Jump to content

46. НА ВЪРХА134


Recommended Posts

46. НА ВЪРХА134

(В. «Алфа», г. I, бр. 10, понеделник, 28. VII. 1924 г., стр. 1)

В подножието на голямата планина се стичаха хора от всичките краища на страната - малки, дребни, притиснати от своите товари люде, които поглеждаха към висинето, гдето в пазвите на облаци и бури се къташе високият връх.

Краката му миеха езера синеоки, настръхнали гори бяха му стража вярна, а вятър, развързал криле, пееше нещо на всяка канара, хълм или изгърбен връх.

Спеше планината, прибрала лапи под себе, готова сякаш да скочи. Върхът й унесен наднича в простора, оглежда се в далечни морета и в привети вслушва от своите братя на север и юг...

А в подножието на планината малките хора се събират, групите им растат. Те тъй малки са, но всички мечтаят да идат там, на самия връх!

И започват бавно пътя, обливани в пот, крачка по крачка. Слънцето целува за последен път грапавото мощно чело на върха - и се скрива. Нощта пуща своите леки покривала и обръща далечнината. Тя потъмнява. Всичко добива нова премяна. Тъмнината изравня долините, покрива пропастите, при-булва видимото - всичко става загадка.

Людете пъплят като малки мравки по изритите гърди на великана връх, където облаци нощуват и мъглите оставят своята роса.

Но вятърът се усилва. Облаците се пускат ниско и обвиват всичко с мраз и скреж, гонени като уплашено стадо от невидими камшици. Започва дъждът, бурята. Черни ръце дърпат, блъскат или ръсят с ледени струици - шибат лицето, режат ръцете, замръзват тялото.

Но хората не спират. Тях ги води този, който бе изпитал всички бури на живота, изпил всички горчиви чаши и преодолял всички препятствия. И той знаеше къде отиват тези деца на Бога! Неговите крачки бяха твърди и погледът му - ясен. И който изгубил сили погледнеше в него, тръгваше още по-бодро, още по-решителен...

Невидим, хороводът се закиска над езерата. Черни камшици плющят отново. Или млъкнеше за миг всичко, стихне като по повеля странна на незнаен Бог - и зашушнеше тихият ромол на дъжда, разправящ сякаш приказка някаква за стари времена...

А людете, водени от този, който бе приживял всички бури и изпил всички горчиви чаши на живота, достигнаха върха. И отстъпи тъмнината, раздра се завесата от облаци - и се показа слънцето.

Като песни откъснати от невидими струни екнаха в душите огнените му лъчи...

Мусала, 13. VII.1924 г.

L. W.

_______________________

134 - Изкачване на връх Мусала с Учителя Дънов и Неговите последователи. (бел. на съставителя на «Изгревът» Вергилий Кръстев)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...