Jump to content

082 БЪЛГАРСКИТЕ НАРОДНИ ПЕСНИ


Recommended Posts

[[Книги със спомени за Учителя]]

 

[[Изворът на доброто]]

 

 

БЪЛГАРСКИТЕ НАРОДНИ ПЕСНИ

 

''Учителят работи години върху българската народна песен, докато възстанови чистотата на мелодията, ритъма и текста. Така той даде няколко образци на народни песни. Веднъж по обяд един брат изпълни няколко от тях. Във връзка с това, Учителят каза:''

 

– Българската музика е много оригинална, но в нея има една неувереност, едно скрито колебание. Малцина пеят добре старите народни песни. Има нещо модернизирано в тях. Те са изгубили важни неща.

 

Българите пеят добре, но им липсва изпълнение. В това отношение трябва да работим. Трябва да се измени съзнанието на българина в музикално отношение. Има някои хубави български песни.

 

Българската музика се движи в затворен кръг. В нея има голям песимизъм. Българинът си служи с народни инструменти: кавал, гъдулка, гайда, окарина. Българинът не може да се оплаче, че няма музиканти. Народните песни - бунтовнически и старинни, исторически, са имали значение някога. Сега те са отживели времето си.

 

Сега е нужна песен, която да буди мисълта. Ние искаме да покажем, каква трябва да бъде българската песен.

 

В народните песни трябва да се влее нова идея, като се смени характера на текста. Много от идеите в текста на нашите народни песни са стари, овехтели. В това отношение предстои грамадна работа.

 

За пример аз избрах две народни песни: "Татунчо" и "Благословен да е". Текстът на тези две песни е съвсем отрицателен. Там се рисуват отрицателни характери.

 

Учителят покани един брат да изпълни тези песни със стария и с новия текст, даден от Учителя, за да се види разликата.

 

''Учителят каза:''

 

– Ще пеете на българина тези песни със стария и с новия текст и той ще види, какъв е новият морал.

 

Старите народни песни са дадени в културата на зимата. Това обновяване на текста на народните песни, което даваме сега, е вече начало на пролетта у българина.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...