Jump to content

15. Изучаване на човешкия характер (продължение)


Recommended Posts

15 . ИЗУЧАВАН Е Н А ЧОВЕШКИ Я ХАРАКТЕР

(Продължение)

(В. «Братство», бр. 173, 22.XI.1936 г., стр. 3-4)

Всяко огъвание навътре на линията, било по-леко или по-силно, сочи на известен недостиг на сили или пък неблагоприятни условия в развитието на индивида, както в сегашния му живот, така и изобщо в неговото развитие в миналото.

Когато вдлъбнатината е в горния край, то отговаря на съответна промяна в умствения свят. В средата на света на чувствата, и в долния край на промени,свързани с физическия свят.

Izgreva_tom_31-43.jpg

Тогава тия носове може да ги разглеждаaме като смесени форми, които са по-сложни. Големината на линиите «а», «в», «с» до линията «А» са числови данни, които изразяват факторите, които се проявяват. Тези числа са елементите на една крива, която изразява границата на уравновесените сили. (Може да се измерят отгоре, върху повърхността на носа.)

Върхът на носа е също значителен характерен белег. Колкото е по-широк, масивен, толкова е израз на физическото надмощие. Много широките носове долу сочат на натрупана материя, болни органи (особено бъбреци), преимуществено физически живот, скрити недъзи от нравствено естество, но и добряци хора, които гледат снизходително на своите и чужди погрешки.

Ненормално разширените върхове на носовете, натрупани с материя, са признак на изобилие във физическия свят, което, ако няма достатъчно воля да бъде регулирано, може да мине в «наводнение» във физически прояви, бой, нападения, неестествени нарушения на етически закони и физиологически разстройства от невъздържание. Но по-често такива хора са милостиви и лесно влизат в положението на другия, освен когато такова разширение е извънредно и сочи на дегенерация в някоя област с всичките отрицателни физически и нравствени последици.

Тънкият връх на носа е в някои случаи опасен. Той сочи на малко корени и връзки с живота, на фин, остър ум, който (особено ако е остър целият гръб на носа) е израз на фин, остроумен, но егоистичен интелект, който може, ако стане нужда, да си изработи цяла философия, но няма да жертвува нищо. Той обича физическите удобства, но не в грубата им форма, а в най-фината, и е склонен към някаква своего рода собствено измъдрувана философия, която в главни черти оправдава изобилието, когато е в неговите ръце. Такива хора имат проницателни умове (разбира се, в съчетание със съответно чело), но са умни за себе си и търсят изгодата си във всичко, но крайно деликатно и прикрито. Жени с такива носове (прави, с остри върхове) са често фантазьорки, които в ума си държат всевъзможни картини, а външно минават за благочестиви. Често мислят за безсмислието на живота и говорят за самоубийство. Имат фина мисъл, предпочитат външната деликатност, изисканост, красивите форми. Изобщо, те са носители на идеал на външна красота и фини чувства. Склонни към мечти, в които те сами искат да носят ролята на неземни същества. Обичат силно и се привързват за дълги години, въпреки даже обикновения здрав смисъл. Работливи са много, но имат нужда от импулсиране инак падат в едно безразличие, което граничи с ексцентричност.

Мъжете с такива носове са почти негодни за живота. Тях не могат да ги разбират. Чувствуват се като сакати. Занимават се със себе си и мъчно могат да си пробият път в света. Склонни са към изучавания на окултни науки и търсят в своя вътрешен свят онова, което външният не им дава. И те съчувствуват с думи и желаят да работят много, но не са практични. Когато дойде да се проявят, често са фанатици и действуват без милост в името на правдата и някои идеали и истини, които смятат за неизменни, пред които всички трябва да се прекланят.

(Следва)

Л. Лулчев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...