Jump to content

49. ЕРАТА НА ЖЕНАТА


Recommended Posts

49. ЕРАТА НА ЖЕНАТА

(В. «Алфа», г. I, бр. 10, понеделник, 28. VII. 1924 г., стр. 2-3)

Мъжът и жената - това е човекът в две различни физични проявления. А човекът - това е един равностранен триъгълник на Божествения план, в когото той се проявява със своите същини: ум, чувство и воля - трите страни на триъгълника, които той трябва да развива съразмерно. Мъдрост, любов и деятелност - това е друг израз на тези същини.

В този триъгълник делът на мъжа е умът или мъдрост, делът на жената - сърце или любовта, а третата страна - волята - е обща и на двете човешки проявления, които чрез нея трябва всякога да се стремят да запазват равновесието и съразмерността на същините, на които са представители.

Днес този Божествен триъгълник е деформиран.

Човешкото същество се е деформирало, защото чрез мъжкото начало -ума, през дълги векове е била застъпвана само едната страна на триъгълника. От момента на узаконяването на частната собственост човешкото същество е попаднало изключително под развитието на ума. Докато умът се е развивал всестранно, сърцето е било оставено в спяще състояние. След този дълъг развой на деятелността на ума - без съдействието на сърцето - получило се е голямо удължение на едната страна на триъгълника и вследствие на това днес в духовния свят човекът е представен като урод. Поправката на този урод ще се изрази само с работата на сърцето в размера на изминатата работа на ума, чието дълго господство е създало от човека единостранчиво същество, което днес има само една цел, основа и стремление, изразени в: купуване и продаване. А купуване и продаване - това е принципът, формата на индивидуалността, най-силно изразени в понятието «егоизъм».

Умът в своето едностранчиво проявление - чрез въздигане в култ на личния и отделен интерес - е смазал сърцето и оттам - човекът на Божествения план е деформиран. А растящото деформиране на човека в това направление ще донесе катастрофални последици за цялото човечество, защото са се преминали границите на допустимите деформирания и окъснения.

Трябва да се издигне повик за удължаване на съответната страна на ума - сърцето - до размера на ума, за да се възстанови първобитното равновесие, което е съществувало при излизането на човека из Бога. Повик за повръщане към сърцето - ето сегашната работа на човечество.

А била е занемарена страната на сърцето, защото: умът е студ, отделност, анализ, който, проявен в крайният си предел, се е проявил като частна собственост. А частната собственост като основа, мерило и начало в човешкото общежитие е била спънка, която е задушавала другата страна на човешкото същество - сърцето. А понеже по самата си същина умът и сърцето са два контраста, а надделял е в света умът - то той е взел господство в ущърб на сърцето. Срещу ума, който е студ, стои топлината, която е сърцето; срещу ума, който е отделност, е сърцето, което е единение; срещу ума, който анализира или разкъсва на части, е сърцето, което синтезира и обединява.

И човечеството, вървейки само по едната страна, забравяйки за другата - тъй също необходима, - днес, при безмерното увеличение на ума, е длъжно да спре вървежа си и да започне нов път - по пътя на сърцето, по пътя на любовта, по обратния път на частната собственост, която е причина на 9/10 от престъпленията. И когато човечеството отново удължи в Божествения триъгълник страната на сърцето си до размера на ума - то тогаз свободно ще тръгне и по двата пътя. И тогаз вече тези два пътя ще се идентифицират с Мъдрост и Любов, Наука и Религия, равноправни Мъж и Жена - и през тях ще шествува Божественият човек към Божественото, тогаз вече необезпокояван от изненади.

Умът е първата единица, а сърцето - втората единица на заеднодвижущата се двойка през развитието ни. А в реда на еволюцията ни нужно е било първоначално да се даде предимство на ума да се развие. И развил се днес до степента на всепоглъщащ минотавър, който иска всичко да обсеби, той трябва да спре своя поход и да се подчини на човеческата душа, за да даде път на женското начало, на любовта, чиято страна в духовния план е останала неразвита. Инак бъдещото шествуване на ума без сърцето е съпроводено с катастрофални последици за човечеството: една последица на този път бе всесветската война.

По хода на физическите, физиологическите, психологическите и геометрични данни, събития и съвпадения - днес иде ред на женското начало, което трябва да вземе господство в света. Иде ред на деятелността на сърцето. Сърцето е синоним на братство и сестринство, на прощение и примиряване, на обединяване и пълно единение. А това е делът на Жената. Иде ерата на Жената. Жената ще заработи за спасението на света. Тя ще бъди мироноската.

Тя ще заработи - не за да изостри политическите спорове и да получи избирателно право, а за да унищожи партиите и парламентите. Тя няма също да увеличи числото на държавите, а ще унищожи границите им. Тя ще внесе духа на споразумение и солидарност между всичките същества, наречени човеци.

Обществото на народите - хвърлено днес само като идея - е първото семе на женското начало, което заработва между държавите, които създаде мъжът. Жената ще претопи държавите, за да създаде на тяхното място друго общежитие, по нищо не прилично на днешната държава, сполучливо наречена от Ницше «най-студеното чудовище», под ноктите на което Жената е била пълна робиня. Това е бъдещото общежитие, което ще се създаде от Жената - ще бъде общежитие на цялото човечество, в което няма да има място за: племена, народи, отечества, пол, религии. Там - в нейната обществена организация - в далечината на вековете - ще има само братя и сестри. Жената ще разруши и частната собственост, защото това е нейният дял - и, започнала днес с комуналния живот в собственото си семейство, гдето тя е първата и последна слугиня, тя ще изнесе този живот в съседното семейство, ще премахне дворната ограда между себе си и съседката си и ще създаде първата комуна. И чрез свойта майчина любов тя лесно ще изнесе своя задружен живот там, гдето случаят и условията я повикат. Този е пътят на сърцето. Днес частната собственост, като културен указател, си е изиграла ролята. Тя трябва да си замине из отношенията на хората. Заминаването й няма да стане по насилствен начин, а по пътя на съзнанието, че тя не е прогресивна, а спъвателна за душевния растеж на човеческата душа. Заминаването й по-леко ще стане по индуктивен път, отколкото по дедуктивен. Пътят на сърцето е индуктивният, на ума -дедуктивният. Комунизмът на мъжа е дедуктивният комунизъм, този, който иде отгоре, чрез заемане на властта. Индуктивният комунизъм е този на Жената, комунизмът на жертва, на братството и сестринството, което всичко дава и нищо не взема в замяна. Единият е комунизъм на другарство, другият - на братство. Първият е предисловие на втория. Първият започва да се проявява през Русия, Англия, Франция, Германия, Австрия със своите леви правителства днес в една или друга насока, по-крута или по-легална, като се налага чрез властта, а вторият - комунизмът на Жената, ще започне от оправянето на собствения живот на всекиго чрез добродетелите в Христовия Дух.

Жената, в своя път за поправяне на света и за заместяне на устоите на света на мъжа, ще започне чрез своето превъзпитание, което ще прехвърли върху своите деца. Тя ще възпитава децата си да не вземат участие в никакво насилие - ни към хора, ни към животни - и ще ги учи, че благословената работу е само производителният труд. Тя ще учи децата си да не стават офицери, защото ще станат учители на убийство; ще ги учи да не стават банкери и търговци, защото ще живеят от лихвоимство, лъжа и кражба; ще ги учи да не стават кариеристи свещеници, защото ще се свържат не с Христа, а с държавата; ще ги учи да не стават слуги и слугини на богатите хора, защото ще станат подножие и гавра на нечистите нозе на синовете на бога-капитала, защото в света на сърцето - този на Христа - няма ни убийци, ни лъжци, ни крадци, ни ваксаджии, ни слуги или роби, ни проститутки, ни затвори, ни бесилки, ни войни. Жената, сама била под ярема на робството и отрицанието през дългите векове на господството на мъжа, ще знае най-добре да учи за свободата и положителното, предадени ни от Христа в синтез в Неговата проповед на планината. Тя ще учи, че Бог не е горе негде, далеч в небесата, а е тук - до нас и в нас, гдето се проявява само с всестранната ни благост към всичко живо. Жената ще бъде вярна на своята интуиция, колкото и да й се вижда неправилна по отношение на възприетите възгледи на общественото мнение, създадено от мъжа. Тя ще остане вярна на своето призване като носителка на вечната любов, на която тя е представителка в зародиш със своята майчинска любов, тъй непонятна и далечна за мъжа. Когато жената, в своята върховна интуиция, възприеме да живее по началото, вложено й в нея, тя ще спре победоносния марш на насилието, рожба на мъжа. Тя ще покаже тогаз, че срещу властта на мъжа има нещо по-хубаво: общочовешката солидарност и споразумение; срещу гордостта на ума - че има смирението на сърцето; срещу сребролюбието, рожба на частната собственост - че има жертвата на сърцето; срещу гнева на властелина -че има тихото покорство на любящото сърце, което не се счита отделно от нищо; срещу завистта, друга рожба на собствеността - че съществува братско разпределение на благата; срещу лакомството, трети плод на собствеността - че съществува всичко, нужно нам, в природата, и по толкоз, колкото трябва за всеки индивид; срещу леността, грозен присадък върху днешния строй - че има приятна и занимателна работа всред природата, която отдавна вика човека между себе си.

Вярната на своето начало жена днес е повикана да спаси света, който мъжът не може вече да управлява. А подробностите за работата на жената ще й бъдат подсказани от нейното сърце, закърмено от Христовия Дух.

М. Б. 137

________________________

137 - * М. Б. - Мария Тодорова (бел. на съставителя на «Изгревът» Вергилий Кръстев)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...