Jump to content

Любомир Лулчев III. Творчество: Приказки и разкази II. През вековете


Recommended Posts

Любомир Лулчев III.

Творчество: Приказки и разкази

II.

През вековете

(Любомир Лулчев. През вековете. Севлиево: Книгоиздателство «Братство», 1936. - 24 с.)

ЩАСТИЕТО

Мнозина го търсят. И което е по-странно, още по мнозина го смятат изгубено вече. А ако ги запитате в що се състои щастието - едва ли някой ще ви отговори. И което е по-куриозно - често това, което единият жадува да има, с мисълта, че ще му създаде щастие - за неговия съсед, който го има вече - е извор на нещастие. Един мисли, че ако има пари, щастието ще дойде - а край него на десетина крачки банкер с много милиони охка за нещо друго. Един плаче за здраве, друг мърмори, че голо здраве пари не чини.

Щастие и доволство не се покриват. «Бих предпочел да бъда недоволен човек, отколкото доволна свиня» - бе казал някога един английски философ.

Но щастие без дълбок душевен мир няма. А този мир могат да имат само тия, които са като децата, що са разбрали, че в тоя свят имат един голям Баща, Който във всяко време ги обича и бди над тях. Без това убеждение, човек се тревожи, а тревогата изяжда всяко щастие.

Вярата в съществуванието на върховна справедливост дава смисъл на всяка работа, дава сили да се понася всяка несгода, защото «всяко зло е за добро». Но щастие не може да има, ако човек не обича нещо или някого. Тогава самият живот добива смисъл, трудът - цел, а чувството става извор на радост. Но истинският щастливец не зависи и от радостите, и от скърбите. Той е извор на добро - на безкористни добри постъпки, на благородни чувства, на светли мисли. И такъв, когато го питат: «Отгде идеш?» - той им посочва слънцето. - «И къде отиваш?» - той отговаря: «Ела и виж.»

И който го разбере и последва със своите мисли, чувства и постъпки, той е намерил истинското щастие, което превъзмогва всяка скръб, мъка, терзания, което преодолява и самата смърт, защото се е коснало до безсмъртието.

Любомир

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...