Jump to content

Recommended Posts

ПИСМА ДО СЕМЕЙСТВО ИЛАРИОНОВИ

 

 

София, 02.01.1924 г.

 

Любезна Еленке,

 

Получих Вашето писмо.

 

Има много положения живота, които трябва да станат ясни. Всеки ученик на Любовта трябва да се научи да служи на Бога с всичкото си сърце. Външният свят не трябва да става причина да го отклонява от това служене. Служенето не трябва да бъде по форма, в буквата на закона; но вътре дълбоко в душата трябва да има нещо съществено, което да го отличава. Пълнота трябва, новораждане трябва от Дух и вода, Любов непрестанна. Когато някой заболее от вас, не трябва да мислите за умиралка, а за чистене и изправление на живота. Смъртта нищо не разрешава. Тя в много случаи е спънка голяма за ученика. Да минава човек от смърт в живот е едно нещо; а да минава от живот в смърт е друго нещо.

 

Аз желая всички вие да служите на Бога тъй, както аз му служа, без да търся нещо за себе си. Аз искам да ви дам образец на Любов, на Милосърдие, снизходителност, безкористие, търпение, чистота, искреност. Моят ум е всякога занят с това, което е хубаво, красиво, добро, възвишено, светло, любвеобилно.

 

Животът има своя велик план. Да познаваме Бога, да живеем за Него е дело велико. Ти и Костадин трябва да вложите още нещо във вашия живот. Това нещо аз мога да го уподобя с ония думи на Господа, който каза на богатия момък: „Още едно ти не достига." Ти ще намериш тая мисъл в Евангелието и ще извадиш своето заключение правилно, по Дух. Има някои неща, за които почти всички сте мудни на разбиране. Но трябва да разберете. Всичкото добро е за праведните.

 

Там, вие в Търново, се страхувате от бурите на морето. Иде време, и сега е, когато целият свят ще разбере, че има Бог и този Бог е абсолютно справедлив и въздава на всички според заслугата. Иде ден, да видим, кой от кого ще се отрича. Помнете, не е страхът, който ще ви въведе в Царството Божие, но Любовта. Не са търговските съображения, а безкористието в неговата пълнота. Бъдете мъдри, умни, интелигентни, добри, правдиви, честни, благородни, безстрашливи, с вяра, която мести горите. Трябва да бъдете нещо повече от хора - не обикновени хора за ядене и пиене, а служители на Бога. Синове на светлината.

 

Моят поздрав на всички.

 

Подпис

 

* * *

София, 08.05.1924 г.

 

Любезна Еленке и Костадине,

 

Вий и двама ще обръщате внимание само на онова, което изтича от Бога, от Великия закон на Любовта. Да ви не плаши видимото зло и непостоянството на хората. Има нещо в света, по-силно, по-мощно от всичките хорски сплетни. Бъдете и двамата мъдри. Мъдрият туря страха, съмнението на работа. Само Божията Любов, която е достъпна на всички, носи мир и радост. Гледайте да живеете в мир с великото в света. Разбирайте дълбоко човешката натура, защото в нея има известни слабости. Но Божият Дух ще превърне всичко за добро. Аз зная, вий се терзаете за малки работи. Нека си тече всичко по своя ред. Уповавайте на Бога. Гледайте зад завесата на настоящия живот.

 

Моят привет на всички.

 

Само Божията Любов.

 

Подпис

 

* * *

София, 02.06.1924 г.

 

Любезна Елена,

 

Живота си човек да направи като Божия. Да е чист, свят, правдив, мъдър, прозорлив. Да се не занимава с празните човешки ежедневни речени-казани. Само себе си да наблюдава и упътва, съветва.

 

Бог да ти даде знание и мъдрост да разбереш вътрешния си живот.

 

Само Божията Любов.

 

Подпис

 

* * *

София, 19.08.1924 г.

 

Любезна Елена,

 

Ще ходите с вяра жива в Господа на Любовта. Всичко съдейства за добро. Само човек да има търпение да издържа. Четете беседите, прилагайте онова, което е казано в тях, и Бог ще благослови плода на Неговия Дух. Костадин да бъде твърд и решителен. Смел, с вяра и надежда, да се не плаши. Да използва слънчевите лъчи. Да си пече гръбначния стълб постоянно.

 

Съборът тази година ще се прекара духовно. Това, което Бог вложи в сърцата ви.

 

Няма Любов като Божията Любов.

 

Подпис

 

* * *

София, 21.10.1924 г.

 

Любезна Елена,

 

Всичко е добре, кога се върши от Любов към Бога. Това съзнание трябва да проникне у всички. Животът е благо, умът е дар. Струва си да се посвети всичко Нему. Само тогава ще даде вътрешния мир на душата и Силата на Нашия Дух. Изучавайте, прилагайте всичко, що е изнесено в беседите. Само така ще добиете оная вътрешна самоувереност в Истинността на Божията Истина. Всяко съмнение, колебание, двоумение е излишно, когато можем веднага да проверим Истинността на Словото. БОГ Е ЛЮБОВ И ОСВЕН НЕГОВАТА ЛЮБОВ НЯМА ДРУГА. Всяко начало, всяка Сила от Него излиза.

 

Чистота и святост - това трябва да бъдат любимите думи. Животът е светлина.

 

Поздрав на всички.

 

Само Божията Любов.

Подпис

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...