Jump to content

Консерви


Recommended Posts

Консерви

Някои все още ги допускат безрезервно, други - компромисно, а трети ги отричат. Учителят въобще не одобрява консервите, в това число зеленчуковите и плодовите.

Според нас, продуктите, макар и консервирани, започват да деградират още от първия ден, ако въобще можем да говорим за пълноценност при сварените храни.

Следователно консервите трябва да се избягват с ясното съзнание за безсмислието на вложения труд и средства при този вид съхраняване.

Трябва да се знае още, че в днешните кратки зими не е никак необходимо да се презапасяваме с консерви от плодове и зеленчуци. Човек трябва благоразумно да следва хода на сезоните и да яде ония плодове и зеленчуци, които природата предлага през съответния сезон. Твърдението, че организмът имал нужда от плодове през зимата е несериозно, защото природата е предвидила всичко и фактите показват колко излишни са тези страхове. Дори при съзнателното или несъзнателно гладуване няма опасност от авитаминози. Дали организмът се е запасил, или има нещо друго, това ние не знаем, но едно е нужно да разберем, че трябва да следваме природата, заедно с нейните сезонни по-редки и храни.

И през зимата хората не са лишени от храна, при това прясна. Трябва ли да изброяваме традиционните картофи, лук, моркови, зеле, ряпа, алабаш, гулия, салатно цвекло, чесън, тикви, захарно цвекло, орехи, царевица, боб, леща, млечни продукти, жито, пуканки, сушени плодове, ябълки (до пролетта) и на всичко отгоре - южни плодове.

От казаното следва, че можем винаги да се храним с пресни и прясно приготвени храни през цялата зима, без да прибягваме до варени консерви. И да не забравяме фаталната опасност от отровите на месните консерви и колбаси.

Все пак, ако трябва да избираме, най-добрите начини за консервиране, не оспорени от никого, това са сушенето и замразяването.

Сушенето може да става на слънце, което е за предпочитане.

Трябва да се знае, че всички билки, освен като отвари, могат да бъдат употребявани и сушени (стрити на прах).

Има и други начини за консервиране, посредством някои растителни видове. Например, гроздов сок може да се съхрани като му се прибавят настъргани корени от хрян. Сокът се налива в бутилки или други стъклени съдове, като на литър се прибавя по една препълнена супена лъжица прясно настърган хрян. Затваря се с подръчни средства и се оставя без да се вари.

Според популярния шведски лекар Верланд приготвянето на плодови консерви и сокове със захар е много вредно. Същите могат да се консервират студено с мед вместо захар.

Учителят за консервирането

Аз съм против консервирането на плодовете. Консервирането на храните говори за израждане на човечеството. Докато храните се консервират, всякога ще съществуват болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...