Jump to content

5. ЦВЕТАНА ГАТЕВА СИМЕОНОВА


Recommended Posts

5. ЦВЕТАНА ГАТЕВА СИМЕОНОВА

Цветана Гатева Симеонова (по паспорт Цветана Николова Симеонова, а като художничка е известна като Цветана Гатева).

Тя заедно със Симеон са влезли в Бялото Братство. Родена е на 12 юли 1894 г. в гр. Пловдив. Юношеските си години прекарва в гр. Велико Търново, от 1922 г. (вече завършила така нареченото рисувално училище в Пловдив и София) взема участие в общи художествени изложби в София. През 1932 г. заминава за Париж и Италия. След завръщането си устройва първата си самостоятелна изложба в София; Освен в София устройва самостоятелни изложби в Пловдив, Стара Загора, Габрово, Видин, Лом. Излага свои картини в общи художествени изложби в София и в устроената от жените-художнички изложба в Белград. Имат девет самостоятелни изложби. Член е на Съюза на българските художници и е отличавана с ордени: за гражданска заслуга, орден "Кирил и Методий" II ст. и други отличия.

Добра портретистка, рисува още цветя, пейзажи, натюрморти и др. Някои нейни картини носят мотиви от живота на братството, както и някои интересни нейни духовни виждания.

Тя е безпределно предана на Учението на Учителя и безгранично честен и добър човек. Починала е на 2.V.1980 г. на 86 г. Погребана е в Малашевските гробища.

София, 14.Х.1990 г.

Спомен от дъщеря й Елисавета

Прилагам нейни репродукции от картините й, някои скици както следва: нейна снимка, част от самостоятелна нейна изложба, репродукции от картините й на езерата (7-те рилски езера), скици на Учителя по време на беседа, репродукция от портрет на Учителя, изглед от салона, чешмичката на Рила с надписа на скалата над нея, чешмичката на Бивака на Витоша, Учителят на смъртния одър (пастелна скица), четири репродукции на нейни идейни картини.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...