Jump to content

КАКВИТО СА ТВОИТЕ ОТНОШЕНИЯ КЪМ ВЕЧНОТО РАЗУМНО НАЧАЛО, ТАКИВА ЩЕ БЪДАТ И ОТНОШЕНИЯТА НА ХОРАТА КЪМ ТЕБ


Recommended Posts

КАКВИТО СА ТВОИТЕ ОТНОШЕНИЯ КЪМ ВЕЧНОТО РАЗУМНО НАЧАЛО,

ТАКИВА ЩЕ БЪДАТ И ОТНОШЕНИЯТА НА ХОРАТА КЪМ ТЕБ

Първият от горните три закона гласи: ако обичаш Бога, другите ще те обичат. На това може да се даде следното обяснение: когато обичаш Първичната причина, ти правиш вече жива, реална връзка с Нея и тогава привличаш Божествения живот в себе си. Той се прелива в теб. И поради това ти вече ставаш ценен за другите, този Живот привлича. И хората те търсят така, както цветята търсят Слънцето. Учителя казва:

Когато почнете да излъчвате Любовта, хората ще почнат да ви търсят, да идват при вас. Любовта се чувства. Който има Любов, към него се привързват всички, обичат го и хората, и животните.

Когато любиш, ти си богат. При богатия човек всеки ще иде. Ако си богат извор, всеки ще дойде да пие вода. Ако чешмата ти тече капка по капка, тогава кой ще дойде да пие вода? Учителя формулира този закон и по следния начин:

Колкото човек е по-близо до Бога, толкова повече хората ще го обичат.

Когато приближаваме метал до един център на топлината, температурата му се повишава и става светещ. Когато обичаме Бога, ние сме близо до Него.

Когато Божественото съзнание работи в нас, ние ставаме меки, внимателни и хората започват да ни обичат. Когато правим някаква погрешка, Божественото съзнание се отдалечава от нас и хората престават да ни обичат. Учителя казва:

Слушате някой да казва, че хората не го обичат. Този човек разсъждава криво. Преди всичко Любовта не зависи от хората. Казано е, че Бог е Любов. Следователно, за да ви обича или не някой, това не зависи от човека. Обикнете ли Бога, ще ви обичат.

Христос изразява тази идея със следните думи: “Който Ме люби, той възлюбен ще бъде.”

ВЪЗПРИЕМЧИВОСТ КЪМ ЛЮБОВТА

Вторият от горните три закона гласи:

Когато обичаш всички същества, това показва, че Бог те обича.

Той се обяснява така: Великото Разумно начало, Бог, обича всички същества еднакво. Неговото вътрешно отношение към всички е неизменно. Но тук е въпросът за възприемчивостта на човека към това, което слиза от Великия Космичен център към всички. Отношението или Любовта, която човек има към ближните, показва до каква степен той е възприемчив към великото благословение, към Любовта, която Бог праща към всички същества.

ПРАВИТЕ ОТНОШЕНИЯ КЪМ ДРУГИТЕ ЗАВИСЯТ

ОТ ПРАВИТЕ ОТНОШЕНИЯ НА ЧОВЕКА КЪМ ВЕЧНОТО НАЧАЛО

Този закон Учителя формулира така:

Ако твоите отношения към Бога са прави, ще бъдат прави и към всички същества, ще бъдат прави и към твоите врагове – това е изпълнение на най- трудния закон.

ЛЮБОВ БЕЗ ОБЕКТ

За да се прояви Любовта, вие не трябва да имате абсолютно никакъв обект. Затова всички трябва да имате само едно убеждение – Любов без никакъв обект!

Това е тесният път, за който говори Христос. Животът е в тесния път. В тесния път е смисълът му.

Ако обичаш някого, ти ще станеш едно с него, няма да бъдеш обект за него. Станеш ли обект, ти го излагаш на изкушение.

У ч и т е л я

Зад света на формите е Реалният, Невидимият свят. Там съществува единство в

Любовта – ти познаваш себе си като Любов и си едно с този, когото обичаш.

Христос изразява тази идея така: “Аз и Отец Ми едно сме.”

Зад всички същества да виждаш Бога – отношенията ти да бъдат към Него. Учителя казва:

Казах, че човек не трябва да има за Любовта никакъв обект. Под обект разбирам нещо материално. Защо човек не трябва да има за Любовта никакъв обект? Понеже обектът е подложен на известни изменения, вследствие на което ти не можеш да разчиташ на този обект. Ако разчиташ на този обект, ще изгубиш Любовта си.

От тези думи на Учителя става ясна идеята, която Той влага в израза Любов без обект. Не трябва да имаме никакъв обект при Любовта, понеже във всички същества ние обичаме Бога, Божествения лъч в тях. Ако твоята любов е за външната форма, а не за Божественото, което работи във формата, последната ще изгуби красотата си и ти ще загубиш Любовта си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...