Jump to content

6. ИСТОРИЯТА СЕ ПОВТАРЯ


Recommended Posts

6. ИСТОРИЯТА СЕ ПОВТАРЯ

(В. «Алфа», г. I, бр. 1, 16.IV.1924 г., стр. 3)

Преди 25 години -тогаз, когато социализмът беше само слаб зефир, който едва-едва разклащаше умовете в страната ни, а на всеки социалист се гледаше като на обществен разрушител - духовенството, в лицето на тогавашния старозагорски владика, пое борбата срещу социализма с книжката «Опасност от социализма», написана от някой си Комб. Книжката бе отпечатана в хиляди екземпляри и се пусна безплатно. Пълна с ругатни и извъртания по адрес на социалистите, наричани «безбожници и разрушители на ред, семейство и държава», тя наводни страната...

Помня го като да бе вчера - един лидер на социалистическата партия в едно публично събрание заяви приблизително следното: «Другари, ний дължим голяма благодарност на духовенството. То се е заело да разпространява социализма». Книжката «Опасност от социализма» я раздава безплатно по градища и села... Книжката ще проникне и там, гдето нямаме достъп. Те ще занесат благата вест за равенство и солидарност, а ний после ще отидем и ще им обясним за нашето «безбожие»... »

Години минаха оттогаз. Целият свят се запя от социалистическата вълна, в една или друга насока. И никакви прегради не устояха на триумфалното шествие на социализма, който въпреки всичко си извоюва право на гражданственост, като накара всичките страни да приемат в своите законодателства минималната му програма. А днес в обществения живот няма по-добър коректив от коректива на социалистическата минимална програма от първия интернационал. Следователно въпреки подпушванията срещу социализма, последният се наложи.

Тъй и днес - поело се е и пропагандирането на окултното учение, което погрешно или умишлено го наричат «Дъновизъм». Много от вестниците, начело с «Духовна култура», напоследък се занимават с окултистите, на които прикачват най-грозни епитети... Няма защо да се безпокоят окултистите, а напротив -трябва да се благодарят. Трябва да благодарят, по подобие на някогашните социалисти. Гоненията върху тях са пропаганда на учението им, защото - ще си послужа със стихотворението:

«Клеветници, кат те бедят,

Спомни си тези редове -

Оси - зурли си не хабят

За лоши, гнили плодове»

- и защото срещу изслушването на едната страна, човекът на логиката ще поиска да чуе и другите. Тогаз окултистите ще се явят там, за да обяснят. Този е пътят на идеите. Спомнете си за Гапилей, Коперник и пр.

Днес се отваря широк път на окултизма, когото по всички линии са се запретнали да спъват, а ще го спънат толкоз, колкото спънаха някога си социализма.

Гоненията против първите християни бяха причина, за да възтържествува християнството над езичеството.

Гоненията против социалистите бяха причина днес социализмът да шес-твува из целия свят.

Гоненията против окултистите ще бъдат пропаганда на окултното учение във всичките му прояви.

Такава е историята.

«Не се гаси туй, що не гасне!»

Свободомислящ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...