Ани Posted March 17, 2023 Share Posted March 17, 2023 Възхвала на картофите и лука Учителят отдава особено значение на картофите, но между другото казва, че не е лесно човек да се справи с тях. Като говорим за картофите, не може да не споменем за д-р Хинхеде, който опитно доказал ползата от тях и безсмислието на общоприетите правила в храненето. Д-р Хинхеде живял в началото на XX век. По-късно станал министър на здравеопазването в Дания. Той провел опити първо със себе си и семейството си. Храната им била проста и почти вегетарианска, с малко протеини. Въпреки това, четирите му деца били здрави и необикновено силни. През 1912 година, той и още двама доброволци започнали да се хранят само с картофи и маргарин. Оказало се, въпреки съмненията, че нищо лошо не им се случило. Неговият асистент Фр. Мадсен живял шест месеца само с картофи, маргарин и вода. През това време работил по седем часа дневно в лабораторията и още толкова в градината си, като изяждал по 2 кг. картофи и 150 г. маргарин дневно. Работел и то за двама. Веднъж работил два дни и една нощ без почивка, като спирал всичко час и половина, за да яде картофи. Опитът бил повторен от проф. Абдерхалден в Хале, Германия, който казал: "Няма вече съмнение, че може да се живее само с картофи. Те са пълноценна храна." Други двама професори (Хокхаус и Костср) опитно потвърдили изводите на Хинхеде. Те констатирали, че картофите разтварят пикочната киселина и варовитите соли, като лекуват подагра и ревматизъм. В град Дъблин, Ирландия, полицаите били назначавани от области където картофите били основна храна, понеже там хората били най-здрави. Известната датска лечителка Алма Нйлесн употребявала картофите в основания от нея дом за лечение с природни средства. Наред с други природосъобразни методи тя използва главно картофената вода от сварени с кожата картофи. В началото по 3 л дневно, а по-късно 5 - 6 на ден. Д. Коруджиев описва пребиваването си там в своята книга "Домът на Алма. Шведски записки" (София, 1986). Методът на Алма се прилага главно при артритни заболявалия. Може да се приложи по-строго, само с картофи, или по следния начин: Един килограм картофи се измиват и се сваряват с кората в два литра вода. Врат в емайлиран съд, докато водата намалее наполовина. Картофената вода се прецежда и изпива без сол за един ден. До обед се изпиват 2-3 чаши, а останалото - след обед. Картофите могат да се изядат, но също без сол. Изпълнява се в продължение на 40 дни. През това време се забранява яденето на месо, колбаси, консерви, яйца, риба, животински мазнини, овче сирене, кашкавал, фабрични продукти (маргарини, майонези, бисквити, вафли, шоколади, пушено сирене и др. подобни). Позволява се кисело мляко (не престояло) зеленчуци, спанак, коприва, орехи, извара, ориз, покълнало жито, овесени ядки, растителни масла, плодове, пресни вегетариански храни. Да се има предвид казаното за съчетанията на храните, дъвченето и суровоядството. При нужда процедурата се повтаря следващата година през лятото, или през есента. Ако болката е в пръстите на ръцете, те могат да се киснат в картофеното пюре. Кисненето може да става и в сварени картофени обелки. Резултатът е бърз и траен. Учителят ни е оставил и една рецепта за така на речената "ангелска супа". Тя е вкусна’ и полезна. Приготвя се бързо и лесно от вода, картофи (цели или на две), магданоз и сол. По желание може да се прибави чер пипер и лимон. Казаното дотук ще ни помогне да разберем по- ясно думите на Учителя, че българинът ще се спаси с "гореща вода и топли картошки". Интересът към лука все повече се засилва. Родината на лука е Близкият изток, където бил известен от дълбока древност. По-късно той преминал в Египет и там се ползвал с голямо уважение. Присъства дори в някои от мумиите. Римляните вярвали, че той придава на човека сила и мъжество. Воините го използвали като амулет за предпазване от нещастия. Средновековните рицари употребявали лука като талисман. Още тогава лекарите знаели, че помирисването на лук предпазва от заболяване. Роднината на лука - празът - също е с многопластова вътрешна структура. Учителят споменава и за него, като го препоръчва както лука, без никакви резерви. Докато за чесъна той казва, че последния трябва да се яде при нужда от лечение, след което употребата му да се прекрати. Лукът е не само подправка, но и храна, наред със зелените му листа. Съдържа витамини, въглехидрати, минерални соли, захари, микроелементи, етерични масла, ферменти. Подпомага храносмилателните процеси. Етеричното масло действа като фитонцид – противобактериално и противогъбично. Според изследванията, лукът притежава инсулиноподобно действие, като намалява кръвната захар. Действа благоприятно на простатата. И при лука важи общото правило, че варенето, печенето и пърженето понижават хранителните и лечебните качества. Приет с мед (по 1 супена лъжица три пъти дневно в продължение на два месеца) той чувствително облекчава тежки случаи на мозъчна артериосклероза. Лукът изобщо е средство против всякаква склероза. С лук и памучни тампони могат да се лекуват възпаления на ушите при. Помага сериозно при ангини,, фарингити, хреми, грип. Приет вечер като храна той действа сънотворно. От всички растения единствено в състава на лука е открит така наречения простагландин, който понижава кръвното налагане. До този момент се е смятало, че това съединение се изработва само от животинските организми. За съжаление, простагландина се разрушава в стомаха и неговото присъствие в лука все още е необяснено. Вероятно ползата от него ще трябва да се търси във външната му употреба. Лукът се препоръчва за хора, които се занимават с умствена дейност. Стимулира функциите на бъбреците, черния дроб и нервната система. Действа антиревматично и диуретично. Противопоказан е при бъбречни камъни, както и при някои стомашни заболявания. Печен или суров, Учителят го предписва за налагане при разни заболявания. Той препоръчва яденето на кромид лук като предпазно средство против рак и за неговото лекуване в първите му фази. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now