Jump to content

8. В един и същ свят живеем


Recommended Posts

8. В ЕДИН И СЪЩ СВЯТ ЖИВЕЕМ

(В. «Братство», бр. 160, 17.V.1936 г, стр. 1)

Ако някой ви се оплаче и го запитате защо не успява, ще ви каже стереотипното - условията са такива. А условията са само половината от причините за неуспеха. Пропускаме по-важното - ние самите. Тоя свят за глупавия и за умния е един и същ. Котката е в същата стая с мене и същия хляб й давам да яде, но е пак котка. В същата земя посяват житото и ечемикът израства: от житото - жито, а от ечемика - ечемик. Важното е онова, което носим в себе си, с което сме дошли в света, важно е доколко то е разработено - и след това условията.

Двама души падат в една река, но единият знае да плава и за него това е само един инцидент, а другият не знае и това може да е край на живота му... В същия живот сме, в същия свят, но знающият преодолява препятствията, а невежият пада под техните удари.

Вместо забава, нам трябва истинско знание за живота. И когато го придобием, най-трудните препятствия, всички скърби, ще станат дреболия, както и най-мъчните задачи за знающия ученик.

Но ако ние търсим наслади, тъмнината и невежеството ще ни обгърнат и тогава горчивината на всекидневния живот ще ни среща на всяка крачка. И ще се оплакваме от немилостивата съдба, която уж ни преследва, когато това ще са последиците от нашето невежество и неразбиране на живота.

В един и същи свят живеят и мъдрият, и невежият, но не живеят еднакво. Природата забавлява глупавия, учи умния, а на мъдрия разкрива тайните си. И трите пътища, макар не еднакво стръмни - са еднакво отворени за всички ни. По кой ще тръгнем?

Любомир

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...