Jump to content

Яйца и мляко


Recommended Posts

Яйца и мляко

Яйцата трябва да са от кокошки, живели на свобода в дворове, на открито, които ядат зърно и трева. Да не са престояли повече от десет дни. Яйцата съдържат белтъчини и заедно е боба заместват месото.

Според П. Димков, рохко сварените яйца се всмукват в червата изцяло.

За млади хора се допускат до 2 - 3 бр. на ден, най- много, а за възрастни до 2 - 3 седмично. Възрастните хора трябва да се ограничават при употреба на яйца. Голямото количество холестерин в жълтъка пречи на черния дроб и допринася за появата на артериосклероза.

Черупките на яйцата са важно и сигурно лечебно средство. Счукани и пресети, те се смесват с мед. Съдържат естествен калций. Много добро средство при слаби кости и зъби, рахит, хроничен стомашен и чревен катар, киселини, косопад, нарушени функции на черния дроб, глисти.

Доза: Черупки на 21 яйца (от селски двор) с 1/2 кг мед. Взема се 21 дена, сутрин на гладно, по чаена лъжичка. Съхранява се в хладилник, като се разбърква.

Яйцата могат да се проверяват пред електрическа крушка. В остарелите се забелязват тъмни петна. Такива яйца не са годни за ядене.

Според световноизвестни съвременни медици млякото е храна за децата, а не за възрастни. Трябва да се знае, че много преди тези автори Учителят е изразил същото отношение към млякото, употребявано прясно. Но все още рядко се срещат последователи на това схващане.

Учителят прави изключение за киселото мляко, като го допуска в известни случаи, но изтъква, че то съдържа низши животински организми - бактерии. Трябва да се знае, че и то, както останалите храни, не бива да е престояло. Все пак млякото е за предпочитане пред месото, особено като кисело или сирене (прясно, не престояло).

Извара от прясно мляко, пресечено с лимон и прецедено, е добра храна. Употребява се и за налагане като компрес. Прясното сирене също е лековито.

В живата природа всички бозайници бива отбивани и повечето не търсят мляко. Домашните животни не опровергават този факт, защото техния живот не е естествен, както и храненето им. Ленивите черва на човека са резултат от това неразумно хранене с мляко. След 3 годишна възраст човек загубва ензимите, необходими за усвояване на млякото.

Според д-р Норман Уокър (живял до 109 г.), млякото уврежда щитовидната жлеза и причинява слуз в организма. Д-р Уилям Елис, изследвал в продължение на 42 години този проблем, стигнал до същите изводи. Харви Дайъмънд, в своята книга "Сила за живот" дава много убедителни доказателства за опасностите, идващи от млякото.

Както повечето съвременни храни и млякото днес има съмнителна стойност. Знае се, че месото и млякото на животните съдържат елементи от неестествена храна, която приемат при още по-неестествени условия на живот.

Така е и с млякото на ония крави, които не са затворени, а се разхождат. Изследванията показват, че те дават повече и по-качествено мляко. Следователно, неестествената среда влияе на животните физиологически. Като имаме предвид и неестественото хранене в такива форми, ние с основание се съмняваме вече в качествата на млякото, което ни се предлага от такива производители.

Чудно ли е тогава защо и хората са все по-нервни и болни?

Суровото козе мляко е за предпочитане пред другите, понеже е най-близко по състав до човешкото. То лекува бъбреци, диабет, астма, гастрит, артрит, особено в сурово състояние.

Има схващане, че млякото на белите животни е по-добро от това на черните (биволи, черни крави, черни овце) което било по-трудносмилаемо.

Учителят за млякото

1. Козето мляко е по-безопасно за децата и по-здравословно.

2. Млякото е добро за малкото дете и зло за възрастния.

3. Ако възрастният се храни дълго време с мляко, ще осакати храносмилателната си система.

4. Киселото мляко продължава живота, но ако про- кисне го разваля.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...