Jump to content

114. ДЯДО ВЛАЙЧО (1894-1981)


Recommended Posts

114. ДЯДО ВЛАЙЧО (1894-1981)

 

Името му беше Влайчо Жечев от с. Коньово, Сливенско. Неговият живот е олицетворение на пътуващ пророк от времето на пророците в древния Израил. Имаше дарба, имаше връзка с Невидимия свят, пророкуваше и пророчествата му се сбъдваха. Как се извършваше този процес в неговото съзнание ние не знаем. Обикновено пред него стоеше Еангелието, той прелистваше страниците, спираше се на някой стих, прочиташе го, тогава се обръщаше към този, който седеше пред него и чакаше пророчество и дядо Влайчо му казваше това, което имаше да му каже. После разказваше, че като чете Евангелието и като погледне този, който стои срещу него му се дават в съзнанието живи картини и той ги тълкува или ги превежда буквално. Той се подвизаваше по време на Школата на Учителя. Познаваше почти всички хора в Братството и провинцията. Нашите хора мило и драго даваха, някой да им пророкува. Учителят е в София, Школата е открита, Словото на Учителя се излива като непресъхващ извор, но нашите приятели търсеха ясновидци, пророци и връзка с Невидимия свят. И всеки намираше това, което търсеше - едни Учителя, а другите - ясновидците...

 

А сега идваме до най-драматичното в този разказ. В разстояние на 22 години, докато е отворена Школата дядо Влайчо пътува по цяла България, посещава стотици хора от Братството в провинцията и е пророкувал на хиляди българи, но той нито един път през цялото време не е дошъл на Изгрева и не се е срещал с Учителя. Ето, виждате ли как работят пророците от времето на Израиля, които са се родили в България? Тогава по времето на Израиля пророците казваха: „И рече ми Господ." Или „Слово Господне биде към мене и рече." Значи онези старовременни пророци разбираха, че Господ им говори и свидетелствуваха за думите Господни пред человеците. А тук в България какво става? Стана точно обратното. Учителят е тук на Изгрева, а те не Го зачитат за нищо.

 

А сега идва драматичния развой. Дядо Влайчо накрая решава да дойде на Изгрева, за да се срещне с Учителя. Учителят го приема и му казва: „Рекох, много късно дойдохте!" И си обръща главата в страни. След 20 дни Учителят си замина от този свят. Този факт дядо Влайчо на мнозина хора го е разказвал, когато са го разпитвали дали има някаква опитност с Учителя.

 

След 9.1Х. 1944 г. когато комунистите взеха властта дядо Влайчо започна да пророкува, че в скоро време комунистите ще паднат от власт и на тяхно място ще дойдат да управляват земеделците. А и те няма да управляват много време, след което ще дойде да управлява Бялото Братство. Ето ви сега разминаване със Словото на Учителя и с пророците. Комунистите тогава видяха, че това негово пророчество, подкопава властта им и го изпратиха в концлагер шест месеца, за да провери дали комунистите ще паднат от власт. Когато един от следователите в милицията го заплашвал и се държал грубо с него дядо Влайчо му казал: „Внимавай, защото и ти ще дойдеш при мене". И наистина след два месеца този началник пристигнал в концлагера като затворник. Бил хванат, че прехвърлял политически противници на властта срещу пари и подкупи по нелегален канал в чужбина. Дядо Влайчо се приближил при него и му казал: „Добре дошъл! Нали ти казах, че ще дойдеш при мене!" Онзи го гледа, не може да се помири с пророчеството на дядо Влайчо и го пита: „Да имаш още нещо да ми кажеш." „Ще ти кажа: „Ако речеш да бягаш ще те разстрелят като псе!" Така се разделили. След време следователя бил пуснат от концлагера и решава да бяга през границата в Югославия, но там бива разстрелян като псе при опита за бягство. Това му го съобщил по-късно един от началниците в милицията, на който дядо Влайчо помогнал със съвет за болната му жена. Казал му: „Ти знаеш ли, че оня дето те изпрати в концлагера и гдето ние го изпратихме след тебе също там, се опита да избяга през границата и го утрепаха." Дядо Влайчо поклатил глава: „Аз го предупредих!"

 

Комунистите приложиха друга нова тактика към затворниците. Те започнаха да ги карат да работят. В този концлагер, в който е бил дядо Влайчо затворниците са копаели каменни въглища в рудник. Един ден дядо Влайчо отишъл при началника и го предупредил да не изпраща затворниците в рудника, защото ще има свличане на пластовете и галерите ще се затрупат. Ще загинат стотици хора. А защо да загинат когато могат да работят. Началникът го запитал: „От къде знаеш това?" Казал му: „Бог ми го каза." Началника не му повярвал. Но дядо Влайчо се приближил към онзи стария следовател, който го изпратил в затвора и който сега е затворник като него и го помолил да свидетелства пред началника, че това което му е казал се е сбъднало. „Началникът на концлагера не ми вярва, но ти можеш да ги убедиш като му разкажеш за пророчеството, което бе за теб и което се сбъдна. И тогава началника ще послуша теб и няма да изпрати стотици хора в рудника да бъдат затрупани." Така и сторил и неговите думи хванали декиш. Онзи му повярвал. На следващият ден не изпратил никого в рудника, а към обед наистина станало свличане и затрупване в галериите. Всички стояли като втрещени. Началникът извикал дядо Влайчо и му казал: „Такъв човек като тебе не може и не трябва да седи в затвора. Излез от тука, но внимавай какво говориш." Дядо Влайчо излиза от затвора, няма пукнат грош в джоба си, а трябва да пътува. Чува глас: „Наведи се надолу!" Поглежда, вижда едно портмоне в краката си, отваря го и вътре толкова лева, колкото му трябват за път.

 

След това започна неговото велико разпъване на кръст. Хората го търсеха, а той пътуваше само нощем, а през деня се укриваше в домовете на приятелите. Там го намираха онези, които имаха нужда от него. То беше кри-ене, както за него самия, така и за онези, които търсеха от дядо Влайчо помощ и съвети. Помагаше на всички. И комунистите го търсеха. Имаше един случай, когато противниците на големият партизанин и след това голям човек в новата власт Чочоолу му се беше случила беля. Изведнъж изчезва и му открадват внучето. Търси го милиция, търсят го всички, но няма следа. Отиват при дядо Влайчо, той се моли, прелиства Евангелието и му казва: „Казаха ми, че детето е укрито в един запустял кладенец." Почват да търсят пресъхнали кладенци и го намират там. Хайде сега отидете и обяснете на атеиста и невярващия как може да се случи такова нещо. Е, може! Така дядо Влайчо помагаше на всички. Властите му показаха по какъв начин да работи. Да се крие и скришно от погледа на обществото да работи. Името му се носеше като жива легенда. Всички, които отиваха при него и получаваха помощ, той след това ги насочваше да посещават Братствата в провинцията, да слушат Словото и да четат беседите на Учителя. Е, някои се опитваха да изпълнят съветите му, но после се отдалечаваха. Те бяха от друг свят. В Школата на Учителя идват само ученици, които са определени.

 

За дядо Влайчо могат да се разкажат хиляди случки, които не са преувеличени, където се е сбъднало неговото пророчество, където са дали плод неговите съвети и е помогнал на мнозина.

 

Той беше жив пример и образец на пророк от времето на Стария завет. Служеше на пророческия Дух в себе си за доброто на другите.

 

Той беше жив пример и образец на апостол от времето на Христа. Носеше Евангелието и с думите Христови отваряше вратите на едно знание, с което даваше помощ на страдащите и ги упътваше в живота им.

 

Той бе определен да бъде ученик на Учителя. Но той закъсня и не дойде при Учителя, макар че Той го чакаше цели 22 години. Дойде, но много късно!

 

След заминаването на Учителя той работи с Христовото Слово и Евангелието между този народ. Четеше беседите на Учителя, но беше се разминал с Учителя и с времето, което бе определено в Школата на Учителя.

 

Затова внимавайте да не се разминете с времето, когато сте дошли между този народ, да се срещнете със Словото на Учителя. Разминете ли се, ще имате за поука живота на пророка дядо Влайчо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Vlaicho Jechev beshe yasnovidec, koito Petar Danov izpolzvashe i tova yasno triabva da se znae. Toi beshe istinski HRISTIANIN i si slujeshe samo s Bibliata. Ima mnogo izlekuvani hora. Ne vzemashe pari ot horata i niamashe taxa. Silata mu idvashe ot Veliko Machenik Stefan. Nikoga ne prodade Viarata i Lubovta si v HRISTOS. Ne e viarno, che s Petar Danov sa imali edna sreshta i che Toi e negov uchenik.Andrei Griva i hora ot Bialoto Bratstvo

izmeniat faktite. Prorocheskite darbi na Vlaicho sa SVISHE, a na Danov sa ot prerazkazi na Vlaicho i Slava Sevrukova. Tova e istinata.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest Александър Панайотов

Искам да се обърна към Иво.... това което говориш по адрес на Учителя е пълна простотия и показва колко не си запознат със Словото, беседите и мисията ... Учителят не е дошъл нито да лекува, пророкува и т.н. , и т.н..... човешките простотии, които са на ниво нашето смешно човешко съзнание в момента... Беинса Дъно (Учителят) идва да донесе едно Висше знание, да проводи Висшето и Божествено разбиране за Всемирната и непреходна Божия Любов... Признат е от всички съвременници в неговата епоха.... Никой не казва, че няма ясновидци и видни, пробудени хора по това време ... и дядо Влайчо , и Петър Димков... уникални българи... но и те признават , че Учителят е Дух от друга степен на съзнание и го "Следват" ...доколкото говори за Бога и Словото Божие.... и стига противопоставяне, че това ни пречи най-много да работим като съзнателни души.... само мърморения кой какъв бил и какво правел... идвала силата му от Стефан еди кой си.... как го знаете това нещо ? кога толкова много започнахте да разбирате Божията работа ? я си вършете "малките " и дребни неща ...задачи, които са ви поставени за всеки ден и не се мъчете с нашит детски умове да бистрите някакви сложни явления...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Na vnimanieto na Alexander Panayotov....blagodaria za kvalifikaciite I epitetite...az Vi proshtavam na momentat I se nadiavam I BOG da Vi prosti. Otnosno Vlaiko Jechev.....da, toi se sreshta mnogo kratno s Petar Danov,daje vodi hora pri nego malko predi da pochine Danov I mi kazva,che shte go vidiat za posleden pat. Vtoro,ako niakoi nai-mnogo postradva ot Vrazkata si s Bialoto Bratstvo, tova e Vlaicho....5 godini v Belene I 1 v Pernik v minata....Nito Danov,Nito Vanga,Nito Slava, nito koito I da e drug ot tia "Svetila" koito gi komentirate ne e minal prez tazi "shkola". Imalo e Pravoslavni Sveshtenici, Pastori I dr. v Belene. Vie govorite za Slovo,izvinete, no Bojieto Slovo e v Bibliata, vsichko ostanalo e neshto drugo (bez da go kvalificiram). Sajaliavam, che propusnah I vashiat brat sred Svetilata....Boian Boev....I toi ne e bil v Belene ili v minata v Pernik, nishto, che se oblichashe v BELI KOSTUMI I Vanga bila kazala,che na Pogrebenieto mu vidiala Danov..."kato 2 Slanca" da mu vzema dushata,a samiat Danov mu kazal,che shte stane Angel.....Sled vsichki tia "svobodni sachenenia" na tema edna jena kaza,no tia ne e mejdu jivite,za da potvardi,iskam da kaja che BRAT Vlaiko,vinagi stoeshe nastrani ot horata s "golemi biografii".......Pomagashe na Partizani prez Fashizmat....te go vkaraha v Belene....Posle nameri na komunista Chochoulu deteto, koeto beshe otvlecheno sled kato komunistite zavzeha vlastta....vzeha da go presledvat samite te....V Bialoto Bratstvo, kato imaha sreshta s Vanga,zashto Danov mu kaza na Vlaicho: Kakvo vijdash, Brat Vlaiko za Sestra Vanga, a ne pomoli "obichainite zapodozreni"--- Boian Boev, Mirkovich, Dimkov ili niakoi drug......zashtoto niamashe drug....zashtoto Danov niamashe duhovno vijdane, a praveshe horoskopi.....I tova e vse izvestno. Zashto Lulchev, zavede Vlaiko pri Zar Simeon, a ne zavede otnovo Boian Boev, Mirkovich,Dimkov I kompania.....zashtoto te ne mogat....ne sa razviti v BOG....eto za tova....Vlaiko,te go imaha za prost chovek,zashtoto ne beshe ot tiahnata "cherga"..., no toi beshe nenadminat v darbata si, do kraia na jivotat si. Ima oshte jivi negovi rodnini,koito sa v Sliven. Mojete da gi posetite, ako jelaete I shte nauchite niakoi neshta ot parva raka....Ne sa mnogo horata, koito se jeniat I kazvat na jena si oshte v parvata brachna nosht,che shte jiveiat kato brat I sestra, toest bez da praviat sex. Vlaiko go napravi,jena mu izdarja 5 dni I si tragna...Omaji se za chovek,koito se propi za sajalenie.....Mnogo e lesno da stoish prez denia krai Danov, da go slushash, da zapisvash,kato Boian Boev I dr., a vecherta da se priberesh pri jena si I semeistvoto si na toplo....nail?????Moite uvajenia kam vsichki,no Iisus Hristos e edin I negovoto uchenie I podhod I pat kam BOG e iasno opisan v Bibliata.LUBOVTA na Vlaicho kam Iisus e Ogromna.... Ima fakti I te ne biva da se preinachavat v polza na nikogo, kakto kam Vlaiko,taka I kam vsichki po-gore izbroeni. Ima mnogo izvestni duhovni hora po tova vreme...Korteza Stefania, Bona Velinova , Sestra Radka, E.K.,Stoina Prepodobna I mnogo drugi, koito imat dar svishe I sa pravili chudesa v tozi period. BLAGODARIA IM OT SARCE I DUSHA, che sa go pravili bez da iskat da stavat izvestni,da praviat shkoli,da tancuvat sutrin I da meditirat pri zalez Slance... a sa sledvali patiat na Iisus kam BOG. Shto se otnasia ot kade znam, koi e Vlaiko,az niama da komentiram,zashtoto ne e redno I niama da go napravia...Jalkoto e, che takiva hora veche prosto niama I sigurno niama da ima....Ostanaha ot drugite s Kostumite..., koito sa "silno viarvashti" s po 20-30 choveka tejko vaorajena ohrana, za koito ne vaji "ne laji","ne kradi", "ne ubivai" I tekat po vsiaka programa na televiziata.....Blagodaria im I na tiah...ama niama nujda ot tia....Blagodaria I na Vas Alexandar za predizvikatelstvoto...taka poveche hora shte razberat istinata za Brat Vlaiko....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...