Jump to content

6. ПОБОЯТ НАД УЧИТЕЛЯ ПРЕЗ 1936


Recommended Posts

6. ПОБОЯТ НАД УЧИТЕЛЯ ПРЕЗ 1936 ГОДИНА

Той съвсем не беше инсцениран от двореца както го описва д-р Методи Константинов в "Изгревът", том IV, стр. 503, ред 5 отдолу. Истината е следната: Учителят е казал на Лулчев да не се слага Цанков за министър-председател. Лулчев го предава на Царя и с никого не споделя. Лулчев влизаше от задния вход на двореца без много шум, за да запази анонимността, че няма връзка с Царя, а и Царя го наричаше моят "таен съветник", която тайна продължи няколко години. В кафенето на стария представителен хотел "България" се събираха хора от различните политически групировки и известни бивши и настоящи държавни мъже.

Братът на Любомир Лулчев се казваше Андро Лулчев, бивш офицер от войната 1915-1918 г. с много ордени за храброст, невъздържан и буен мъж, председател на Македоно-одринскатото опълчение, при разни коментари в кафенето, на кого ще се даде властта, избухнал иказал: "Бати няма да позволи да се даде властта на Цанков". След като Цанков не получи властта, няколко Цанковисти, пияни отиват с кола да търсят Лулчев, но попадат на Учителя. Най-близкия помощник в домашните работи на Лулчев - Йордан-шофьора записва номера на колата на побойниците, тича при Любомир Лулчев. Лулчев се свързва веднага с генерал Кирчев - директор на полицията, който изнамира побойниците, води ги при Учителя и казва на Учителя: "Да ги сложа ли в един чувал и да ги смачкам вътре?" Учителят казва да ги пусне и Кирчев ги освобождава. Учителят само казва на побойника: "Аз ти прощавам, но моли се Бог да ти прости!" Това всичко го зная от Любомир Лулчев, нали съм от групата "Упанишади".

А за Андро Лулчев искам да кажа още нещо. Андро беше избран за депутат през 1942-44 г. Той беше много смел в изказванията си в парламента и тъй наречените Цанковисти не му простиха. Въпреки неприкосновеността от депутатския му имунитет като народен представител, при едно негово пътуване към Плевен, го хващат, вкарват го в някакво полицейско управление, жестоко го бият, строшават му ребра, и след това с кола го закарват някъде към Реброво и го изхвърлят в канавка още жив. Предполага се, че хората на Цанков са организаторите също и на този побой. Налага се да бъде лекуван в Искрец - Санаториума, където умира 1944 г. Драматични развръзки за лица и исторически събития.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...