Jump to content

12. СВИРЦИТЕ


Recommended Posts

12. СВИРЦИТЕ

 

Беше през пролетта на 1934 г. Оказа се, че пчелите на Изгрева са останали без човек, който да се занимава с тях. Възложи се тази работа на мен, въпреки че нямах никакво познание по този отдел. По това време моя баща работеше в пчеларската кооперация "нектар", обичаше пчеларството и ме насърчи. Първо ме записа в един съответен курс и едновременно с това аз започнах да отварям кошерите и да подреждам инвентара. И всичко, което беше необходимо, той ми доставяше. Много му беше приятно да говори за тези мои питомци и току ме изненада с някое пособие, за което се говори между неговите колеги в града.

Един ден ми донесе някаква мрежеста кутийка и ми каза, че се казва "тьртоловка" и че службата й оправдавала това име.

Аз се изненадах, но тъй като и други пчелари се отбиваха при мене с мнение, аз се убедих, че трябва да влезе тази кутийка в употребление на своето време. В това време получавах и списание "Пчела", което ми просто диктуваше кога с какво да си послужа.

А междувременно, аз присядах край работещите и наблюдавах тяхното усърдие, техния ред и порядък. И така, именно, приседнала при тях, аз се почувствувах като в свой дом. А аз се чувствувах, дори и в бащиния си дом, винаги като случаен човек, винаги като гост. И ми направи това преживяване силно впечатление.

Учителят често присъствуваше при тези мои занимания, като ми обръщаше внимание върху някоя тяхна особеност, а това ме радваше.

Когато списанието ми подсказа, че трябва да поставя търтоловката, аз се подчиних, но изпитах неизразима болка когато видях тази жива маса в плен. Озадачена премного от това, аз ги оставих в страни и исках съдействието на Учителя. "Рекох, пуснете ги", каза като приближи в момента. Аз веднага отворих кутийката и радостта на освободените се изля върху мен. А на следния ден, по време на беседа, Учителят засегна тази случка и обясни: "Те, търтеите, са свирците в кошера. Те имат своето предназначение".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...