Jump to content

ВЯРВАМ И ПОЧИТАМ


Recommended Posts

ВЯРВАМ И ПОЧИТАМ

Интелигентна дама говореше с Учителя, ограден с жадуващи слушатели. Тя бе дошла със свои приятелки от града за пръв път и след беседата споделяше своите впечатления.

- Не ми е ясно всичко, което чух - каза тя смело и сините й очи гледаха втренчено. - Не ми е ясно. На, сега аз съм християнка, нали? Чета, изучавам и зная Евангелието. Почитам Христа. И Вие също говорите. Кое е тогава Новото учение? В какво се състои то?

Учителят я погледна меко и каза:

- Вие сте музикантка, нали?

- Да, т.е. ... отгде знаете? - сепна се тя, когато си спомни, че за пръв път го вижда.

- То е написано на Вашето чело, ей тук - показва Той с пръст на своето. - Имате центрове, които сочат това. Добре, ако Вие само изучавате, да речем, биографията на Паганини или на Бетовена, ако знаете точно кога кой какво е написал, ако вярвате, че са отлични музиканти и ги почитате, но не свирите нищо, мислите ли, че сте ученици на тоя или оня музикант, или че сте изобщо музикант?

- Разбира се, не - каза усмихнато дамата.

- Тогава и тия, които знаят и учат Евангелието и разправят какво е правил Христос, са подобни «музиканти». Свирене иска! Не хора, които знаят Евангелието, а които го живеят, са християни. Не които говорят за музикантите, а които свирят като тях, защото Христос каза: «И по-големи от тия дела ще вършите!»

- Разбирам - каза дамата, като леко наведе глава, - но тогава коя черква е права? Къде трябва да се търси Божият път?

- Кое трябва да съществува преди всичко - черквата или Божиите закони? Тялото или душата? Божиите закони са преди всички черкови. Душата е съществувала преди тялото. Душите създават телата, а телата не могат да създават душите.

Божият закон трябва да се приложи на първо място и според него да се преобразят всички науки и философски системи, според него да се преустроят всички църкови и държави.

Добрите хора ще оправят света, а не парите. Хората на Божественото учение ще оправят света. Но за тая цел, трябва да се приложи това учение. За да приложите това учение, вие трябва да вярвате в Божественото начало в себе си. Без тази вяра никакъв успех не може да имате.

- Разбрах - каза дамата и като се наведе, целуна му ръката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...