Jump to content

189. ИЗГРЕВЪТ и БОМБИТЕ


Recommended Posts

189. ИЗГРЕВЪТ И БОМБИТЕ

През време на бомбардировките Изгревът не беше засегнат. Аз бях в противовъздушната отбрана на града и бяха ме натоварили да правя доклад за попаденията на бомбите при всяко нападение. След всяка бомбардировка аз с двама помощници отивахме и давахме подробен доклад къде са паднали бомбите. Наистина около Изгрева паднаха бомби, но далеч от селището. Така към гарата на Дианабад падна бомба. После в съседство със салона падна една голяма бомба. Ако беше избухнала тази бомба щеше да разруши салона на Изгрева. Падна до него, но не се взриви. Беше една от най-големите бомби. Когато я обезвреждаха ние уплашено наблюдавахме от далече. Друга една бомба бе паднала към линията под Изгрева. Пак беше голяма бомба. Ако беше избухнала щеше да направи много поразии. И тя не избухна. Ето два случая с бомби, които са регистрирани и за които аз съм давал доклад.

Към 10 януари 1944 г. самолетите от въздуха запалиха погребите - военните складове. Те бяха далеч от Изгрева, но беше страшно да се гледа, защото от тях не остана нищо. На Изгрева нито една барака, нито една керемида не бе счупена. След тази голяма бомбардировка аз отидох при Учителя. Времето беше мрачно, навъсено, мъгливо. Малко ръмеше. Учителят седи на поляната много сериозен. Онези, които бяха останали в София вече бягаха. Всеки каквото може да носи като багаж - бяга. Беше трагично и тъжно. Обстановката беше много мъчителна. Учителят седи самичък на поляната. Аз се приближих до Него. Учителят погледна небето навъсено и каза тези думи: „Тук вече няма условия да поддържа човек връзката си с Бога. Да излезем от тук".

Към мене се обърна: „Да излезем от тук!" Тогава започнах да търся начин за излизане от София. Няма защо да стоим при това положение. Поисках да опитам дали можем да излезем с влак. Влаковете още се движеха. Дали можем да отидем към Айтос, където по селата имаше много наши приятели. А в Айтос имаше и братска градина. Обаче влаковете са препълнени. Дори отгоре на вагоните пътуват хора. Как може при такава обстановка да се пътува. Тогава видях, че не е възможно да пътуваме с влак. И така отпадна да отпътуваме до Айтос.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...