Jump to content

42. СЕМЕЙНА СНИМКА


Recommended Posts

42. СЕМЕЙНАТА СНИМКА

Вергилий: А Светослав Кожухаров?

Веска: Е, получил своето средно образование в Свищовската гимназия и там, когато е приключил вече този курс, всички са дали по една своя снимка, за спомен са си разменили портрети. И аз намерих портрет на Учителя, който Той е написал много красиво на неговия съученик Петър Василев, който е баща, който е евангелист и е баща на Самуил Василев, който пък е съпруг на Амалия Василева Шопова, за която ви казах. Това са наши много добри приятели от евангелското общество, културни хора, образовани хора, с много духовни интереси, с много така добродетели проявяваха в живота си и именно неговата внучка Малинка, по съпруг сега Атанасова, тя ми даде, баща й Самуил Василев ми показа тази снимка на Учителя.

В: Какво представлява тя?

Веска: Това е едно малко портретче, Учителят като младеж, като ученик в гимназията. В гимназията още да, в гимназията и са си разменили: Петър Василев е дал на Учителя и Учителят пък е дал на Петър Василев тази снимка. Но баща му си я пази. Той даже фамилия Василеви познаваше Георги Томалевски, понеже Георги Томалевски беше се заел да пише биография на Учителя, той услужи на Георги Томалевски с тази снимка, след това Георги Томалевски му я върна, да си има той в своята библиотека.

В: Може ли да се вземе тая снимка да я преснемем и да му я върнем?

Веска: Ние сме много големи, ние сме от три поколения приятели. Значи д-р Шопов, той пък е възпитаник на лейди Страндфорд. Той е един от будните български момчета, от Меричлери ли беше, от не знам кое село до Пловдив, при което лейди Страндфорд когато идва в България, иска да издържа няколко българчета на свои разноски в Лондон и той свършва в Англия медицина д-р Шопов. Негова дъщеря е Амалия Шопова, съпруга на Самуил Василев, който пък е син на Петър Василев, съученикът на Учителя. Значи приятели са д-р Шопов с баба ми и дядо ми, Амалия Василева с майка ми, Малинка пък с мене, приятелки. Досега тя ми идва, аз й преподавам на нея по английски език уроци, тя идва и ще я помоля, ако пази тази снимка на Учителя.

В: Преснемаме и веднага ще й я върнем.

Веска: Да, ще видите и надписа, а същевременно там съм виждала баща й ми е показал и снимка на семейството на Учителя с дядо поп Константин Дъновски.

В: Тая снимка искам да я преснема.

Веска: Сега ще питам Малинка дали я пази, дали я намерила.

В: фактически двете снимки.

Веска: Защото там е дадено цялото семейство. Дядо поп, ама такъв хубав човек, снажен, конфигурация на черепа правилна, съвършена, линии на лицето, Учителя много прилича в лицето на баща си. А той бил снажен, строен мъж, а Учителят беше много фин така, среден ръст и изящна фигура, беше във връзка с това, че България имаше малък мащаб, може би това е имало някакво съотношение.

В: Фактически тези две снимки са много важни, защото ние нямаме снимка на Учителя, на семейството му.

Веска: Беше сестра Му, баба Мария там, да.

В: Може да ги преснемем двете и веднага им ги връщаме.

Веска: Ние сме като сестри с Малинка. тя от мене нищо не крие.

В: Да може да преснемем двете и веднага им ги връщаме.

Веска: Аз ще я помоля като дойде.

В: Веднага им ги връщаме.

Веска: тя идва при мене през седмица. Ще видя какво можем да направим.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...