Jump to content

21. В светлината на Учителя. Пътека на светлината.


Recommended Posts

21. В СВЕТЛИНАТА НА УЧИТЕЛЯ

(Сп. «Житно зърно», г. XVII, 1943 г, кн. 9, стр. 280-281)

Любомили

ПЪТЕКАТА НА СВЕТЛИНАТА

СИМВОЛИТЕ

Символите са езикът на природата. Които знаят, ги прочитат; които са ги забравили - ги гадаят. А обикновените хора имат други имена и тълкувания за туй, което гледат с очите си - и не виждат. Божествената идея, която лежи в основата на символа, е обвита с хиляди покривки. Снимането на която и да е от тях хората наричат знание; знаещите - мъдрост; а виждащите - приближаване при Светлината. И едните, и другите, и третите, когато се приближават до вътрешната същност, покрита от символа - добиват сила. За силата винаги е отговорен тоя, който я предава - а макар и по-малко - и тоя, който я получава. Който и да си - моли се искрено да не вземеш за себе си повече, отколкото е необходимо. И дано забравата ти дойде на помощ винаги, когато изкушението да злоупотребиш със силата надникне над твоето рамо.

 

ОГЪНЯТ

 

Внимавай - огънят, през който ще минеш, ще те обгори, но няма да те изгори. Той е първична стихия. Наричат го скръб, нещастие, болест - той е винаги едно и също, но в различни степени, и те приближава с различно намерение. Но ти, който си решил да минеш - бъди смел! Истинското злато, което носиш в себе си, ще остане непроменено. А когато огънят стане много силен, в тебе самия друг ще пламне - тоя на безсмъртието. Когато те се срещнат, тия два пламъци - ще настане мрак на първо време, но после ще дойде отвътре светлина - и всичко ще бъде осветено!

 

МОРЕТО

 

Тогава морето ще вдигне вълните си като планини и ще пристъпи при тебе с пяна и грохот, като че светът ще се събаря. Но не бой се! - В тебе също ще се вдигнат вълните на живота - силни и мощни, ще се сблъскат те с тях и ще се пръснат облаците. И животът, който е в тебе, ще погълне морето. Направи крачка напред! Ще се разтворят водите и ще излезе насреща ти най-силната буря, която ще движи въздуха като огнен меч, като светкавица. Но ти ще вдигнеш твоята мисъл дори до подножието на Онзи, Който вечно бди и от Който ще почерпиш сили. И бурята, която ще се вдигне в твоя ум, ще погълне тая отвън. И ти ще разбереш това, което досега е било като мъгла - и ще закрачиш отново напред. Тогава ще излезе тая, която е погълнала хиляди человеци и души, разсипала държави и вселени, помрачила слънца и звезди, от която треперят всички, които са се родили, защото нейната целувка е последното, което всеки, в плът облечен, приема...

 

Мрак ще бъде подножие на нозете й. Срещу този мрак ще вдигнеш светлината си - и светлината ще обземе тъмнината - и тя ще започне да се смалява. И от устата й слово ще излезе - и море от огън ще закипи. Тогава ти твоето море с белоглавите вълни ще пуснеш насреща й - и ще потъне огънят й в морето - и ще изгасне. Ръка ще простре тя - и огнени змии ще попъплят. Ти ще отвориш мисълта си, и бурята, която ще излезе оттам, ще ги помете в миг и разпрати по всичките кътове на небето. Тогава тя ще се наведе, ще ти се поклони и ще каже: «Познах те, Господарю мой, Владетелю на живота - пристъпи и мини, защото те чакам!»

 

БЕЗДНАТА

 

Ще пристъпиш и ще минеш над бездната, в която безброй същества ще протягат ръце към светлината, която ще блести над твоята глава - и подножие на нозете ти ще бъде.

 

Ще вървиш като цар след победа - сподирен от невидим хор души, ще дойдеш до вратата и ще похлопаш. Блажен е онзи, който, когато хлопа, го чуват и му отварят!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...