Jump to content

12. СЪДЪТ НА КЕСЕРЯ


Recommended Posts

12. СЪДЪТ НА КЕСЕРЯ

Ако заради Лулчев комунистите гонеха Братството, то това трябваше да стане веднага след осъждането на Лулчев на смърт и след заминаването на Учителя, и то веднага след 1 февруари 1945 г. Това не стана. Нека да си припомним:

До 1956 г. ние спокойно разполагахме с братския салон на Изгрева за пеене, молитви и четене на беседи от Учителя. Никой от представителите на новата власт не ни смущаваше и не ни гонеше заради Лулчев.

Гоненията започнаха, когато дойдоха на Изгрева държавните финансови ревизори в 1957-58 г. и след арестуването на председателя на братския съвет и касиера, а именно: Борис Николов и Жечо Панайотов, за финансови злоупотреби особено от председателя, за криене на златото заедно с това на Учителя, и което беше намерено скрито между скалите на Витоша там, където редовно изгревяни излизахме почти всяка неделя на почивка. Завито, зациментирано като обикновен камък, направен от Борис Николов - нали по професия беше мозайкаджия.

Тогава Борис Николов и Жечо Панайотов бяха осъдени: 12 години Борис и 8 години Жечо затвор, но бяха само четири години в затвора и бяха пуснати на свобода. Те не видяха, докато бяха в затвора какво стана на Изгрева.

Иззети бяха от Изгрева и натоварени на 29 камиона (по сведение на очевидци) беседи и книги и бяха изпратени за претопяване - унищожаване. Сложиха и катинар на вратата на салона и властите почнаха да го използват за разни техни неща. Салонът беше омърсен. Кой беше виновен за това?

Когато брат Никола Антов като член на Управителния съвет на братството и като член на финансовия съвет поиска да се направи ревизия за изминалите 12 години (1.I.1945-1956 г.) да се види къде и как са изразходвани братските средства, защото до тогава Борис Николов се е разпореждал без да се допитва до Братския съвет, и тогава Никола Антов най-вулгарно и насилствено беше изгонен от събранието в малкия салон от братята, запомнете: 1. Стефан Николов Дойнов; 2. Николай Николов Дойнов (и двамата родни братя на Борис Николов); 3. Гради Колев Минчев.

Не можахме ние вътрешно да си оправим финансиите, затова трябваше отвън да дойдат финансисти. И те дойдоха, направиха ревизия, откриха много, много нередности и злоупотреби.

При процеса срещу Борис и Жечо, бях в залата като зрител. Говореше най-напред Борис. Даваше своите обяснения и седна на подсъдимата скамейка. След това беше разпитан Жечо. Той говореше по-откровено и изглежда, че прокурора му повярва повече.

В един миг прокурора се изправи над бюрото си и отправи следните думи към Борис Николов; "Борисе, аз съм чел книгите на вашия Учител, в които Той ви учеше да не лъжете. Защо излъга бе, Борисе?" Борис беше невъзмутим.

Аз в залата се засрамих заради него. До тогава мислех, че той, като един от първите ученици в Школата на Учителя, не може да лъже. Много жалко!

След присъдите и ревизиите Изгревът беше разбит.

Дойдоха булдозери след известно време, разрушиха салоните и стаята на Учителя, която до тогава беше светиня за нас, и на мястото на салона построиха новата Съветска легация. Точно над салона! През времето, докато Учителят беше между нас на земята имаше ли случай да бъдат гонени от салона хора? - Нарушен беше принципа на ненасилието внедрено в продължение на много десетки години.

Отново видяхме какво е хармония и дисхармония.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...