Jump to content

ВИОЛА ЙОРДАНОВА. 1. ПРОРОЧЕСКИ СЪНИЩА


Recommended Posts

 

ВИОЛА ЙОРДАНОВА

БОЖЕСТВЕНИЯТ ГРАДИНАР - БЕИНСА ДУНО

1. ПРОРОЧЕСКИ СЪНИЩА

Учениците на Беинса Дуно бяха цветята в Неговата градина. И аз, като много други семенца бях посята в нейната богата почва. И аз, като много други семенца се стремях да израсна, вържа и цъфна в аромат и краски, за да украся тази чудна, многоцветна градина.

Божественият Градинар ни отглеждаше с необикновена грижливост, велико търпение и обич. Неговата лъчезарна бащинска любов и мъдрост ни оживяваха и вливаха нови сили в нас, за да надраснем всичко, което вътре в нас или вън от нас би попречило на нашия духовен растеж.

Аз, като всяко семе заровено в земята, с мъки и усилия бавно покълвах и бавно се освобождавах от ограничаващата прегръдка на земята.

Ако искате да ви разправя моята история на растеж, трябва да се върна много години назад, за да ви припомня моето първо „духовно" пробуждане: че зад физическите усещания има други усещания по-тайни, неизвестни.

Родена съм на 29.03.1911 год. в София по стар стил.

Бях шест годишна. Сънувам, че крадец е влязъл в нашата изба. Събудих моите родители. Те се усмихнаха снизходително на моята детска наивност, че вярвам в този сън. В този момент някой почука на прозореца. Минаващият полицай почука на прозореца със своята палка, казвайки, че прозорецът на нашата изба е отворен. Баща ми веднага отиде да провери. Действително, крадецът, чувайки нашите разговори, уплашен, избягва през прозореца. Всички вкъщи скоро забравихме тази случка, но не и аз. От този ден започнах да следя моите сънища и наистина, някои от тях предсказваха какво ще се случи в нашето семейство.

На десет годишна възраст аз се разболях от скарлатина. През време на моето оздравяване често поглеждах към златната икона на Света Богородица с малкия Христос, поставена на етажерката закачена на стената срещу моето легло.

Помолих майка ми да ми даде книгата лежаща пред иконата. Прочетох Евангелията на Марк, Матей, Лука и Йонна. Потресена от небесния образ на Христа и Неговото разпъване, аз си дадох обет, че ще следвам „пътя".

/"Аз съм Пътя, Истината и Живота"/. Но как да вървя по „пътя", не знаех. Почнах да се мъча да говоря Истината, но когато направех някоя беля, от страх поизлъгвах. Веднага бях изобличена и така жестоко посрамена, че бързо се скривах някъде и горко плачех. Най-после взех решение, че ще говоря Истината и само Истината.

Когато бях на петнадесет години, моят баща се разболя тежко. Той бе отнесен в болницата. Там, аз го посещавах често. Но след всяко посещение, все по-силно и по-силно ме гнетеше мисълта, че ако баща ми се помине, този благороден човек ще бъде изличен от цялата вселена. Това бе общоприетото мислене резултат на материалистическата философия. Не посмях да споделя моя гнет с никого. Обаче тази мисъл толкова ме разтревожи, че аз започнах да слабея, заприличах на вейка. Мама се уплаши за моето здраве и ми забрани да отивам в болницата.

Една нощ сънувам: баща ми се яви при мене казвайки: „Виола, приготви моя официален костюм." Неговата сянка премина през вратата и влезе в стаята на майка ми. Събудих се силно разтревожена и гласно заплаках. Имах чувството, че баща ми се е поминал. Сестра ми се събуди. Тя започна да ме увещава, че моят сън е резултат на тревожните ми мисли за татко.

На сутринта, след като разказах моя сън на майка ми, тя веднага тръгна за болницата. До късна вечер мама не се завърна. Уморена от чакане, аз заспах. Този път сънувам цялото погребение на баща ми. Събудих се, скочих от леглото. Виждам кандилото мъждука в утринната дрезгавина и слабата светлина идваща под вратата на майчината спалня. Влезнах бързо в стаята на мама. Заварих я да пише телеграми за кончината на баща ми. Действително баща ми се е поминал в същата нощ, когато го сънувах.

В денят на погребението, над гроба свещеникът прочете: „Това, което е от праха, ще се върне при праха, това което е от Духа, ще се върне при Духа."

Значи, аз бързо заключих, че ние всички сме смъртни и безсмъртни, следователно баща ми, неговият дух е жив!

Най-после мир и спокойствие ме обладаха!

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...