Jump to content

21. ГОЛЯМОТО СЕМЕЙСТВО


Recommended Posts

21. ГОЛЯМОТО СЕМЕЙСТВО

БАЩАТА - е ХРИСТО Йорданов ПАВЛОВ, роден на 01.05.1861 г. в гр. Враца, получил висше образование в Щутгарт - Германия със специалност химик, с докторат в Рощоския университет. Специализирал в гр. Падуа -копринарство. Във Враца през 1901-1911 г. е назначен за окръжен управител. Бил е директор на Търговската гимназия в гр. Свищов, след това главен инспектор по бубарство. По-късно преминава към различни дейности - занимава се с превръщане на дядовата си воденица в мелница, с медна мина, антрацитна мина в Перник за изготвяне на брикети, бил е народен представител и т.н.

МАЙКАТА - е ДОНКА ЦОНЕВА дъщеря на Разградски търговец на тютюн, завършила Търговска гимназия. В Торино - Италия една година е учила пеене и пиано. Задомява се и има 4 деца. Пише стихове, издава готварска книга, ръководство по кроене.

АСЕН е първото дете - роден на 02.09.1896 г. През 1917 год. завършва авиационно училище и участвува в Първата световна война. През 1921 год. и изпратен в САЩ за да участвува в международен конкурс за околосветско пътешествие. Конкурсът е анулиран и той остава завинаги там. Става инструктор-изпитателен пилот, инженер, сътрудник на различни авиационни списания.

МИЛКА - родена в София, свири на цигулка, оркестрантка в Пловдивския симфоничен оркестър през 1946 г., след това става музикален педагог в София. От 1957 г. живее в Париж. Пише книги за брат си „Асен Йорданов и авиацията", който е построил първия български аероплан, изпитан успешно на 10 август 1915 г.

НАДЯ - която сега живее в Скопие - Македония.

ВИОЛА - живее в Гринуич - САЩ.

Представяме кратки бележки от дейността й в САЩ.

ДЕЙНОСТТА НА ВИОЛА ЙОРДАНОВА В САЩ

1. Превод и публикуване на I и II книга на Паневритмията.

2. „Дишането" от Боян Боев -1936 год.

3. Видео-касета направена от нея и Ерна Сталева, ученичка на Учителя.

4. Една касетка с изпети 28 песни от нея на английски от Паневритмията.

5. Държани „сказки-демонстрация" върху Паневритмията.

6. Курс по Паневритмия - нарочно подреден с преведена от нея молитва и инструкции, дадени лично от Учителя на Боян Боев.

7. Две статии написани върху възпитанието „Новите насоки във възпитанието". Заинтересувало се едно списание за възпитанието, но когато прочитат за Паневритмията с новите методи, те се отказали да отпечатат статията. За тях новите мисли, идеи и методи са „мечти".

ДЕКЛАРАЦИЯ

Долуподписаната ВИОЛА ЙОРДАНОВА БАУМАН заявява, че по молба на д-р Вергилий Кръстев, изпраща саморъчно написаните нейни спомени от времето на Школата на Изгрева, под заглавието: „Божественият Градинар - БЕИНСА ДУНО", като дава право на д-р Вергилий Кръстев да ги публикува в книгата „Изгревът, том VIII, съставен от самия д-р Вергилий Кръстев.

Януари, 1998 година С почит: Виола Йорданова Бауман

Гринуич - САЩ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...