Jump to content
valiamaria

40. ЦВЕТАНА ЩИЛЯНОВА

Recommended Posts

40. ЦВЕТАНА ЩИЛЯНОВА

В: Какво ще кажете за Цветана Щилянова? Миналия път говорехме за нея.

Д: Ами тя по онова време беше една от най-добрите портретистки у нас. Тя самата беше много работлива и тя самата ми каза, че е направила най-малко по петдесет портрета на година. Това значи всяка седмица по един портрет. В много от софийските къщи има портрети на Цветана, особено в братските къщи. По настояване на Методи Константинов тя направи този, известният портрет на Учителя, за който Учителят се съгласи и тя няколко сеанса ходи и Той й позира. Направи един портрет. Тя беше много щастлива. Тя сияеше като слизаше по стълбите така, защото не е е лесно да рисуваш Учителя.

В: Това кой го разказва, Катя ли?

Д: Е, Катя ми го е казвала, Катя следеше от близо, присъствуваше там. Това е един от най-хубавите портрети на Учителя, макар че аз скоро видях Лили Димкова направи също един портрет на Учителя.

В: Тя е правила репродукция от него?

Д: Не, не, тя го е правила по снимки.

В: Става въпрос, че Цветана Щилянова, тя е правила от оригинала нови портрети.

Д: Виж сега, много от братствата в провинцията искаха да имат един и тя направи дубликати нали на същия. Кой е оригинала сега, за не знам, някой казва, че е тук, друг, че е там. Но не мога да кажа кой и няма защо да знаем. Който го е скрил някъде и го съхранява, той си го знае.

В: Той да си знае. Нека го знае. Добре.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×