Jump to content

РАЗОЧАРОВАНИЯТ


Recommended Posts

РАЗОЧАРОВАНИЯТ

При Учителя отишъл един младеж и започнал да му говори така:

- Разочорован съм. Обичах една мома, тъй много мечтаех за нея, смятах я за най-идеалното същество, а тя ме заряза и предпочете други, който е далеч по-долен от мене. Имах приятели, на които помагах, но и те, като обеднях, ме оставиха. Светът ми се вижда безсмислен, какво да правя?

- Нещата в човешкия свят стават по две причини: от знание и от незна- ние. Когато произлизат от незнание, тогава иде разочарованието. Помни, че природата е разумна. Тя във всеки човек влага само тия идеали, които той може да изпълни. Къде е погрешката на човека? Че той тръгва да търси и иска другите хора да бъдат според неговия идеал, а това е невъзможно. И те самите имат свои собствени разбирания и стремежи. Ти ако искаш да бъдеш разумен и щастлив, ти ще обичаш тъй, както ти е идеалът, при всички условия, верен приятел на своите приятели.

- Ами като съм слаб и не мога?

- Ами ако ти се мислиш за слаб и не можеш да изпълниш ония идеали, които са твои, за хубавото, за верността, за любовта, отгде накъде искаш дру- гите, чуждите хора да наредят и променят живота си според тях? Право ли е това? И ако ти в своя собствен живот не можеш намери смисъла, как ще ви- диш смисъла в света?

Момъкът си навел главата, зачервен.

- Разбрах, Учителю! - И като му му целунал ръка, излязал дълбоко замислен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...