Jump to content

XVII. ЗАЩО ЦАР СОЛОМОН И ПИЛАТ ПОНТИЙСКИ НЕ СИ ИЗДЪРЖА ИЗПИТА


Recommended Posts

XVII. ЗАЩО ЦАР СОЛОМОН И ПИЛАТ ПОНТИЙСКИ НЕ СИ ИЗДЪРЖА ИЗПИТА

(стр. 349-350)

17.VII.

Прочетох какво съм писал снощи и ми се вижда смешно - не цялото, а краят само. Откъде тоя страх и тия сравнения?

Бог да ме пази от неразумни работи. Вчера четох Соломоновия Еклизи-аст и си мисля: всичко земно е имал тоя човек и стигнал да казва: «Суета сует и всяческая суета.» А да се изпълни волята на Бога, суета ли е? Очевидно той е забравил за Него, когато е писал това. Запитах Учителя, а Той ми каза, че Соломон е избрал мъчния път на Мъдростта и не издържал. А Любовта е по-лесният, но той беше тщеславен. И неговият храм не издържа - събори се, защото знанието, което беше вложил в основите му, не беше цялото Божествено. Божественото предвижда всички противоречия и противостои на всички възможности - затова то изтрайва. А човешкото е нетрайно, временно. Но Соломон после се прероди във времето на Христа и си поправи погрешките, макар че изведнъж не позна Христа и трябваше да опита силата Му, да го свали от коня - тогава да прогледне.104

Днес Учителят ни говори за живота - и ми се стори, че съм наистина най-богатият човек по света...

- И сиромашията, и богатството са само условия за проявата на живота. Но всъщност най-голямото богатство е животът - а всичко друго е само условия. Не гледайте дали е подвързана или не книгата. И ако е подвързана-дали е златен надписът, а четете това, което книгата съдържа. Не в подвързията е смисълът на живота. Непреодолимата вяра, която имате в Бога, дава смисъл и подтик на живота. Само правилната представа за Бога ще разреши всички въпроси.

От две неща трябва да се освободите - аристократизма, крайната взискателност към дреболиите - и крайното нехайство, което за нищо не иска да се учи. Това са две безполезни състояния.

Който иска да влезе в новия живот, трябва да се роди изново. Който иска да влезе в царството на звука - уши трябва да има. Ако иска в света на светлините да влезе, очи трябва да има. А който се не роди изново, в новия живот не може да влезе.

- Но как? - запита един брат.

- И сега сте родени в един свят, но сте родени смесени - както яйцата се смисат. Ако сега ви турят под квачка - отново се раждате вече за друг живот, в друга форма. Ако ви не турят под квачка - в тиганя отивате.

Изново да се родиш, значи от яйце - на пиле да станеш. В Божествения порядък да влезеш.

Недейте да искате да изменяте нещата, които Бог ви е дал - това е най-хубавото възможно - достатъчно е, ако го развиете. И от страданията не се смущавайте. Мислите ли, че ако дървото растеше в гората, щеше да струва повече, отколкото ако го направят на цигулка? През много страдания ще мине то, но мислители, че то не е живо-това дърво, чрез което се изказват толкова чувства, страдания, мъка на човеците?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...