Jump to content

27. Думи на оклеветените «ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА» НА ДЪНОВИСТИТЕ


Recommended Posts

27. Думи на оклеветените

«ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА» НА ДЪНОВИСТИТЕ

(В. «Алфа», г. I, бр. 4, понеделник, 12.V.1924 г., стр. 3)

По адрес на нашето общество се подхвърлят всеки ден всевъзможни небивалици, измислени с цел да ни очернят, компрометират и оклеветят, да ни представят като невменяеми и невъзможни. Това обаче ни най-малко не ни стряска. Неохотно взимаме писалка и не за нас си пишем тези редове - пишем за неграмотните. Методът на клеветите чрез измислици е метод на погребаното минало. Той е много изтъркан и не може да се употребява без риск за онези, които си служат с него. Това е отрицателен метод и плодовете му, като червиви, много рано изкапват. Авторите на измислиците компрометират сами себе си, защото истината ги изобличава. Изисква се само малко време, а ние можем да почакаме. Колкото пък се отнася до онези, които са толкова леко-верни, че приемат всяка небивалица за факт, без да са я подхвърлили на критика и без да са я проверявали по какъвто начин могат, ще кажем, че пълнят главите си с шума. Те са трески в морето, които вълните подмятат където си щат. Ето защо ние не се обиждаме, не се сърдим нито на клеветниците, нито на онези, които им вярват. Кой каквото върши, върши го за себе си. Кой може да се обижда от кривото огледало, че показва крив образа му? Криво огледало криви образи дава. Лоши и грозни сме били ние - казват нашите противници, затова - да ни няма! Добре, но те провериха ли очите си, дали право гледат? Преди две хиляди години се казваше: «Който има уши да слуша, нека слуша.» Днес се казва: «Който има очи да гледа, нека гледа.» Имате ли очи? Погледнете, истината е пред вас.

Само за пример и назидание ще се спрем върху някои от многошумните «факти», които ни се приписаха:

1. Пусна се из кафенетата и булевардната преса измислицата, че отиваме сутрин рано в Борисовата градина (в София), събличаме се голи, гоним се по росата и след това се предаваме на... (думата е скверна). Цялата столична полиция се дигна на крак, запази се градината, поставиха се явни и тайни съгледатели и се установи тъкмо обратното. Ние ходим в градината, но не само че не се събличаме голи, а считаме всяка голота за дяволска реклама. Нашите жени избягват и най-обикновеното деколте (обратно на онези, които играят по баловете). Само дяволът е гол, а Исус Христос беше облечен във ви-сон. Християни хора не могат да манифестират с голотата. И замълча се този въпрос, като че не е бил. «фактът» остана за сметка на онези, които го измислиха.

А защо излъгаха?

- Много просто - защото имат баща лъжеца.

2. По същият начин се пусна измислицата, че дигаме в култ идолопоклон-ството, покланяли сме се на слънцето. Понесе се шум, гюрултия, как е възможно в XX век да се връща човечеството към идолопоклонство?! И накрая пак същото искане - да ни няма. Добре, но събраха се мотиви и проверката на «факта» установи пак обратното: и ние се молим на Бога Отца, на Господа Исуса Христа и на Святия Дух. А на слънцето се припичаме и лекуваме, както препоръчва всяка научна хигиена.

И тази измислица не хвана дикиш, а тя задължи авторите си.

А защо излъгаха?

Много просто: Защото имат баща Лъжеца.

3. Не по-малко сензационно се появи измислицата, че ние сме се прек-ръщавали по вадите и локвите около София, като не сме признавали кръщението на установените църкви. Мнозина любопитни търчаха ту тука, ту там, да гледат, но скоро се увериха, че са жестоко подиграни от лъжеца. Никъде нищо не видяха, по простата причина, че ние не правим религия и съвсем се не занимаваме с обряди.

Задължиха се пак авторите на «факта».

А защо излъгаха?

Много просто: Защото имат баща Лъжеца.

4. Нарекоха ни «религиозна секта» без име, или по-право, по калъпа на политическите партии - «Дъновизъм». Обстоятелството, че ние не извършваме никакви обряди, свидетелствува, че не сме религиозна секта. Но онези, които имат интерес да ни няма, настояват на твърдението си - секта и туй то. И то точно такава, която цепела народа и го приготовлявала към пропадане, към политическо робство

Даже да бяхме религиозна секта, отде накъде това да означава политическо робство? Американските Съединени Щати имат повече от 900 секти протестанти. Защо те не пропадат, а напредват? И нашите политически партии не цепят ли народа? Види се, че действителното цепене не е вредно, а само фиктивното, измисленото и приписаното нам. О, приятели, не само не цепим, но категорически сме и против всички станали досега разцепления. Защо ни е потрябвала нова религия или нова секта? Зер са малко досегашните? Бог е един и неделим.

Бог е Любов, и в името на тази Любов ние обединяваме всички вери и религии. Фактът, че в нашето общество има православни, и католици, и протестанти, и евреи, и мохамедани, е по-хубаво свидетелство за умните хора, нежели измислените клюки. Прочие, ние, като обединяваме верите и религиите, фактически как може да цепим българския народ? Ако пък обединението на верите означава политическо робство, то защо българската православна църква във великата ектения всеки неделен ден се моли «об обединение вери»?

На лъжата краката са къси. Лъжецът, колкото повече лъже, толкова по-ниско пада. Само той е гол и черен. И неговите се радват, когато успеят да излъжат и оклеветят. Това е тяхната храна.

Последната им измислица е, че учението на Великото Всемирно Бяло Братство - Христовото Учение, хипнотизирало и подлудявало хората. По този въпрос повече ще пишем по-късно. Създателите му сами ще го опровергаят, както го направиха с по-първите въпроси, за да бъде изобличението пълно.

Д. Б.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...