Jump to content

Потребното


Recommended Posts

Потребното

- Кажете ни нещо, което Вие мислете, че трябва да знаем, което ни е потребно истински - каза една студентка, като си извади тетрадката от чантата. - Аз бих искала да си го запиша.

Мнозина се засмяха. Учителят я погледна внимателно и каза тихо:

- Хубаво правиш. Разумният цени разумното. Запомнете: Истината не зависи от заключенията, които ний правим, но заключенията трябва да излизат от истината, ако искаме да имат стойност.

Знайте, че само разбраният природен закон дава вътрешна сила и външни възможности. Човек е израз на това, което носи в себе си, но свободен е само този, който сам се ограничава.

Животът на всички хора се определя от онази велика постоянна идея, която те имат за Бога.

- Как да го разберем това? - обади се някой.

- Разчитайте на онова, което Бог е вложил във вас, а другите неща са само спомагателни средства - те сами ще дойдат на своето време.

- За живота ни кажете нещо - помоли студентката.

- Животът има за цел любовта. Смисълът на любовта е стремление към светлината. Стремежът на светлината е към свободата. Любовта всякога дава. Само даване, което разширява живота, е правилно даване.

- Как да даваме и защо? Днес хората са толкова лоши - обади се някой.

- Когато мислиш за погрешките на хората, за злото - цапаш си ума. Помнете: винаги, когато твоят ум е смутен, когато твоето сърце е смутено и твоята воля - ограничена, ти си на кривата страна. Правата мисъл е оная, която е свързана с разумните сили на природата. Правата мисъл внася в душата мир, светлина и свобода.

- Кажете ни тогава една права мисъл! - пресече някой бързо и всички впериха погледи в Учителя. Той се усмихна.

- Та всичко, което ви говоря, е права мисъл. Но ето ви още една за вас: Нямаш право да потискаш извора да извира, но можеш да му дадеш каквото си направление искаш.

- А в що е тогава силата на човека? - запита високият студент и без да си дава сам отчет защо, смъкна си фуражката.

- Силата на човека не седи в неговото богатство, нито в неговото знание, нито във физическата му сила или добрина - това са само капитали, с които той може да работи. Силата на човека седи в неговото разбиране на Великите Божи закони, които направляват неговия живот.

В Битието е поставен като основа законът на свободата - всеки е свободен да мисли както иска, но всеки ще си носи и сам последиците от своята мисъл. Ние сме свободни в мисълта си, но ако тя не е в хармония с мировите закони, последствията на тая мисъл ни ограничават. А успехът седи в поправените погрешки. Помнете - всяка идея, които носи радост, свобода и светлина, е Божествена.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...