Jump to content

2. ПРОСВЕТА И КЛЕРИКАЛИЗЪМ


Recommended Posts

2. ПРОСВЕТА И КЛЕРИКАЛИЗЪМ

(В. «Алфа», г. I, бр. 1, 16.IV.1924 г., стр.1)

Клерикалите (духовниците) у нас всякога, кога стане някое крупно политическо събитие, гледат да го използват за свои лични цели - да получат по-големи привилегии, да станат цензори на воля и съвест. Неспособни да привличат младите в храма, тия хора прибягват до помощта на меча, за да наложат своето.

Днешното правителство от момента на поемането властта започна да кокетира пред клерикалите, да търси тяхната подкрепа и благословия. Случиха се ония страшни и грозни дни - дни на ужас, които българското племе от турското време не бе преживяло. Избиха се хиляди хора. Тъмниците се изпълниха с «престъпници». Клерикалите издадоха окръжно, благословиха клането и казаха на правителството, че Бог ненапразно е дал на управника меч - да наказва злите.

Санкциониране клането от името на Бога много допадна до сърцето на днешните управници и те се почувствуваха задължени към българското православно духовенство.

- Всичко - казва министър Цанков - ще ви дам, в училището да влезете, морално и материално ще ви подпомогна, но да схващате и разбирате религията тъй, както са я разбирали - да крепи войните, да благославя клането, да пази съвременния строй (гледай разговора му с редактора на«П. дело», 1923 г.), а не както правят някои кривоверци.

Цанков устрои дни на «християнизиране» в този дух. Ние не чухме нигде да се изтъкне социалното, жизненото учение. Говори се мъгляво за добродетели в общи, никому нищо не говорещи фрази, но за огъня, който донесе Исус, не се каза нищо. Защо? Защото Исус отрича кървавото властничество и безбожния клерикализъм. Исус е за мира, любовта, свободата, братството, търпимостта, а днешните големци вървят по друг път. Цанков, за да угоди на Синода и да предпази училището от вредни учители, подпомогнат от своя персонал в министерството, уволни всички учители, които той и клерикалите смятаха за «еретици», «безверници». На други пък не дадоха работа. Безбожници чистят училището от «еретиците»! Така е било всякога и ще бъде: лицемерието, макиаве-лизмът - това е стихията на властника.

В Народното събрание се дебатира законопроектът за просветата. Ний ще се повърнем по него. При дебатите му най-видните сговористи заявиха: «Не само в училищното настоятелство, но вероучението трябва да се повери на свещениците.» Тия говорения от сговористите депутати се правят в духа на апела, отправен от съюзеното свещенство до народното представителство. (гледай «Църковен вестник», бр. 14, 5.IV.1924 г., стр. 3-5).

Клерикалите у нас викат на народните представители: «Прочее, сближете свещеника и учителя, църквата и училището. Дайте им възможност ръка за ръка да заздравят народната душа.»

Исус не е обичал клерикалите. Неговата реч против книжниците, фарисеите и лицемерите е насочена именно към клерикалите. Вярата няма нужда от стражари, тя цъфти там, дето има свобода. Апостолите, евангелистите, учителите - не са клерикали. Когато духът изчезнал в християнството, явил се клерикализмът.

Що е клерикапизъм? Клерикалът се счита за богоизбран, той свързва и развързва. Клерикалът заема мястото на Христа, става вместо Него врата, водяща за небето. Клерикалът коригира Христа, изврати неговото учение, дискредитира вярата.

Клерикалът от IV в. нататък санкционира греха, убийството, смъртното наказание, войните, робството, неравенството.

Клерикалът наложи печат на мисъл и съвест, не позволяваха да се мисли за Бога, за човека, за земята, за небето иначе, освен тъй, както те разбират и както постановили евангелските събори.

Клерикалите дискредитираха вярата, отчуждиха чистите души от себе си. Всички разумни хора почнаха да гледат на църквата и на духовниците като на извор на инквизиторство, обскурантизъм, невежество.

Клерикалите се обръщаха към властниците, цезарите с позив да гонят, убиват, горят «еретиците» и «езичниците». Онзи, който познава историята на европейското човечество, дохожда в ужас от благочестивата дейност на клерикалите инквизитори.

Клерикалите гониха, гориха у нас богомилите - добрите хора у нас, рязаха им езиците, одираха им кожите. Клерикалите фанатизираха тълпите срещу «богомерзките» еретици, а след туй се наслаждаваха над беззащитните. Това вършеха източните и западните клерикали инквизитори.

Клерикалите са за мрака, за тъмнината. Облечени във власт или подпомогнати от властта, те носят ужас. Клерикалът инквизитор е описан отлично от Достоевски. На клерикала няма да му мигне окото да разпъне и изгори самия Христос.

Клерикалите убиха Богомила, изгориха неговия ученик Василий, затвориха в тъмница Р. Бекона, изгориха Хуса. И Пражки, Бруно, опозориха и измъчиха Ванини. Клерикалите проклеха Коперника, Спиноза, Юма, фихте, Якоби, Дарвина, Спенсера, Хекела.

Клерикалите искат да влязат в училището. Това не може и не трябва да бъде. Днешното училище куца в много отношения. Ний ще пишем и за него, но клерикалски крак в него не трябва да стъпа. Причините са практически и теоретически. Досега говорихме за практичните причини - клерикалите гонители на светлината. В друга статия ще разгледаме самата материя по Закон Божий, за да се види, че това, което се преподава като Закон на Бога, по-скоро насажда безверие, отколкото да прави младежта религиозна, идеалистична.

Клерикалът няма работа в училището. От 30-40 години у нас клерикалите са гонили най-светлите умове от училището - основно, класно, гимназии. Клерикалите и днес проклинат светската наука, откритията, прогреса на човешкия ум. Свято е мястото само над църковния калпак - всичко останало е греховно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...