Jump to content

ТРИТЕ ФОРМИ НА ЛЮБОВТА


Recommended Posts

ТРИТЕ ФОРМИ НА ЛЮБОВТА

В света вие може да любите най-първо Бога – нищо повече.

Това е великата истина. После може да любите ближните си и най- после – себе си.

И онзи човек, който не започва живота си с Любовта към Бога, от него нищо не може да стане.

У ч и т е л я

Няма същество в света, което да не разбира Живота, да не го цени и да не се стреми с всички сили към него.

Космичният живот не е нещо отделно. И най-малкото същество, и най-голямото служат единствено на него. Противоречия може да има в отделните части и сфери на Живота, но като единство Животът е съвършена хармония.

Човек има три връзки с Живота: Любов към Вечното начало, Любов към ближния и Любов към себе си.

ПЪРВАТА ВРЪЗКА – ЛЮБОВ КЪМ ВЕЛИКОТО РАЗУМНО НАЧАЛО

Бог е Любов, Разумно начало, Което е вложило всичко в Живота.

Умът, сърцето, душата и Духът са ни дадени от Бога.

Защо да не обичаме Онзи, Който ни е дал всичко?

Смисълът на Живота се заключава в Любовта към Бога.

У ч и т е л я

Първата връзка на човека, която е най-съществената, това е Любовта му към

Цялото, към Бога. Единствената връзка между човешката душа и Бога е Любовта.

Да възлюби човек Бога, това е най-славният момент в неговия живот. Аз наричам човек само онзи, който е възлюбил Бога. Моментът, в който той се е самоопределил и е възлюбил Бога, го определя като човек.

Обикне ли човек Великото Разумно начало с всичкото си същество, той е постигнал идеала на своята душа, знае защо е дошъл на Земята и защо живее. Така той идва до най- високата точка в своя живот.

Дошло е вече време да възстановите връзките си с Онзи, Който ви е създал, Който ви обича и мисли за вас.

Единствената привилегия на човека пред животните седи в това, че му е дадена възможност да люби Бога и да изпълнява Волята Му.

Най-първото нещо в света е всички да дойдем до този закон – да обикнем Бога. Хората обичат Бога, защото Той всеки момент се жертва за тях.

Човек трябва да прави връзка с Бога постоянно – всеки ден, всяка минута.

Целият ни живот трябва да бъде едно постоянно усилие да правим връзка с

Бога, да бъдем в съприкосновение с Божествената Любов.

Човешката душа трябва да се съедини с Божията Любов. И в такова едно съединение ще се яви новият живот, който се нарича Възкресение.

Тази идея – Любов към Вечното начало – трябва да стане във вас тъй жива, тъй интензивна, както кръвта, която се движи по цялото тяло.

Идеалът, както на отделния човек, тъй и на цялото човечество, трябва да бъде Любов към Бога, към Цялото.

Някой казва: “Как мога да обичам Бога, Когото не виждам?” Единственото същество, което виждате в света – това е Бог!

Дойде ли някаква мисъл за Бога, сърцето ви да трепне, душата ви да се изпълни с великата Негова Любов! Погледнете ли към небето с всичките негови светила, погледнете ли към хората и към всички същества, да почувствате, че във всичко това се проявява Божията Любов!

Да обича човек Бога, това подразбира, че Бог трябва да бъде идеал за човека и той да е готов при всички условия на живота си да жертва всичко заради Него.

Всеки, който иска да бъде човек, трябва да има свещено понятие за Бога. Отношенията към Бога са отношения към Любовта. И отношенията към Любовта са отношения към Бога.

Престане ли човек да мисли, че Бог е Любов, връзката му с Него се скъсва.

Законът гласи: Бог винаги обича човека, а човек възприема Любовта Му чрез Обичта, която има към Него. Ето защо измени ли отношенията си към Бога, човек сам си поставя препятствия за великата Божия Любов!

Бог обича еднакво всички, само че едни съзнават това, а други не го съзнават. Бог обича човека толкова, колкото и Ангелите, само че Ангелите съзнават това и възприемат Любовта Му, а хората не всякога я съзнават. Например върху един камък се излива толкова вода, колкото и върху околната растителност. Обаче камъкът не приема тази вода в себе си, вследствие на което може да каже, че Бог не го обича. Водата минава и заминава по неговата повърхност. Който има твърдостта на камъка, не може съзнателно да приема Божията Любов. Какво трябва да правите тогава? Станете меки!

Когато човек има Любов към Бога, той възприема това, което иде от Великия космичен център. Той вече влиза в пътя на творчеството и възхода. Тогава човек е във връзка с Целокупния живот и енергиите на Цялото, творческите и строителни сили на целия Всемир се вливат в него.

Първото условие за изпълнение Волята Божия е да бъде човек във връзка с

Първичната причина, с Възвишения Разумен свят. Учителя казва:

Всички трябва да се научите да изпълнявате Волята Божия. Волята Божия – това е един всемирен закон. Нейното изпълнение е един временен акт, който се проявява в даден случай. Този акт подразбира благото на всички същества без изключение. Да изпълниш Волята Божия в даден момент подразбира да направиш едно благо, което да се отнася до всички същества без изключение. Това е великият закон. С това схващане и изпълнение Волята Божия човек може да стане велик.

Защо хората днес не успяват? Защото Любовта им към Бога е микроскопическа. Празен е животът без Любов към Великото Разумно начало. С това Начало ли е, човек има всичко – здраве, богатство, сила и любов! Човек трябва да възлюби Бога и да издържа на всички условия!

Когато човек възлюби Великото Разумно начало, ще прояви Божественото в себе си. Учителя казва:

Любовта към Бога – това е закон за онова вътрешно блаженство. Това е онази велика наука, която всички напреднали души са изучавали. Това е великият път, по който са вървели те. И само тогава ще се изпълнят думите: “Ако люби някой Бога, той е познат от Него.”

В Любовта към Бога човек възприема Живота, Светлината и Силата, които излизат от Него. Тогава всички разумни желания са постижими.

Докато не прояви Любовта си към Бога, човек всякога ще бъде слаб. Щом е слаб, той никога не може да постигне желанията на своята душа. Следователно, ако искате да бъдете силни, да реализирате стремежите на своята душа, обикнете Бога. Любовта към Бога, от която произтича живата връзка между Него и човека, е мистичен, вътрешен опит. Магичната сила на този опит се крие в онзи момент, когато човек отправя ума, сърцето, душата и Духа си към Вечното начало без никакво колебание и съмнение. Само тогава той може да разбере смисъла на Живота, защото само Бог може да му разкрие този смисъл.

Направете опит с думите Бог е Любов, за да видите какво се крие в тях.

Вложете тези думи в ума си, в сърцето си и във волята си и ще видите, че ако сте болни, ще оздравеете, ако досега само сте гледали, ще виждате, ако само сте чувствали, отсега нататък ще любите.

Всичко може да се изправи, всичко е възможно. Кога? Когато човек е свързан с Вечното начало!

В Чистотата, в Любовта, в неизменните отношения на човека към Цялото се крият методите за освежаване, освобождение, примирение с всички.

Казано е: “Преди да попросите нещо, ще ви се даде.” Който люби Бога, ще получи благословение преди да е попросил нещо от Него. Всички, които любят Великото в света, се укрепяват. Късайте от плодовете на Дървото на Живота, за да бъдете силни, да проявите Любовта, Правдата, Милосърдието, Кротостта и Въздържанието.

Любовта към Бога е източник на Радост, самоувереност и хармония. Тогава човек е озарен от великото Слънце на Живота. Тази връзка го прави богат. Той черпи от изворите на Живота. Неуязвим е за разрушителните сили, понеже Светлината, в която живее, е недостъпна за тях. Тогава той е в Живота, в Свободата. Учителя казва:

При това съприкосновение с Безграничния ще почувствате онова щастие, сила, подмладяване, което искате! В Любовта към Бога е щастието на човека. Хиляди пътища има към щастието, но по-прав и по-чист от този няма. Аз съм минал по него, познавам го и ви съветвам да го следвате.

ВТОРАТА ВРЪЗКА – ЛЮБОВ КЪМ БЛИЖНИЯ

Ако обичаш Първата причина, ще обичаш и формите, чрез които Тя се проявява.

Свещена е формата, чрез която Тя се проявява. Това е ближният!

Хората са частица от Бога. Както любим Бога, тъй ще любим и всички хора.

Ако не любим Бога, всякога ще правим разлика между този и онзи човек.

У ч и т е л я

От Любовта към Вечното начало следва Любовта към ближния, понеже във всяка форма присъства То. Щом човек обикне Цялото, непременно ще обича и частите, ще има отношения към тях.

Абсолютната Любов включва следното: човек да люби Бога! Това е първото и главно отношение в живота му. Това отношение е от периферията към центъра по линията на радиуса. Второто отношение на човека е Любов към ближния, към всяка точка на окръжността. В първото си отношение човек се стреми към Бога. Във второто си отношение – към всички живи същества, към ближните си, които са излезли от същото начало, от Бога.

Човек не трябва да се свързва с никого, преди да е отишъл при Бога – при Любовта.

Какво се разбира под думата Любов? Да обърнем погледа на съзнанието си нагоре, към Великото начало и да търсим този Извор на Живота. И като го намерим, тогава ще се прояви в човека вторият закон – Любов към ближния.

Възлюбите ли света, преди да сте възлюбили Бога, вие сте осъдени неминуемо на страдание и смърт. Под свят се разбира преходното и временното. Да люби Бога, това значи човек да влезе в Абсолютната реалност. Влезете ли в тази Реалност, Бог ще ви запознае със света. Любовта е акт към Бога, а не към хората. Любовта на човека към хората е пак Любов към Бога. Следователно, когато човек изявява Любовта си към хората, с това той поставя на изпит Любовта си към Бога!

Човек обича Разумното в своя ближен. Учителя казва:

Който люби Бога, той се движи от Светлина в Светлина, а който върви по пътя на относителната реалност, той върви от Светлина в Светлина, от тъмнина в тъмнина, от Светлина в тъмнина и от тъмнина в Светлина – значи изпитва разни положения, минава в разни форми. За такъв човек казваме, че се движи в света на вечните промени, в който нещата се разлагат и гният. Преди да обичате някого, вие трябва да обичате Бога и заедно с Него да отидете при онзи, когото обичате.

С първата стъпка човек влиза във връзка с Източника на Живота – приема. С втората стъпка човек създава условия за проявлението Му – дава. Учителя казва:

Да любиш Първичната причина, това значи да се смириш. Да любиш ближния си, това значи да се разшириш.

Когато човек обича ближния си, той дава ход да мине през него Любовта, която е възприел от Вечното начало.

Когато обичате някого, това подразбира, че вие отговаряте на Божията Любов.

Учителя дава едно дълбоко разбиране на понятието ближен, чрез което човек влиза в нови отношения към всички същества. С това Учителя отваря велики простори, внася красота в новите отношения с околните. Той казва:

Писано е: “Ще любиш ближния си като себе си.” Кой е ближният? Любещият вижда във всички хора и във всички същества своя ближен!

Ето защо аз поставям нов закон:

Трябва да обичаме всички същества като себе си. Обичайте всяко дърво, всяко цвете, всяко животно, всеки човек като себе си! Ще кажете: “Кой си ти, който поставяш нов закон?” Аз превеждам старите закони на нов език, за да бъдат разбрани.

ТРЕТАТА ВРЪЗКА – ЛЮБОВ КЪМ СЕБЕ СИ

Обикнете душата си и сами ще си помогнете.

Любовта на човека се определя от това доколко той зачита душата си.

Оценявайте Божественото в себе си – своя ум, своето сърце, своята душа и своя Дух.

Колкото повече вярвате в своите вътрешни сили и възможности, толкова по-скоро ще се развиете.

У ч и т е л я

Третата фаза е Любовта към себе си – човек трябва да направи преценка на своя живот, да отдели реалното от нереалното, за да следва пътя към съвършенството.

Бъди съвършен! – Това е Любовта към себе си. Любов към себе си не значи човек да обича своята личност, но да прояви Божественото в себе си. В това проявление той чувства скърбите и радостите на хората като свои, стреми се да им помага да разрешат задачите на живота си, както и разумно да използват условията.

У човека живее едно висше Начало, което трябва да се изяви. Тъй човек се стреми към културата на Синовете Божии. Любов към себе си значи човек да чувства в своите глъбини Божественото, да го цени и да му даде път да се изяви. Нисшата човешка природа е неорганизирана и когато тя управлява човека, той е окован във вериги, той е в затвор, в плен на инстинктите на живота. Любов към себе си значи човек да разпали този свещен огън, който гори в глъбините на душата му, да вземе надмощие, да подчини всички други сили, да ги организира и да ги насочи в служба на това Вечно начало, което е първоначалният подтик и крайната цел на Битието, т.е. Божественото съвършенство. Учителя казва за тези три връзки следното:

Трябва да обичаме Бога като едно Цяло. Когато говорим за Любовта към ближните, разбираме проявлението на Бога в целия Всемир. Да любим себе си, това значи да пазим резултатите на тази Любов!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...