаги трябва да се ядат в началото, а след известно време - скорбялната храна. Но ако може да минете без последната - още по-добре.

Яжте белтъчната храна и киселините в различно време. Употребата на белтъчини едновременно с лимонов, грейпфрутов, портокалов или доматен сок, с оцет и с всевъзможни други киселини не помага на храносмилането, а обратното - разстройва го.

Не бива месото, рибата и яйцата да се ядат заедно със салати, в които за подправка е сложен лимонов сок или оцет.

При едно хранене - един вид белтъчини. Недопустими са съчетанията месо-мляко, мляко-яйца, месо- кашкавал, месо-ядки. Това обаче не означава, че при едно хранене не могат да се приемат два различни вида месо или два вида ядки. В тези случаи нормалното хранене не се нарушава.

Яжте богати на скорбяла храни и киселини в различно време. Киселината на доматите, ягодите, малините, цитрусовите и всички кисели плодове също може да прекъсне асимилирането на скорбялата. Вредни са съчетанията каша - кисели плодове, картофи и хляб със салата с оцет и майонеза и други кисели подправки.

Яжте белтъчна и скорбялна храна винаги отделно от захарни изделия. Всички захари забавят стомашната секреция. При едно хранене е вредно да се приемат каша със захар, хляб със стафиди, сладки плодове, мармалади и конфитюри, бисквити с мляко.

Трябва да се избягват десертите, които почти винаги се приготвят със захар, сладки плодове, сметана, мляко, защото храносмилането се забавя с няколко часа.

С нито един вид белтъчна храна не трябва да се употребяват мазнини. В присъствието на мазнини асимилирането на белтъчната храна от всички видове се забавя най-малко с два часа.

Неприятните последствия от тлъсто и пържено месо могат да се смекчат, като ги съчетаем с голямо количество сурови листни зеленчуци.

Охладените напитки и сладоледът са вредни, тъй като забавят и дори спират действието на пепсина.

Хляб с масло е благоприятно съчетание, както и на каши и картофи с всякакви мазнини.

Млякото трябва да се яде отделно от всяка друга храна.

Цветното зеле, морковите, цвеклото, тиквата и другите плодове и зеленчуци, съдържащи скорбяла, добре се съчетават с всяка друга скорбялна храна - като добавка към нея.

Пъпешите и дините трябва да се ядат отделно от всяка друга храна. Това се отнася и за плодовете.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...