Jump to content

КУЛТУРА НА ЛЮБОВТА


Recommended Posts

КУЛТУРА НА ЛЮБОВТА

Чрез Любовта ще дойде Новата култура, която ще обедини всички хора. Любовта обединява всички същества в една велика хармония.

Любовта не е само едно приятно чувство, но правилни отношения на същества с висша интелигентност.

Като говоря за Любовта, разбирам онази велика и мощна Сила, която единствено е в състояние да повдигне унижените, оскърбените, падналите и грешни души, които се намират в дъното на ада. Тя е Сила на Безграничния. Когато добиете това ново разбиране за Безграничния, този ред на нещата ще се стопи. Това е новото верую, което ще обедини човечеството в едно цяло.

Хората на Новата култура наричам братя на човечеството или синове на Любовта. Влезе ли Любовта в света, ще имате една велика култура, дълбоки познания за Природата и ще се внесат нови методи за възпитание. Които вървят в Любовта, чертаят своето бъдеще! Пред всички народи се открива велико бъдеще. Велико е бъдещето на човечеството поради Любовта, която ще се изяви. Всички народи ще си подадат ръка като братя!

У ч и т е л я

Любовта разрешава всички въпроси в света. Тя ще спаси света. Съвременните хора говорят за страданията на обществото, за оправянето на света и търсят нови методи за това, но не се спират върху Любовта като велика мощна Сила, която може да преустрои целия свят. Единствената Сила, която може да изправи човешкия Живот, е Любовта. Учителя казва:

Любовта е единственият стимул, който може да даде насока на всяка култура. Приложете Любовта и Животът ви сам по себе си ще се изправи. Коя любов? – За която вие сте готови.

Любовта е най-добрият метод за изправяне на човечеството. Как може човечеството да се избави от страдание? Освен Любовта никаква сила, никакви закони не са в състояние да спасят човечеството от страданието. Христос разбра, че единственият път, по който може да се спаси човечеството, е законът на Любовта. Влезе ли Любовта в Целокупния живот като Сила, която е в състояние да помага, работите ще се уредят. Учителя казва:

Без Любов човек може да се спаси само на едно място, а с Любовта може да се спаси навсякъде. Кое е това място? Адът. Без Любов човек може да се спаси само чрез мъчнотиите, и то в ада. Христос задава въпрос: “Може ли сляп слепия да води?”

Върху Любовта ще се въздигне Царството Божие. Учението на Христа ще се въдвори като учение на Любовта.

Христос под израза скончанието на века разбира край на старите възгледи на човечеството и началото на новата ера на Светлината и Любовта.

Понеже Любовта ще дойде последна в света, затова се правят приготовления за нейното посрещане. Любовта ще изгради бъдещата култура, бъдещия живот. За да постигнат Любовта, хората трябва да се откажат от своите стари разбирания. Придобие ли човек Любовта, за него се отваря нов свят, ново поле за работа.

Целият свят, цялата Природа представляват възможности и условия за проява на Божията Любов, която някога хората ще опитат. За всички хора са предвидени несметни богатства, възможности и условия. Защо тогава човек да се обезсърчава?

Сега в съвременното общество липсва един велик подтик, едно основно начало. И това начало е Любовта в нейните нови прояви – обединение, взаимопомощ и служене. Учителя казва:

Какво ще донесе Любовта в света? Соковете на Новата култура, материала, който отговаря на новите форми, на формите на бъдещия строй. Днес старите форми се рушат, нови се създават. Защо страдат хората? Поради разрушенията, които стават вън и вътре в тях.

Без Любов човек не може да разбере единството на света. Любовта внася пълно единство в Живота. Това, което свързва умовете и сърцата на всички хора и прониква в целия Космос, наричаме Любов.

Колкото по-правилни са отношенията на хората към Първичната причина, толкова и обществата са по-добре организирани.

Братството не може да дойде по физически начин. То подразбира отношение на разумни същества, които живеят по закона на Любовта. Братство съществува само в Любовта. Вън от нея никакво Братство няма. Брат е онзи, който държи за благото на своите ближни, както държи за своето благо.

Когато говорим за Любовта, имаме предвид всичките й прояви: към личността, семейството, обществото, народа и човечеството. Единствената Сила, която разрешава всички индивидуални, семейни, обществени и общочовешки въпроси, е Любовта. Тя е най-важният въпрос в Живота. Разрешите ли го, ще разрешите и всички останали въпроси, от какъвто и характер да са, и човек ще намери своето място в Природата. Любовта внася ред и порядък в Живота. Тя трябва да влезе като подтик в Живота на отделните индивиди, семействата, обществата и народите.

Всички болести, всички социални злини могат да се премахнат чрез Любовта. Светът може да се оправи само чрез Любовта.

Когато тя влезе в света, плач, страдание, болести, недоразумения, престъпления няма да има. Хората ще живеят братски и ще се разбират. Учителя казва:

Христос говори сега на европейските народи: “Ако вие приложите Моето учение, очаква ви велико Знание, велико благословение. Но ако отхвърлите Любовта, ще опитате най-голямото нещастие.” Под Земята се готви нещо страшно. Ако тези хора не приемат Божествената Любов, ще има една революция в Природата. А тази революция, която става сега, не е нищо пред тази, която Природата приготвя. Ще стане такава революция, каквато светът не помни, каквато никога не е виждал. На тази Земя ще израсне друга култура. Само тези разумни отношения на Любовта могат да ни спасят от бъдещата катастрофа. Когато Бог, т.е. Любовта, дойде в света, тя ще произведе такива страшни сътресения, такива силни страдания, че които я познаят, ще застанат под Дървото на Живота, още тук, на Земята, ще разрешат великия въпрос. Този въпрос не се разрешава на Небето, но на Земята. Господ иде чрез огън да изчисти Земята, да съблече старите дрипи на хората, да им даде нови правила, да внесе Любовта в сърцата им, да повдигне умовете им, да отстрани от тях всяка злоба и омраза.

Съвременният свят се нуждае от хора с нови идеи, с нови разбирания, които могат да възприемат и предадат Божията Любов. Всички будни, съзнателни души, които любят Бога, ще оправят света, ще го организират.

Какво се иска от сегашните хора? Да приложат Любовта и Обичта.

Разумната Природа обича всички хора еднакво, за всички се грижи еднакво и е намислила да спаси всички, решила е да извади всички същества от ада, за да се радват на безсмъртие, на Великия Живот, на великата Любов. Ще се създаде общо Братство по целия свят, ще си подадат ръка богати и бедни, учени и прости, ще се изравнят всички по закона на Мъдростта и Любовта. Това ще бъде Новата култура.

Любовта ви кани! Вие сте призовани да участвате в Новата култура. Готови ли сте да я послушате, да работите заради нея?

Image_080.gif
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...