Jump to content

16. ЧУДОТО


Recommended Posts

16. ЧУДОТО

 

Бях пред стаята на Учителя, а той говореше с братя по алеята, която води към поляната.

Когато разговора завърши, Учителят се сбогува и тръгна към своето жилище. И минавайки към мене, каза: "Искат чудеса. По-голямо чудо от това да посадиш една семка в земята и след време да израсте от нея дърво, има ли?" И влезе Учителят в своята стая, а аз останах замислена върху чутото. И отскочи мисълта ми преди вековете, когато първата семка е станала причина и родоначалник на цялото растително царство. - Да, чудо наистина - си помислих. Погледнах гората пред мен. - Да, чудо. - От всяка семка, приютена под люспицата на боровата шишарка израства дърво. Високо,красиво, с разперени, вечно зелени клони. - Да, чудо наистина - казах за трети път. И обходих с поглед и обич всяко дърво от боровата гора пред мен. И видях, как семката попада в почвата, как започват да растат и да се развиват корени и клони и ето, аз съм пред хубава борова гора, на която се радват моите очи, на която благодарят моите дробове, но до този момент аз не съм спряла мисълта върху факта, че всичко това е произлязло от малката семка, която се намира под всяка люспица на боровата шишарка.

От всяка семка приютена под всяка люспица на боровата шишарка. Закрита отгоре с една по-твърда покривка, като покрив, особено във време на дъжд, за да не се повредят малките семенца. Каква разумност! Каква разумност в природата! - възкликнах и потръпнах от учудване. Какво величие на голямото, укрито в малкото!

А хората искат чудеса от Учителя. Та нали Христос направи толкова чудеса пред хората? Нима тези чудеса пробудиха спящото човешко съзнание? "Христовото учение още не е приложено" - каза Учителят и затова Той донесе нови методи, с които да може да посади Своето Велико Учение по-дълбоко в човешките души. И цялата Му дейност беше една безпримерна и всеотдайна работа върху това.

Мисълта ми полетя нагоре, а аз стоях пред боровата гора, оглеждах стройните дървета и малките семчици из тях и повтарях думите на Учителя: "Искат чудеса: А по-голямо чудо от това, да посееш една семка в земята и от нея да израсте дърво високо, красиво, разклонено, има ли?"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...