Jump to content

Захар и мед


Recommended Posts

Захар и мед

Доказано е, че прекомерната употреба на захар и сладки храни се отразява зле на стомаха и храносмилането. Подобно на наркотиците, алкохола и цигарите, захарта увлича и подтиква към все по-голяма употреба. С меда и плодовете обаче това не може да се случи. Обикновено човек се насища с тях и преминава към друго.

Медът е за предпочитане пред захарта, което важи и за децата. Той е достатъчно възхваляван от древността до днес, затова не е необходимо да изтъкваме неговите качества. Медът се отразява благоприятно на всички системи. Препоръчва се вечер, при нужда, за сън (половин час преди лягане).

Той може да се дава на децата от двумесечна възраст нагоре, като се прибавя по малко във водата. Благоприятно се повлияват болните от стомашно-чревни, сърдечни и чернодробни заболявания, неврози, безсъние. Учените са установили, че от 24 микроелемента, които съдържа кръвта, 22 влизат в състава на пчелните продукти. Медът е храна и лекарство едновременно. С основание той влиза в състава на много рецепти от народната медицина.

Захарта е индустриален продукт с недоказани гаранции за безвредност. Ето защо трябва да се употребява много предпазливо и ограничено. Вместо бялата рафинирана захар се препоръчва така наречената кафява захар, която все още не се добива у нас. Последната е нерафинирана и по-малко трайна, но в замяна на това е по-малко вредна.

Доказано е още, че прекомерната употреба на захар уврежда зъбите и зад стомашната жлеза. Нещо повече, има лекари, които твърдят, че захарта е главната причина за по-голямата част от заболяванията в индустриалните страни.

Захар и диабет

Изследванията показват, че в началото на XX век децата рядко заболявали от диабет, понеже не са консумирали днешните рафинирани и преработени лакомства.

Д-р Хей (починал 1940 г.) лекувал ранния диабет без лекарства, като убеждавал пациентите си да се откажат от месото яйцата, а веднъж на ден да ядат печени картофи, пълнозърнест препечен хляб и неограничено количество плодове и зеленчуци.

В 1982 г. британски лекари-специалисти правят поврат в лечението на диабета. Вместо големи количества месо (мазнини) и нисковъглехидратни храни, Британската асоциация на диабетиците препоръчва тъкмо обратното - малко мазнини и повече нерафинирани въглехидратни храни - плодове и зеленчуци (без захар).

Консумация на захар има и при така наречените вторично преработени, под формата на бяло брашно и др. рафинирани въглехидрати.

Учителят за медът и захарта

1. Причината за диабета е в преяждането и тревогите.

2. Ако имате на разположение мед и масло, праз не трябва да ядете, ако нямате мед и масло, праз ще ядете... Обаче празът не заслужава масло.

3. Ако човек яде много мед има опасност да се развали стомахът му. Ако никак не яде мед, пак има опасност за неговия организъм.

4. В захарта има лъжа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...