Jump to content
valiamaria

16. ЧУДОТО

Recommended Posts

16. ЧУДОТО

 

Бях пред стаята на Учителя, а той говореше с братя по алеята, която води към поляната.

Когато разговора завърши, Учителят се сбогува и тръгна към своето жилище. И минавайки към мене, каза: "Искат чудеса. По-голямо чудо от това да посадиш една семка в земята и след време да израсте от нея дърво, има ли?" И влезе Учителят в своята стая, а аз останах замислена върху чутото. И отскочи мисълта ми преди вековете, когато първата семка е станала причина и родоначалник на цялото растително царство. - Да, чудо наистина - си помислих. Погледнах гората пред мен. - Да, чудо. - От всяка семка, приютена под люспицата на боровата шишарка израства дърво. Високо,красиво, с разперени, вечно зелени клони. - Да, чудо наистина - казах за трети път. И обходих с поглед и обич всяко дърво от боровата гора пред мен. И видях, как семката попада в почвата, как започват да растат и да се развиват корени и клони и ето, аз съм пред хубава борова гора, на която се радват моите очи, на която благодарят моите дробове, но до този момент аз не съм спряла мисълта върху факта, че всичко това е произлязло от малката семка, която се намира под всяка люспица на боровата шишарка.

От всяка семка приютена под всяка люспица на боровата шишарка. Закрита отгоре с една по-твърда покривка, като покрив, особено във време на дъжд, за да не се повредят малките семенца. Каква разумност! Каква разумност в природата! - възкликнах и потръпнах от учудване. Какво величие на голямото, укрито в малкото!

А хората искат чудеса от Учителя. Та нали Христос направи толкова чудеса пред хората? Нима тези чудеса пробудиха спящото човешко съзнание? "Христовото учение още не е приложено" - каза Учителят и затова Той донесе нови методи, с които да може да посади Своето Велико Учение по-дълбоко в човешките души. И цялата Му дейност беше една безпримерна и всеотдайна работа върху това.

Мисълта ми полетя нагоре, а аз стоях пред боровата гора, оглеждах стройните дървета и малките семчици из тях и повтарях думите на Учителя: "Искат чудеса: А по-голямо чудо от това, да посееш една семка в земята и от нея да израсте дърво високо, красиво, разклонено, има ли?"

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×