Jump to content

Recommended Posts

Запек

Някои автори с основание изтъкват, че този проблем е най-големият по важност и без премахването му не е възможно никакво здраве и лекуване. Това е едно неестествено състояние на организма, при което изверженията на тялото не се отделят навреме. Понякога този физиологически акт става невъзможен (констипация), но по-често се среща едно хронично закъсняване. Обикновено хората не обръщат внимание на това, лекарите - също.

Ходенето по нужда трябва да става двукратно, ако храненето е два или три пъти дневно. Ако това не става, причините са най-често заседналият живот и неподходящата храна.

Случва се понякога, въпреки всекидневното ходене по нужда, да съществува пак хроничен запек, без да са налице обичайните симптоми. В такъв случай храната остава повече време, отколкото е прието в тялото на човека. Това означава, че тя се забавя и задържа по пътя си. Всъщност налице е един скрит запек, въпреки редовното изпразване на червата.

Следователно, ходенето по нужда веднъж дневно е лека форма на запек, веднъж на два дни - истински запек, а веднъж на повече от два дни - сериозно нарушение на функциите.

При това ненормално задържане на хранителните отпадъци става ферментация и гниене, при което се отделят отрови. Последните попадат в кръвта и черния дроб, който се затруднява и не може да смогне за разрушаването им. Увреждат се бъбреците, кожата и т. н. Тази ненормална среда става причина за нарушаване на бактериалното равновесие в храносмилателната система.

Разбира се, една беда не идва сама и ако наред със запека има и неправилно хранене с токсични храни, преяждане и пр., то отравянето на организма бавно или не, е сигурно.

Да се има предвид, че човешкият организъм може да се възпитава. Той се подчинява на самовнушение, пожелания и особено е склонен към циклични дейности. Ето защо всеки трябва да си създаде навици (рефлекси) за ходене по нужда в едно и също време. Постоянството и волята винаги се увенчават с успех. Да се знае още, че едно хронично запичане трудно се лекува. И ако все пак някому дойде на главата, никакви лекарства и билки не могат да му помогнат трайно. Единственото сигурно средство е подходящата храна (сурова, с целулоза), коремообривни бани (вж. Луи Куне и Учителя), съответни упражнения, разтривки на корема, движение и физическа работа. Специалните упражнения на Хата йога са друго ефикасно средство и те не бива да се пренебрегват в особено тежки случаи.

Ние препоръчваме всеки човек да поеме отговорността за своето здраве и то преди да заболее. Знае се, че по-лесно е да се предпазваме от болестите, отколкото да се лекуваме.

При извънредни обстоятелства лекарите и болничните заведения наистина са незаменими, те са дори Божие благословение. Но при обичайни прегледи ортодоксалната медицина рядко се интересува от начина на живот и хранене на болния и още по-рядко за изпразването на червата му. Тогава защо да се учудваме, че лекарите сами страдат от болестите на своите пациенти? Нерядко те пушат и пият, е което дават лош пример и опровергават сами себе си.

Храни, които предпазват от запек: почти всички храни от растителен произход - зеленчуци, плодове, салати, зърнени храни, но приети сурови и пресни.

Храни, които забавят движението па храната в червата: - месо, яйца, риба, кашкавал, сирене, шоколади, сладкиши, бял хляб.

Учителят

1. Запекът се дължи на недоимък на вода в кръвта.

2. За запек да се ядат дини, да се пие чай от трендафил.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...